Jeugdafdeling

 

De laatste dag van februari 2015 werd de grand prix in Kuddelstaart gespeeld.

Fotogalerij » Kudelstaart een mooie naam maar een klein zaaltje die met 100 jeugdschakers tjokvol was.
Met zijn twaalven vertegenwoordigde we SC De Uil en de hoogst genoteerde was Reiner, niet zo gek natuurlijk want Reiner is ook koploper in de interne competitie.
Helaas groep 4 was deze dag toch iets te zwaar en met 1½ punt ga je niet met een prijs naar huis.
In groep 5 vonden we Brian, Brian begon beresterk met 2½ uit 3 maar ook hier helaas want daar bleef het bij.
In groep 6 speelden Gerrit en Gerrit is sinds die met de grand prix mee doet, met een sterke opmars bezig en ook nu was die niet te verslaan, met 5 winstpartijen en 2 remises werd hij 1ste in zijn groep.

Groep 7 had 2 De Uil leden Parsa en Lodewijk, Lodewijk ging over de 50% score heen wat niet slecht is en Parsa ging nog even op dezelfde voet door als waar hij bij de vorige grand prix mee bezig was namelijk nullen aan elkaar reigen maar halverwege begon het licht te schijnen en won hij nog 3 partijen.

In groep 8 zelfs 3 De Uil leden Lawrence, Lawrence begon de eerste twee partijen als een wervelwind en daarna werd het windstil tot en met de laatste partij. Chris wordt sterker en sterker en ging ook over de 50% score heen. Robert ook in groep 8 liet ook even zien dat hij een Verschoor is, hoefde maar één partij af te staan en won er 6 dat betekende ook 1ste in zijn groep.

Groep 9 was speciaal, daar speelden ook 3 De Uil leden mee maar 2 daarvan deden voor het eerst mee, te weten Joost en Frank. Sven begon net als Lawrence als een wervelwind maar bij Sven werd het al na 1 overwinning windstil tot het eind. De nieuwe mannen lieten meteen zien dat ze ook de achternaam Verschoor dragen. Joost verloor alleen zijn laatste partij en met 6 uit 7 viel Joost ook in de prijzen. Frank deed het iets rustiger aan maar in deze groep waren 4 winstpartijen voldoende om ook met een prijs naar huis te gaan.

En dan in groep 12 speelden onze benjamin Twan, Twan begon goed daarna een dipje toen weer heel sterk maar op het laatst moe gestreden en met 4 uit 7 toch ook boven de 50% score, niet slecht.

4 prijswinnaars van de 12, tja het kan beter want en ik blijf het roepen, als we rustiger spelen zien we meer mogelijkheden in de partij. Lawrence verloor een partij omdat zijn tegenstander zo snel speelden!!!! Daar is maar één antwoord voor, ga dan zelf langzaam spelen dan haal je de vlug spelende tegenstander uit zijn ritme!!

Als de lente begint, 21 maart, is de volgende grand prix in Voorhout, lekker dichtbij.

Groep Naam Plaats Punten Oude rating Nieuwe rating GP punten
4 Reiner van Thienen 7e 585 523 59.3
5 Brian van der Star 4e 425 438 61.5
6 Gerrit Verschoor 1e 6 374 433 64.6
7 Lodewijk van Thienen 4e 4 295 313 55.6
7 Parsa Saboun Niha 5e 3 280 273 51.6
8 Robert Verschoor 2e 6 222 290 59.3
8 Chris Nigten 5e 4 259 256 51.3
8 Lawrence Maas 6e 2 235 179 43.3
9 Joost 1e 6 200 278 58.8
9 Frank 2e 4 190 211 50.8
9 Sven Nigten 8e 1 196 125 38.8
12 Twan Nigten 4e 4 144 162 48.1

8 jeugd versus 8 senior

Zie ze maar eens mooi zitten, 8 jeugdleden klaar om tegen 8 senioren te mogen spelen.

Maandag 23 februari was het dan eindelijk zo ver.
Het was een beetje onduidelijk wanneer er nu precies gespeeld moest worden maar op deze maandag had de jeugd vakantie dus kwam deze datum het beste uit.
De overige jeugdleden speelden op deze avond hun eigen vakantie vierkamp toernooi.

Maar hoe ging het nou, met de junioren en de senioren tegen elkaar?

Het was leuk, leerzaam, gezellig en van grote toegevoegde waarde.
Wat was dan die grote toegevoegde waarde?
De jeugd heeft ervaren dat door langzaam spel en veel denkwerk er veel meer in een schaakpartij zit dan alleen maar schaken op de fout van de tegenstander.

Op bord 1 speelden Reiner tegen Gerard van Pruissen. Reiner voert op dit moment de ranglijst aan maar dat wisselt nog wekelijks. Ik heb de parijen niet echt gevolgd maar hoorde wel dat Gerard onder de indruk was.
Op bord 2 speelden Rik tegen Aad Vledder. Rik is een zeer jeugdige speler en best wel heel goed maar moet nog leren om iets langer naar de schaakstelling te kijken om er nog meer uit te halen.
Op bord 3 speelden broer Ko tegen Richard Nigten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik van deze partij niets heb meegekregen maar zag wel veel zweet druppels op het hoofd van Richard.
Bord 4 werd bevrouwd en bemand door Lene en Peter Kaptein. Erik van Rootselaar noemt zulke partijen “praatschaak”, de senioren kennen dit fenomeen nog uit de tijd van Willem Brandsma. Tijdens de partij wordt er al stevig geanalyseerd. (er wordt tijdens de partij al uitgelegd wat goede en foute zetten zijn.
Op bord 5 werd er gespeeld tussen Brian en Coen de Kooker. Brian vond het mooi om een lange partij te spelen (er zit veel meer in) Coen had het zo zwaar dat hij die avond Vroet naar huis ging.
Bord 6, daar zaten Chris en Johan Heidema tegen over elkaar. Chris ziet veel op het schaakbord en Johan moest alle zeilen bijzetten en dat zijn toch mooie partijen.
Op bord 7 speelden Gerrit tegen Theo Brandsma. Gerrit is aanstormend talent en Theo was wat grieperig, dat betekende dat de volle tijd benut werd voor een stevige partij die dan ook in remise eindigde.
Bord 8 tenslotte werd bemand door de senior van de jeugd Lawrence en onze enige echte voorzitter Jan Plomp. Lawrence wad de enige die zijn partij heeft genoteerd en die partij gaan we dus nog een keer bekijken. Voor lawrence is het moeilijk om met de rem erop te spelen en ook nu werden er stukken gezet vóór het denken! Toch komen er zo nu en dan verassende zetten of zelfs combinaties. Later op de avond moest Jan weer terug schakelen naar een langzamer tempo wat nog niet mee viel.

Senioren nogmaals heel erg bedankt voor jullie inzet, de jeugd vond het bijzonder en heeft er van genoten en het is zeker voor herhaling vatbaar.

Bij de vakantie vierkamp toernooi waren Twee prijswinnaars:
Parsa met 3 gewonnen partijen en Twan met 2 gewonnen patijen.

Geniet mee met de actiefoto's »


EGerrit eerste in zijn groep.n de 4de Grand Prix is ook alweer gespeeld.
Zaterdag 17 januari 2015Fotogalerij »

Inmiddels zijn we aangeland op de helft van de grand prix wedstrijden en zijn de nieuwkomers al aardig thuis in het systeem.
Het zou natuurlijk helemaal top zijn als onze sterke stap 4 spelers ook weer mee gaan.
De wedstrijden zijn natuurlijk prima om veel schaakervaring op te doen.

Uiteindelijk waren we deze keer met zijn achten op bezoek bij Philidor Leiden en het moet gezegd worden het was hartstikke druk.
Er waren wel 18 groepen van 8 personen dus dat was best veel.

De meesten De Uil leden zaten dicht bij elkaar verdeeld over groep 8 en 9. Brian was de hoogst geplaatste in groep 5 en Brian had het erg, erg zwaar. Zijn notatie formulier zag er uit als één lange en twee korte rokades!
Lawrence en Sven zaten samen in groep 9 waar bij Sven een moeizame start had en Lawrence een moeizaam midden stuk maar er werden wel een paar mooie partijen gewonnen.
Gerrit, Robert en Chris waren ingedeeld in groep 8. Chris had wat Sven en Lawrence samen hadden maar tussen door wist Chris toch ook wel te scoren.
Gerrit en Robert spraken af om tegen elkaar een remise te spelen en misschien heeft dit half punt er voor gezorgd dat Gerrit de 1ste prijs won. Robert was deze dag trouwens toch van de halve punten, 3 maal een remise!

In de andere zaal speelden Twan (groep12) en Marc (groep 13).
Twan had heerlijke broodjes mee gekregen mocht lekker met zijn vader meerijden had het prima naar zijn zin maar het winnen van de partijen liet die over aan zijn tegenstanders. Ook bij Marc ging het niet soepeltjes maar Marc had de mooiste uitspraak van de dag:: “het waren best wel spannende partijen”

Kijk en daar gaat het tenslotte toch om, dat je spanning hebt, dat het bijna lukt, dat je bijvoorbeeld net één zet te kort komt om mat te zetten en dat je zelf soms een hele mooie aanval hebt!!!

Eind februari gaan we naar de volgend grand prix, laten we met heel veel gaan.


Grand-Prix Bodegraven

Met zijn tienen waren we daar helaas was ik er zelf niet bij.
Niets aan de hand, er is gewoon iemand anders die de score bijhoudt op de zelfde manier als die we gewend zijn.
Er zijn veel leuke dingen te vinden op zo’n score lijst.


Zo zie je bijvoorbeeld dat alleen in de 6de ronde er minder dan 50% is gescoord.
Dat er in de 4de ronde 50% remise is gescoord.
Dat de 2de ronde het mooiste ritme heeft, 1010011010 of 10 10 01 10 10.
Als je doorzoekt vindt je steeds meer.

De foto’s laten zien dat het toch weer gezellig was.
Ook kan je zien op de lijst dat we alle kleuren van het edel metaal mee naar huis hebben genomen, 2x goud, 1x zilver en 1x brons.

Volgen jaar in januari is de volgend grand prix en dan gaan we weer proberen om met zo veel mogelijk De Uil leden er naar toe te gaan. Maar eerst eens even lekker Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw vieren.


De tweede Grand Prix is alweer gespeeld.

Bekijk de foto's »

11 jonge De Uilen gingen met goede moed naar Leiden bij de bekende schaakclub Op Eigen Wieken!
Hoe toepasselijk 2 schaakclubs, De Uil en Op Eigen Wieken…… ze passen wel bij elkaar.

Hier onder staan de uitslagen van alleen de De Uil leden. Wil je alle uitslagen, ga dan naar http://www.jc.leisb.nl/.

Groep Naam Plaats Score
5 Reiner van Thienen 4e 4 uit 7
7 Brian van der Star 2e 5½ uit 7
7 Parsa Saboun Niha 8e 0 uit 7
8 Lodewijk van Thienen 6e 3 uit 7
8 Sven Nigten 8e 2 uit 7
9 Phôebe-Faye Evers 5e 3 uit 7
9 Chris Nigten 7e 2½ uit 7
10 Gerrit Verschoor 2e 4½ uit 7
10 Lawrence Maas 7e 3 uit 7
11 Robert Verschoor 2e 5 uit 7
14 Twan Nigten 2e 5½ uit 7

4x zilver, niet slecht maar ik denk dat er uilen zijn die beter kunnen.
Gerrit en Robert gingen voor het eerst mee en namen allebei zilver mee naar huis.
Dat smaakt naar meer natuurlijk.

Bij Parsa en Sven ging het deze zaterdag voor geen meter maar die gaan ons natuurlijk de volgend keer een poepje laten ruiken.
Reiner was wisselvalig, winst – verlies – winst – verlies – winst.
Lodewijk begon goed, viel in een dip en won de laatste weer.
Phôebe was net als Reiner, wisselvalig 1xwinst 2x verlies 2x winst 2x verlies.
Chris begon goed 2.5 uit 3 maar viel toen in een gat met 4 nullen.
Lawrence wisselt nog steeds mooie partijen af met partijen met veel fouten, Jammer.

Verder was het best gezellig en eindelijk weer een groepsfoto gemaakt.
De volgende keer proberen we om nog meer edel metaal mee naar huis te nemen.