Externe Competitie 2008/2009

Onderstaande links brengen U naar de website van de NHSB welke een uitgebreid overzicht geeft van de klasse waar de geselecteerde Uilen in spelen.


Heerlijk, Helder, Bier

Het bier smaakte heerlijk na de remise tegen Helder. Mark Helder. Zijn partijen zijn als schilderijen. Zijn zetten klinken als muziek in de oren.
Brood en spelen in Koedijk waar gezamenlijk de laatste ronde van de promotieklasse NHSB werd gespeeld. De eerste zetten bij de koffie lijken nog onschuldig, maar maak uw borst nat als Mark zijn eerste biertje heeft genomen. Reden te meer om na een zet of twintig dankbaar op het remise aanbod in te gaan. Helaas moet hier direct aan worden toegevoegd, dat de Uil daarmee een nipte nederlaag van 4½ - 3½ tegen Aartswoud niet heeft kunnen ontlopen. Ondanks een snelle winst van Edwin en opnieuw een puike partij van onze rots in de branding Fred van Randen. Fred is daarmee onze (percentuele) topscoorder geworden. Een prestatie, die wij deze keer -beloofd is beloofd- niet zullen bagatelliseren. Goed gedaan Fred, ga zo door!
Jan Havenaar deed het uitstekend met 6½ uit 9 en de rest voldeed aan de verwachtingen als ik de TPR scores mag geloven. Ik reken dan 2 partijen van Hennie niet mee, zoals die van deze zatermiddag tegen het grote talent Michael Lie, die aan bord 8 werd opgeofferd. Ook de mindere prestatie van de bord 1 speler wil ik als teamleider met de mantel der liefde bedekken.

Ad Reijneveld


Bekerverlies de Uil 1 na degelijk winst

Maandag 20 april hebben we een aantal traantjes moeten wegpinken bij de kwartfinaleconfrontattie voor de Beker tegen Santpoort. Vier om precies te zijn, want we verloren met 0 - 4. Jerry was de enige die aan de winst heeft mogen ruiken. Dick en Jan niet bepaald was mijn indruk en daarmee was het pleit beslecht. Grootmeester Peelen wachtte tot de laatste minuut om Ad defintief te vellen, na in het middenspel een half uur na te denken over de zet e4. De verbazing, die dit bij de argeloze toeschouwers wekte, bracht mij tot een verklaring van een nuttige tijdsbesteding om tot de kern van de stelling plus het vervolg door te dringen. In de wetenschap dat ik mij hoe dan ook weinig kansen toedichtte.

Gelukkig hadden we zaterdag 18 april een degelijk overwinning tegen de Wijker Toren 2 achter de rug, zodat wij toch weer redelijk tevreden het seizoen kunnen afsluiten met nog de laatste ronde in Alkmaar in het verschiet. Voor de statistieken: Cok, Jan Havenaar en Edwin wonnen en de rest speelde remise. Bij Cok en Jan had het anders kunnen aflopen, maar Edwin speelde de partij van de dag!

Ad Reijneveld.


De Uil 2 degradeert ondanks grote overwinning.

In de slotronde van de NHSB competitie boekte het 2e achttal een overtuigende overwinning op mededegradatiekandidaat Hoofddorp 1. Door overwinningen van Wally Visser, Henk Kramer, Peter van Bakel en Gerie Opgenhaffen liepen we uit naar een 4–0 voorsprong, waarna Jaap van Aalst met een remise de overwinning veilig stelde. Een grote overwinning was noodzakelijk om de 3e degradatiekandidaat Kennemer Combinatie 8 nog te kunnen achterhalen op bordpunten. Jan van den Bergh en invaller Nico v.d. Plas zorgden vervolgens met overwinningen voor deze ruime marge. Dick Roosa verloor uiteindelijk van Hoofddorp-kopman Walter Seib, zodat een 6½–1½ overwinning op het wedstrijdformulier verscheen. Daarna was het noodzakelijk dat Kennemer Combinatie 8 zou verliezen van Wijker Toren, maar (uiteraard) gebeurde waar zowel Hoofddorp als wij vooraf al bang voor waren, deze beide clubs speelden soepeltjes gelijk tegen elkaar, zodat al onze scoringsdrift voor niets was.


Wat ging er dit seizoen mis met het 2e?

Vooral de eerste 2 rondes van alles. Beide wedstrijden moest het 2e aantreden met 2 invallers. In beide gevallen invallers met een rating van rond de 1500, niets ten nadele van deze spelers, ze speelden voor wat ze waard waren, maar als er een algemeen invaller (Rob Warmerdam) is met een rating boven de 1800 en bovendien in het 3e 5 spelen met een rating van 1700+ is dit niet te verkopen. De 4-4 tegen Kennemer Combinatie 8 had dus makkelijk een kleine overwinning kunnen opleveren en daarmee handhaving. De 2e wedstrijd tegen Wijker Toren was het mogelijk nog erger, weer 2 spelers die niet beschikbaar waren, maar nu maar 1 invaller met een rating iets boven de 1500 (zie boven) en het 1e bord dat onbezet bleef. Daarnaast een speler die een mat in 5 zetten niet zag en door dit alles een volkomen onnodige 4½-3½ nederlaag. De rondes 3 t/m 7 hadden wij in totaal nog maar 3 invallers nodig, daar hadden wij wel de 1700+ invallers, die geen van allen verloren. Volgens mij het bewijs dat wij de eerste 2 rondes hadden moeten winnen. Daarna een volkomen verdiende nederlaag tegen kampioen De Vennep 1 en een krappe nederlaag tegen het op papier zwakkere Assendelft, waarbij echter niet gezegd kon worden dat de overwinning van Assendelft onverdiend was. De 5e ronde tegen Kennemer Combinatie 7 was in mijn ogen een verdiende nederlaag al viel de 5½-2½ nederlaag wat ruimer uit dan eigenlijk hoorde, mede door een stomme fout van ondergetekende. In de 6e ronde tegen een andere degradatiekandidaat (HWP5) lieten de lagere borden het afweten. 3½ punt aan de eerste 4 borden tegen slechts een half puntje aan de andere vier borden, overigens weer zonder iemand wat te verwijten, maar hier lagen kansen op een overwinning. Conclusie: hier en daar wat pech, maar vooral het gebrek aan goede invallers, door wat voor redenen dan ook, is het 2e fataal geworden. Volgend jaar moet een kampioenschap in de 3e klasse er nadrukkelijk inzitten, zeker als tot de verantwoordelijke mensen doordringt dat er een achttal is samen te stellen met allemaal spelers met een rating van 1750 of meer! Jan van den Bergh


Thuisvoordeel Waagtoren 2 te veel voor De Uil 1

Thuisspelen is een groot voordeel zo u weet. Bij voetballen, maar ook bij schaken. Nu speelt de Uil altijd uit tegen Alkmaar. Of het nu VVV, Lange Rokade of de Waagtoren mag heten de Hillegommers moeten naar Alkmaar. Weliswaar is het prettig toeven in de Kaasstad en zeker ook deze zaterdagmiddag in het Gulden Vlies, maar op schaakgebied vochten wij weer een ongelijke strijd. Slechts een thuiswedstrijd een volgende keer zal de kansen in ons voordeel kunnen keren. Want schaken kunnen we wel degelijk bewezen we de vorige match tegen Kijk uit, dat altijd uit speelt tegen ons. De betere zetten kwamen deze keer pas op het bord toen het al te laat was. Bij een eerste ronde langs de borden zag ik al 5 slechte stellingen en bij de eerste tijdcontrole was het 3,5 - 0,5 (remise Jerry Bey). Vorig jaar wist ik Henry Veneman nog tot een remise te bewegen, na in de opening flink van leer te trekken. Deze keer was het huilen met de pet op. Jan Vreeburg vocht zich terug in de partij, nadat menigeen na toren maal e3 geen cent meer voor zijn kansen had gegeven. Ook Fred van Randen speelde een goede remise, maar Henny van Eeuwijk wist deze uitslag pas op het allerlaatste moment veilig te stellen. Tussendoor was Cok Ippel de enige een vol punt scoorde. Dit was onze grote schaak inspirator van harte gegund, maar efficiënt qua timing is een ander verhaal. (Eindstand: 5-3 voor de Waagtoren)


De Uil 4 ook langs het Haarlemse HWP 9 (7-1)

Op maandag 2 maart jl. werd er weer een schaak competitiewedstrijd gespeeld in groep 4E van de Noord Hollandse Schaakbond. De tegenstanders waren al vroeg aanwezig en na de nodige plichtplegingen (telefoon uit, 36 zetten in anderhalf uur) kwamen de eerste zetten op het bord. Steeds warmer werd het in het zaaltje en na goed twee uur spelen werden de eerste contouren zichtbaar; en jawel hoor Anton Warmerdam (bord 3) won, Anton v. Pijpen (bord 7) won ook zijn partij; spoedig gevolgd door twee remise uitslagen: Peter de Haas (bord 2) en Andre Beijk (bord 5). Ook Gerard Draaisma (bord 4) wist zijn partij te winnen en deze partij heb ik overgenomen om nog even naar het verloop te kijken. Wit: Gerard Draaisma; Zwart: Jaap Rotte. Geweigerd damegambiet. 1. d2-d4, d7-d5 2. c2-c4, Pg8-f6 3. Pb1-c3, e7-e6 4. Pg1-f3, Lf8-e7 5. Lc1-f4, 0-0 6. Dd1-c2, c7-c5 7. c4xd5, Pf6xd5 8. Lf4-g3, b7-b6 9. Ta1-d1, Lc8-b7 10. d4xc5, Dd8-c8 11. c5xb6, Pd5xb6 12. Pf3-e5, Pb8-c6 13. e2-e3, Pc6xe5 14. Lg3xe5, Lb7-a6 15. Lf1-e2, Pb6-c4 16. Le5-g3, Le7-f6 17. 0-0, Pc4-e5 18. Td1-d6, La6-b7 19. Tf1-d1, Dc8-c7 20. h2-h4, Dc7-a5 21. Td1-d4 (zie diagram) Hier gaat de tegenstander van Gerard in de fout door met zijn paard te gaan zwalken; beter was hier geweest Ta–d8 of schaak geven met het paard. De partij ging als volgt verder: 21 … Pe5-g6, 22. Td4-a4, Da5-c5 23. Ta4-c4, Dc5- a5 24 Td6-d7, Lb7-c8, 25. Td7-c7, Pg6-e5 26. Tc4-c5, Da5-b6 27. Dc2-e4, Pe5-d7? 28. De4xa8, Pd7xc5 29. Tc7xc8, Pc5-d7 30. Tc8xf8, Pd7xf8 31. Pc3-b5, Db6-c5 32. Lg3-d6 en zwart gaf het op. (1-0) Aan bord 8 werden de kansen voor Kick van Rooyen steeds groter en na goed combinatie-spel wist Kick ook het punt binnen te halen. Onze voorzitter (Jan Plomp) zat aan bord 7 en ook hij wist het punt binnen te halen, gevolgd door Piet Muller (bord 1). Al met al een fikse overwinning voor ons. Hulde. Gerard van Pruissen.


De Uil 1 naar monsterscore

Het vlaggenschip van schaakclub de Uil heeft tegen Kijk Uit uit IJmuiden, de bekerwinnaar van Noord-Holland in 2008 en kampioen in 2000, een eclatante overwinning behaald van maar liefst 7,5 - 0,5. De toeschouwers stonden op de banken en even leek zelfs een acht - nul in het verschiet, maar uiteindelijk moest Jan Vreeburg in remise berusten. Het mocht de pret niet drukken, want het liep deze memorabele middag van een leien dakje voor de Uilen. Dick Roosa had al weer gewonnen voor de namen op het scorebord waren gekalkt. Hij beloofde de volgende keer meer zetten voor zijn overwinning te gebruiken om de spanning er in te houden. Op de overige borden verschenen overwegende en gecompliceerde stellingen, maar onverwacht vielen alle bordjes in het voordeel van de Hillegommers. Jan Havenaar pakte een ongedekte toren, Fred van Randen is aan zijn tweede jeugd bezig en ook Edwin Heemskerk pakte met actief spel een fraaie overwinning. Rob Warmerdam zorgde in zijn bekende positionele stijl voor het vijfde punt en toen was alleen nog het wachten op de overige drie borden. Hiervan wisten Ad Reijneveld en Hennie van Eeuwijk hun voordeel in het eindspel ook in winst om te zetten. Het enige halfje was de Uitkijkers wel gegund.


Kleine nederlaag de Uil 1 tegen Heerhugowaard

De Uil is weer een jaartje ouder geworden en een nederlaag rijker. 76 jaar inmiddels, maar dat gaat het beestje niet in de koude kleren zitten. Tegen de trotse debutant Heerhugowaard werd het 7 februari 3,5 - 4,5 in de min. De tussenstand was 1-1. Twee vooruitgespeelde partijen van Jan Havenaar en Edwin Heemskerk leverden niet meer dan 2 remises op. Daar had meer in gezeten, om het licht eufemistisch uit te drukken. Ook deze zaterdag heeft er meer in gezeten, maar uiteindelijke smaakte de chinees bij de lange muur een stuk beter. Over muren gesproken: het was Jerry Beij, dit keer aangemoedigd door zoonlief, die voor een spaarzaam lichtpuntje zorgde. In een ogenschijnlijk slechte stelling won hij op studieachtige wijze. Ad Reijneveld deed weer eens van zich spreken met een snelle winst, maar de stelling van Fred van Randen was stevig dichtgemetseld. Daarmee was ons lot bezegeld, want op de overige borden waren de kansen op dramatische wijze gekeerd. Tijd om het heil elders te zoeken.


Degradatiegevaar voor De Uil 2

Hoewel het vooraf niet al te moeilijk leek voor de Hillegommers, gezien het gemiddelde verschil in rating tussen de Hillegommers en de spelers van Assendelft 1, liep het ook deze keer voor de Uilen niet naar wens. Remises van Claudia Grannetia en Peter van Bakel zorgden nog voor een 1-1 tussenstand, maar toen Jaap van Aalst de fout inging tegen de Assendelftse invaller en ook Wally Visser verloor begon het er zorgwekkend uit te zien. Ook Henk Kramer kwam niet verder dan remise. Gerie Opgenhaffen bracht nog wat spanning terug door zijn partij aan het 2e bord te winnen en zo de stand op 2,5 – 3,5 te brengen. Dick Roosa en Jan van den Bergh moesten daarna proberen hun iets slechter staande eindspelen te winnen om alsnog de achterstand om te buigen. Het lukte helaas geen van beiden, ze bleven allebei steken op remise, waardoor een kleine 3,5 – 4,5 nederlaag een feit was. Met slechts 1 punt uit 4 wedstrijden staan de Uilen nu op de voorlaatste plaats en zullen in de resterende 3 wedstrijden toch echt moeten gaan scoren om in de 2e klasse te blijven.


De Uil 1 dicht bij stunt.

De nog ongeslagen koploper Santpoort is het vuur na aan de schenen gelegd door de Uil1. Werden de vorige wedstrijden nog soepeltjes door de Santpoorters met 7-1 gewonnen, nu keek de gedoodverfde kampioen vrijwel de hele middag tegen een achterstand aan. Dick Roosa had al gewonnen voor we goed en wel begonnen waren en Jan Vreeburg en Jan Havenaar voegden daar 2 degelijke remises aan toe. Professor Hennie van Eeuwijk gaf Meester Piet Peelen een lesje openingstheorie en op de overige borden leek er geen vuiltje aan de lucht. Echter toen de kruitdampen waren opgetrokken stond er een 4,5 - 3,5 nederlaag op het scorebord. Slechts een remise van Ad Reijneveld en een overtuigende overwinning van Jerry Beij konden nog genoteerd worden. Jammer, maar helaas. De Uil is toch weer leuk bezig geweest.


De Uil-4 bindt ook De Vennep-3 aan de zegekar.

Het is al kwart voor negen als de tegenstander van Anton Warmerdam, aan bord 1, binnenkomt. Hij was tijdloos. Ondertussen gebeurt er al het een en ander want Andre Beijk aan bord 7 wint al na 11 zetten! De partij laat ik, als oefening voor iedereen, even zien. Wit: Andre Beijk; Zwart: Piet v/d Linden. 1. e2-e4, e7-e5; 2. Pg1-f3, Pb8-c6; 3. Lf1-c4, Lf8-e7; 4. c2-c3, Pg8-h6; 5. d2-d4, d7-d6; 6. Lc1xh6, g7xh6; 7. Lc4-d5, Lc8-d7; 8. h2-h4, f7-f6; 9. d4xe5, f6xe5; (Diagram) En nu komt de zet waarop Andre later zei: heb ik wel goed gerekend? 10. Pf3-d4, en zijn tegenstander trapt er in. e5xd4; 11. Dd1-h5+ Zwart geeft het op. Ondertussen is het half-tien en aan bord 5 rukt Anton v. Pijpen op met zijn paarden. En jawel hoor, na een paar krachtzetten won hij zijn partij (0-2). Gerard Draaisma profiteerde van het niet op tijd rocheren van zijn tegenstander en nummer 3 won. Na nog een half uurtje bood Piet Muller aan bord 3 remise aan en zijn tegenstander accepteerde dat. (½ - 3½). Bij Peter de Haas (bord 2) gaan na 20 zetten de dames er af. Peter blijft echter nog 2 pionnen voor en na een felle strijd wint Peter de Haas (½ - 4½). Ondanks het late tijdstip waarop de tegenstander van Anton Warmerdam binnenkwam, speelde die tegenstander snel maar ook zeer goed en daardoor verloor Anton zijn partij. Rest nog de remise van Kick van Rooijen aan bord 8 en daarmee werd de eindstand 2-6 in het voordeel van De Uil-4. Gefeliciteerd.


De Uil 3 houdt huis.

Maandag 1 december heeft het derde team van de Uil er geen gras over laten groeien. Kennemer Combinatie 11, in feite was het Heemstede, werd op een 7-1 nederlaag getracteerd. Onder het motto "de eerste consumptie is voor de gasten" kwam Heemstede nog wel met 0-1 voor, maar daarna was het enkel het jeugdige de Uil 3 -gehuld in fraaie shirts- dat de klok sloeg. Tilly Vissers liet haar tegenstander geen kans (1-1). De afwikkeling naar het eindspel vereiste bij Stefan Koek nog enige nauwkeurigheid, maar toen gaf de kwaliteit voorsprong de doorslag (2-1). Ronald van der Linden zette de partij scherp op, maakte ook een "kwal" buit en even later was daar het volgende punt (3-1). Tegen het eind van de avond wisten ook Pim van der Aar, Nico van der Plas en Claudia Grannetia hun voordeel in klinkende munt om te zetten (6-1). Vervolgens maakte Marcel Bolhuis het feest compleet door vanuit een gedrongen postie de aanval over te nemen (7-1). Daar moest op gedronken worden!


De Uil 1 overtuigend tegen Het Witte Paard

De Uil 1 heeft zaterdag 22 november een overtuigende overwinning behaalt tegen het Witte Paard uit Haarlem. Ondanks opnieuw een nederlaag van kopman Ad Reijneveld lieten de overige Uilen zich van hun beste kant zien. Jerry Beij opende de score met een partij uit 1 stuk. Vervolgens wist Fred van Randen zijn opponent te flessen en kreeg Jan Havenaar de Dame in de schoot geworpen. Dit gevoegd bij een drietal degelijke remises bracht een 4,5 - 2,5 tussenstand op het bord en kon de victorie gevierd worden. Nog niet voor Cok Ippel, die pas in het eindspel zijn voordeel op onberispelijke wijze in de score tot uiting wist te brengen. Het betekende een 5,5 - 2,5 winst.


De Uil 3 struikelt in Santpoort

Na de degelijke winst op Aalsmeer (5-3, punten Ronald, Nico en Pim) kwamen we in Santpoort een viertal nog jongere tegenstanders tegen. Dit feit heeft ons, omdanks de fraaie shirts die Sander had meegenomen, de das omgedaan. We verloren nu met 5-3, waar een 4-4 gelijkspel voor het grijpen leek. Ik noemde en roemde de jeugd van Santpoort, zoals daar was de tweeling Haver. Deze 2 speelden een voorbereide opening met valkuilen, die Claudia wel, maar Ronald niet wist te omzeilen (1-1). Nico speelde een partij uit het boekje (1-2). Het derde haalt het beste in onze jeugdige nestor naar boven. Deze partij houdt u nog te goed. Daarmee was de koek echter op zo leek het. Invallers Richard en Sam waren in de opening een stuk kwijt gespeeld en daar stond weinig compensatie tegenover. De stellingen van Sander en Pim konden nog alle kanten op. Ook Tilly trof het niet met haar oerdegelijke -laat ik het daar maar op houden- jonge opponent en kwam pionnenverlies niet meer te boven (2-2). Sam vocht nog als een leeuw, maar ook hij moest de koning omleggen (3-2). Daarna leek het tij te keren, want met vernuftig spel -een Grannetia eigen- kwam Richard geheel terug in de partij. Sander had een kwaliteit buit gemaakt en Pim kreeg een groot positioneel overwicht. Helaas het heeft niet zo mogen zijn. Bij Richard was de pijp leeg en hij raakte de kluts kwijt (4-2). Als excuus mag hij aanvoeren dat hij danig in de war is geraakt door het grootlicht geknipper van de auto achter hem op de heenreis. Deze auto was nota bene van de teamleider himself, die wij daarom ernstig moeten berispen. Ondertussen wisten Sander en Pim op miraculeuze wijze niet te winnen, zodat onze nederlaag een feit was (5-3). Sander speelde eigenlijk een prachtige partij, maar zijn onervarenheid speelt hem nog te veel parten. Bij Pim bleek het pionneneindspel slechts-achteraf- met de a-positionele zetten b5 en b4 te winnen. Normaal gesproken ga je eerst met de koning lopen. Dit nu bleek net remise te zijn. We houden de moed erin en kijken uit naar de volgende wedstrijden; allen op maandag en dan ook weer in onze prachtige de Uil3-shirts!! Ad Reijneveld


De Uil 4 tackelt Aalsmeer 3

De externe competitie voor het vierde team begon eindelijk op maandag de zeventiende tegen het derde team van S.C. Aalsmeer. Na de gebruikelijke openingswoorden begonnen onze jongens opgewekt aan hun partij. Na een half uur spelen vlogen aan bord 5 (Anton van Pijpen) en aan bord 6 (Jan Plomp), de dames van het bord. Bijna tegelijkertijd zag ik aan bord 8 dat Kick van Rooyen een geweldig offensief opbouwde. Zijn tegenstander moest op zijn zesde zet al de juiste voortzetting kiezen, anders was hij onder de voet gelopen. Gelukkig deed zijn tegenstander de juiste zetten en werd het alsnog een partij met aanvallende kansen voor zowel wit als voor zwart. Na anderhalf uur spelen won Gerard Draaisma aan bord 4 een stuk en toen ook nog de dames verdwenen, was het spoedig voor zwart afgelopen (1 – 0). Aan bord 7 (Andre Beijk) werd zeer aanvallend gespeeld maar Andre pareerde alles en na 38 zetten won Andre zelfs een loper; toch kon hij dit niet in winst omzetten (1½-½). Aan bord 1 had Peter de Haas het heel moeilijk; ik zag voor Aalsmeer een punt verschijnen, maar op wonderbaarlijke wijze werd het een herhaling van zetten. (2 – 1) Toen de dames er aan bord 5 af waren, kreeg Anton van Pijpen het heel moeilijk; na 35 zetten gaf Anton dan ook op. (2 – 2) Daarna volgde een overwinning van Piet Muller aan bord 2 (zie diagram) van Anton Warmerdam aan bord 3 en Kick van Rooyen aan bord 8. Met nog een remise van Jan Plomp werd het alsnog een mooie overwinning (5½ - 2½) op Aalsmeer-3. Wit: Piet Muller; Zwart: Rob van Haaften. 1. c2-c4, Pg8-f6; 2. Pb1-c3, e7-e6; 3. e2-e4, Pb8-c6; 4. Pg1-f3, d7-d6; 5. d2-d4, Lc8-d7; 6. Lf1-e2, h7-h6; 7. 0-0, Lf8-e7; 8. a2-a3, a7-a6; 9. h2-h3, b7-b6; 10. Lc1-e3, Pc6-a5; 11. b2-b4, Pa5-b7; 12. Dd1-d2, a6-a5; 13. b4-b5, c7-c5; 14. Tf1-d1, Dd8-c7; 15. e4-e5, Pf6-g8; 16. Pc3-e4, Ta8-d8; 17. d4xc5, d6xc5; 18. Pe4-d6+, Ke8-f8; 19. Le3-f4, Ld7-e8; 20. Pf3-h2, Td8-d7; 21. Le2-f3, Pb7-d8; 22. Dd2-e3, Le7xd6; 23. e5xd6, Dc7-c8; 24. Ph2-g4, Pd8-b7; 25. Lf3-c6, Td7-d8; 26. Lc6xe8, Kf8xe8; (zie diagram) Hierna volgt een solide voortzetting en lijkt het alsof Piet alles al heeft voorzien. 27. Td1-d2, Td8-d7;28. Ta1-d1, a5-a4; 29. Pg4-e5, Pb7-a5; 30. De3-e4, Pa5-b3; 31. Td2-d3, Pb3-d4; 32. Pe5xd7, Dc8xd7; 33. Lf4-e5, Pg8-f6 34. De4-a8+ en zwart geeft het op. Gerard van Pruissen


Nederlaag De Uil 2

Door verblijf van Henk Kramer in Zuid Afrika en het op het laatste ogenblik afhaken van Dick Roosa wegens ziekte van zijn kind, kwam De Uil 2 in Beverwijk aan de borden met een invaller uit De Uil 4 (om ongetwijfeld allerlei legale redenen was er niemand van het 3e beschikbaar) en een man minder! Geen hoopvolle start derhalve en ze begonnen dus ook met een reglementaire 1-0 achterstand. Gelukkig werd de stand door vlotte overwinningen van Jan van den Bergh en Wally Visser snel omgebogen in een voorsprong van 2 – 1. Tweede bordspeler Jan de Jong won al vroeg en pion van zijn tegenstander maar kreeg in ruil daarvoor een hevige aanval over zich heen en verloor. Bij Peter van Bakel gebeurde het omgekeerde. Hij werd flink onder druk gezet door zijn tegenstander maar profiteerde optimaal van een misgreep van zijn tegenstander en zette de Hillegommers weer op voorsprong. Helaas kon Gerie Opgenhaffen de aanval van zijn tegenstander niet pareren en kwamen de Beverwijkers weer langszij. Invaller Jan Plomp was inmiddels, zoals verwacht, in de problemen gekomen, maar Jaap van Aalst kon zijn tegenstander in 5 zetten mat geven, zodat een 4-4 op de borden zou komen. Jan verloor inderdaad, maar Jaap zag het mat niet en kwam na lange strijd niet verder dan remise. Uiteindelijk resultaat: een onnodige 3,5 – 4,5 nederlaag In de onderlinge competitie vielen geen verrassingen te noteren, alle favorieten wonnen, zodat een top drie bestaande uit Jan Havenaar, Ad Reijneveld en Fred van Randen niemand zal verbazen.


De Uil 1 pootje gelicht bij Kennemer Combinatie 4

Het was een gezellig gebeuren deze zaterdag de eerste november in Bloemendaal. Maar liefst 4 schaakmatches van de Kennemer Combinatie werden tegelijk gespeeld in Cafe Vreeburg. Vele oude bekenden mochten wij hier begroeten, waaronder die van het Spaarne, dat was vermomd als Kennemer Combinatie 4 aangevuld met topspelers van Bloemendaal. En uiteraard Willem Hensbergen, die je zo'n beetje overal aantreft. Hij trof het echter niet een getergde Jan Havenaar tegenover zich te vinden. Jan won overrompelend (0-1). Invaller Rob Warmerdam wist lange tijd de uit de dood herrezen Jehuda Pelter netjes bij te benen. Helaas voor ons had Jehuda zijn streken niet verloren (1-1). Cok Ippel speelde als een iets te jonge god. Een offer met kansen was tegen Edward Scholtens niet genoeg (2-1). Tegen een Ad Hendrikse speelde je vroeger aan bord 1. Hennie van Eeuwijk zag hem nu echter aan bord 8. Aan de Svesnikov heeft het niet gelegen, wel aan de afwikkeling naar een passief eindspel (3-1). Mijn hoge rating doet een begrip van het schaakspel vermoeden. De zetten op het bord bewezen anders. Mijn vondst Dg3 had tot doel de zetten g6 en lange rokade te ontmoedigen. Opponent Keizer speelde vervolgens g6 en lange rokade en liet mij met een soort Keizersysteem kansloos (4-1). Boze ogen van de voormalige vrienden Hoogenes en van Wezel moeten hier debet aan geweest zijn. Op de overige borden werd door ons uitstekend gespeeld, maar een gelijkspel zat er niet meer in. Een grieperige Ewin Heemskerk speelde een puike positionele partij tegen Aad de Bruijn. Hij won een stuk en een punt (4-2). Ook over Fred van Randen geen klachten, behalve dan wellicht dat al het fraais niet meer dan remise opleverde tegen Gerard Snijders en dit onze nederlaag bezegelde (4,5-2,5). Jan Vreeburg voelde zich in zijn nopjes in het cafe dat naar hem is vernoemd. Hij had ook een zege verdiend tegn Jasper Zilverberg, maar soms is een grote materiaalvoorsprong van Dame tegen Toren net niet genoeg (5-3). Dit verlies zal ons sterken in het het onbedoelde streven naar de gulden middenmoot.. Ad Reijneveld