Voges Open Hillegoms

De vijfde ronde:
Groep A: Jan Vreeburg aan kop na overwinning op Peter Pijpers.
Groep B: Duel Joel Groenewoud –Martin Zegstroo onbeslist.
Hillegom, vrijdag 2 december 2022

Het leek me, dacht ik, niet noodzakelijk om elke ronde weer het speeltempo te vermelden. Toch is niets minder waar. De NHSB (doordeweekse avondwedstrijden) hanteert een ander tempo dan de KNSB (zaterdagmiddag) en dan komt het Voges Open met weer een ander tempo. Toch nog maar even noteren: 90 min. (1.30) v.d. hele partij met 15 sec. incr.

Alvorens aan de groepen te beginnen even bericht van Aad de Bruijn. Hij is weer thuis en maakt het goed . Hij bedankt iedereen voor de post en mails en is weer volop met schaken bezig. Hij heeft zelfs een prijs (of prijsjes) uitgeloofd in de vorm van een drankje Aad zelf selecteert per ronde wie daarvoor in aanmerking komt of komen. Zowel Gr. A als B wordt onder Aad’s schaakloupe gelegd. Cok geeft de “winnaars“ door.

En dan nu maar over naar wat je toch wel een daverende verrassing mag noemen: de fraaie overwinning in groep A van Jan Vreeburg (met zwart!) op Peter Pijpers. Peter verkeerde in de veronderstelling dat hij er nog 30 min. bij kreeg, maar helaas wij hanteren geen KNSB tempo (zie hier boven, vetgedrukt) en hij ging door zijn vlag. Jan komt hierdoor met een halfje voorsprong op het drietal, Peter Pijpers, Richard Copier en Rik van Rootselaar, aan de leiding. Genoemd drietal zal ongetwijfeld samen met de 5 driepunters aan aanval willen doen op de koppositie. Sander Schilthuizen, die al tekende voor 4 remises, voegde met zijn resultaat tegen Joop Bakker er een vijfde aan toe. Zou het hem lukken? 7 op rij !! De partij aan bord 6 tussen Hennie van Eeuwijk en Niek van der Maat was een ware veldslag en kreeg pas tegen de klok van twaalf uur een beslissing, remise. Een enorm aantal zetten is er geproduceerd en ik hoop dat Ad Reijneveld er in geslaagd is het een en ander op de juiste wijze in te brengen voor de site.

In groep B eindigde het topduel tussen Joel Groenewoud en Martin Zegstroo na veel strijd in remise en mede doordat Sylvain de Ruijter en Marcel Verschoor, beiden met zwart spelend tegen resp. Raúl Segura Navarro en Omar Othman wel de volle winst boekten, is er nu een kopgroep ontstaan van 4 spelers met 4 punten. Zowel Sylvain als Marcel mogen echter over geluk niet klagen, zo vertelden ze mij “vertrouwelijk“ Maar ook Harry Sistermans en Jeroen Frijling zijn met 3½ pnt. nog volop in de race voor podiumplaatsen. Peter Kaptein speelde zich in zijn partij tegen Richard Breurkes naar winst met twee verbonden pionnen meer, maar tijdnood deed hem besluiten na herhaling van zetten op het remise-aanbod van Richard in te gaan. die hem hiervoor zeer erkentelijk was. Lex van Gunsteren heeft niet zijn toernooi. Tegen Gerard Draaisma gaf hij in de slotfase winst uit handen en ging zelfs nog mat. Fenna Ransijn begint er naarmate het toernooi vordert, steeds beter in te komen. Tegen Gage R.Coon legde zij in de slotfase een fraai gevlochten “matje “ op het bord. Als liefhebber van eindspelen met paarden begrijpt U bij het naspelen van deze partij waarom ik hiervan kan genieten.

Vrijdag 9 december is om 20.00 uur de zesde (een-na-laatste) ronde in Eetcafe Zomerzorg aan de Meerlaan te Hillegom. Tegelijkertijd is dan ook de WK voetbalwedstrijd Nederland-Argentinie op TV schermen te zien. Hopelijk is dat geen belemmering voor de deelnemers aan ons Voges Open toernooi, om te komen schaken. Mocht U onverhoopt toch anders besluiten laat het ons dan voor dinsdag 12.00 uur weten, via de bekende kanalen (mail, mobiele telefoon)

Zie voor meer gegevens op deze website onder toernooien (Voges Open)

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL


De vierde ronde: In beide groepen zelfde koplopers als na ronde 3.
Hillegom, vrijdag 25 november 2022

Even tussendoor een berichtje dat ik hedenmorgen kreeg van Lidwien, de levenspartner van Aad de Bruijn. Het gaat sinds enkele dagen beter met Aad. Heeft Fysio en weer meer lucht, levenslust en eetlust. Positief dus. Nog steeds geen bezoek maar (schaak)post o.k.

In groep A maakte gek genoeg de bye van Peter Pijpers geen verschil want zijn naaste belager Jan Vreeburg (halfje achterstand) kwam tegen Kees Scherpenisse ook niet verder dan remise. Wel slopen Rudolf Kat en Richard Copier middels overwinningen op resp. Dick Roosa en Niek van der Maat naderbij en staan samen met genoemde Jan Vreeburg op een halfje van koploper Peter. Van de eerste zes borden ging de winst overigens naar vijf witspelers. Aan bord 7 dat van Frans Arp tegen Stefan Lehman ging de winst naar de zwartspeler, maar die had er een blunder in tijdnood voor nodig om Frans op de knieen te krijgen. Ook Rik van Rootselaar, het aanstormende talent van de Uil, begint er steeds beter in te komen. Hij was een van de vijf spelers die met wit aan de topborden wist te winnen van Frank Homburg. Rik heeft zich overigens bij het kampioenschap van Nederland voor spelers tot 18 jaar geplaatst bij de laatste 20, Profiiciat Rik.. De finaleweek volgt in Almelo omstreeks Pasen 2023. Sander Schilthuizen boekte met zwart tegen Fred van Randen zijn 4e remise op rij, Dus waar ik in een eerdere uitgave vermeldde dat Niek van der Maat op weg was om remise-koning te worden, gaat dit nu eerder een prooi worden van Sander.

Titelverdediger Jan Havenaar beleeft een matig toernooi, ditmaal was Pjotr van Nie hem de baas. Leo Littel daarentegen klimt naar grotere hoogten naarmate het toernooi vordert, Joop Bakker kon hem aan bord 6 niet stuiten. Het worden nog spannende weken en dan doel ik niet op 5 december.

Groep B. Door de bye van Joel Groenewoud, kreeg Martin Zegstroo aan bord 1 met zwart spelend tegen Sylvain de Ruijter de kans om uit te lopen, maar Sylvain verdedigde zich met zwaard en vuur en wist een remise uit het genoemde vuur te slepen. Daar Marcel Verschoor tegen Harry Sistermans ook niet verder kwam dan remise, bleven de koplopers Martin Zegstroo en Joel Groenewoud met 3½ punt aan de leiding. Je hoeft geen kenner van het zwitserse indelings-systeem te zijn om te voorspellen dat Joel en Martin tegen elkaar spelen in de vijfde ronde. Met welke kleur bewaar ik nog tot dinsdag/woensdag als de indeling gepubliceerd wordt.. Overigens is het groepje van 4 achtervolgers achter Joel en Martin (3 punten uit 4 wedstrijden) erg happig om direct toe te slaan als de gelegenheid zich voordoet. Kijk er de ranglijst maar even op na.

Achter die subtop staat een groepje van 6 spelers die met 2½ punt allerminst kansloos is, want een verschil van 1 (één) punt met de koplopers is te doen. Onderin is de blanco score weggewerkt deels door een bye en deels door zelfwerkzaamheid.

Met de komende drie (spannende) rondes voor de boeg, is het misschien voor de liefhebbers van de edele schaaksport een reden te meer om vrijdagavond 2 december (vijfde ronde) naar Eetcafe Zomerzorg aan de Meerlaan te komen. Toegang gratis..

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL


De derde ronde:Peter Pijpers (A) en Martin Zegstroo/Joel Groenewoud (B) allen 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 18 november 2022

Echter het bericht dat Aad de Bruijn, al jaren trouwe deelnemer, niet alleen aan het Voges Open toernooi, maar aan alle Uil-toernooien, met spoed opgenomen was in het ziekenhuis had toch veel impact. Op verzoek van Aad zelf, wil hij geen bezoek ontvangen maar een kaartje/briefje per post stelt hij erg op prijs.

Daarom hieronder zijn adres:
Aad de Bruijn
Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid , Afdeling 1.5 kamer 23
Boerhaavelaan 22
2035 RC Haarlem

Aad heeft te kennen gegeven dat hij (met spijt) het Voges Open toernooi moet beëindigen. De website lijkt ons niet de juiste plaats om dieper op het geheel in te gaan.
De mail van Aad ligt ter inzage op de toernooi-tafel.

Noteert U nogmaals in Uw agenda, op de slotdag 18 dec.’22 aanvang: 11.00 uur.

Groep A heeft na de 3e ronde slechts één koploper, Peter Pijpers liet zich na 2021 niet nog eens door Dick Roosa verrassen, ditmaal haalde hij de volle buit binnen. 3 uit 3 voor Peter, een sterke start. Grote verrassing deze avond was de overwinning van Jan Vreeburg (met zwart !!) op Jan Havenaar. Niek van der Maat en Rudolf Kat kwamen remise overeen waarbij Niek verzuchtte dat hij de winst gemist had. Niek is hard op weg om de titel remise-koning te behalen met 3 remises op rij. Onderin behaalde Colleen Otten in haar partij tegen Jan de Jong, haar eerste winst en zodoende is er niemand meer in groep A met een blanco score.

In groep B viel na 2 ronden spelen pas in de 3e ronde een remise Peter Kaptein tegen Michiel Lowie tekenden voor dit “heuglijke“ ?? feit. Het was overigens wel een avond waarbij nogal wat partijen door blunders beslist werden. Ik zal geen zout in de wonden strooien door ze met name te noemen, ze hebben al genoeg geleden!! Wat wel opviel in deze groep is het goede spel van de zeer jeugdige Joel Groenewoud (12) Na winst op Richard Breurkes bezet hij samen met Martin Zegstroo met 3 uit 3 de eerste plaats.

Martin moest voor zijn winst op Raul Segura Navarro , naar eigen zeggen, wel zeer diep gaan. Maar een achtervolgend groepje van twee spelers (Sylvain de Ruijter en Marcel Verschoor) hebben slechts een halfje achterstand. Een groep van 8 spelers scoorde 2 punten dus we kunnen nog wel het een en ander verwachten.

Met Albert Voges hebben we voor de komende twee jaren het sponsorschap verlengd. En inmiddels hebben wij ook met Nigel Siebelt van Zomerzorg de toernooidata voor 2023 vastgelegd: De vrijdagen 3, 10, 17, 24 november, 1, 8 december en opnieuw de zondagmiddag (17 december 2023) als slotronde. Dit keer geen WK als dwarsligger.

Namens iedereen bedanken wij de sponsors van harte en wij hopen nog een lange reeks van jaren dit toernooi te mogen organiseren.

Afbellen (alleen voor deze week) t/m donderdag bij Cok Ippel 06-22577267 (mobiel). Afbellen op vrijdag bij Peter Kaptein 06 – 28450324 (mobiel)

Coördinator Cok Ippel


De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 11 november 2022

Alvorens te beginnen aan het verslag van de tweede ronde, eerst even een mededeling vooraf:
De begintijd in de laatste ronde op zondag 18 december 2022 wordt verschoven naar: 11.00 uur (i.p.v. 13.00 uur) dit i.v.m. de finale WK Qatar om 16.00 uur.
Ik zal dit nog wel diverse keren op de speelavonden zelf herhalen, maar noteert U dit alvast maar in Uw agenda. En dan nu over naar de orde van de dag, 2e ronde Voges Open. In groep A hebben we nog maar twee koplopers met de volle winst.

Peter Pijpers en gezien zijn rating is dat niet verwonderlijk, maar Dick Roosa, na winst op Willem Hensbergen, geeft aan dat hij in grootse vorm verkeert. De derde ronde zullen Peter en Dick als enige 2 punters aan elkaar gekoppeld worden. Een reprise van de tweede ronde vorig jaar. Maar de achtervolgende groep, met slechts een halfje achterstand liegt er ook niet om. Zie hiervoor de tabellen.

In tegenstelling tot de eerste ronde vielen er nu beduidend meer remises, van de 11 partijen eindigden er zes in remise. De oorspronkelijk geplande partij Jan de Jong tegen Aad de Bruijn kon helaas op het allerlaatste moment geen doorgang vinden vanwege ziekte van Aad. Maar gelukkig was Arie Meruma bereid de opengevallen plaats alsnog in te nemen, waarvoor wij hem zeer erkentelijk zijn. In de eerste ronde wordt zo veel mogelijk getracht om wedstrijden tegen clubgenoten te voorkomen, maar met een groot aantal “clubgenoten” (lees De Uil en Het Spaarne) in dezelfde Groep A is dat niet meer mogelijk. Vandaar dat in deze ronde nogal wat clubgenoten elkaar op het bord troffen.

In groep B was het eerste wat opviel aan de scorelijst : geen enkele remise !!
En dat voor de tweede keer op rij.. Aan de kop van de ranglijst staan maar liefst 5 spelers die de volle winst boekten, maar daar tegenover staat dat er ook onderaan de ranglijst 5 spelers staan die nog niet tot scoren kwamen. Vier spelers wisten met wit te winnen en zeven deden dat met zwart. Het feit dat er zo weinig remises vallen getuigt wel van een enorme strijdlust, dus we kunnen nog wel wat vuurwerk verwachten in de komende rondes. Vuurwerk was het deze ronde al aan het bord van Raúl Segura Navarro tegen Jeroen Frijling waarbij ik zelf denk dat Jeroen in de slotfase ergens een remise-kans gemist heeft. Maar ook aan het bord van Jim Meij tegen John Dessens, vlogen de “stukken” er letterlijk en figuurlijk van af.

Kijk voor de uitslagen/standen/partijen in beide groepen, verder op deze website.

Voor het geval U het even kwijt bent, afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel (sowieso voor dinsdagmorgen 12.00 uur): 06 - 22577267

De volgende ronde (derde) is op vrijdagavond 18 november 2022 . Aanvang 20.00. in Eetcafé “Zomerzorg” aan de Meerlaan te Hillegom, toegang gratis.

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL


De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 4 november 2022

Het 39e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 4 november 2022 in Eetcafé Zomerzorg weer van start gegaan. Met 50 deelnemers(sters), 24 in groep A en 26 in groep B, hebben we nu een aantal waar wij de komende jaren vanuit moeten gaan. Wij zullen die 50 als maximum dan ook op de flyers publiceren alsmede in de schaakkalender(s). Vele trouwe spelers vinden al jaren de weg naar het Voges Open maar toch konden we dit jaar weer enige nieuwe schakers begroeten, waaronder twee speelsters Colleen in groep A en Fenna in groep B. Allen van harte welkom!! Precies acht uur hield voorzitter Jan Plomp zijn openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 39e toernooi weer gehouden kon worden. Om snel aan de slag te kunnen gaan had de organisatie aan alle deelnemers(sters) per mail de toernooiregels al doorgegeven en zodoende kon het evenement zonder al te veel oponthoud een aanvang nemen.

Peter Kaptein verstrekte de toehoorders nog enige mededelingen van huishoudelijke aard en nam toen zelf achter het schaakbord plaats voor zijn partij in groep B. Peter Kaptein en Cok Ippel nemen de organisatie van dit toernooi voor hun rekening computer- en bulletindeskundige Jan Havenaar en Ad Reijneveld als schaakpartij-inklopper (een uitdrukking die Jan Havenaar mij verschafte, en die ik graag aan U doorgeef). Zij allen geven dit toernooi de uitstraling die het verdient. En niet te vergeten, Richard Nigten, onze onvolprezen webmaster die alle gegevens vliegensvlug verwerkt en op de website aan de trouwe lezers doorgeeft. En jawel, ze is weer terug, Renée de lieftallige dame achter de bar die ons het hele toernooi van koffie en ander “geestrijk” vocht voorziet.

In groep A verdedigt Jan Havenaar zijn vorig jaar gewonnen Cok Ippel-bokaal en in groep B is de Aalstech-trofee vacant mede ook omdat de winnaar van vorig jaar Arie Meruma te kennen heeft gegeven graag in groep A te willen spelen.

In de A-groep hadden 2 spelers een bye, maar konden de 22 overgebleven spelers hun talenten voluit etaleren. Er vielen deze avond slechts twee remises. Aan bord 1 Jan Havenaar tegen Bert de Bruin, vele keren kampioen van Sassenheim, maar nog zonder rating omdat hij tot nu toe geen toernooien met ratingverwerking speelde. Gezien zijn goede spel zal die rating er wel spoedig staan. De andere remise kwam op naam van Rudolf Kat die aan bord 4 met zwart tegen Sander Schilthuizen speelde. Verdere verrassingen (als je ervan uit gaat dat de hoogst gerate speler meestal wint) waren aan bord 3 Dick Roosa met zwart wint van Colleen Otten, aan bord 6 wint Richard Copier met wit van Stefan Lehman. aan bord 7 wint Jan Vreeburg met zwart van Frans Arp en aan bord 8 wint Kees Scherpenisse van onze eigen clubkampioen Rik van Rootselaar. Het naspelen van de partijen in groep A is de moeite waard.

We hebben dus in A een even aantal spelers zodat we in de laatste twee rondes, als er geen bye’s meer mogelijk zijn geen spelers hoeven af te bellen (laat ik het afkloppen). Overigens geldt dat ook voor groep B. Bekijkt U rustig de uitslagen/standen en partijen verder op deze site.

In de B-groep viel geen enkele remise. Twee spelers hadden een bye opgenomen zodat er 24 spelers overbleven. De zwitserse indeling op rating heeft vaak als resultaat dat de hoger gerate spelers dikwijls de winst pakken. In groep B klopte deze stellingname bijna voor 99,9% het was aan het allerlaatste bord dat Arend Oosterhuis met mat achter de paaltjes de winst pakte op zijn hoger gerate tegenstander Harry Sistermans.

Verder kan ik een heel verhaal maken van wat er allemaal gebeurde, achter, opzij, voor of boven het bord, het lijkt me verstandiger als U de partijen zelf bekijkt dan valt er nog heel wat te genieten. In groep B hebben we ook een paar spelers die soms nog niet zo lang in Nederland wonen, maar ik hoop toch dat zij de strekking van het geschrevene begrijpen. De partiij registratie is universeel daar zal geen probleem mee zijn. Ik hoop dat zij een goed maar vooral leuk toernooi spelen, ongeacht het resultaat.

Ook hier, voor uitslagen/partijen zie verder op deze website.

De partijen worden net als in andere jaren door Jan Havenaar en Ad Reijneveld keurig ingebracht (voor zover leesbaar) en door onze webmaster Richard Nigten op de site gezet. De indeling verandert niet meer na dinsdag 12.00 uur en staat uiterlijk woensdag tegen de middag op de site. Van elke ronde wordt een bulletin gefabriceerd en de liefhebbers kunnen een “gratis” exemplaar meenemen.

Als U een bye wilt hebben of moet afzeggen doet U dit dan liefst per mobiele telefoon bij Cok Ippel 06 – 22577267. Als U tijdig bent kunt U dit ook op het oranje/gele formulier in de zaal schrijven. Evenals in vorige jaren zijn er (t/m ronde 5) eventueel twee bye’s mogelijk, alleen niet, zoals al eerder vermeld, in de laatste twee rondes. Mocht U een gedwongen bye hebben dan probeer ik U van tevoren op de hoogte te brengen zo ook als ik tijdig hoor dat iemand wegens ziekte verstek moet laten gaan. Bij ziekte, hoe spijtig dat ook is krijgt de tegenstander het volle punt.

En dan wens ik verder iedereen een heel goed toernooi toe.

TOERNOOI-COORDINATOR - WEDSTRIJDLEIDER COK IPPEL