Externe Competitie 2009/2010

Onderstaande links brengen U naar de website van de NHSB welke een uitgebreid overzicht geeft van de klasse waar de geselecteerde Uilen in spelen.


De Uil mist bekerfinale

De Uil zal de NHSB bekerfinale op 12 juni in Santpoort moeten missen. Na een onnodige 2,5 – 1,5 nederlaag tegen Purmerend is het beker verhaal ten einde.

Aan de navigatie van Dick heeft het niet gelegen. Foutloos wist hij stuurman Ad naar een keurige parkeerplaats aan de Koemarkt te leiden. Daarentegen bestond over de nauwkeurigheid van zijn zetten enige twijfel deze avond in het fraaie café, waar vooral de oude klokken een smeerbeurt konden gebruiken.

Ook de stelling van Fred was allerminst duidelijk.

Toen kwam het fatale moment. Jan kreeg remise aangeboden. De teamleider, die zelf huizenhoog gewonnen stond zei achteloos: “speel nog maar even door”. Dit nu was het begin van het einde. Jan verloor, zodat nu plots aan de laatste 2 borden 1,5 punt nodig waren. Dick kwam sterk terug en bereikte een remise. Ook Fred stond inmiddels overwegend, maar moest op winst spelen. Helaas –zie ook het vorige verslag-, met nog 1 minuut voor tegenstander Dijkstra liep een h-pion naar Dame en nul op het rekest.


HWP 2 - De Uil 1 3 – 5

Je drukt het als teamleider je onderdanen iedere keer weer op het hart. Zet niet te snel in tijdnood van je tegenstander. Toch vond onze bord 3 speler –wiens naam wij verzwijgen- het nodig deze raad in de wind te slaan. Een megablunder in een overwegende stelling bezorgde het punt aan tegenstander Joziasse.

Fred aan bord 2 had ondertussen terecht tot remise besloten zonder te overleggen zijn teamleider, die zoals u hebt begrepen zijn dag niet had. Ook onze bord 1 speler was de kluts kwijt geraakt in een gelijke stelling en zo stond de Uil met 2½-½ achter.

Gelukkig waren daar onze koffiehuisschaak specialisten Dick en Edwin. Wat deze 2 op het bord brachten zal ook Fritz te gortig zijn. Feit was dat ze allebei wonnen en de stand weer gelijk was.

Op de andere borden zag ik ook goede stellingen zodat de winst mogelijk was en die is er ook gekomen.

Cok stond gelijk, maar gezien zijn onmogelijke fratsen in de opening beschouw ik zijn half punt als een winstpunt. Jerry speelde weer als een grootmeester en ten slotte was daar opnieuw Jan Vreeburg, die het seizoen imponerend beëindigde!

De dag werd prettig afgesloten bij de Lange Muur, waar wij naast het heerlijk eten ook aangenaam werden verrast door de vriendin van Edwin als tafelgenoot.


De Uil 2 terug in 2e klasse
Door: Jan Havenaar

Na een jaar in de 3e klasse te hebben vertoefd is ons reserveteam terug in de 2e klasse. Achteraf blijkt de winst in de 1e ronde tegen Santpoort 3 van cruciaal belang geweest. Dat team begon aan een inhaalrace en na ons verlies tegen ZSC Saende waren de matchpunten weer gelijk. Met nog 1 wedstrijd te gaan stonden we 2½ bordpunt voor met de wetenschap dat bij gelijke bordpunten het onderlinge resultaat in ons voordeel zou zijn. Dus moet Santpoort in de laatste wedstrijd 3 bordpunten meer scoren dan ons team, een riante uitgangspositie.

Onze wedstrijd is wegens Pasen een week naar voren gehaald, zodat wij anderhalve week eerder spelen dan Santpoort. Om zeker te zijn van het kampioenschap waren 5½ bordpunt nodig. Bij elke kleinere score heeft Santpoort de mogelijkheid om ons voorbij te streven.

Met die wetenschap traden we onze gasten uit Haarlem tegemoet. Bij aanvang ontbraken nog 2 spelers, Jacob van Aalst was de datum vergeten, maar na een telefoontje was hij snel ter plekke. En Wally Visser, die door activiteiten bij de brandweer verlaat was. Het waren wel de spelers die het eerst klaar waren: Jacob nam met zwart al snel het initiatief, won een pion en even later de kwaliteit. Wally moest noodgedwongen snel spelen (hij had een half uur achterstand) maar kon geen voordeel bereiken. Alweer ontstond een dichtgeschoven stelling, waarbij het openen van de stelling zelfmoord betekende.

Het betekende wel een voorsprong, met op de overige borden per saldo goede stellingen. Het duurde echter nog een vol uur eer het volgende punt gescoord werd: Henk Kramer speelde een wisselvallige partij, kwam materiaal achter, maar wist dat met rente terug te veroveren. Jan de Jong begon de partij naar eigen zeggen slecht, maar wist in het verloop van het spel toch kansen te scheppen en materiaal te winnen. Jan van den Bergh won na de opening een centrumpion en wist dat voordeel vast te houden en uit te bouwen. Hij kwam nog een kwaliteit voor en nadat zijn tegenstander een giftige pion op h7 nam en daarmee een stuk verloor was het pleit beslecht.

Met nog 3 partijen gaande kwam Ad naar me toe en fluisterde dat ik 3 remises moest voorstellen om het kampioenschap veilig te stellen. Dat wilde ik met name Rob en Hennie niet aandoen. Gerie speelde de openingsfase goed, zijn tegenstander werd naar de achterste rijen gedrongen, maar Gerie wist zich met die luxe geen raad. Stukken werden gespeeld naar velden waar ze geen enkele bedreiging meer vormden voor zwart en Willem de Ruig kwam terug in de partij. Die wist zelfs een winststelling te bereiken en toen Gerie Dxb4 speelde was het eigenlijk onmiddellijk uit: zwart kon Td1 schaak spelen waarna Gerie of de dame moest geven (na Txd1) of de toren op c1 verloor. Maar zwart zag dat alles niet en in een hectische eindfase besloot men tot remise.

Aan bord 1 speelde Hennie een mooie partij. Vanuit een Sveshnikov opening kreeg hij een goede stelling en won een pion. Zijn tegenstander kreeg geen tegenspel. Even leek het er op dat hij de pluspion zou kwijtraken, maar wit zag de mogelijkheid niet. Met een schitterend kwaliteitsoffer wist Hennie de partij te beslissen. Rob kreeg vanuit de opening een slechte pionnenstelling. Hierdoor won zwart een pion, maar Rob bleef dreigingen op de koningsvleugel houden. Zwart offerde de kwaliteit voor nog een pion, maar de witte torens bleken toch sterker. In tijdnood werd niet mooi gespeeld, maar zwart liet zich uiteindelijk matzetten. De score viel uiteindelijk erg hoog uit, maar was niet onverdiend.

Volledige uitslagen:

  De Uil 2
- HWP 6 7-1
1 Hennie van Eeuwijk - Lex van Aalderen 1-0
2 Rob Warmerdam - Pieter Levasier 1-0
3 Jan de Jong - Stephan Blaas 1-0
4 Henk Kramer - Frits Bakkes 1-0
5 Jan van den Bergh - Ton Deutekom 1-0
6 Gerrie Opgenhaffen - Willem de Ruig ½-½
7 Jacob van Aalst - Ger Dekker 1-0
8 Wally Visser - Hans Huson ½-½

Topscorer dit seizoen werd Jacob van Aalst met 6½ uit 7. Ook Jan de Jong haalde met 5 uit 5 een fantastisch resultaat. Een overzicht van de individuele scores:

Naam Pnt Uit Perc TPR
Jacob van Aalst 7 92% 1974
Jan van den Bergh 6 7 85% 1942
Jan de Jonge 5 5 100% 2319
Hennie van Eeuwijk 6 75% 1900
Gerie Opgenhaffen 4 6 66% 1636
Henk Kramer 3 6 50% 1638
Wally Visser 3 6 50% 1553
Rob Warmerdam 2 5 40% 1627
Met dank aan de invallers:
Claudia Grannetia 1 1 100% 2450
Peter van Bakel 1 1 100% 1933
Kick van Rooijen ½ 1 50% 1566
Johan Boon ½ 1 50% 1397
Pim van der Aar 0 1 0% 1061

De Uil 2 terug in 2e klasse
Door: Jan van den Bergh

In de laatste wedstrijd van het seizoen moest De Uil 2 niet alleen winnen, maar vooral ruim winnen om Santpoort 3 op bordpunten voor te blijven. Beide ploegen stonden met een gelijk aantal matchpunten aan kop van de ranglijst, alleen had De Uil 2½ bordpunt meer. De Santpoorters moesten echter in de slotronde tegen de veruit zwakste ploeg in deze klasse spelen zodat met een 8-0 overwinning van hen rekening moest worden gehouden. Dit betekende dat De Uil 2 met minimaal 5½ – 2½ van HWP moest winnen om zeker te zijn van het kampioenschap en zo de degradatie uit de 2e klasse weer ongedaan te maken.

Topscorer Jaap (Jacob) van Aalst opende de score door vanuit een wederzijds open stelling een beslissende aanval op te zetten en zo op een fraaie 6½ uit 7 te komen. Wally Visser voegde daar even later nog een half puntje aan toe door remise te spelen aan het 8e bord. Daarna bleef het bijna 2 uur “oorverdovend stil”. Om kwart over 11 was de stand nog steeds 1½ – ½ maar hadden inmiddels Jan de Jong, Henk Kramer en Jan van den Bergh een duidelijk betere positie opgebouwd.

In die volgorde kwamen de punten tegen half twaalf dan ook binnen en was in ieder geval de overwinning veilig gesteld, nu nog de gewenste ruime overwinning. Even werd overwogen om het met de Haarlemmers op een akkoordje te gooien en de laatste 3 partijen en tot 3 remises te besluiten, maar terwijl dit werd overwogen was een situatie onstaan dat zowel Hennie van Eeuwijk, Rob Warmerdam als Gerie Opgenhaffen allemaal beter stonden, vooruit om het voor de Haarlemmers vriendelijk te houden, niet minder stonden.

Gerie kwam helaas niet verder dan remise, maar zowel Rob als Hennie wonnen zodat het zelfs een erg ruime overwinning werd met 7 – 1. Het kampioenschap en de terugkeer naar de 2e klasse waren daardoor een feit.

Gelukkig liep de feestvreugde niet uit de hand, het bestuur had blijkbaar het verslag van de voorlaatste ronde gelezen en wist dat vrijwel alle spelers van het kampioensteam nog met de auto naar huis moesten, zodat het welverdiende maar daardoor riskante rondje champagne en/of bier achterwege werd gelaten.


De Uil 1 - Santpoort 1 1,5 - 6,5

De slingers waren al opgehangen voor Santpoort. De kampioenen van de NHSB promotieklasse 2009 -2010. Ook gastheer de Uil werd zaterdag 27 maart niet gespaard en ondanks 2 invallers kwam de gebruikelijke grote uitslag op het scorebord. Slechts Jan Vreeburg en teamleider Ad wisten zich aan de malaise te ontrekken. Jan wist op fraaie wijze het initiatief over te nemen tegen Xander Schouwerwou. Een vol punt was zijn deel. Ad stond de gehele partij gedrongen tegen Martijn de Roode. Een pionwinst op de 40e zet was een mooi moment voor een remiseaanbod.

Fred kreeg het lid op de neus toen hij tegen “Maccutcheon” de Roode zettenherhaling uit de weg ging. Ook de zijvariant van Jerry tegen de Maccutcheon kwam deze keer niet uit de verf. Op het eerste gezicht leek de zet f4 van onze bord 1 speler niet slecht. Tegen een Piet Peelen bleek het pionverlies. Dick vergat een sterke tussenzet. Daarna stortte zijn stelling in.

De babi pangang “Lange Muur” vergoedde veel. Ondertussen ging Cok remise uit de weg tegen aanstormend talent Bas Haver (Het was Bas, niet Daan). Even later kon hij aansluiten in de rij der nullen. Ook Edwin wist een zetel te bemachtigen in het kabinet van leed en droefenis. En dat speet mij toch wel het meest, want wat liet hij weer fraai werk zien.

Zaterdag 17 april is de laatste wedstrijd in Haarlem tegen HWP 2. Nog een kans om dit seizoen leuk af te sluiten.


De Uil 3: gezelligheid kent geen tijd

Zaterdag 20 maart scoorde de Uil 3 dat het een lieve lust was. Pim als vanouds, Joery -de rising star-, Ronald als een bokser, Sander langs de lijn en Marcel als keeper een ruime voldoende. Daarbij was het applaus voor onze andere sterren David, Mitchel en –good old- Henny niet van de lucht. Het gaat hier om zaalvoetbal zal ik verklappen, want het schaken werd op een lager pitje beoefend.

Henny wist nog de scalp van een 2200 man te veroveren en Marcel deed broeder Roggeveen in het stof bijten, maar in gewonnen stand gaf coach Ad aan Dennis de Vreugd remise, terwijl hij tegen een kneus als Loek van Wely op kinderlijke manier een stuk weggaf.

Toch: de gezelligheid kende geen tijd deze zaterdag tussen 16.30 en 24.00. Dat gold ook voor de maandag 15 maart tussen 20.00 en 24.00. Ronald, Sander, Sam waren de winnaars. Maar omdat verder alleen Marcel remise speelde was een kleine nederlaag tegen Chess Society Zantvoort 2 het gevolg, waardoor wij in de laatste wedstrijd tegen HWP 7 nog aan de bak moeten.


De Uil 1 bekert verder

Opnieuw moest de Wijker Toren 2 het onderspit delven tegen een beter de Uil 1.

Edwin was deze keer de held en bracht het beslissende punt binnen. Fred had remise aangenomen met minder tijd, maar met de betere stellingen op de overige 3 borden in het achterhoofd was dit een terechte keuze. Ad won inderdaad, maar Jan vergat de tijd. Daarom werd het nog even spannend, want een remise bij Edwin aan het vierde bord zou alsnog de winst in Beverwijk laten. Gelukkig hield Edwin -met een kwal meer- het hoofd koel en konden we nog vroeg naar huis!


De Uil 2 wint opnieuw.

In het schaakdorp Wijk aan Zee onder de rook van Tata Steel (het voormalige Hoogovens) moesten de Uilen aantreden tegen de plaatselijke schakers van “Het Paard van Ree”. Met de vervuiling van het staalbedrijf hadden de Uilen uiteraard geen moeite, het 2e is niet voor niets het meest milieuvervuilende team van de club en waarschijnlijk van de NHSB. Spelers uit 8 verschillende plaatsen levert in de meeste gevallen een rit met maar liefst zes auto’s op naar een uitwedstrijd. Met de Wijkers hadden de Uilen echter meer moeite. Vooraf werd ingezet op een grote overwinning, het liefste 7-1 want dan zou de kleinst mogelijke overwinning in de slotronde het kampioenschap opleveren. Plaatsvervangend teamleider Cok Ippel is echter op één avond van de spanning minstens 5 kilo afgevallen (ieder nadeel heeft zijn voordeel).

Het begon aan bord 8 met Wally Visser, die aan het 8e bord zijn dame offerde tegen een toren en een paard. Later kwam daar nog een loper bij, maar dit was niet genoeg om tot winst te komen en met een remise stond Wally als eerste op het scorebord.

Jan van den Bergh kon zijn tegenstander na de opening onder druk zetten en rustig deze druk opvoeren tot de stelling “vanzelf” plofte (0,5 – 1,5), maar boven enkele andere borden tekenden zich donkere wolken af. Jan de Jong (de enige speler met een 100% score) was een stuk kwijtgeraakt, terwijl Jaap van Aalst ook niet lekker stond en dat terwijl onze eigen 3 J’s (Jan, Jaap en Jan) dit seizoen standaard goed zijn voor minimaal 2,5 punt.

De andere partijen stonden niet beter voor ons zodat het er op leek dat wij zelfs al blij mochten zijn met een kleine overwinning. Henk moest in een potremisestand van Cok nog een tijdje doorspelen gezien de situatie op de andere borden. Hennie had ook een gelijke stand op het bord, terwijl Rob weliswaar degelijk maar erg passief speelde en ook geen voordeel had. In het laatste halfuur keerden opeens de kansen. Jaap van Aalst wist met een briljante paardzet opeens voordeel te verkrijgen. Het vervolg werd van beide kanten niet geheel correct gespeeld maar het was wel voldoende op Jaap aan de overwinning te helpen en zo aan een totaalscore voor de bond van 5,5 uit 6! Nog niet genoemd maar degelijk bezig: Gerie Opgenhaffen die vanuit een gelijke stand de stelling zo wist te compliceren dat de tegenstander het niet helemaal meer kon bevatten en in de fout ging (0,5 – 3,5) Henk en Hennie konden daarna berusten in remise, waardoor weliswaar niet meer de gewenste 7 – 1 op het bord kon komen, maar de winst in ieder geval zeker was.

Inmiddels had de tegenstander van Jan de Jong een waanidee uitgewerkt wat resulteerde in een schijnoffer van de dame, die als eindresultaat het verlies van twee stukken opleverde. Jan wist met het vervolg wel raad en tekende zo voor 1,5 – 5,5. Tot slot de partij van Rob, die afgedaan kan worden met: het begon gelijk, er gebeurde niet veel, dus het bleef gelijk. Eindstand 2 – 6 voor de Uilen. In de slotronde moet nu met 5,5 – 2,5 van HWP worden gewonnen om er zeker van te zijn dat naaste concurrent Santpoort ons niet op bordpunten passeert. De Santpoorters spelen tegen verweg de zwakste tegenstander uit deze klasse dus wij zullen rekening moeten houden met de maximale overwinning van onze concurrent.


KTV - de Uil 1: 4-4

In het vergelegen, doch pittoreske, Enkhuizen heeft de Uil 1 voor de poorten van de hel ternauwernood een gelijkspel weggesleept tegen het plaatselijk KTV. Wilde ik in mijn vorige verslag nog de stelling poneren dat de Uil niet meer in de promotieklasse thuis hoorde gezien het sterke spel; ook na deze wedstrijd kan deze stelling opgeld doen, maar dan omgekeerd evenredig vanwege het bedenkelijke spel, dat niet om over naar huis te schrijven is. Toch doe ik een voorzichtige poging.

Voor deze ronde bungelde KTV onderaan, terwijl de Uil 1 van de betere middenmoters was. Deze middag is daar weinig van gebleken. Ad bracht nog net het vierde punt binnen tegen Keesman, maar Fred moest op dat moment het moede hoofd buigen tegen grootmeester- althans in Enkhuizen- Karreman. Over mannen gesproken. De stelling van Jan Havenaar bleek reeds vroeg in de middag niet in de Haak. Een kolfje naar de hand van Haakman. Ook bij Dick was er iets mis gegaan, want Txa2 leek al vroeg beslissend. In plaats daarvan deed zijn opponent Ta3 en wist onze anagrammen professor met hangen en wurgen in de partij te blijven.

Het enige licht in de duisternis kwam van Brave Jurgen. Het anagram dat de professor voor Jan Vreeburg uit de mouw toverde. Jurgen (Jan) had een overwegende stelling, maar uiteindelijk is de winst niet gevonden. De Uil heeft gelukkig altijd sterke invallers achter de hand. Deze keer was het Rob Warmerdam die met een degelijk remise zijn bijdrage wist te leveren. Tussen de bedrijven door had Edwin remise afgeslagen, omdat de stand op de borden daar aanleiding toe gaf. Helaas voor hem keerden de kansen, zodat de situatie er niet beter op werd.

Gelukkig was daar weer het mantra van Cok: een paard, een paard mijn koninkrijk voor een paard. Het koninkrijk was op een gegeven moment ver te zoeken, maar toen zijn paarden, die op c8 en e8 waren gestald, werden losgelaten, was er geen redden meer aan voor zijn tegenstander. De 2e vechtoverwinning kwam op naam van Dick. Alsof hij weer een voettocht naar Ekhuizen maakte, speelde hij de partij van de dag!


De Uil 3 gelijk tegen Nieuw-Vennep 2

In het tijdelijke etablissement van schaakvereniging Nieuw-Vennep was het goed toeven en sjoelen. Naast de gezellige bar werd er door iets ouderen van dagen met schijven geklotst dat het een lieve lust was. De Uil 3 had hier weinig last van in een zijzaaltje dat was verstopt in een koude bunker. Deze bunker bleek in het labyrint der gangen moeilijk terug te vinden, zodat ik regelmatig een verdwaalde schaker aantrof. Ook op het schaakbord werd het juiste pad der zetten regelmatig verlaten, zodat de einduitslag 4-4 toch nog verrassend tot stand kwam.

Het was uiteindelijk Nico van der Plas die de beslissende gelijkmaker binnen bracht, nadat zijn tegenstander eerder remise had afgeslagen. Het huzarenstukje van de dag kwam op naam van Sam Oosterveer, die een ogenschijnlijk totaal verloren positie omtoverde in een remise stelling. Ondertussen hadden de invallers Joery Snapper en Richard Grannetia op overtuigende wijze gewonnen, maar hier stond tegenover dat Marcel Bolhuis en Tilly Vissers opportunische offers niet zagen gehonoreerd met resultaat.

Ronald zag zich door de omstandigheden genoodzaakt risico te nemen, omdat Sam verloren stond en Claudia en Nico niet meer dan remise in handen hadden. Echter, zoals gezegd, Sam haalde alsnog een half punt binnen. Claudia werd remise, maar Ronald wist ""ouwe taaie" de heer Duwel niet in verwarring te brengen en moest de Koning om leggen. Zodoende lag de druk op de schouders van Nico en daar ging hij ondanks een jetlag van een vliegreis uit Suriname goed mee om. Einduitslag 4-4.


De Uil 5, vierde ronde

1 februari speelden we de vierde ronde thuis tegen De Vennep 3. Helaas waren Peter Kaptein en Richard Grannetia verhinderd, maar Aad Vledder en Hans Elzenga waren weer eens bereid in te vallen. Al vrij snel in de match tegen dit sterke team liep Richard Nigten, spelend aan het vijfde bord voorbij, mompelend “Dit wordt helemaal niks”. Hopelijk zou dit niet voor alle partijen opgaan!

Ron van de Linden kon het helaas niet bolwerken aan het eerste bord, hij werd langzaam ingesnoerd door zijn sterke tegenstander. Een lichtpuntje was de remise die Ed van der Haak aan bord 2 overeen kwam. Een nog groter lichtpunt in deze wedstrijd werd de partij van Richard Nigten, zijn tegenstander gaf twee stukken weg waarna onze Miracle Man deze partij won!

Hans Elzenga sleepte ondertussen aan bord 7 een mooie remise uit het vuur. Helaas kon Hans de Groot het niet bolwerken in gierende tijdnoood. Uiteindelijk moest ook Willem Brandsma na lang manmoedig tegen een overmacht gevochten te hebben in een nederlaag berusten. De tussenstand was nu 2-4, na het overeenkomen van remise door Piet van Schie moesten we in een teamnederlaag berusten. Aad Vledder ten slotte kon nog op fraaie wijze een gecompliceerd eindspel in winst omzetten.

Dit bracht de eindstand op 3½-4½ een nipt verlies tegen een sterke tegenstander.


De Wijker Toren 2 - De Uil 1: 2-6

U heeft het natuurlijk al in de krant kunnen lezen, maar de overtuigende overwinning van de Uil 1 tegen de Wijker Toren 2 verdient nog enige nabeschouwing. Grootste punt van discussie: heeft er dit seizoen meer in gezeten in promotieklasse? Is dit De Uil niet een klein maatje te groot voor de NHSB gezien het uitstekende spel dat onze lieden op de 64 velden hebben laten zien. Ik geef toe: in de uitslag zag je dat niet altijd terug. Ook het aantal matchpunten was tot nu toe niet om over naar huis te schrijven. Oh ja, Santpoort 1 is er ook nog. Dus nee; meer als een 2e plaats heeft er niet ingezeten. Vice-kampioen met een bijsmaak. De Uil 1 blijft in de promotieklasse. Niet voor de promotie, maar voor de klasse.

Klasse en overtuigend dus. Jan Havenaar wist zettenherhaling af te dwingen tegen de gevaarlijke Skrobic. Een verstandige keuze. Ad zag zijn voordeel verwateren tot hij plots een stuk cadeau kreeg. Bij Cok en Henny leek het wel de slag bij Sebastopol. Zo trokken onze Youngsters van leer. In de wetenschap dat dit minimaal 2 extra punten waren, mochten Fred en Edwin remise aanbieden. Edwin stond niet slecht en Fred wellicht beter. Paul Spruijt en co. kozen eieren voor het geld en we konden vroeg naar huis.

Zo leek het. Want wat er ondertussen bij Cok en Henny gebeurde is met geen pen te beschrijven. Dat ga ik dan ook niet proberen. Gelukkig toonden Jerry Beij en Jan Vreeburg hun klasse en was de zege in de pocket. Cok keerde terug op het pad van de betere zetten en Henny toonde onbewust mededogen met zijn opponent daar waar hij een vol punt had verdiend met de partij van de dag. Het was als argeloze aanschouwer weer genieten in Wijk aan zee nauwelijks een week na Corus.


Gerard Draaisma in topvorm.

Na zijn overtuigende zege in groep 8D van het Chorus tienkamp toernooi, ging Gerard D. op 5 februari gewoon weer mee naar Uitgeest om met De Uil 4 tegen Lasker te spelen. Daar aangekomen en alle noodzakelijke plichtplegingen waren uitgevoerd, werden de eerste schermutselingen al spoedig zichtbaar. Wat gaat er door je heen als je binnen de eerste 10 zetten al een Paard wint? Dat antwoord is gauw gegeven, want het overkwam de schrijver van dit stukje en dan speel je “euforisch”.

Ook aan bord 2 (Kick v. Rooyen) gebeurde iets dergelijks, maar dan wel in het nadeel van Kick. Zo speelde ieder zijn eigen schaakspel tegen een tegenstander waarvan het aantal clubleden nier meer bedroeg dan 20 mensen. Dan is De Uil uit Hillegom een bloeiende vereniging!

Al gauw werd het eerste punt binnengehaald, want Gerard van Pruissen wist aan bord 8 zijn behaalde voordeel om te zetten in winst. Spoedig gevolgd door een nederlaag van Peter de Haas aan bord 3 (maar deze had dan ook een sterke tegenstander).

Na twee fraaie winstpartijen van Ed van der Haak een bord 8 en Anton Warmerdam aan bord 5, stond het 1 – 3 in het voordeel van De Uil 4. Nu waren alle ogen gericht op de borden 1, 2, 4 en 6 en jawel hoor daar gebeurde aan bord 4 datgene waar ik in de kop van dit stukje al aandacht aan schonk: Onze man, Gerard Draaisma, maakte zijn topvorm waar en won zijn partij aan bord 4. Zelf zegt Gerard over zijn succes: “Ach, door mijn manier van spelen, raakt mijn tegenstander de draad kwijt.” Bescheiden als altijd.

Nadat ook Piet Muller aan bord 1 zijn partij won, waren wij al zeker van een overwinning. Wel jammer is dat zowel Jan Plomp (aan bord 6) als Kick van Rooyen (aan bord 2) hun partij verloren; volgende keer beter. Eindstand 3 – 5.

Jongens, bedankt voor jullie bijdrage en op naar de eerste plaats in 4C van de NHSB.


Marcel Bolhuis de held

Marcel Bolhuis was maandag 11 januari de held van de Uil. Hij gaf de toeschouwers waar voor het geld. Ze stonden op de banken en het podium om de spannende partij te kunnen volgen. Uiteindelijk was een welverdiend halfje genoeg voor de overwinning van de Uil 3 tegen Aalsmeer 2: Uitslag 4,5 - 3,5.

Het was een strijd, die lange tijd gelijk opging, waarbij de partij van die andere invaller Joery Snapper de ommekeer bracht. Hij won op fraaie wijze na eerst een paar pionnen te zijn kwijt gespeeld. Dat bleek hard nodig want door vermoeiheid was het bij Claudia mis gegaan. Verder stonden Ronald en Sam goed en Sander een stuk voor. De stellingen bij Marcel, Nico en Pim waren echter onduidelijk.
Pim speelde tegen het jeugdige talent van Aalsmeer, verloor materiaal en moest uiteindelijk het moede hoofd buigen. Ook bij Nico werd een kleine fout gevolgd door een grote, zodat de onberispelijke winstpartijen van Ronald, Sam en Sander een 4-3 tussenstand opleverden.

Ondertussen had Marcel zich op fraaie wijze naar een gunstig eindspel gemanoeuvreerd. Toen de winst voorhanden leek had zijn opponent nog een sterk paardoffer in petto met een bloedstollend eind tot gevolg. Marcel hield het hoofd koel en de winst voor de Uil 3 was daar.


Licht ging uit bij de Uil 1

En toen ging het licht uit. Zaterdag 9 januari 19.30 aan tafel bij de Chinees de Lange Muur en de Bollenstreek zonder stroom.

Net op het moment dat de Uil 1 zijn wonden aan het likken was na een hectische strijd tegen oude bekende Heemstede, aangevuld met het fenomeen Frans Arp. Bij Frans is de materiele verhouding op het bord irrelevant. Uit het niets kan hij kansen creeren. Zo ook tegen Grootmeester -althans in Hillegom- Ad Reijneveld, die ogenschijnlijk huizenhoog gewonnen stond. Maar na een grafzet ging het licht uit met een dramatische nederlaag tot gevolg.

Het licht was al eerder uitgegaan bij Jan Havenaar. Na een prima opening, die een pion opleverde, werd een koningsaanval hem fataal. Op de andere borden zag ik echter goede tot overwegende stellingen. Fred, invaller Henny en Jan Vreeburg wisten inderdaad met uitstekend spel hun voordeel in klinkende munt om te zetten. Dat betekende een 3-1 voorprong als tussenstand.

Daarna ging het licht uit. Bij Ad, zoals gemeld. Bij Edwin, die in een spectulaire partij aan kortste eind trok tegen Anne Brandsma, de sterkste schaker van de bekende familie. Het licht ging uit bij Dick en Cok. Bij Dick heeft er waarschijnlijk niet meer dan remise in gezeten. Cok heeft in ieder geval nog het genoegen mogen smaken van een prachtig Paard op f6. Daar kon de pikante soep niet of nauwelijks tegenop. Aan tafel, waarbij ik het kon laten de overwinning van Fred te bagatellisseren met enige wijze woorden:

De beste nederlaag is die, waarbij het teamt wint.
De slechtse overwinning is die, waarbij het team verliest.

Einduitslag de Uil 1 - Kennemer Combinatie 4 : 3 - 5


Uil door het oog van de naald

Vrienden; ze bestaan nog.

Ik bedoel Bloemendaal, dat ook voor de NHSB beker de Uil de punten heeft weten toe te dichten.

Koos Min verdiende de overwinning tegen Ad Reijneveld na een fraaie combinatie. Jammer voor hem ging het in het eindspel mis en daarmee was het pleit beslecht, omdat ook Jan Havenaar en Dick Roosa namens de Uil onduidelijke stellingen naar winst wisten te voeren.

Fred van Randen had risico genomen met een stukoffer, omdat het leek dat hij op winst moest spelen. Uiteindelijk moest hij de Koning omleggen en kregen onze gasten toch nog iets van loon naar werken.

Het werd dus 3-1 en op naar de volgende ronde, maar dan zullen we toch uit een ander vaatje moeten tappen.


De Uil 5, derde ronde

Deze wedstrijd was 11 december in Het Polderhuis in de Velserbroek tegen een zeer jeugdig Santpoort 4. Ondergetekende viel aan het eerste bord in voor Ron van de Linden.

Wat betreft deze ronde wil ik me beperken tot de positieve resultaten:
Hans de Groot heeft in deze wedstrijd de eer van ons team gered door zijn partij winnend af te sluiten!! Ook Richard Nigten die gelukkig toch mee kon spelen droeg zijn steentje hieraan bij, door een remise te verkrijgen!

De uitslag werd nu 1½ - 6½.


De Uil 5, tweede ronde

16 november speelden we de tweede ronde thuis tegen Aalsmeer 3. Helaas waren Piet van Schie en Richard Grannetia verhinderd, maar Aad Vledder en Hans Elzenga waren weer bereid in te vallen net zoals bij onze succesvolle eerste wedstrijd. Helaas kon Aad niet op tijd aanwezig zijn zodat ondergetekende inviel.

De wedstrijd opende al snel met een positieve score voor ons, de tegenstander van Ed van der Haak aan bord 2 was in een vrijgevige bui en dit resulteerde al snel in het opgeven van de partij. Ron van de Linden had het ondertussen erg moeilijk aan het eerste bord en moest uiteindelijk in een nederlaag berusten. Ook Richard Nigten aan bord 5 moest dit voorbeeld volgen. Er kwam gelukkig een half pluspuntje toen Peter Kaptein aan bord 2 remise afsloot, met een mindere pionstelling. Maar toen Hans Elzenga ook moegestreden zijn hoofd moest buigen werd de stand 1½ - 3½ in ons nadeel.

Gelukkig kon ik iets aan deze achterstand doen door mijn partij winnend af te sluiten.
Willem Brandsma ondertussen was verbaal zeer goed op dreef en slaagde erin zijn partij die al lange tijd hopeloos was tot het uiterste te rekken. Uiteindelijk kon zijn tegenstander toch de winnende zetten vinden. Aan bord 8 streed Hans de Groot nog dapper door maar moest uiteindelijk ook een nul incasseren.

De uitslag werd aldus 2½ - 5½.


De Uil 1 overtuigt

De Uil 1 heeft een gedegen winst van 1,5 - 6,5 geboekt in Haarlem tegen Kennemer Combinatie 5 (KC5). Binnen de korste keren stonden we ruim voor. Cok wist een kortere weg naar het denksportcentrum, maar hij kwam een kwartier te laat binnen. Op het schaakbord wist hij het snelle pad naar de overwinning wel te vinden. Dat betekende 0-2, omdat Ad zo onbeleefd was geweest zijn gastvrouwe op een nul te tracteren. Dick maakte de 0-3 en ook op de andere borden was er geen vuiltje aan de lucht, behalve op het eerste bord. Hierover later.

De volgende 2 uur was het pretttig koekeloeren naar de andere 4 matches, die in de ruime speelzaal te bezichten waren. Daarnaast werd ook nog het Kennemer Open gespeeld. Het was moeilijk kiezen tussen het uitwisselen van koetjes en kalfjes met de vele schaakvrienden of de bewondering van het meer schaaktechnische element, zoals het fraaie Middelveld, dat de oud winnaar van de Hillegommer Open tegenover zich vond.

Inmiddels kwam er zo tegen de eerste tijdcontrole wat meer schot in de zaak. Jan Vreeburg bracht een plus remise op het bord en Edwin wist alsnog een vol punt te scoren, nadat een kansrijk kwaliteitsoffer in schoonheid verloren dreigde te gaan. Jerry vond in het woud van mogelijkheden ogenschijnlijk de beste zetten. Achteraf is er toch een winst gemist. Niet echter bij Fred, die als enige vandaag niet aan de winst heeft mogen ruiken.

Tot slot het topbord. Als ik het uitslagenformulier mag geloven heeft de Uil ook hier een vol punt behaald. Ik heb er voor getekend. Dus de winst staat, maar niemand zal geloven hoe dit mogelijk is geweest. Weer een mirakeltje Jan Havenaar. Het blijft zijn specialiteit.


Eindstation Hoofddorp

In Hoofddorp is het goed toeven. Althans op het gemeentehuis. Schakers hebben er echter weinig te zoeken. In de speelzaal was het maandag 30 november om 20.00 dan ook naarstig zoeken naar tegenstanders voor de Uil 3. Het eerste van schaakclub Hoofddorp bleek nauwelijks een team op de been te kunnen brengen. Uiteindelijk bleken 7 mannen met korte namen als Roos, Los en Baars bereid achter de borden plaats te nemen. Bord 2 werd voorlopig vrijgelaten. Misschien kwam er nog iemand op de koffie. Tot onze aangename verrassing bleek dit al snel -Das Phantoom- Ronald te zijn, die binnen plofte vlak nadat ik de opstelling had prijs gegeven. Wie schetst mijn verbazing toen de wedstrijdleider aan mij vroeg: "wil je je opstelling nog wijzigen".

Natuurlijk! zei het duiveltje op mijn schouder. Ronald speelt en Joery niet. Joery? Is dat niet het talent Joery Snapper van 10 jaar geleden, back in business? Ja hij was het en was bereid gevonden in te vallen in het eeuwige talenten team. Natuurlijk niet!, zei Ronald zelf en het engeltje op de andere schouder. Joery speelt, maar wel aan bord 2, dat inmiddels was verlaten door Nico. Nico speelde aan bord 5 zijn beste partij (Pc3) van het seizoen. Dat was nodig want het zou een spannende strijd worden. Immers de Hoofddorper aan bord 2 verscheen toch en liet onze man -die zeker nog gaat groeien- in het stof bijten.

Sam scoorde zijn eerste halve punt en Nico won gedecideerd. Bij Claudia was en bleef de stelling potdicht, maar Stefan speelde weer eens als een jonge God. Tussenstand 3 - 2 voor de onzen. Toen bleek echter dat ik deze avond niet de enige was die op een onbewaakt moment door een kwade ik werd bevangen. Pim raakte in een soort trance en liet 3e keer dezelfde stelling toe waar doorspelen met een pion meer was geboden. Daarbij was de tijd voor Tilly te kort, ondanks een prachtige matdreiging, die zij op het laken vlocht. En is het bij Sander momenteel Handelingen 12, Vers 13. Het is beter te geven dan te nemen.

Niemand misgunde de sympathieke wedstrijdleider Baars zijn overwinning, maar voor de Uil 3 betekent dit even pas op de plaats. 4,5 - 3,5 in de min.

Eindstation Hoofddorp 


De Uil 2 langs gehavende Haarlemse Jopen

De thuiswedstrijd tegen De Haarlemse Jopen werd met 5 – 3 winst afgesloten. De werkelijk gespeelde partijen laten een andere score zien: 3 – 3. De overwinning is daarom mede te danken aan het feit dat de tegenstander met slechts 6 man op bezoek kwam.

Aanvankelijk werd gerekend op 7 spelers, men gaf een zwart bord op (Hennie van Eeuwijk mocht daarom intern spelen) en aan bord 7 was het wachten op Rob Graaff, die echter niet kwam opdagen. Peter van Bakel, invaller voor de verhinderde Jan de Jong, kon daardoor geen partij spelen, omdat hij tot 21:00 uur op de tegenstander moest wachten. Maar toen stond het dus meteen 2 – 0.

Aan bord 5 deed Wally Visser een paard in de aanbieding. De tegenstander speelde e4-e5, waarna het paard op f6 naar d5 werd gespeeld. Van daar uit waren er echter geen velden meer beschikbaar, zodat na een spoedig c2-c4 het stuk verloren ging voor 1 pion. Wally bleef echter kansen zoeken en kreeg later het stuk pardoes weer terug. Echter stond toen zijn koning al danig op de tocht, waarna materiaalverlies onvermijdelijk was. Nadat in het toreneindspel nog 2 pionnen verloren gingen was het uit.

Ook bij Johan Boon (ingevallen voor Henk Kramer) ging het mis. Zijn paard op h4 kon maar ternauwernood verdedigd worden en nadat zwart met Pxe3 ook nog een winnende combinatie had en een stuk won leek het uit. Helaas was de zwartspeler vergeten het materiaal te tellen voor hij remise aanbood… De remise werd uiteraard met beide handen aangenomen.

De eerste echte winstpartij kwam van Jacob van Aalst. Hij leek met een enigszins slechte loper een minder eindspel in te gaan, maar zwart wikkelde af in het voordeel van wit, wiens pionnen en stukken al ver waren opgerukt. De vrijpionnen leverden een stuk op, maar hetzelfde gebeurde aan de andere kant, waar Jacob zijn loper terug moest geven voor de gevaarlijke zwarte pionnen. Het ontstane pionneneindspel was echter gemakkelijk gewonnen.

Gerie Opgenhaffen kreeg al snel een sterk paard in het centrum, waardoor zwart lange tijd problemen had. Toen zwart ook nog de deur naar zijn koning open zette stapte Gerie resoluut naar binnen en won.

Aan bord 1 had Rob Warmerdam het moeilijk. De opening was zoals altijd goed, maar de fase erna wist wit de zwarte verdediging te verzwakken. De toenemende druk probeerde Rob te pareren met een kwaliteitsoffer en daarmee leek hij nog enig tegenspel te krijgen. Maar de zware witte stukken beheersten toch het bord en konden beslissend de stelling binnen komen.

De langste partij speelde Jan van den Bergh. Daar had wit langdurig druk op de stelling, maar Jan kon steeds schade voorkomen. Toen de kruitdampen waren opgetrokken was een redelijk gelijke stelling ontstaan. Over en weer werd remise aangeboden, maar steeds dacht de ander dat hij weer wat beter stond. Men ging door tot het gaatje en uiteindelijk waren beiden overtuigd dat ze niet meer konden winnen.

Gedetailleerde uitslagen De Uil 2 – De Haarlemse Jopen:

1. Rob Warmerdam - Johan Buis 0-1
2. H. van Eeuwijk - n.o. 1-0 R
3. Jan van den Bergh - Jan Vos ½-½
4. Gerie Opgenhaffen - Theo Breidenbach 1-0
5. W. Visser - Eef Hessels 0-1
6. J. van Aalst - Fons Jonkers 1-0
7. P.J.M. van Bakel - n.o. 1-0 R
8. J.A.F. Boon - Henk Bierman ½-½

Kermis bij de Uil 1

Uiteindelijk was het slechts 1 man van de Uil die het waard was met ere genoemd te worden zaterdag 21 november tegen de Eenhoorn 3. In de hectische slotfase hield hij het hoofd koel en ging na afloop op de schouders. Daar tegenover zullen pseudoniemen de echte namen moeten verdoezelen van de andere Uilen, die deze middag het schaakspel op een soms wel erg ongebruikelijke manier vorm hebben gegeven. Op het gevaar van plagiaat maak ik daartoe dankbaar gebruik van de hersenspinselen van anagrammen professor -Disco Kora-. Dat hij mij dit niet euvel duidt.

Het leek wel Kermis, waarbij ringtones en afgezaagde stoelpoten voor het vuurwerk zorgden waar het betere schaakvernuft ver te zoeken was bij de uilenbroeders. Kermis met een plots vrolijk deuntje aan de tafel tegenover -De jaren van AHA-. Het klonk wedstrijdleider -Dr.S.D.Veenendaal- als muziek in de oren (1-0).

Vervolgens zagen de verbaasde toeschouwers een Lunapark, waarbij zo'n beetje alle stukken in de aanbieding werden gedaan. Daar kan slechts aan worden toegevoegd: -En dan verf d'r an- (1-1). Gelukkig deed -Deel van de rij- zijn plicht (2-1) en zorgde -Wens hem dikkere- voor het volgende halve punt (2,5-1,5).

Over de partijen van -Opelpick- en -Disco Kora- himself willen wij het zwijgen doen. Ware het niet dat de uitslagen wel meetelden in de score (2,5-3,5). Vervolgens wist het volgende anagram, dat ik u als zodanig schuldig moet blijven, nog een half punt te scoren. Ogenschijnlijk voordeel en een tegenstander die door de stoel zakte ten spijt (3-4).

Gelukkig was er nog de ouwe taaie, die alsnog een wedstrijdpunt voor de Uil veilig wist te stellen: Jan Vreeburg (4-4).


De Uil 4 verslaat Krommenie

Nadat we allen om 19.15 uur waren verzameld bij ons schaakhonk, gingen we vol goede moed naar Krommenie om daar tegen het derde team te spelen. De opstelling had ik een klein beetje gewijzigd om Pim Redeker eens aan bord 1 bloot te stellen. Hij stelde ons niet teleur, want juist hij sleepte er een kleine overwinning uit!

Vanaf het moment dat de eerste partij in ons voordeel werd beslist (bord 7; zie hieronder) schommelde het continu heen en weer tussen voorsprong en gelijk spel. Eerst dus Peter de Haas (0-1); daarna een verlies van Kick van Rooyen aan bord 3 (1 – 1); vervolgens een overwinning van Jan Plomp aan bord 6 (1 – 2) en een verlies van Andre Beijk aan bord 4 (2 – 2); daarna weer een winstpartij van Anton Warmerdam aan bord 5 (2 – 3) en een verlies van Gerard van Pruissen aan bord 8 (3 – 3). Toen werd het nog spannender want Piet Muller aan bord 3 stond op winst en aan bord 1 mocht de tegenstander van Pim Redeker geen remise aannemen. Gelukkig won Piet Muller met een leuk offer zijn partij (3 – 4) en waren alle ogen gericht op bord 1.

Pim speelde het zeer goed uit en na nogmaals een remise aanbod te doen werd deze geaccepteerd en was de uitslag definitief (3½ - 4½) in ons voordeel. Hulde voor deze overwinning.

Hieronder staat nog een leuke pot van Peter om deze even na te spelen:

Diagram John Meyers tegen Peter de HaasBord 7: Peter de Haas - John Meijers
1. c2-c4, c7-c5 2. Pb1-c3, Pg8-f6
3. e2-e4, e7-e5 4. d2-d3, Pb8-c6
5. Pg1-f3, d7-d6 6. Lf1-e2, a7-a6
7. 0-0, Lf8-e7 8. Lc1-d2, Ta8-b8
9. Pc3-d5, Pf6xd5 10. c4xd5, Pc6-d4
11. Pf3xd4, c5xd4 12. Ld2-b4, 0-0
13. Ta1-c1, Dd8-b6 14. Dd1-a4, Tf8-d8
15. Lb4-a5 (zie diagram)

15. ..., Db6xb2
16. La5xd8, Db2xe2
17. Ld8xe7, Lc8-g4
18. Le7xd6, Tb8-d8
19. Ld6xe5, De2-d2
20. f2-f3, Lg4-d7
21. Da4xd7 (zwart geeft het op)


De Uil 3 speelt voor Sinterklaas.

Tussen Sint Maarten en vrijdag de 13e is het uitkijken geblazen voor argeloze jonge Uilen. Zo bleek afgelopen donderdag eens te meer in de Laan van Berlijn tegen een Kennemer Combinatie, waarvan het nummer mij even niet te binnen wil schieten. Een smadelijke nederlaag van 6,5 - 1,5 was het gevolg van staaltjes onoplettendheid die je niet voor mogelijk houdt nog ruim drie weken voor pakjesavond. De cadeautjes waren legio en een iets strengere coach zou zijn kinderen niet slechts de roe laten voelen, maar regelrecht in de zak naar Spanje sturen.

Vriendin Claudia krijgt een knuffel, want zij begreep dat het om mat gaat in het edele spel. Ronald wist nog een halfje uit het vuur te slepen en Pim gaf de toeschouwers weer eens waar voor het geld, maar zijn tijd was op en nul op het rekest. Zo ook bij Nico, Sam, Peter, Sander en Cas, die voor zijn "last minute" invalbeurt toch een eervolle vermelding krijgt. Volgende keer beter sprak eens een wijs man en zijn broer wist er nog aan toe te voegen: "We houden de moed er in".

Aan het potsierlijke carnaval wil ik niet denken, maar het is duidelijk dat Hoofddorp op zijn grondvesten zal schudden maandag 30 november. Het wordt alles oder nie.


Opnieuw overwinning De Uil 2.

De tweede wedstrijd was een thuiswedstrijd tegen De Wijker Toren 4. Op papier een gemakkelijke tegenstander (de hoogste rating van dat team was lager dan de laagste rating van ons team) maar men speelde met enkele jonge spelers en dan weet je dat de werkelijke speelsterkte nog wel eens aanzienlijk naar boven kan afwijken. Aanvankelijk kwam men met 6 spelers (een chauffeur was ziek geworden), maar kwart over 8 stapte nog een zevende speler ons lokaal binnen. Zodoende bleef een bord onbezet (het 2e).

Het eerste bordpunt was dus al binnen. Het tweede kwam aan bord 6, waar Jacob met de dame de zwarte stelling binnenkwam en een pion won. De dames werden geruild en de pion weer teruggegeven, maar in het loper-tegen-paard eindspel kreeg zwart de keus tussen een pion verliezen of het paard ruilen en een dubbelpion overhouden. Hij koos voor het laatste en verloor daarmee het pionneneindspel. Aan bord 7 leek Wally op een overwinning af te stevenen. Hij had een lastige vrijpion op d3, maar raakte in paniek door een dameschaakje en verloor de pion. Hij bood remise aan en dat werd aangenomen.

De tweede remise viel aan bord 4, waar Henk geen openingsvoordeel had. De zware stukken werden geruild en uiteindelijk ontstond een eindspel met elk 7 pionnen, Henk een sterk paard en zwart een zwakke loper en een dubbelpion. In deze stand werd tot remise besloten. Dit bracht de stand op 3-1. Aan bord 8 had Peter een stelling met overwicht opgebouwd. Zijn tegenstander had geen goed verweer. Toen Peter op c6 kon inslaan had hij het te winnen materiaal voor het uitzoeken. Jan de Jong speelde de Pirc verdediging en wachtte de activiteiten van wit rustig af. Die gaf een kwaliteit weg en toen was de winst snel binnen.

Aan bord 1 verdedigde Hennie zich met de Sveshnikov, een scherp wapen dat echter tweesnijdend is: voor zijn centrumpionnen krijgt zwart een verzwakte koningsstelling. Met Pg6 koos Hennie achteraf gezien het verkeerde plan. Wit kon met h2-h4 gevaarlijk dreigen. Hennie forceerde in het centrum en kreeg sterke stukkenactiviteit in ruil voor 3(!) pionnen. In de slotstelling zag het er naar uit dat minimaal 2 pionnen teruggewonnen zouden worden met een actievere stelling voor zwart en men besloot tot remise.

Het laatste punt werd binnengehaald door Jan van den Bergh. Wit trok ten strijde tegen de verzwakte zwarte koningsstelling, maar Jan kon de dreigingen pareren en dwong dameruil af. In een eindspel met lichte stukken en een toren kreeg hij op de damevleugel grote activiteit en omdat wit onderste-rij mat in de stelling liet zitten kon hij pion b2 winnen. In de slotfase verloor wit door een paardvorkje een toren.

Gedetailleerde uitslagen De Uil 2 – De Wijker Toren 4 6½ - 1½:

1 H. van Eeuwijk - P. v.d. Meulen ½-½
2 R. Warmerdam -   1-0 R
3 J.Q. de Jong - R. Tesser 1-0
4 H. Kramer - W. Dekker ½-½
5 J. v.d. Bergh - A. de Vries 1-0
6 J. van Aalst - J. Jacobs 1-0
7 W. Visser - J. Dekker ½-½
8 P.J.M. van Bakel - D. Bakker 1-0

Heerhugowaard 1 - De Uil 1

Roem, Rijkdom en Geluk is u ten deel gevallen gaf het gelukskoekje te lezen bij de Lange Muur. Daar kwam het deze zaterdagmiddag wel zo'n beetje op neer. Roem voor Cok Ippel, die zich opofferde aan bord 1 tegen Harmen Jonkman. Opofferen verklaarden wij -aan de argeloze bediening van de smakelijke chinese hapjes- is jezelf wegcijderen met een vrijwel zekere nul om de rest van de team sterker te maken. En zo waar de Rijkdom van een nipte overwinning is er gekomen, maar dat heeft aan een zijden draadje gehangen.

Geluk was nodig en dan spreek ik vooral over het mirakel bij de partij van Jerry Beij. De technische beslommeringen van een claim op 3 keer dezelfde stelling zal ik u besparen, maar uiteindelijk wist hij na wisselende kansen een punt op het scoreformulier te krijgen. Dat bracht de beslissing in een match, waar lange tijd een gelijkspel in de lucht hing. Bij Edwin werden de meeste stukken geruild tegen oude bekende Wim Driessen en ook bij Dick werd het materiele evenwicht nooit verbroken. 2 remises. De vorm bij chauffeur Jan Vreeburg is er nog even niet. Zijn kwaliteiten lagen deze dag op een ander vlak om 1 van onze gevleugelde uitspraken te gebruiken. Daar wil ik direct de volgende 2 "understatements" -bij een 3-1 achterstand- aan toevoegen. Jan Havenaar stond gelijk, dus beter en Fred stond beter, dus gelijk. Zo geschiede. Fred wist zijn voordeel niet uit te buiten en het werd een half punt, maar in ieder geval een winstpunt ten opzichte van de vorige keer tegen Aartswoud. Jan Havenaar won net als de teamleider in het eindspel en zo wisten wij onze eerste matchpunten in de wacht te slepen.

Roem, Rijkdom en Liefde was het dat wij lazen moet ik nu toegeven. Geen Geluk, maar Liefde. Liefde is er even niet van gekomen, maar het Geluk smaakte des te beter. (Eindstand 3½-4½ voor De Uil 1 red.)


Verpletterende zege voor de Uil 5

Dinsdag 27 oktober kon de Uil 5 weer beginnen met de eerste wedstrijd van dit seizoen. De samenstelling van het team is in grote lijnen gelijk gebleven. De verandering is dat Willem Brandsma weer vaste speler is geworden en dat ondergetekende niet spelend teamleider geworden is. Deze eerste wedstrijd waren er twee afzeggingen, namelijk Ron v/d Linden en Hans de Groot. Gelukkig waren Aad Vledder en Hans Elzenga bereid om in te vallen. Dit seizoen konden we in stijl beginnen in de Sociëteit tegen Het Witte Paard 8.

Aad Vledder liet al snel zien dat het eerste bord geen problemen voor hem opleverde en het eerste halve punt was binnen. Vervolgens wist Richard Grannetia, die momenteel in grootse vorm verkeerd al snel een punt te scoren aan bord 7. Ondertussen aan de andere borden stond Willem Brandsma al geruime tijd een stuk voor, was Ed van der Haak na een achterstand weer gelijk in stukken gekomen.

Hans Elzenga was ondertussen aan het zevende bord geduldig bezig zijn voordeel in een toren eindspel uit te bouwen. In een hopeloze stand geraakt gaf zijn tegenstander het uiteindelijk op. Hierna was Piet van Schie de volgende die zijn partij winnend afsloot na damegift van zijn tegenstander. Ook de eveneens in supervorm verkerende Richard Nigten sloot zijn partij nu winnend af.

De stand was nu ½ - 4½ in ons voordeel, een ongekende luxe voor ons team nadat we vorig seizoen niet verder dan 3 gelijke spelen (4-4) gekomen waren. Bovendien voltrok deze gebeurtenis zich ook nog eens in het meest prestigieuze van alle Schaakclub onderkomens.

Het volgende winstpunt was voor Willem Brandsma die zijn geduld en voorsprong van een stuk eindelijk beloond zag. Ook Ed van der Haak kon de opgaande lijn in zijn partij met een punt bekronen! Restte nu nog de partij van Peter Kaptein aan bord 2. Peter had er voor gezorgd nog evenveel tijd als zijn tegenstander te hebben. Helaas slaagde hij er niet in om in deze tijdnoodfase een winnende voortzetting te vinden. Hiermee werd de eindstand 1½ - 6½ in het voordeel van de Uil 5!!


De Uil 3 wint met 5-3

De Uil drie wint met vijf drie en niet met vijf en half twee en half, want dat rijmt niet.

Rijmen deed wel de stelling van Nico. Hij nam met een pion voorsprong remise, daar waar de teamwinst al verzekerd was.

Rijmen deed ook de stelling van wie eigenlijk niet van de Uil 3 deze maandag 12 oktober tegen Kijk uit twee. Kijk uit dat altijd uit speelt tegen de Uil, zoals u weet. Na een mislukte speech en een snelle avondmaaltijd werd ik na anderhalf uur aangenaam verblijd met prettige stellingen aan onze kant. Ik zag invaller Andre Beijk alle stappentrucs uit de hoge hoed toveren, die hij zijn leerlingen al jaren wijs maakt (1-0). Claudia kreeg in overwegende stelling een remiseaanbod, maar de onverstandige keuze van de teamleider om door te spelen deed de kansen keren (1-1). Ronald (das Phantoom) won eerst een kwaliteit en daarna een stuk (2-1). Sam......(2-2). Commentaar laat ik achterwege met de toevoeging dat de volgende keer de prachtig gespeelde partij ook in klinkende munt wordt omgezet.

Dreigende tijdnood en een onduidelijke stelling bij onze getalenteerde dame Tilly deed ons besluiten eieren voor het geld te kiezen (2,5-2,5). Dit in de wetenschap dat er bij de overige 3 stellingen geen vuiltje aan de lucht scheen. Nico stond zeer goed en mailde mij ook later de winst, maar op het bord werd het dus remise. Peter de Haas maakte het eindspel met loper en pionnen tegen een toren onberispelijk af (3,5-2,5).

Pim daarentegen liep over spitsroeden. Het was kantje boord tot het verlossende Dame maal g7 en mat in drie en de eindstand vijf tegen drie voor het eeuwig jeugdige de Uil drie. Dat rijmt. De teamgeest is weer helemaal aanwezig en blijft ook de volgende keer in Haarlem donderdag 12 november tegen KC elf. 


De Uil 2 begint met ruime overwinning

De eerste ronde was Santpoort 3 de tegenstander. Die club is recent flink versterkt, het eerste team heeft Piet Peelen aan bord 1 en tevens heeft een aantal jeugdspelers zich flink ontwikkeld. Dit werkt ook weer door in de lagere teams.

We kregen het verzoek om 5 partijen vooruit te spelen, maar dat is reglementair niet toegestaan (maximaal 3 borden). Omdat Wally Visser had afgezegd voor vrijdag en niet tijdig bereikt kon worden om vooruit te spelen is Claudia Grannetia ingevallen. Omdat ook Henk Kramer afzegde voor vrijdag mocht Henk maandag vooruitspelen. Santpoort had een sterke afvaardiging gestuurd: Hans Kors, Ouker de Jong en Ronald Hoekstra.

Hennie verraste zijn tegenstander in de opening en won zeer snel:

Eeuwijk tegen Hoekstra stand na zet 4Hennie van Eeuwijk – Ronald Hoekstra
1. e4 e5
2. Lc4 Pc6
3. Pc3 Lc5
4. Dg4 Df6 (Zie diagram)
5. Pd5 Dxf2+
6. Kd1 Pge7
7. Ph3 Dd4
8. Dxg7 Tg8
9. Pf6+ Kd8
10. Pxg8 Dxc4
11. Df8# 1-0

Henk werd aan bord 2 al snel onder druk gezet. Hij kreeg een ontwikkelingsachterstand en wit kon door actief spel een pion winnen. De druk bleef groot en Henk kon verder materiaalverlies niet meer voorkomen.

Claudia bouwde een goede stelling op en wist een pion te winnen. Zwart gaf nog een pion voor tegenkansen, maar Claudia wist de dreigingen te pareren. Zwart deed verwoede pogingen om met dame en toren nog schaakjes te geven, maar de verre vrijpion van Claudia gaf de doorslag.

Op vrijdag was het Jan van den Bergh die het derde punt mocht noteren. Met zijn gebruikelijke 1.b3 opening kreeg hij een licht overwicht. Toen zwart met zijn koningsvleugelpionnen oprukte bouwde hij een valletje waar zwart intuinde. Zwart bleef een toren achter en gaf op.

Aan bord 8 had Jacob actief het witte centrum bestookt en kwam een pion voor. Wit wikkelde ook daarna ongelukkig af, waardoor zwart 2 verbonden vrijpionnen op de damevleugel kreeg, gesteund door het loperpaar. Zwart maakte handig gebruik van de slechte stand van de witte toren en won meer materiaal. Dit bracht de stand op 1-4 voor De Uil.

Donkere wolken pakten zich samen boven de overige 3 borden. Rob leek zich te bevrijden met e6-e5, maar liet een sterke opmars f4-f5 toe waarna wit een onweerstaanbare aanval kreeg. Een uitval van de zwarte dame naar h2 leek aanvalskansen op te leveren, maar wit kon dames ruilen, waarna de zwarte stelling onhoudbaar was.

Gerie speelde met zwart de versnelde draak en er ontstond een levendige stelling. Zwart offerde een stuk, maar dat bleek niets op te leveren, sterker nog, wit kon meer materiaal winnen. Omdat wit onnauwkeurig speelde kreeg Gerie eerst een stuk en een zet later een kwaliteit terug, waarna een toreneindspel overbleef met gelijk aantal pionnen. Uitslag: remise. Hiermee was de winst van het team veilig gesteld.

Jan speelde met wit een soort Philidor-opstelling die hem geen concreet voordeel opleverde. Het materiaal werd verder uitgedund en in een eenvoudige stelling moest Jan een kwaliteit geven. Hij hield echter tegenkansen. In opperste tijdnood gaf zwart een toren weg, waarna Jan vrij eenvoudig kon winnen.

Gedetailleerde uitslagen:

1 R. Hoekstra - H. van Eeuwijk 0-1
2 H. Kors - H. Kramer 1-0
3 O. de Jong - Cl. Grannetia 0-1
4 H. Swier - R. Warmerdam 1-0
5 R. Buschman - J.Q. de Jong 0-1
6 R. de Roode - G. Opgenhaffen ½-½
7 G. Swier - J. v.d. Bergh 0-1
8 W. Dijkman - J. van Aalst 0-1

De Uil 1 - Aartswoud 1

Goede oude tijden herleefden deze zatermiddag.

Achter de bar Ton en An Sneeuw. De dag kon al niet meer stuk. Wat werden wij weer in de watten gelegd. Koffie met suiker en melk plus een Kit Kat of Mars. De koelkast vol drank. Geen overbodige luxe, omdat was ingecalculeerd dat wij het apres schaak aan de bar zouden verliezen. Het consumptietempo van de Aarstwouders met een bartopper als de heer Helder in de gelederen gaat ons de pet te boven. Buiten de waard was gerekend dat wij ook op het schaakbord voor de tweede maal op rij het onderspit zouden delven. Het is wel gebeurd en dat was jammer want de kansen op beter zijn er wel geweest.

Edwin bracht met een kloeke overwinning de 1-0. Het kon de pret van tegenstander Rob Bijpost niet drukken, omdat hij van de week een nieuwe schaakpostzegel ontdekt had. Eens in de zoveel tijd ontbindt Tobias Hendriks zijn duivels. Onbegonnen werk voor onze Dick (1-1). Schrijver dezes had zichzelf aan bord 3 postgevat en stelde de supporters niet teleur (2-1). Daarmee was de koek op, de broodjes uitgezonderd. Fred deed het uitstekend aan bord 2 en vond in een scherpe stelling het juiste plan. Een sterke tussenzet had de winst kunnen brengen maar het werd (2-2).

Cok van het zelfde laken een pak. De juiste zetvolgorde van zijn aanval kwam pas bij de analyse op het bord (2-3). Ondertussen was Jan Vreeburg materiaal kwijtgespeeld en bij Jerry was het min of meer gelijk. Jan Havenaar stond echter in de slotstelling zo'n beetje een half schaakbord voor. Helaas gaat de digitale tijd tegenwoordig te snel (2-4). Bij de stand 2-5 perstte Jerry er in een toreneindspel nog een puntje uit en mocht het pintje gerstennat ons troost brengen.