Interne Competitie 2014/2015

De mysterieuze krachten van Jan Havenaar

Het was Hans de Groot die mij verraste met onderstaande woorden, die de burger weer wat moed gaven:

“Wat was je spel mooi om te zien.”
“Ik heb geprobeerd heel stil te zijn en hoop dat je geen last van mij hebt gehad.”
“Ik heb van je genoten.”

Nu had ik zelf in het geheel niet genoten van de afloop van de partij.
Sterker het was de meest desastreuze nederlaag die ik ooit geleden hebt.
U kent Hans. Wat ouder van leden- veel jonger dan 90 zal hij niet zijn- , nog jong van geest.
Wat slechter van gehoor, maar duidelijk van spraak. Reden waarom er momenten op de schaakavond zijn waarop zijn aanwezigheid luid en duidelijk opvalt.
Hans begreep precies wat hij moest zeggen. Andere woorden en vragen waren langs mij heen gegaan.

Waarom won je de Dame niet?
Waarom pende je het Paard niet?
Waarom gaf je geen mat?

Met een Dame voorsprong tegen 2 pionnen ging ik op de 77e zet door mijn vlag. Zie diagram (wit aan zet).

Het was een bizar slot van een spannende finale groep, waarin vooral Edwin en Fred lang de beste kansen hadden op hun 1e kampioenschap van de Uil, maar het lot besliste anders.

Jan, de kat met 9 levens, behaalde zijn 17e kampioenschap, waar Ad in 2008 op 11 is blijven steken.

Jan is een schaker met mysterieuze krachten, die nooit versaagt en ook al is “have en goed” hem ontvallen met de laatste pion kan hij je nog de stuipen op het lijf jagen.

Voetbal is een spel van 22 spelers en 1 bal. Aan het eind winnen de Duitsers.
Schaken bij de Uil is een spel van 2 spelers en 32 stukken. Aan het eind wint Jan Havenaar.
 

Gelukkig zijn er nog de woorden van drs.P.:

Heeft u zwaar verloren en zit u aan de grond.
Dan moet u –Ha Ha – lachen.
Want lachen is gezond.

Ad Reijneveld


Interne competitie 2014/2015 na ronde 10

Er zijn alweer 10 ronden gespeeld in onze interne competitie. Dat wil zeggen, de 10e ronde is afgewerkt. Alleen André Beijk, Fred van der Bent, Gerard van Pruissen en Jan Scheepmaker hebben er ook daadwerkelijk 10 gespeeld.
In deze 10 ronden zijn 181 partijen afgewerkt, waarvan er 43 stuks (24%) in remise eindigden. Hennie van Eeuwijk doet weer een gooi naar de titel van remisekoning. Van zijn 9 partijen deelde hij er in 7 het punt (78%).

Inmiddels zijn de eerste ratingresultaten ook verwerkt in een nieuwe rating. Dit zijn de partijen uit de ronden 1 t/m 4. Enkele leden hebben nog geen KNSB-rating toegekend gekregen, aangezien zij het vereiste minimum van 6 ratingpartijen nog niet hadden verzameld, maar aan deze eis zal met de eerstvolgende versie van de lijst zijn voldaan, zodat we per 1-2-2015 allen een officiële rating zullen hebben. Fons Spaapen is aardig op weg om zijn eerste rating op niveau te brengen. Hij won tot op heden 4 van zijn 7 partijen.

Andere spelers die het goed blijven doen in de eerste 10 ronden, als we kijken naar hun positie op de ranglijst t.o.v. hun rating, zijn Fred van der Bent, André Beijk, Kick van Rooijen, Sander van Delden en Ron van der Linden.
Als we kijken naar ratingwinst, dan vallen hierbij ook Anton Jasper, Hennie van Eeuwijk (ondanks alle remises) en Mark van der Ploeg in positieve zin op.

De voorrondes duren dit seizoen t/m ronde nr. 23, dus nog alle tijd om uw positie op de ranglijst te verbeteren/verstevigen en om uw rating op te krikken.


Interne competitie 2014/2015 na ronde 5

Het nieuwe seizoen is nog niet goed en wel op gang, of Jan Havenaar staat alweer fier aan de leiding.
Vanaf dit seizoen telt onze interne competitie mee voor de KNSB-rating, en Jan laat er geen gras over groeien dat hij de 2000-puntengrens weer wil overschrijden. Sinds de februarilijst van dit jaar is hij daaronder gezakt, maar met een TPR van 2249 na 5 ronden lijkt die schade wel te zijn hersteld.

De eerste resultaten zijn inmiddels aan de bond doorgegeven, en met de eerstvolgende uitgave van de ratinglijst op 1 november zullen we allemaal een nieuwe ELO-rating hebben. Alleen de spelers die nu nog geen rating hebben zullen nog drie maanden langer geduld moeten hebben. Om een rating te krijgen zijn namelijk 6 partijen tegen ratinghouders noodzakelijk, en met de volgende lijst zullen er pas maximaal 4 zijn verwerkt.

Behalve Jan zullen ook Hennie van Eeuwijk (die van Peter Pijpers won) en Aad Vledder goede zaken doen. Beiden scoorden zij namelijk beduidend boven hun papieren niveau. Een andere positieve uitschieter is ons nieuwe lid Fred van der Bent. Gestaag scorend heeft hij de weg naar boven ingezet, en bezet na de 5e ronde de 11e positie op de ranglijst. Een mooie binnenkomer, Fred!

Zoals (als het goed is) bekend, is er vanaf dit seizoen een maximum gesteld aan het aantal afmeldingen dat met e deel van de eigenwaarde wordt gewaardeerd. Dit was onbeperkt. Nu worden er vanaf de 6e afmelding geen punten meer toegekend.
Een extra stimulans om zoveel mogelijk te komen schaken, en aangezien de schifting in groepen dit seizoen al na ronde 23 zal plaatsvinden, zou het geen probleem moeten zijn binnen dit aantal afmeldingen te blijven.

Ik wens u allen (nogmaals) een gezellig en sterk schaakseizoen toe.