48e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2022, Thomas Broek winnaar van groep 1

Na twee jaar “vanwege corona-perikelen“ geen toernooi was het in 2022 gelukkig weer mogelijk om ons 48e Vierkamptoernooi te organiseren. Normaal gesproken zouden wij dit jaar ons 50e toernooi vieren, maar helaas, dat zullen we nog twee jaar uit moeten stellen. Maar wat in het vat zit verzuurt niet. De honger naar het spelen van toernooien was al snel bij de start aanwezig, zo zeer zelfs dat wij een maximum aantal deelnemers van 80 in moesten stellen met bovendien nog een kleine reservelijst. Het aantal van 80 bleef in tact, ook toen er op het laatste moment enige afzeggingen waren. Gelukkig hadden we invallers in de persoon van Jasper Dekker en Ron van der Linden die direct bereid waren de opengevallen plaatsen in te nemen. Namens De Uil hartelijk dank hiervoor.

77 schakers (onder wie 2 jeugdspelers) en 3 schaaksters waren vrijdagavond en zaterdag de gehele dag in de weer op de 64 velden. Van heinde en verre waren de schakers(sters) naar Hillegom gekomen en we hadden niet te klagen, de weergoden waren deze dagen aan onze kant.

Met Hannie, Lyda en Bert achter de bar, de wedstrijdleiding in handen van Peter en Cok, zie daar de ingredienten voor een goede start van het 48e toernooi waren volop aanwezig..

Qua bekers waren we door de schenking van de Fam. Spaan Bokaal (een keer raden van wie deze beker kwam) gekomen op een totaal van 21 stuks. Maar door afzegging vanwege corona (het is er dus nog steeds) kwam er een beker niet op tijd terug, maar 80 spelers betekent 20 groepen dus er waren precies genoeg bekers. De Fam. Spaan Bokaal zou eigenlijk in 2020 voor de eerste keer uitgereikt worden maar ook deze festiviteit ging niet door en verschoof naar 2022.

Van de bekers waren er twee die of definitief of 3x achter elkaar gewonnen konden worden. Niemand slaagde. Maar een feit is dat Jeroen Frijling’s naam vier keer op “Dirk Kaptein“ wisselbeker staat. Het blijft dus een terugkerend fenomeen, die “vijfde keer“ voor Jeroen. Overigens zult U op de uitslagen kaartjes groep 21 zien staan terwijl er zoals hierboven vermeld maar 20 groepen waren. Bijgeloof heeft jaren geleden ook zijn weg naar de Uil gevonden en gevoelig als wij zijn voor dit soort zaken, laten wij al jaren groep 13 vervallen.

Na een kort openingswoord van voorzitter Jan Plomp en een dito korte toelichting van de regels door wedstrijdleider Peter Kaptein, werd het startsein gegeven en kon het grote gebeuren beginnen. Lees verder »