Interne Competitie 2013/2014

Dinsdag 17 juni 2014

Interne competitie 2013/2014 na laatste ronde

Het is gedaan! De laatste kaarten zijn op tafel gegooid, de rook trekt op, en wie zien we daar? Uiteraard… wie anders.

Jan Havenaar mag zich weer een jaar Hillegoms schaakkampioen noemen.
Okay, hij is geen machine, want zelfs Jan laat wel eens een steekje vallen, maar slechts in zeer beperkte mate. In de voorronden incasseerde hij slecht twee nederlagen (wel twee weken achter elkaar?!), en in de kampioensgroep verslikte hij zich ook een keer, maar zijn regelmaat van scoren is op het moment door geen enkele andere Uil te evenaren. Volgend jaar mogen we het weer een keer proberen.
Achter Jan, op een verrassende tweede plaats is Richard Copier geëindigd. In de voorronden leek het voor hem lange tijd een struggle om zich te plaatsen in de top 10. Dit lukte uiteindelijk toch nog redelijk eenvoudig, en volledig ontdaan van die druk scoorde Richard er vervolgens lustig op los, om op slechts een halfje achter Jan te finishen.
De overige acht 10-kampers moesten allen meer dan een punt op de kampioen toegeven, en eindigden in onderstaande volgorde:

Eindstand Kampioensgroep:

 1. Jan Havenaar
 2. Richard Copier
 3. Ad Reijneveld
 4. Dick Roosa
 5. Edwin Heemskerk
 6. Fred van Randen
 7. Martin Zegstroo
 8. Mark van der Ploeg
 9. Hennie van Eeuwijk
 10. Jan Plomp

Kampioen van de A-groep is Jan van de Bergh geworden. Naar eigen zeggen dankzij een serie van 8 overwinningen op rij, maar dan heeft hij de remise tegen Piet Muller op 31 maart waarschijnlijk verdrongen, die die reeks onderbrak. Maar goed, de 8½ uit 9 is ook mooi. Die score was overigens maar net voldoende om als eerste te eindigen, mede dankzij Marcel Bolhuis, die in de laatste speelronde Cok Ippel op de knieën kreeg, die daarmee op de valreep nog kon worden ingehaald.

Eindstand Groep A:

 1. Jan van den Bergh
 2. Cok Ippel
 3. Nico van der Plas
 4. Piet Muller
 5. Henk Kramer
 6. Marcel Bolhuis
 7. Peter van Bakel
 8. Rob Brouwer
 9. Peter Kaptein
 10. Andre Beijk
 11. Pim Redeker

Ook het kampioenschap in de B-groep werd op de allerlaatste speelavond beslecht. Zowel koploper Richard Nigten als runner-up Gerard Draaisma werden in de paring aan een A-groeper gekoppeld. Gerard versloeg in een marathonpartij Peter Kaptein (die ook een mooi seizoen kende) in een dame-eindspel, waar Richard zijn meerdere moest erkennen in Piet Muller. Zo nam Gerard de koppositie over, onze aftredend secretaris (wie neemt dát van hem over??) met lege handen achterlatend.

Eindstand Groep B:

 1. Gerard Draaisma
 2. Richard Nigten
 3. Aad Vledder
 4. Peter de Haas
 5. Gerard van Pruissen
 6. Sander van Delden
 7. Anton Warmerdam
 8. Ron van der Linden
 9. Jacob van Aalst
 10. Engbert van der Zaag
 11. Stefan Koek

Groep C was allesbehalve spannend te noemen. Jake van Biezen ging er na de schifting als een haas vandoor en scoorde een reeks van 6 uit 7, om pas in de laatste ronde, toen het er al niet meer toe deed, tegen een nul aan te lopen tegen A-groeper Henk Kramer. Johan Boon, de nummer twee had toen al geen schijn van kans meer, maar hij zal het jeugdige succes met genoegdoening hebben aanschouwd.
Wat de carrière van Jake verder ook mag brengen, hij zal altijd kunnen zeggen dat hij met ruime voorsprong op Peter Pijpers kampioen is geweest.

Eindstand Groep C:

 1. Jake van Biezen
 2. Johan Boon
 3. Fons Spaapen
 4. Kick van Rooijen
 5. Peter Pijpers
 6. Coen de Kooker
 7. Jan Scheepmaker
 8. Hans de Groot
 9. Johan Heidema
 10. Theo Brandsma
 11. Richard Grannetia
 12. Kees van Waveren

Dinsdag 15 april 2014

Interne competitie 2013/2014 na ronde 30

Het peloton schakers is inmiddels in vier moten gehakt, en er wordt in elke groep flink gestreden om als eerste over de streep te komen.

In de kampioensgroep is er een speler met een 100% score. Drie keer raden zal niet nodig zijn: uiteraard is dit Jan Havenaar, heer en meester in onze interne competitie. Maar het is nog geen uitgemaakte zaak, want er zijn nog kapers op de kust. Twee spelers hebben nog slechts 1 verliespunt: Ad Reijneveld en Dick Roosa, waarbij Ad de beste papieren heeft aangezien hij al van Dick won.
Ook daarachter liggen er nog verschillende spelers op de loer, wachtend op hun kans.

In de A-groep is het Nico van der Plas die de schouders eronder heeft gezet en links en rechts inhalend zich naar de eerste positie heeft begeven. Hier zijn het Peter Kaptein en Cok Ippel die pogen in zijn kielzog mee te komen.

In de B-groep is Sander van Delden de koploper, met Gerard van Pruissen op zijn hielen. Ze zullen er beiden echter nog flink aan moeten werken om zich de aanstormende Richard Nigten van het lijf te houden.

In de C-groep heeft Jake van Biezen inmiddels een leuke voorsprong opgebouwd op zijn naaste belager Johan Boon. Deze beiden zijn overigens tot op heden de enigen die een speler van een hogere groep hebben ingehaald op de ranglijst.
We hebben allen nog 7 ronden de kans om naar de prijzen te grijpen. Succes allen!


Dinsdag 11 maart 2014

Interne competitie 2013/2014 na ronde 25

Het is zover. De schifting heeft plaatsgevonden. De top-10 scheidt zich af om vanaf 17 maart onderling uit te vechten wie de volgende schaakkampioen van Hillegom wordt.

Positieverloop Jan Plomp en Peter KapteinLange tijd leek het er op dat Peter Kaptein voor een stunt zou gaan zorgen en zich zou plaatsen voor deze elitegroep, totdat onze penningmeester in de allerlaatste ronde de man met de hamer tegenkwam. De voorzittershamer wel te verstaan. Met een genadeloze klap verwees Jan Plomp hem naar de A-groep, om zelf triomfantelijk plaats te nemen bij de eerste 10. In de grafiek rechts is mooi te zien hoe Jan zijn kans heeft afgewacht en precies op tijd de sprong naar de 10e positie maakte. Gecalculeerd als ware hij een penningmeester.

Op de overige namen zal bij de bookmakers niet veel geld op zijn verdiend. Dat zijn de namen die je daar min of meer had mogen verwachten. Vanaf komende maandag is calculeren er niet meer bij. In een gesloten tienkamp zal er iedere week gevlamd moeten worden om uiteindelijk op 16 juni als overwinnaar uit de bus te komen.

De overige groepen zijn ook geformeerd. Op deze website kun je zien in welke groep je terecht bent gekomen, als je onder het kopje ‘interne competitie’ op ‘normal ranking’ klikt. Als opvallend presterend mogen daarbij André Beijk in groep A en Gerard van Pruissen in groep B genoemd worden. Het vorig seizoen eindigden beiden beduidend lager in de stand.

Zoals waarschijnlijk inmiddels bij een ieder bekend is, loopt voor alle spelers buiten de top 10 het keizersysteem gewoon door. Dat betekend dat A-, B- en C- spelers gewoon, volgens het keizersysteem, tegen elkaar ingedeeld kunnen worden. Groot voordeel hiervan is dat (mits er een even aantal spelers opkomt) niemand een vrije ronde heeft. Uiteindelijk wordt op 16 juni (dit is na ronde 37) duidelijk wie de kampioenen in deze drie groepen zijn geworden.

Oftewel, het seizoen is nog lang en er kan en zal nog van alles gebeuren.


Dinsdag 28 januari 2014

Interne competitie 2013/2014 na ronde 20

De laatste verliespartij van Jan Havenaar in onze interne competitie dateerde van 18 maart 2013; de laatste avond van de keizercompetitie van het vorig seizoen. Het was die avond Hennie van Eeuwijk die Jan zijn eerste en enige nederlaag van dat seizoen toebracht.
DateerDE. Want 45 weken later, in de 20e ronde van de huidige competitie, is Jan opnieuw zijn ongeslagen status kwijtgeraakt. En opnieuw is het Hennie die met de eer mag strijken. Wat nou remisekoning? Reuzendoder! We kijken uit naar de kampioensgroep, waarin Jan het, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, opnieuw zal moeten opnemen tegen zijn nieuw verworven Angstgegner.

Naast Jan en Hennie lijken ook Ad en Edwin zich voor de grande finale te hebben gekwalificeerd. Daaronder vinden we een groep spelers levend tussen hoop en vrees, met als meest opvallende eend in de bijt Peter Kaptein. Met o.a. een overwinning op Martin Zegstroo en een remise tegen Cok Ippel bezet Peter volledig terecht de 6e plaats, en dus heeft hij een goede kans op plaatsing in de kampioensgroep. Of hij daarmee tot de groep ‘hoop’ of ‘ vrees’ behoord, laat ik verder in het midden. Een mooie prestatie is het in elk geval wel.

Het groepje ‘hoop’ heeft nog vijf avonden om hun plek veilig te stellen, danwel te veroveren. De hoogste tijd om een eindsprint in te zetten.
Na de 25e ronde scheiden de eerste 10 zich af om in een gesloten tienkamp het Kampioenschap van Hillegom te bevechten.
De overige deelnemers zullen in 3 groepen worden verdeeld, die echter ‘gewoon’ in het huidige keizersysteem blijven spelen. Je kan dan bijvoorbeeld als speler in de B-groep ook worden ingedeeld tegen een speler uit de C-groep. Het grote voordeel is dat je hierdoor geen vrije ronde hebt, en dus altijd kan worden ingedeeld (tenzij de opkomst oneven is uiteraard).
Als er hierover nog vragen zijn, schroom dan niet mij hierover aan te schieten.

Allen nog veel succes gewenst in het verdere verloop van onze interne competitie.


Dinsdag 17 december 2013

Interne competitie 2013/2014 na ronde 15

We lopen tegen het eind van het jaar en behalve de boom, de bollen en het vuurwerk is er ook die mooie traditie van overzichten en lijstjes.
De Uil kan hierbij niet achterblijven.

We zijn nu met de interne competitie 15 ronden onderweg, en in de 15 ronden zijn er 224 partijen gespeeld, wat wil zeggen gemiddeld bijna 15 partijen per speelavond, en gemiddeld ruim 10 partijen per speler.

Zowel Aad Vledder als Ron van der Linden hebben nog altijd de volle opkomst van 15 partijen. Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat zij dit hebben kunnen bereiken doordat ze beiden niet voor een extern team uitkomen. Bij deze twee heren mogen daarom ook de namen worden gevoegd van Edwijn Heemskerk, Hennie van Eeuwijk, Piet Muller en Coen de Kooker. Ook zij hebben zich namelijk geen enkele maal afgemeld, behalve dan de avonden dat ze voor een Uil-team speelden.

De grootste killersmentaliteit heeft Edwin Heemskerk, wat moet blijken uit het volgende lijstje:
1. Edwin Heemskerk: 8 zeges
2. Dick Roosa: 7 zeges
3-5. Jan Havenaar, Ron van der Linden, Aad Vledder: elk 6 zeges

Om de titel van Remisekoning heeft Hennie, die nou eenmaal de naam heeft, grote concurrentie:
1-5. Hennie van Eeuwijk, Piet Muller, Rob Brouwer, Engbert van der Zaag, Theo Brandsma: 6 stuks
6-9. Mark van der Ploeg, Sander van Delden, Gerard van Pruissen, Fons Spaapen: 5 stuks
10-16. 6 spelers met 4 remises.

Er is nog een viertal spelers dat dit seizoen tot op heden ongeslagen is gebleven:
1-4. Jan Havenaar, Ad Reijneveld, Nico van der Plas, Peter van Bakel: 0 nederlagen
5-7. Mark van der Ploeg, Marcel Bolhuis, Richard Grannetia: 1 nederlaag
8-14. 7 spelers met 2 nederlagen.

Hierbij moet wel een kanttekening worden gemaakt, dat Richard zijn gedeelde 5e plaats mede te danken heeft aan de twijfelachtige eer koploper te zijn wat betreft de meeste afmeldingen: 14 stuks.

We hebben nog 10 ronden te gaan totdat de eerste 10 van de ranglijst zich zullen afscheiden van de rest, om samen te gaan uitmaken wie zich schaakkampioen van Hillegom mag gaan noemen. Tot die tijd zullen er met het huidige gemiddelde nog zo’n 150 partijen worden gespeeld. Oftewel: er kan (en zal) nog van alles gebeuren!

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar wens ik u allen nog wel op de clubavonden toe, want De Uil schaakt onverminderd, zonder winterstop, door.


Dinsdag 12 november 2013

Interne competitie 2013/2014 na ronde 10

Onze competitie is alweer 10 ronden oud, en er zijn al vele mooie en spannende partijen gespeeld. Ook vast wel een paar vervelende, maar die vergeten we maar snel. Allereerst een pluim voor Ron van der Linden en Aad Vledder, die beiden 10 partijen achter hun naam hebben staan. Een 100% opkomst dus; een voorbeeld voor velen!

Om de plaatsen in de top-10, waaruit de uiteindelijke clubkampioen zal voortkomen, wordt hevig gevochten. Cok Ippel is de top inmiddels binnengedrongen, en ook Dick Roosa klopt aan de deur. Helaas heeft Jake van Biezen (voorlopig?) moeten afhaken, maar bijvoorbeeld Marcel Bolhuis en Sander van Delden verdedigen zich met hand en tand. Zo ook Mark van der Ploeg, maar die hadden we sowieso wel in het rijtje verwacht.
Opvallend hoog vinden we ook André Beijk terug. Zou hij nu eindelijk zelf de vruchten oogsten die hij al jaren voor anderen zaait?

De eerste plaats van Jan Havenaar zal voorlopig niet in het geding zijn. Zijn voorsprong op de nummer 3, Hennie van Eeuwijk is inmiddels al opgelopen tot 100 punten. Als je bedenkt dat een overwinning op de koploper je 80 punten oplevert, kun je op je vingers natellen dat Jan die positie niet makkelijk meer zal afstaan. Of…?

Na deze ronde is het overigens weer mogelijk om en tegenstander te treffen die je eerder dit seizoen al bent tegengekomen. De regel is namelijk dat dit na 10 ronden weer mogelijk is. Dan natuurlijk wel met verwisselde kleuren, en maximaal 2 maal per seizoen gedurende de keizercompetitie.

Allemaal weer veel succes en plezier gewenst in de volgende ronden.


Dinsdag 15 oktober 2013

Onze competitie is alweer 6 ronden op gang en de eerste kaarten zijn inmiddels geschut.
De machine Havenaar dendert ook dit seizoen weer in volle vaart door en staat alweer fier aan kop op de ranglijst. Edwin Heemskerk is daarbij de enige die nog op de voet volgt, ook al werd het onderling treffen tussen deze twee heren in het voordeel van Jan beslist.
In de 6e ronde had Ad Reijneveld ook de aansluiting kunnen maken toen ‘Uil Clasico’ op het programma stond, maar Ad moest met remise genoegen nemen.

De meest opvallende naam die we in de subtop tegenkomen is ongetwijfeld die van youngster Jake van Biezen. In zijn eerste seizoen als ‘senior’ is hij geweldig uit de startblokken gekomen, met overwinningen op respectievelijk Coen de Kooker, Richard Nigten en Kick van Rooijen en een niet minder verdienstelijke remise tegen Piet Muller. Helaas voor Jake bleek Martin Zegstroo nog een maatje te groot, maar hé, wat een start!

Van een goede start kan niet worden gesproken als we kijken naar Cok Ippel, Peter Pijpers, Dick Roosa en Richard Copier, die elk nu al 2 nullen hebben moeten incasseren, en nog flink aan de bak zullen moeten om de posities op de ranglijst in te nemen die we van ze gewend zijn.

Zeer zeker positief is de opkomst van de ‘harde kern’ van ons derde team. Zowel Marcel Bolhuis, als Stefan Koek, Sander van Delden en ook Peter de Haas draaien mee in de interne, en ook hun prestaties blijven niet achter.
Ook Fons Spaapen en Hans de Groot mogen zeer tevreden zijn over hun seizoenstart. Vorig jaar nog in groep 5 acterend, bekleden zij beiden nu toch aanmerkelijk hogere posities op de ranglijst.

Over groepen gesproken, voor degenen die onze ledenvergadering hebben gemist; dit seizoen wordt niet meer afgesloten middels het groepensysteem.
Met uitzondering van de nrs. 1 t/m 10 zullen alle spelers in de keizercompetitie blijven doordraaien.
Groot voordeel hiervan is dat je altijd kunt spelen (mits de opkomst uit een even aantal leden bestaat).
Voor diegenen die zich willen proberen bij de eerste 10 te nestelen: de laatste algehele keizerronde is gepland op 10-3-2014 (dit is speelronde 25). De week daarop begint de kampioensgroep, waarin een vooraf vastgesteld speelschema zal worden gehanteerd.

Maar goed, zo ver is het (gelukkig?) nog lang niet. Ik wens eenieder een gezellige en spannende voortzetting van de competitie.
Dick Roosa