Toernooien

Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2024
Oegstgeest 1, Sassenheim 1 en De Vennep 1 winnaars op het 35e toernooi.

Dinsdag 2 april was het dan weer zover. Het jaarlijkse Rapid-schaken voor Bollenstreekteams en dit keer in Noordwijk alwaar Daniel Noteboom onze gastheer was in De Vinkenhof. In 2020 was het ook al een keer gepland in Noordwijk maar toen gooide Corona roet in het eten. Dit jaar zou het dan toch moeten gebeuren maar zo simpel als ik het schrijf was het niet. Het feit dat De Zwarte Pion zich aan het eind van het seizoen gaat opheffen werkte meteen al in het nadeel want het bleek moeilijk om twee teams van De Zwarte Pion op de been te brengen. Zelfs de oproep aan de andere verenigingen om allemaal een of twee spelers extra mee te brengen voor een zg. All Stars-team vond weinig weerklank.

Lees verder »


Mark van der Ploeg opnieuw snelschaakkampioen van de Uil

Een venijnig koud windje weerhield de schakers op maandag 8 januari 2024 er niet van om in “groten getale” naar het clubgebouw De Bestemming te komen. Maar liefst 34 spelers (in 2023 waren dat er 26) hadden grootse plannen om hetzij “snelschaakkampioen” hetzij Rapid-fenomeen te worden.
Ter verduidelijking, de snelschaaktitel staat elk jaar op het programma, behalve in de moeilijke Corona-jaren, en er is een wisselbeker aan verbonden die al vele jaren meedraait en bovendien eigendom van de De Uil blijft en niet definitief te winnen is. Daarentegen is het Rapidschaken pas in opkomst en misschien is een “wisselbeker” het overwegen waard. Alleen zal de vorm waarin we nu spelen (dit jaar 3 groepen van 6) een andere vorm moeten krijgen. Iets om over na te denken, daar zijn schakers immers goed in. Lees verder »


Voges LogoVoges Open Hillegoms

De zevende/slot ronde
Hillegom, zondag 17 december 2023

Rik van Rootselaar ongedeeld eerste in groep A.
Sylvain de Ruijter eveneens ongedeeld eerste in groep B.

Het zat er al een beetje aan te komen, Bert de Bruijn werkte zich middels overtuigende zeges op o.a. Willem Hensbergen, Jan Havenaar en in de voorlaatste ronde op Rudolf Kat naar een gedeelde eerste plaats, samen met toernooifavoriet Rik van Rootselaar. Met beiden 5 uit 6 was de slotronde niet moeilijk te voorspellen. Toch had Rik, met zwart spelend, zijn handen vol aan, dat kunnen we gerust stellen, de revelatie van ons toernooi Bert. Bert hield lang stand maar toen ook nog eens de tijdnood om de hoek kwam kijken was het pleit beslecht. Rik van Rootselaar met een score van 6 uit 7 winnaar van het 40e Voges Open Schaaktoernooi 2023 en trotse winnaar van de Cok Ippel – wisseltrofee. Proficiat Rik. Lees verder »

De zesde ronde
Hillegom, vrijdag 8 december 2023

Bert de Bruin en Rik van Rootselaar aan kop in groep A met 5 uit 6.
Sylvain de Ruijter na remise met Norbert de Beer, kampioen in groep B.

Nog even ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zondag 17 dec. 13.00 uur.

In groep A is Bert de Bruin het gesprek van de dag. Baarde hij al opzien door eerder in het toernooi Willem Hensbergen te verslaan, daar ging nog eens een schepje bovenop tegen Jan Havenaar, die hij in een razend moeilijk toreneindspel met een pion meer, wist te verschalken. En dan afgelopen vrijdag, tegen Rudolf Kat. Zelfs Rik van Rootselaar was onder de indruk van Berts spel en het was opnieuw laatstgenoemde, die als overwinnaar uit het strijdgewoel tevoorschijn kwam. En daar ook Rik zegevierde tegen Fred van Randen staat op de slotdag de partij Bert tegen Rik op het programma, een mooi affiche voor het 40e Voges toernooi. Lees verder »

De vijfde ronde, Spanning en Sensatie
Hillegom, vrijdag 1 december 2023

Groep A: Drie koplopers met 4 punten, Rudolf , Rik en Bert.
Groep B: Sylvain blijft winnen, kampioenschap binnen handbereik.

In groep A heeft de overwinning van Rudolf Kat op Rik van Rootselaar de spanning weer in volle hevigheid doen terugkeren. Mede ook door het feit dat Bert de Bruin met zwart spelend tegen Jan Havenaar in een toren-eindspel met een pluspion en ook nog eens in pure tijdnood de juiste zetten wist te vinden. Bert won en schaarde zich met 4 uit 5 bij het groepje Rudolf en Rik. Dat beloven twee zeer spannende laatste ronden te worden. Lees verder »

De vierde ronde
Hillegom, vrijdag 22 november 2023

Rik van Rootselaar (in A) Sylvain de Ruijter (in B) score 4 uit 4 !!

In groep A viel aan bord 1 het grote treffen tussen Rik van Rootselaar en Jan Havenaar te bewonderen. Beiden hadden tot dan toe alle partijen gewonnen en gezien de speelwijze van beiden mocht niet verwacht worden dat er snel resultaat geboekt zou worden, tenzij er sprake zou zijn van blunder(s). We werden op onze wenken bediend. Er ontspon zich een boeiend gevecht waarbij Rik langzaam maar zeker het initiatief naar zich toetrok. Enfin.. ik kan een kort verhaal lang maken of andersom, bekijkt U de partij op de site en geniet met volle teugen. Lees verder »

De derde ronde
Hillegom, vrijdag 17 november 2023

Rik van Rootselaar, Jan Havenaar (A) en Sylvain de Ruijter(B) allen 3 uit 3

Groep A heeft na de 3e ronde twee koplopers met de maximale score van 3 punten. Jan moest tegen clubgenoot Rudolf Kat alles uit de kast halen om dat te bereiken maar ook Rik had de volle speeltijd nodig tegen Colleen Otten om hetzelfde resultaat te behalen. De beoogde clash tussen Jan en Rik, slaat de interne competitie over omdat Rik dit seizoen niet speelt, maar staat dus op het programma voor de 4e ronde van het Voges Open vrijdag 24 november. Aan bord 3 leek Willem Hensbergen tegen Bert de Bruin een betere stelling langzaam te gaan verzilveren maar Bert verdedigde zich uitermate bekwaam en trok door tijdoverschrijding van Willem op knappe wijze de winst naar zich toe. Lees verder »

De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 10 november 2023

Ook nu weer; het wordt een jaarlijks weerkerend feit, enige mededelingen aangaande het verloopvervolg van het toernooi. In Groep B heeft Harry Sistermans zich om prive-redenen moeten terugtrekken. Hij heeft geen wedstrijd gespeeld dus de naam is gewoon uit het toernooi gehaald. Rein Thierry heeft wel een wedstrijd gespeeld (gewonnen) en ook hij heeft zich om gezondheidsredenen terug moeten trekken. Zijn naam blijft gewoon op de toernooilijst want er is daadwerkelijk gespeeld en wordt ook als zodanig verwerkt. Hij wordt echter niet meer ingedeeld. Door het wegvallen van bovengenoemden wordt het indelings-aantal weer even. Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 3 november 2023

Het 40e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 3 november 2023 in Eetcafé Zomerzorg, weer van start gegaan. Met 50 deelnemers(sters), 26 in groep A en 24 in groep B, zitten we op het maximum haalbare en gaan daar ook de komende jaren van uit. Vele trouwe spelers vinden al jaren de weg naar het Voges Open maar toch konden we dit jaar weer enige nieuwe schakers begroeten. Wij heten hen dan ook van harte welkom.!!

Precies acht uur hield voorzitter Jan Plomp zijn openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 40e toernooi weer gehouden kon worden. Om snel aan de slag te kunnen gaan had de organisatie evenals vorig jaar aan alle deelnemers(sters) per mail de toernooiregels doorgegeven en zodoende kon het evenement zonder al te veel oponthoud een aanvang nemen. Peter Kaptein verstrekte de toehoorders nog enige mededelingen van huishoudelijke aard en nam toen zelf achter het schaakbord plaats voor zijn partij in groep B. Lees verder » 


Thomas Beerdsen (GM) winnaar van het 36e Voges Open Rapidschaaktoernooi 2023

Het is al weer 4 jaar geleden dat Thomas Beerdsen (toen nog IM) winnaar werd van ons 33e Rapid toernooi. En in feite is er qua aanmeldingen/opkomst niet zo heel veel veranderd. Schakers en dan speciaal in de hoofdgroep zijn dikwijls afwachtend en geven zich vaak pas in een laat stadium op. Zo ook nu want aan het begin van de week was het aantal nog 9 en daar kun je geen zeven ronden zwitsers mee spelen. Ook een achtkamp voor de Hoofdgroep? Maar gelukkig kwamen daarna toch de aanmeldingen weer binnen wat uitmondde in 18 spelers. Een vergelijk qua titelhouders met 2019 kon de toets der kritiek zeer goed doorstaan. 2023: 3 GM’s en 2 IM’s (in 2019 1 GM, 5 IM’s, 2 FM’s en 1 WFM) Maar laten we ons beperken tot het heden ofwel het Rapid toernooi van 2023. Net als andere jaren was de opzet een Hoofdgroep van spelers met een rating boven de 1800 (zo mogelijk) en max. 6 achtkampen waarvan de rating onder de 1900 moest liggen. Lees verder »


Harddraverij-simultaan 2023: Gezellig druk en goed bezet

De vorig jaar ingezette stijgende lijn, qua opkomst, werd dit jaar moeiteloos voortgezet.
Bij de jeugd resulteerde dit in 21 jongens en meisjes die verdeeld over drie simultaangevers al om zeven uur ten strijde trokken. Het waren dezelfde simultaangevers als vorig jaar t.w. Manu Escarabajal-Baadenhuizen, Moanes Zambouridis en Jacob Pronk. De simultaangevers hadden blijkbaar goed geoefend want ze gingen alle drie voortvarend van start en het was rond klokslag half negen, ruim op tijd dus, dat de klus geklaard was. Lees verder »


49e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2023 , Floris Golbach verrassende winnaar groep 1

Het was me het toernooitje wel, waarde lezers. Aanvankelijk leek een start met een maximale bezetting van 80 schakers(sters) geen enkel probleem te zijn want ruim een week voor de datum 9 juni zaten we al vol. Maar toen begonnen de temperaturen te stijgen en het aantal deelnemers te dalen. Uiteindelijk kwamen we op 9 juni uit op 74 deelnemers (18 groepen van 4 en een van 6) maar zo gemakkelijk als ik dit schrijf is het niet gegaan. Door het niet op komen dagen van een speler moest er op het laatste moment toch nog gezocht worden naar aanvulling en dat bleek in deze tropische tijd nog niet eens zo makkelijk. Uiteindelijk vonden we onze onvolprezen co-wedstrijdleider annex penningmeester bereid in te vallen en hoe?? Kijk dan maar op groep 16 en U ziet dat Peter net zo goed een avondje casino er aan vast kan plakken, het komt bij hem wel goed.

74 schakers (onder wie 1 jeugdspeler en 3 schaaksters) waren vrijdagavond en zaterdag de gehele dag in de weer op de 64 velden. Van heinde en verre waren de schakers(sters) naar Hillegom gekomen en hoewel de temperaturen tot recordhoogtes stegen was het in de schaakzaal redelijk uit te houden. En met Hannie, Lyda en Bert achter de bar, en de wedstrijdleiding in handen van Cok en Peter (laatstgenoemde had dus een dubbelrol) kon het grote feest een aanvang nemen. Lees verder »


Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2023

Oegstgeest 1 en Daniël Noteboom 1 en 2 boeken sukses op het 34e toernooi

Dinsdag 11 april was het dan weer zover. Het Rapid-schaakkampioenschap voor Bollenstreekteams kon eindelijk weer eens de vleugels uitslaan. Nadat het door corona perikelen 3 jaar lang vleugellam was geworden, konden we vol enthousiasme aan de slag bij (om in vogeltermen te vervolgen) onze “gevederde vrienden” van De Uil in Hillegom. We moeten al weer tien jaar teruggaan in de historie om te zien dat De Uil voor het laatst dit kampioenschap in Hillegom mocht organiseren. We speelden toen nog in De Hoeksteen, kunt u nagaan. Sinds die tijd is er ook wel het een en ander veranderd. We spelen, helaas noodgedwongen, nog maar met 12 teams van 6 spelers (dat waren er vroeger 16) en ook voor die 12 teams moet nog alles uit de kast getrokken worden. Ook de tijd is aangepast, zo spelen we heden ten dage 18 minuten met een increment van 5 seconden per zet. De ervaring leert dat je voor de geplande 3 ronden ruim in de tijd zit voor een drankje (hapje) tussendoor. Lees verder »