Interne Competitie 2012-2013

Het zit er weer op. Na een spannende finale op de laatste avond in groep 2, die op twee borden werd uitgevochten, zijn alle kampioenen van dit seizoen bekend.

De minst spannende groep (als het ging om de titel) was ongetwijfeld groep 1. Op Jan Havenaar stond dit seizoen geen maat. Met de spreekwoordelijke twee vingers in de neus zette hij zijn bijna vlekkeloze reeks uit de keizercompetitie door en mag hij zich clubkampioen van het seizoen 2012-2013 noemen.
Gedurende het hele seizoen leed Jan slechts 1 nederlaag. Die eer was voor Hennie van Eeuwijk in de laatste keizerronde. In de poule scoorde Jan echter gestaag verder en eindigde met de mooie score van 6 uit 7, op gepaste afstand gevolgd door Dick Roosa met daarachter het trio Fred van Randen, Hennie en Richard Copier.

Zoals gezegd was het in groep 2 des te spannender. Tot op het laatste moment mochten er nog drie spelers hopen op de kampioenstitel, maar uiteindelijk was het Mark van der Ploeg die er mee aan de haal ging na een koele eindspeloverwinning op Sander van Delden.
De andere twee kanshebbers, Nico van der Plas en Cok Ippel, vlogen elkaar weliswaar naar de keel, maar moesten uiteindelijk beiden toch de hoop opgeven en in remise berusten. Dit zelfs ondanks dat Cok nog in het bezit was van een paard, dat in zijn handen vaak over bijzondere krachten blijkt te beschikken.
Mark was natuurlijk dolblij, en we gunnen het hem allemaal. De jeugd had de toekomst. Die toekomst lijkt nu dus te zijn aangebroken.

In groep 3 was werkelijk iedereen aan elkaar gewaagd. Over elkaar heen buitelend was het tot op eind toe niet te voorspellen wie de titel zou gaan opeisen. In de eindstand heeft de nummer 6 zelfs maar een halfje minder dan de kampioen, die uiteindelijk Gerard Draaisma heet.
Op evenveel punten eindigden Jacob van Aalst en Engbert van der Zaag, die echter op basis van de keizerlijst plaats moesten nemen achter Gerard. Op een halfje achterstand zien we vervolgens Jan Plomp, Gerard Lemmers en Pim Redeker, met - om het lijstje dan maar meteen compleet te maken - in hun kielzog de overige twee spelers Peter Kaptein en Kick van Rooijen.

De kampioen van groep 4 was een prooi voor Aad Vledder, die als een waar roofdier de ene na de andere tegenstander verslond, slechts een halfje latend aan Johan Boon. Aad kende een grillig seizoen, met een vliegende start, waarmee hij zich in de top van het klassement nestelde en hierin ook verrassend lang standhield. Toen hij uiteindelijk de grip verloor maakte deze Uil een enorme duikvlucht, waarmee Aad uiteindelijk in de vierde groep belandde. Maar zoals gezegd; een uil blijft een roofdier.
De 5 uit 7 van Ron van der Linden mag dan wel in de schaduw van de kampioen staan, maar blijft natuurlijk ook een prachtige score in deze groep.

De titel in groep 5 tenslotte is er een voor een nieuwkomer dit jaar. Fons Spaapen kwam, zag en overwon. Het begin van het seizoen lagen de schaakstukken nog wat onwennig in de hand, maar steeds vaker blijkt Fons er wel raad mee te weten. In de groepswedstrijden wist alleen Theo Brandsma hem te verslaan, die daarmee met evenveel punten als Fons de tweede plaats wist te bezetten.
Vlak daarachter deden Jan Scheepmaker en Johan Heidema ook lang mee voor de prijzen, maar kwamen daarvoor net te kort. Voor Martijn van Baars verhinderden gezondheidsperikelen hem de groepsfase uit te spelen. We hopen dat hij het volgend seizoen weer helemaal de oude zal zijn.

Volgende week, 17 juni, is er nog een laatste clubavond waarin we naar heus snel-, rapid- of ‘gewoon’ kunnen schaken. Maar niet om het af te leren natuurlijk, want volgend seizoen komen we uiteraard allen weer terug om er nog eens net zo’n mooi seizoen van te maken. Of beter nog!

Voor degenen voor wie een schaakloze zomer te lang duurt geef ik het advies de berichten in de gaten te houden. De kans is groot dat er weer een aantal avonden geschaakt kan worden in De hoeksteen voor het goede doel. 

Dick Roosa

Eindstand groep 1
1. Jan Havenaar 6
2. Dick Roosa 4
3. Fred van Randen
4. Hennie van Eeuwijk
5. Richard Copier
6. Martin Zegstroo 3
7. Ad Reijneveld
8. Edwin Heemskerk 2
Eindstand groep 2
1. Mark van der Ploeg 5
2. Nico van der Plas 5
3. Cok Ippel
4. Jan van den Bergh 4
5. Rob Brouwer 3
6. Piet Muller 3
7. Peter van Bakel
8. Sander van Delden 1
Eindstand groep 3
1. Gerard Draaisma 4
2. Jacob van Aalst 4
3. Engbert van der Zaag 4
4. Jan Plomp
5. Gerard Lemmers
6. Pim Redeker
7. Peter Kaptein 3
8. Kick van Rooyen
Eindstand groep 4
1. Aad Vledder
2. Ron van der Linden 5
3. Stefan Koek 4
4. Johan Boon 4
5. André Beijk
6. Richard Nigten
7. Coen de Kooker
8. Anton Warmerdam 0
Eindstand groep 5
1. Fons Spaapen
2. Theo Brandsma
3. Jan Scheepmaker 4
4. Johan Heidema 4
5. Hans de Groot 3
6. Kees van Waveren 1
7. Martijn van Baars 0