Jeugdafdeling 2010/2011

8e Grandprix in Alphen a/d Rijn

Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Zaterdag 11 juni was onze laatste grand prix van de Leidse Schaakbond. Voor dit seizoen uiteraard, het blijft namelijk leuk om mee te maken. Zo was het zaterdag 11 juni weer gezellig druk in Alphen en waren er wel 14 groepen van 8 deelnemers. De Uil was “breed” vertegenwoordigd, we hadden een speler in de onderste groep en een speler in de bovenste groep en nog een paar er tussen in. Welke kanonnen waren er dit keer mee? Hier komen ze aan elkaar vast: tiesjitsenielsantonmarkjake (ik denk dat ik me hond zo ga noemen).

Na al het schaakgeweld en de gewone prijs uitreiking was er ook nog de algemene prijsuitreiking Die heel wat tijd in beslag nam. Zo kreeg iedereen die aan met alle grand prix meegedaan hebben een medaille, de beste 5 van de competitie kregen prijs, en voor je eigen leeftijd categorie waren er prijzen. Sommigen van ons moeten dus weer een extra plankje in hun prijzen kast maken.

Hieronder zie je de uitslagen. wil je alle uitslagen zien ga dan naar leidse schaakbond en zoek bij de jeugd.

Groep Plaats Naam Punten Oude Rating Nieuwe Rating GP punten
1 4 Mark van der Ploeg 3 1365 1365 107.2
3 4 Jake van Biezen 5 1056 1084 90
10 2 Anton Jasper 484 546 71
10 8 Niels van der Weerdt 455 407 55
12 2 Jitse Stunnenberg 5 402 452 65.3
14 4 Ties Cornelisse 283 297 54.7

7e Grandprix in Kudelstaart
Zaterdag 16 april

Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Grand Prix 6 is nog maar 4 weken geleden. Nog 2 te gaan in dit seizoen. Vandaag 16 april reizen we naar Kudelstaart voor alweer de 7e grandprix. André heeft goed zijn best gedaan om aan 4 toppers te komen, want er moesten voor deze Grand Prix keuzes gemaakt worden tussen de bloemencorso, andere verplichtingen of een gezellige middag schaken.

Niels, Anton, Dimitry en Mark vormen een mooi kwartet voor de Uil. Het werd hun niet echt makkelijk gemaakt want met 9 groepen in totaal wordt je al snel hoger ingeschaald. Mark als enige in zijn vertrouwde groep 1 ging met de 2e prijs naar huis. Dimitry groep 4, Anton groep 5 en Niels groep7 gingen weliswaar zonder prijs naar huis maar verdienen wel een compliment voor hun prestatie in de hoge groepen.

Buiten heeft onze huisfotograaf een hele leuke groepsfoto gemaakt van de 4 toppers en verder natuurlijk een mooie reportage van de gespeelde partijen. Over 8 weken (11juni) de 8e en laatste Grand Prix in Alphen. We hopen dat onze mascotte (André) tegen die tijd klaar is met de bloemetjes in Keukenhof zodat we helemaal compleet de Grand Prix voor dit seizoen af kunnen sluiten.

Grand Prix Voorhout
Zaterdag 19 maart

Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Al weer het 6e Grand Prix toernooi van dit seizoen. Deze keer in Voorhout maar wel in een hele andere lokatie. Erg klein deze lokatie, waardoor er maar een beperkte inschrijving mogelijk was. Deze keer gingen we op pad met 2 auto’s en 2 navigatie’s, om zeker te zijn goed aan te komen, drie UILEN en drie ouders. Onze maskotte (André) ging deze ronde niet mee, want die moest de bloemetjes buiten zetten in Keukenhof.

Ruim optijd kwamen we aan en konden de UILEN rustig hun groep en plekje opzoeken. Ties en Niels dicht bij elkaar in groep 10 en 8, Mark aan de andere kant in groep 1. En dan ineens…….is het heel druk in de kleine ruimte. Gelukkig kwam het zonnetje door en konden ouders en begeleiders naar buiten om wat zonnestralen op te vangen.

Groep 1 bij het raam was daar minder blij mee, want een aantal schakers werden verblind door de zon waardoor het concentreren wat belemmerd werd. Bij de vierde ronde werden de tafels anders gezet. Minder warm en beter zicht zorgde weer voor blijde gezichten. Al was het deze dag een beetje behelpen, de organisatie was goed geregeld zodat het toch een succesvolle middag werd. Alle deelnemers hadden vandaag een prijs namelijk een gratis drankje.

Iedereen heeft zijn best gedaan, er werden mooie en spannende partijen gespeeld. Prijsuitreiking met zijn allen op elkaar, maar dat kon de pret niet meer drukken. Mark en Ties zeer goed gespeeld, beiden een 4e plaats en Niels…… buiten zijn eigen verwachting om een mooie trofee voor de derde plaats.

De huisfotograaf (Leo) heeft uiteraard weer voor mooie plaatjes gezorgd.

De Toermalijn kampioen schaken.

Woensdag 16 maart is het schaakkampioenschap basisscholen Hillegom gehouden in de Hoeksteen. Er hadden zich acht scholen aangemeld, waarvan één met twee teams. Omdat de scholen meer dan de benodigde vier leden per team bij zich hadden, is er een All Star team samengesteld om aan een even aantal deelnemers te komen, zodat iedereen kon spelen. Er werden zes ronden gespeeld, en we mogen zeggen dat er met veel inzet en plezier werd geschaakt. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Grand Prix Voorschoten

Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Zaterdag 19 februari alweer de 5de Grand Prix gespeeld en nog wel op een nieuwe locatie, namelijk in Voorschoten. Ja inderdaad de vorige was nog niet zo lang geleden, het verraste mij zelfs maar ja februari is nou eenmaal een klein maandje. 4 man sterk togen af naar het dorp tussen Leiden en Den Haag. Anton ging met de trein, Niels werd mijn bijrijder en Mark en Jake met de ouders van Mark zijn een vast reiskwartet.

Het ziet er naar uit dat Mark een vast speler in de hoogste groep is geworden en ook deze zaterdag werd er een redelijk resultaat gehaald wat weer een iets hogere rating tot gevolg heeft. Jake werd nog een keer in groep 3 geplaatst waar ook deze keer zilver werd gehaald dus zit er wel een promotie aan te komen.

Treinreiziger Anton vonden we terug in groep 8, er waren dit keer 15! groepen, dus ook alweer een behoorlijk niveau waar Anton mooi met brons naar huis ging. Bijrijder Niels mocht in groep 10 starten, daar werd verloren en gewonnen en door de vlag gegaan ( je moet iets van schaken weten om deze term te begrijpen) Niels greep net naast het brons maar had wel een paar partijen met een mooie matzet.

Leo bedankt namens de schakers en trainer voor het maken van zoveel mooie foto's en Ella bedankt voor het trouwe support en de gezelligheid.

Groep Plaats Naam Punten Oude Rating Nieuwe Rating GP punten
1 5 Mark van der Ploeg 3 1268 1279 104.4
3 4 Jake van Biezen 4 1044 1056 92.1
8 3 Anton Jasper 4 551 572 68
10 4 Niels van der Weerdt 4 448 471 64

Zoals jullie onderhand wel weten zijn alle gegevens terug te vinden bij de leidse schaakbond onder de jeugd.

Groeten André

Grand Prix Leiden
Zaterdag 23 januari 2011

Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Inmiddels alweer 1 week en een ½ geleden dat we te gast waren bij SC Philidor in Leiden. Met 5 Uilen en onze vriend van de Zwarte Pion uit Lisse zouden wij eens even prijzen gaan jagen. Zouden, inderdaad want helaas moest Anton afzeggen wegens ziekte. Even prijzen jagen wil ook niet zeggen dat we de prijzen even gingen halen! Bij het jagen kan er namelijk een boel misgaan, pionetje even niet gezien, Dame even vergeten, tegen een “vork” aangelopen, een penning met akelige gevolgen enz. enz.

Het vlaggenschip van de Uil (Mark) mocht wel weer meedoen in de hoogste groep waar altijd spannende partijen gespeeld worden. geen prijs wel een paar pracht partijen. Good old Jake ging ook weer mee, hij was niet bang geworden van de vorige keer en speelde nu in groep 3 die ook nog in de VIP room speelden. De avond er voor nog even sparren met pa en het resultaat mocht er wezen, zilver.

In groep 5 speelden onze vriend Jan-Mark uit Lisse en ook hier werd zilver gehaald. Niels was weer wat hoger in de groepen gekomen dus wordt het vanzelf zwaarder en een score van 1 ½ uit 7 geeft aan dat het inderdaad niet vanzelf gaat en elke jager moet natuurlijk ook net zijn dag hebben. Ties moest de familie naam van de Cornelisse hoog houden want zijn broer had andere bezigheden. Bij Ties vliegt het nog alle kanten op, soms briljante zetten afwisselen met even een Dame in laten staan in groep 10 haalde Ties de 4de plek wat mooi in de middenmoot is.

Bij de leidse schaakbond onder jeugd kun je alle uitslagen van deze grand prix terug vinden.

Hieronder zie je wat wij gedaan hebben.

Groep Plaats Naam Punten Oude Rating Nieuwe Rating GP punten
2 6 Mark van der Ploeg 1263 1268 103.5
3 2 Jake van Biezen 1017 1044 88.2
5 2 Jan-Mark Dannenberg
(De Zwarte Pion)
607 636 71.0
7 7 Niels van der Weerdt 507 448 55.9
10 4  Ties Cornelisse 266 271 52.48

Voor de derde keer naar een Grand Prix, deze keer in Bodegraven.
Zaterdag 20 november 2010

Hillegom / Bodegraven, echt wel ver.
Maar…. De tom-tom van Leo en het vertrouwen van de rest komen we elke keer weer waar we wezen moeten. Met vijf schakers en vijf supporters was het nog een hele delegatie uit het noordelijkste dorp van ZH.

Good old Jake was weer even terug wat voor ons erg leuk was maar Jake miste toch duidelijk wat schaakritme en had het dan ook behoorlijk zwaar achter de borden maar… wel een leuke dag, vond die zelf.

Een heel relaxte Mark was er ook met veel zelfvertrouwen. De maandag vóór de Grand Prix had hij nog een behoorlijks sterke senior de oren gewassen dus hij was er klaar voor. Dat bleek ook het geval, met één verlies partij, twee remises en vier winst partijen werd hij eerste in zijn groep.

Dimitry-Joe had er ook echt zin in, had de vorige keer niet zo’n sterk optreden dus verwachtte iets minder tegenstand. Nou het mindere tegenstand viel wel tegen er werd sterk gespeeld maar toch eindigde Dimitry-Joe op een mooie tweede plaats.

Bij Niels was het precies andersom. Niels had de vorige keer de eerste prijs uit zijn groep gewonnen dus ga je enkele groepen omhoog met meer tegenstand en dat bleek ook zo te zijn. Wel had Niels een mooie gewonnen partij met de opmerking,”André, de lessen werken, ik heb de verdediger weggelokt en daardoor gewonnen”.

En ook Anton was van de partij. Anton maakte er een echt uitje van door met de bus en de trein te reizen waardoor, als het goed is, je heel relaxed op het toernooi aankomt. Maar de tegenstand in groep 8 was behoorlijk en Anton moest knokken voor zijn puntjes maar net niet genoeg voor eremetaal. 

Groep Plaats Naam Punten Oude Rating Nieuwe Rating GP punten
2 1 Mark van der Ploeg 6 1193 1263 107.4
3 8 Jake van Biezen 1071 1017 84.8
7 2 Dimitry-Joe Evers 5 630 687 77.6
8 5 Anton Jasper 3 571 551 62.8
9 4 Niels van der Weerdt 516 507 61.8

Op de site van de leidse schaakbond bij de jeugd kan je ook zien hoe je tegenstanders hebben gespeeld.
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

2de grand prix bij SC Op Eigen Wieken

Zaterdag 30 oktober was een mooie dag voor Niels van der Weerdt en Mart Cornelisse. Goud en Brons.

Om 12.00 uur vertrokken we met 4 man naar Leiden, de bedoeling was met 5 maar helaas werd Anton Jasper op het laatste moment ziek. Voor Mark van der Ploeg werd het een haastklus want voor hem wachtte nog een geweldige zaterdagavond waar hij op tijd naar toe moest. 

In de grote zaal zaten de gebroeders Cornelisse, Mart en Ties samen in groep 15 en in dezelfde zaal speelde ook Niels in groep 13. Ver weggestopt en een etage hoger speelde Mark in groep 2 waar al op behoorlijk niveau geschaakt wordt en dan moet je dus echt je dag hebben wil je in de prijzen komen.

Hier onder zie je de resultaten:

Groep Plaats Naam Punten Oude Rating Nieuwe Rating GP punten
2 6 Mark van der Ploeg 3 1215 1193 96.1
13 1 Niels van der Weerdt 7 428 516 70.9
15 3 Mart Cornelisse 263 276 53.5
15 7 Ties Cornelisse 2 316 266 47.5

Wil je weten hoe alle andere spelers zijn geëindigd kijk dat bij Leidse schaakbond bij de jeugd. 

LET OP, 20 NOVEMBER IS DE 3e GRAND PRIX ALWEER.
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Eerste Grand Prix van 2010/2011 is gespeeld.
Zaterdag 25 September 2010

Het werd gehouden in de school Kastanjelaan in Leiderdorp met als mooi detail dat deze school het schoolschaak kampioenschap van 2009 gewonnen had. Met twee auto’s vertrokken we om even over 12.00 uur vanuit de Hoeksteen. Leo vd Ploeg voorop met zijn navigatiesysteem en fotocamera en André Beijk volgend met het inschrijfgeld. Het weer was een beetje herfstachtig dus prima weer om binnen te zitten en een toernooi te schaken.

Welke Uil leden gingen er de eerste keer mee?
Hier komen ze:

  • Mark vd Ploeg, ingedeeld in de hoogste groep, groep 1
  • Aletta Stunnenberg en Dimitry-Joe Evers, beide ingedeeld in groep 6
  • Anton Jasper, ingedeeld in groep 8
  • Ties Cornelisse, ingedeeld in groep 12
  • Jitse Stunnenberg en Niels vd Weerdt, beiden in groep 13
  • Mart Cornelisse, in groep 14

En wat waren de resultaten? Alles is natuurlijk te vinden op de website van de Leidse schaakbond onder de link van de jeugd. Maar voor onze jeugd heb ik het even over genomen:

Plaats Naam Punten Oude Rating Nieuwe Rating Grand Prix Punten
7 Mark van der Ploeg 1213 1215 102,4
5 Aletta Stunnenberg 3 716 700 72,0
8 Dimitry-Joe Evers 1 702 630 64,0
4 Anton Jaspe 3 575 571 67,0
8 Ties Cornelisse ½ 400 316 47,3
1 Niels van der Weerdt 377 428 63,7
3 Jitse Stunnenberg 383 402 59,7
4 Mart Cornelisse 4 233 263 54,3

Zoals je kan zien op de lijst waren twee Uil leden in de prijzen gevallen en twee bijna. Er zijn er ook die veel geleerd hebben en er zijn er ook die het naar hun zin hadden dus… was het een geslaagde middag.
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Wie geeft les in welke stap in 2010/2011

knuddeDe verschillende stappen krijgen dit jaar les van de volgende trainers:

Stap 1/2: Johan Boon en Richard Grannetia
Stap 3: André Beijk
Stap 4/5: Ad Reijneveld en Sander v Delden

Wat doen de trainers nog meer:

André Beijk
Jeugdcoördinator Tel: 06-25471944 E-mail: apmbeijk@zonnet.nl
Ad Reijneveld
Coördineert de externe competitie en interne competitie.
Leo Colijn
Zet onze nieuwsbrief in elkaar.
Sander v Delden
Is betrokken bij het les geven op de basisschool de Giraf.
Stelt de competitie per avond op.
Johan Boon
Verzorgt het computermateriaal waar we les mee geven

Agenda Grand Prix toernooien 2010/2011

Ronde
Datum Lokatie
1 zaterdag 25 september Leiderdorp (o.v.)
2 zaterdag 30 oktobe Leiden (OEW)
3 zaterdag 20 november Bodegraven
4 zaterdag 22 januari Leiden (Philidor)
5 zaterdag 19 of zondag 20 februari Voorschoten
6 zaterdag 19 maart Voorhout (Vrijpionnen)
7 zaterdag 16 april Kudelstaart (AAS)
8 zaterdag 11 juni Alphen a/d Rijn (ASC)

Foto's Grand Prix toernooi 2009/2010

Een aantal van jullie gaan geregeld naar een Grand Prix toernooi. Foto's van deze toernooien kun je hieronder terugvinden: