Toernooien

46e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2018: Vincent Oudewaal winnaar van groep 1
“wie de jeugd heeft, heeft de toekomst“

Rectificatie: misschien had U het al gemerkt, maar de bekend gemaakte data voor het 47e Vierkamptoernooi waren onjuist. (2 en 3 juni viel op zondag/maandag) Na rijp beraad is besloten het toernooi te houden op 14 en 15 juni 2019. Excuses hiervoor.

Voor het tweede jaar met ons vierkamptoernooi in De Bestemming, en het moet gezegd , alsof er niets veranderd is. Het weer was weer ouderwets warm, maar ook de deelnemers waren weer in groten getale naar Hillegom gekomen. Bij het “sluiten van de lijnen“, om maar in songfestival-termen te spreken, waren er 80 deeelnemers(sters) en daar kwam tot onze grote vreugde geen verandering meer in. Ja sterker nog, om klokslag 20.00 uur vrijdagavond was iedereen aanwezig, zelfs een op goed geluk naar Hillegom afgereisde reserve moest onverrichterzake huiswaarts keren.

In zijn korte openingswoord haalde voorzitter Jan Plomp nog even de nieuwe privacy-wetgeving aan vooral met het oog op eventueel te plaatsen foto’s op de website van De Uil. De dames achter de bar, Hannie en Lyda kregen een bemoedigend woord waarna wedstrijdcoordinator Cok Ippel en met hem ook mede-organisator Peter Kaptein in het kort de regels uitlegde en kon een ieder vol goede moed aan de eerste ronde beginnen. Op zaterdagmorgen om 10.00 uur de tweede en op zaterdagmiddag 14.00 de laatste ronde. Lees verder »


Oegstgeest 1, De Vennep 1, De Toren 1 en De Uil 5 winnaars van de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams

Het was al weer de 32e keer dat de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams gehouden werden. Dit maal was de jubilerende Schaakclub De Zwarte Pion (75 jaar) de gastheer en op 3 april, de dinsdag na Pasen, waren maar liefst 16 teams van 6 verenigingen ofwel 96 spelers aanwezig in de grote zaal van ’t Poelhuys te Lisse. Een zaal die qua ruimte uitermate geschikt is om dergelijke evenementen te organiseren.

Het zijn echter niet allemaal halleluja geluiden rondom dit jaarlijkse evenement. Meer dan ooit moest er gebeld worden om aan het vereiste aantal van 16 zestallen verdeeld over 4 poules te voldoen. Een extra team van De Uil (het vijfde zestal van de Uil) en een, zoals ik het noemde, All Stars Combinatie-team, bestaande uit diverse reserve spelers van reeds meespelende verenigingen, maakten het plaatje compleet. Dat neemt niet weg dat we ons voor een ander jaar moeten beraden of we op de ingeslagen weg door gaan of dat we misschien naar 3 poules van 4 teams (12 teams is 72 spelers) moeten switchen. Dat wil echter ook zeggen dat de inkomsten (elke vereniging droeg €10,= per vooraf gepland team bij om de zaalhuur te kunnen bekostigen) dan ook naar beneden gaan, tenzij je ook dan weer gaat verhogen. Is de dinsdag na pasen nog steeds de geschikte datum? Allemaal vragen die bij een eventuele evaluatie aan de orde komen. Lees verder »


Piet Muller wint Jam-Toernooi

Traditiegetrouw gingen acht leden van schaakclub De Uil naar Zetten voor het jaarlijkse Jam-Toernooi. Er werd met wisselend succes geschaakt door de Uilen, behalve door good-old Piet Muller. Piet was in zeer goede doen en hij speelde dan ook zeven ronden aan het eerste bord, bestemd voor de hoogstgeplaatste in de groep. Lees verder »


Snelschaakkampioenschap De Uil 2017

Peter Pijpers toch weer snelschaakkampioen van de Uil

De kalender was de Uil rond de Kerst en Nieuwjaar niet gunstig gezind want de betreffende maandagen vielen op 24 december en 1 januari dus dan maar uitgeweken naar 8 januari 2018 voor de jaarlijkse snelschaakavond (c.q. Rapidavond). En uit de opkomst bleek de honger naar het schaken. Maar liefst 26 snel- en 9 rapidschakers gaven acte de presence. De Rapidspelers begonnen meteen aan hun eindrondes verdeeld in twee groepen. Zij speelden dubbelrondig.

De snelschakers echter moesten eerst een traject van 9 ronden á 5 minuten per persoon afleggen alvorens in groepen van 6 aan de finale kon worden begonnen. Al spoedig werd duidelijk dat het deze avond geen appeltje eitje zou worden want met de regelmaat van de klok vielen er errassende uitslagen te noteren. Lees verder »
Zie ook de fotogalerij »


Voges LogoVoges Open Hillegoms 2017

De zesde en zevende (slot)ronde.
Hillegom, vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2017

Ook dit jaar weer een 6e en 7e ronde vlak na elkaar in dezelfde week. Moest ik vorig jaar nog terugbladeren tot 2011 om te kijken hoe ik toen zo’n verslag van een dubbele ronde op de website behandelde, dit keer lag het voorbeeld in de buurt. Want, beste lezers, schrijver dezes heeft van nature geen journalistieke opleiding genoten (wel genoten, dat wel) dus je jat hier en daar wat van anderen en je herhaalt dikwijls uit voorgaande jaren en soms, ja heel soms vind je iets nieuws en daar teer je dan weer jaren op. U weet dus precies hoe dit frame er uit gaat zien, dus laten we maar snel beginnen.

Eerst in vogelvlucht de zesde ronde van beide groepen.
Groep A had drie koplopers waarvan Floris Doolaard en Ad Reijneveld aan elkaar gekoppeld waren omdat zij de derde man Vincent Oudewaal op het bord al ontmoet hadden. Met wederzijdse kansen werd het toch remise en daar Vincent Frans Arp in zijn vaart omhoog wist te beteugelen met winst, nam hij dus alleen de koppositie over, met een halfje voorsprong op Ad en Floris , en een vol punt op Willem Hensbergen en Jan Havenaar. Een peleton van 5 spelers had inmiddels 1½ punt achterstand op Vincent waaronder Aad de Bruijn, die na zijn dramatische begin, verlies en een gedwongen bye, zeer sterk teruggekomen was. Lees verder »
Zie ook de fotogalerij »

De vijfde ronde
Drie spelers in A, maar Martin Zegstroo in B alleen aan de leiding.
Hillegom, vrijdag 1 december 2017

Meestal begin ik het verslag met groep A, maar voor de verandering nu met B, ook al als eerbetoon aan ons eigen clublid Martin Zegstroo, die er in geslaagd is met een half puntje voorsprong de kop in groep B over te nemen. Hij deed dit door een overwinning op Kees de Vlieger en zag Gerard Werkhoven (tot en met ronde 4 medekoploper) zich tegen Pim Redeker na lange strijd gewonnen geven. Door deze fraaie prestatie van Pim, ook al een Uil-lid, staat hij met een halfje achterstand op Martin, ongedeeld tweede. Voeg daar aan toe, dat in het groepje van vijf spelers achter Pim (met 3½ punt) ook nog eens twee Uil-leden staan (Mark v.d. Ploeg en Richard Copier samen met Gerard Werkhoven, Jan Koopman en Gerard-Jan van Wageningen) en het enthousiasme van de schrijver dezes (uiteraard ook een Uil-lid) is verklaard. Dat bij de zesde ronde aan bord 1 Martin en Pim (of andersom) tegenover elkaar zitten, zal niemand verbazen, maar ik denk zelfs dat ook bord twee in die zesde ronde door Uilen bezet zal worden. Lees verder »

De vierde ronde
Aardverschuivingen in groep A door de winst van Floris Doolaard op koploper Vincent Oudewaal.
In groep B blijven de koplopers ondanks remise toch aan de leiding.
Hillegom, vrijdag 24 november 2017

De winst van Floris Doolaard op Vincent Oudewaal heeft heel wat verschuivingen teweeg gebracht. Niet alleen Floris kwam op gelijke hoogte met Vincent maar nog drie andere spelers wisten dit huzarenstukje (3 uit 4) uit te halen. Ad Reijneveld deed dit door clubgenoot Jan de Jong te verslaan, Rudolf Kat strafte wat onnauwkeurigheden van Jan Havenaar af en Willem Hensbergen had gewoon een bye wat precies genoeg was om de top vijf te bereiken. Maar een groepje van 3 spelers (Niek v.d.Maat, Frans Arp en Rob Veenhuijsen) staat met een halfje achterstand te trappelen om zich bij die top aan te sluiten. Lees verder »

De derde ronde
Vincent Oudewaal in A en Martin Zegstroo en Gerard Werkhoven in B nog zonder puntverlies.
Hillegom, vrijdag 17 november 2017

In groep A heeft Vincent Oudewaal na een mistasting van Ad Reijneveld knap de winst gegrepen en zich met een halfje verschil losgemaakt van zijn naaste belager Willem Hensbergen die in deze 3e ronde Rudolf Kat in het stof liet bijten. Niek v.d. Maat en Jan Havenaar speelden remise en schaarden zich hiermee onder de sub-toppers die inmiddels een vol punt achterstand hebben op genoemde Vincent, die enige jaren geen actief clubschaak speelde maar zijn getoonde spel geeft toch wel aan dat men van “goeden huize“ moet komen wil men hem verslaan. Lees verder »

De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 10 november 2017

Na deze tweede ronde wordt Marcel Bolhuis (Rating 1824) toegevoegd. (met 2x een bye) en hebben we dus weer een even aantal in groep A.
Deze tweede ronde was er één waar het spektakel aan een van de laatste borden en bovendien ook nog eens aan het eind van de avond plaats vond. Dennis Bouwmeester en Rob Veenhuijsen spelend aan het tiende bord toverden op het bord alles tevoorschijn wat de schaaksport zo aantrekkelijk maakt. Vlijmscherpe combinaties, tijdnood, moeilijk in te schatten eindspelen het was dan ook geen wonder dat de nog aanwezige schakers in “groten getale“ rond dat bord verzameld waren. Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 3 november 2017

Het 35e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 3 november in Eetcafé Zomerzorg, weer van start gegaan. Niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief staat dit toernooi hoog aangeschreven, getuige de vaste kern van deelnemers die telkenjare weer de weg naar de Hillegomse dreven in november en december weet te vinden. Dit jaar totaal 54 spelers verdeeld over 2 groepen (23 in groep A en 31 in groep B). Enkele nieuwe spelers, maar ook enkelen die na een of meerdere jaren van afwezigheid, de draad weer oppakten. Van harte welkom allemaal....

Stipt om acht uur hield voorzitter Jan Plomp zijn openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 35e toernooi weer gehouden kon worden. Ook stelde hij Karola voor, de enige vrouw in dit mannen-bastion, die weliswaar niet meeschaakt maar wel het hele toernooi van achter de bar de spelers van koffie en een keur aan dranken voorziet. Ook wedstrijdleider Cok Ippel kreeg nog even het woord om wat mededelingen van huishoudelijke aard aan de man te brengen, Samen met mede-organisator Peter Kaptein, computer/bulletin deskundige Jan Havenaar en Ad Reijneveld als schaakpartij-ingever, geven zij dit toernooi de uitstraling die het verdient. Lees verder »


31e Voges 'Rapid' Schaaktoernooi 2017

Alexandre Dgebuadze (GM) winnaar van het 31e Voges Open Rapidschaaktoernooi.
Schaakclub "De Uil", Hillegom 30 september 2017

Dit jaar kende het toernooi een iets andere opzet. Dat gold echter niet voor spelers met een rating van zeg maar 1850 of meer: die bleven in één grote groep zeven ronden zwitsers spelen om het prijzengeld. Nee, de veranderring zat in de groep daaronder. Door mindere opkomst in voorgaande jaren besloot men het voorbeeld van Heerhugowaard te volgen en die spelers onder te brengen in 8-kampen ingedeeld op rating. Uiteraard speelden ook zij zeven ronden, alleen niet zwitsers.

Aanvankelijk leek ook deze formule (ook al geplaagd door een reeks van toernooien op dezelfde dag) niet de juiste uitwerking te hebben. Aan het begin van de week waren er ruim 50 aanmeldingen maar de teller bleef doorgaan en tenslotte waren we op vrijdag zelfs gedwongen in de 8-kampen een aan-meldings-stop voor deze categorie in te voeren. Het was met pijn in het hart, maar ook de huidige zaal heeft geen onbeperkte ruimte. Toch lijkt het er op dat onze nieuwe speelzaal De Bestemming, voor de toernooigangers goed bereikbaar is want zowel bij het vierkamptoernooi in juni als dit rapid-toernooi waren de deelnemers precies op tijd aanwezig. Ik denk, om maar eens een flauwe grap er bij te halen, dat Tom-Tom of andere apparatuur daar ook aan bijdraagt. Die zeggen immers, als je de goede route gevolgd hebt: “Bestemming“ bereikt. Lees verder »


45e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2017
Rudolf Kat winnaar van groep 1

Na zeer veel jaren in de Hoeksteen gespeeld te hebben was nu ons nieuwe clublokaal De Bestemming aan de Juliana van Stolberglaan de plaats waar het allemaal zou moeten gaan gebeuren. Een toernooi staat of valt met o.a het aantal deelnemers, en het was dan ook afwachten of de trouwe deelnemers de weg naar De Bestemming net zo gemakkelijk wisten te vinden. Het bleek geen probleem en met 76 deelnemers (vorig jaar 80) zaten we op de goede weg. De “nieuwe” bezetting achter de bar, met de dames Hanny en Marry liep op rolletjes dus wat kon ons nog gebeuren?

De weersomstandigheden waren (voor een Uil-toernooi) zeer goed! (Even voor de nieuwe toernooi-gangers onder ons: het Uil toernooi staat er om bekend dat het vaak ongekend warm is, ja je kunt er bij wijze van spreken je vakantie op afstemmen). Een feestje op de nabijgelegen kinderspeeltuin gaf in eerste instantie enige aanleiding tot bezorgheid, want de luide muziek was tot in de verre omtrek te horen maar bleek bij navraag door Peter, maar tot acht uur te gaan duren, het aanvangstijdstip van ons toernooi. En men hield zich aan deze afspraak dus waren alle ingrediënten aanwezig om er een geslaagd toernooi van te maken.
Lees verder »


Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2017

Oegstgeest 1, De Uil 2, De Vrijpionnen 1 en Sassenheim 2 winnaars van de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams (zestallen)

Dinsdag 18 april 2017 was Wijkgebouw Linquenda in Nieuw Vennep het onderkomen voor de zestallen van de Bollenstreekteams die in 4 poules het jaarlijkse Rapid-Kampioenschap afwerkten. En het moet gezegd, Jim Meij en zijn medewerkers van Schaakclub De Vennep hadden het prima geregeld. Daar waar nodig waren tafels en stoelen bijgehuurd en ruim van te voren stond alles gereed. Jim, hulde!! Lees verder »


Uilen naar Londen

Het traditionele voorjaarsuitje naar Engeland bracht ons ditmaal in Londen. Het was ons tweede bezoek aan de Metropool (Uxbridge uitgezonderd, maar dat is een gehucht ver buiten het centrum), de vorige keer was in 1987, het jaar van de beurskrach. Toen speelden we in het Civil Services Center in Westminster en logeerden we in het Easton Hotel, dit jaar speelden we in het Imperial College Union gebouw, tussen de studenten dus, met bijbehorend café met schappelijke prijzen. Lees verder »


Prima prestatie Rapidteam De Uil

Zaterdag 18 maart is het Rapidkampioenschap voor NHSB teams gespeeld. Ook een team van De Uil heeft zich in die strijd geworpen. Toen het strijdrumoer was verstomd en de stofwolken waren opgetrokken, bleken de Uilen de achtste plek te bezetten. Gezien het sterke deelnemersveld van veertig teams mag dat een goed resultaat genoemd worden. De teams werden in drie klassen ingedeeld en speelden gezamenlijk zeven ronden zwitsers. De Uil kwam uit in de A groep van dertien teams. De gemiddelde rating van de A groep was 1960 en zo bekeken krijgt de zevende plek (een B team eindigde hoger) van het Uilenteam met een rating van 1815 nog meer glans. Lees verder »


Snelschaakkampioenschap De Uil 2016
Joost van Hal de nieuwe snelschaakkampioen van de Uil

Op een avond waar live op TV Michael van Gerwen strijdt om de wereldtitel Darts is het moeilijk kiezen, ga ik schaken of naar darts kijken. Maar dan gaat het echte schaakhart toch weer spreken, tenminste bij zo’n kleine 30 clubleden die naar De Bestemming gekomen waren om hetzij te snelschaken (5 min. pppp) of rapidschaak te spelen (20 min. pppp). Onder het genot van een oliebolletje en een drankje (in welke vorm dan ook) speelden de snelschakers eerst 9 ronden zwitsers (ingedeeld door de computer) om daarna aan de hand van de eindranglijst na die 9 ronden in groepen van 6 de slotronden te spelen. Lees verder »


Voges LogoVoges Open Hillegoms 2016

De zesde en zevende/slot ronde
Hillegom, vrijdag 9 & zaterdag 10 december 2016

Willem HensbergenIn 2011 hadden we een identiek Voges Toernooi. Ook toen de zesde en zevende ronde in dezelfde week en sterker nog, ook op 9 en 10 december. Vandaar dat ik in mijn omvangrijke archief gedoken ben om te kijken wat ik toen allemaal belangrijk vond om door te geven. De meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de slotronde maar toch wil ik voor beide groepen ook de zesde ronde vluchtig doornemen.

In groep A ging alle aandacht uit naar bord 1 waar Willem Hensbergen tegen Fred van Randen speelde. Willem een halfje voor op Fred en een vol punt op Jan Vreeburg die op het bord er naast tegen Peter Pijpers speelde. Volgens eigen zeggen (Willem dus) speelt hij dit toernooi niet goed, maar wint wel. In een alles of niets partij werd het voor Fred “niets“ en omdat ook Jan Vreeburg verloor van Peter Pijpers, was Willem nog voor de laatste ronde gespeeld werd kampioen van groep A. Lees verder »

De vijfde ronde: Willem Hensbergen in A en Herman Lemkes in B alleen aan de leiding
Hillegom, vrijdag 2 december 2016

Aan de eerste acht borden vielen in groep A maar liefst vijf remises maar uitgerekend niet aan de eerste twee. Aan bord 1 kreeg Willem Hensbergen opnieuw een “topper” van de Uil te bestrijden. Was het vorige week Jan Havenaar die in Willem zijn meerdere moest erkennen, nu was Ad Reijneveld aan de beurt. Volgens de analyses had er meer in gezeten voor Ad, maar ja, dan moet je het wel zien... Aan bord 2 ook geen remise maar winst voor Fred van Randen op Kees Scherpenisse. Fred zal dus in de komende wedstrijd met een half punt minder, tegen Willem de eer van de Uil hoog moeten houden. Lees verder »

De vierde ronde: Willem Hensberg alleen aan de leiding in groep A, Herman Lemkes en Mark van der Ploeg delen in groep B de eerste plaats.
Hillegom, vrijdag 25 november 2016

Van de 4 koplopers in groep A deed Willem Hensbergen goede zaken door Jan Havenaar te verslaan terwijl Fred van Randen en Jan Vreeburg aan bord 2 met remise genoegen moesten nemen. Willem gaat hierdoor alleen aan de leiding, maar het verschil is niet alleen qua bordpunten gering maar ook ontlopen de spelers aan de top elkaar niet veel, het worden dus spannende laatste ronden. Lees verder »

De derde ronde: 4 koplopers in A met 2½ ; Herman Lemkes in B 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 18 november 2016

In groep A eindigden deze 3e ronde maar liefst 8 partijen in remise en doordat dit ook zo was aan bord 1 tussen Ad Reijneveld en Jan Havenaar waren de winnaars aan de, zeg maar eerste 8 borden spekkopers. Willem Hensbergen, Jan Vreeburg en Fred van Randen behoorden tot de genoemde categorie en vormen nu samen met Jan Havenaar de kopgroep met 2½ uit 3. Maar ook aan het bord van Peter Pijpers tegen Jan de Jong, vooruitgespeeld op 14 november gebeurde veel. Jan overspeelde Peter maar liet in de eindfase een listig opgebouwd ëeuwig schaak toe. Enfin speelt U de partij maar na, dan kunt U het met eigen ogen zien. Lees verder »

De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 11 november 2016

Na de eerste ronde is in groep A Jan Bakker (rating 2210) toegevoegd, met een bye in die eerste ronde. In de 3e ronde komt, als alles goed gaat, Niek van der Maat er bij (rating 1925). Ik zeg “als alles goed gaat” want per 15 november krijgt hij loopgips en dan moet het mogelijk zijn, volgens Niek, om de komende 5 ronden mee te spelen. Bij de indeling voor de 3e ronde ben ik daar dan ook van uit gegaan, maar mocht er toch iets tussenkomen, dan neem ik zelf de plaats in van Niek om er toch weer een even aantal deelnemers in A van te maken. Mijn gewone rating is weliswaar 1673 geworden, maar met dispensatie van de wedstrijdleiding (geintje) en de wetenschap dat mijn Fiderating plm. 1760 geworden is, mag dat. Niek begint dus met twee bye’s aan het toernooi. Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 4 november 2016

De eerste ronde van het 34e VOGES OPEN schaakkampioenschap is op vrijdag 4 november gespeeld in de fraai verbouwde achterzaal van Eetcafé Zomerzorg. De ruim 50 deelnemers waanden zich op een ander toernooi toen zij de zaal betraden, immers de opstelling van de tafels was niet meer in lange, maar in korte rijen in de breedte van de zaal, omdat de bar zich nu in het midden bevindt. Onder de deelnemers een paar nieuwe gezichten, maar ook enkelen die weer terug waren van weggeweest. Allemaal hartelijk welkom... Lees verder »


30e Voges Rapidschaak-kampioenschap van Hillegom 2016
Alexandre Dgebuadze (GM) en Miguoël Admiraal (IM) winnen de A poule en Mark van der Ploeg en Ruben Hooghwerff de B poule

Door de grote hoeveelheid aan toernooien op zaterdag 1 oktober 2016 bleef ons aantal deelnemers ver onder wat we de laatste jaren gewend waren. We moeten tot 2008 teruggaan om een dergelijk laagte-record te zien. En precies zeven jaar later gebeurt het weer, zouden we dan in bijbelse termen gezien , de zeven vette jaren achter de rug hebben? Laten we echter nuchter blijven, het zal wel een toevallige samenloop van omstandigheden geweest zijn en dus kijken we met vertrouwen de toekomst tegemoet. In dat licht kun je ook bekijken dat we toch nog 1 GM en 2 IM’s onder de deelnemers hadden. We hadden onder de deelnemers er zelfs drie die de lange weg vanuit België hadden afgelegd om in Hillegom te spelen. Lees verder »
Fotogalerij »