Toernooien 2022

Mark van der Ploeg met overmacht snelschaakkampioen van de Uil

In 2019 werd het laatste snelschaakkampioenschap van de Uil gehouden. Door corona stonden we enige jaren op non-actief maar gelukkig 2 januari 2023 was de gelegenheid er, om de “snelschaakdraad” weer op te pakken. Maar liefst 18 spelers hadden zich opgegeven voor het snelschaken (5 min. p.p.p.p.) en 8 voor het rapidschaken (15 min. p.p.p.p.) We werken eerst het snelschaken af en daarna het rapid-gebeuren.

Het snelschaken begon zoals te doen gebruikelijk, met een voorselectie 9 ronden zwitsers bepaalden wie zich bij de beste 8 geplaatst hadden, strijdend om het kampioenschap van de Uil. En dat er veel gegadigden waren toont het deelnemersveld wel aan. Peter Pijpers, de “laatste” kampioen van 2019, Mark van der Ploeg, Rik van Rootselaar, Theo Bakker, Jan de Jong, Joost van Hal om er maar een paar te noemen. Jan Havenaar (ziek), Stefan Lehmann (huwelijksreis naar Nieuw Zeeland) en Ad Reijneveld (was deze avond onze computerman zonder zelf te spelen) ontbraken op de lijst. Lees verder »


Voges LogoVoges Open Hillegoms

De zevende/slotronde:
Peter Pijpers, Jan Vreeburg en Rik van Rootselaar gedeeld eerste in groep A, maar Peter bekerwinnaar op WP.
Joel Groenewoud winnaar in groep B.
Hillegom, zondag 18 december 2022

Toch nog een verrassend slot in groep A. Met het ingaan van de laatste ronde had Rik van Rootselaar de beste papieren. Een halfje voorsprong op de achtervolgers en een in blakende vorm verkerende Rik zou, met de wedstrijd tegen Richard Copier in het vooruitzicht, goede perspectieven hebben. Maar Richard had in de voorlaatste ronde, tegen Peter Pijpers ook al bewezen tot veel in staat te zijn (het werd toen remise) en zo gebeurde ook nu. Twee pionnen meer voor Rik verdwenen en toen Rik ook nog zijn toren liet insluiten was het remise-lot bezegeld. En daar Peter en Jan wel de volle winst pakten tegen resp. Stefan Lehmann en Dick Roosa, was een gedeelde eerste plaats door Peter, Jan en Rik een feit. Zij scoorden 5 uit 7 met Peter Pijpers op WP als bekerwinnaar. Lees verder »

De zesde ronde:
Rik van Rootselaar (Groep A) en Joel Groenewoud (Gr.B) gaan in hun groep alleen aan de leiding met een halfje voorsprong.
De jeugd neemt het over.
Hillegom, vrijdag 9 december 2022

Nog even ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zondag 18 dec. 1100 uur.
In groep A is Rik van Rootselaar bezig aan een geweldige eindsprint. Rik begon dit toernooi met een verliespartij, gevolgd door een remise maar wist daarna tot aan de zesde ronde, al zijn partijen te winnen. In die zesde ronde speelde hij tegen de koploper Jan Vreeburg, die ook al bewezen heeft dit jaar in grootse vorm te zijn, getuige zijn winst op Peter Pijpers in ronde 5. Toch was het in de partij van Jan tegen Rik, laatstgenoemde die langzaam maar zeker het heft in handen nam en dat ook niet meer uit handen gaf. Mede geholpen door de knappe remise van Richard Copier tegen Peter Pijpers. is Rik (4½ pnt) een halfje uitgelopen op een groepje van 4 achtervolgers (Jan Vreeburg, Peter Pijpers, Richard Copier en Stefan Lehmann). Lees verder »

De vijfde ronde:
Groep A: Jan Vreeburg aan kop na overwinning op Peter Pijpers.
Groep B: Duel Joel Groenewoud –Martin Zegstroo onbeslist.
Hillegom, vrijdag 2 december 2022

Het leek me, dacht ik, niet noodzakelijk om elke ronde weer het speeltempo te vermelden. Toch is niets minder waar. De NHSB (doordeweekse avondwedstrijden) hanteert een ander tempo dan de KNSB (zaterdagmiddag) en dan komt het Voges Open met weer een ander tempo. Toch nog maar even noteren: 90 min. (1.30) v.d. hele partij met 15 sec. incr.
En dan nu maar over naar wat je toch wel een daverende verrassing mag noemen: de fraaie overwinning in groep A van Jan Vreeburg (met zwart!) op Peter Pijpers. Peter verkeerde in de veronderstelling dat hij er nog 30 min. bij kreeg, maar helaas wij hanteren geen KNSB tempo (zie hier boven, vetgedrukt) en hij ging door zijn vlag. Jan komt hierdoor met een halfje voorsprong op het drietal, Peter Pijpers, Richard Copier en Rik van Rootselaar, aan de leiding. Lees verder »

De vierde ronde: In beide groepen zelfde koplopers als na ronde 3.
Hillegom, vrijdag 25 november 2022

Even tussendoor een berichtje dat ik hedenmorgen kreeg van Lidwien, de levenspartner van Aad de Bruijn. Het gaat sinds enkele dagen beter met Aad. Heeft Fysio en weer meer lucht, levenslust en eetlust. Positief dus. Nog steeds geen bezoek maar (schaak)post o.k.
In groep A maakte gek genoeg de bye van Peter Pijpers geen verschil want zijn naaste belager Jan Vreeburg (halfje achterstand) kwam tegen Kees Scherpenisse ook niet verder dan remise. Wel slopen Rudolf Kat en Richard Copier middels overwinningen op resp. Dick Roosa en Niek van der Maat naderbij en staan samen met genoemde Jan Vreeburg op een halfje van koploper Peter. Van de eerste zes borden ging de winst overigens naar vijf witspelers. Aan bord 7 dat van Frans Arp tegen Stefan Lehman ging de winst naar de zwartspeler, maar die had er een blunder in tijdnood voor nodig om Frans op de knieen te krijgen. Ook Rik van Rootselaar, het aanstormende talent van de Uil, begint er steeds beter in te komen. Hij was een van de vijf spelers die met wit aan de topborden wist te winnen van Frank Homburg. Lees verder »

De derde ronde:Peter Pijpers (A) en Martin Zegstroo/Joel Groenewoud (B) allen 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 18 november 2022

Echter het bericht dat Aad de Bruijn, al jaren trouwe deelnemer, niet alleen aan het Voges Open toernooi, maar aan alle Uil-toernooien, met spoed opgenomen was in het ziekenhuis had toch veel impact. Op verzoek van Aad zelf, wil hij geen bezoek ontvangen maar een kaartje/briefje per post stelt hij erg op prijs.
Aad heeft te kennen gegeven dat hij (met spijt) het Voges Open toernooi moet beëindigen. De website lijkt ons niet de juiste plaats om dieper op het geheel in te gaan.
De mail van Aad ligt ter inzage op de toernooi-tafel.

Noteert U nogmaals in Uw agenda, op de slotdag 18 dec.’22 aanvang: 11.00 uur. Lees verder »

De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 11 november 2022

Alvorens te beginnen aan het verslag van de tweede ronde, eerst even een mededeling vooraf:
De begintijd in de laatste ronde op zondag 18 december 2022 wordt verschoven naar: 11.00 uur (i.p.v. 13.00 uur) dit i.v.m. de finale WK Qatar om 16.00 uur.
Ik zal dit nog wel diverse keren op de speelavonden zelf herhalen, maar noteert U dit alvast maar in Uw agenda. En dan nu over naar de orde van de dag, 2e ronde Voges Open. In groep A hebben we nog maar twee koplopers met de volle winst.

Peter Pijpers en gezien zijn rating is dat niet verwonderlijk, maar Dick Roosa, na winst op Willem Hensbergen, geeft aan dat hij in grootse vorm verkeert. De derde ronde zullen Peter en Dick als enige 2 punters aan elkaar gekoppeld worden. Een reprise van de tweede ronde vorig jaar. Maar de achtervolgende groep, met slechts een halfje achterstand liegt er ook niet om. Zie hiervoor de tabellen. Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 4 november 2022

Het 39e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 4 november 2022 in Eetcafé Zomerzorg weer van start gegaan. Met 50 deelnemers(sters), 24 in groep A en 26 in groep B, hebben we nu een aantal waar wij de komende jaren vanuit moeten gaan. Wij zullen die 50 als maximum dan ook op de flyers publiceren alsmede in de schaakkalender(s). Vele trouwe spelers vinden al jaren de weg naar het Voges Open maar toch konden we dit jaar weer enige nieuwe schakers begroeten, waaronder twee speelsters Colleen in groep A en Fenna in groep B. Allen van harte welkom!! Precies acht uur hield voorzitter Jan Plomp zijn openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 39e toernooi weer gehouden kon worden. Om snel aan de slag te kunnen gaan had de organisatie aan alle deelnemers(sters) per mail de toernooiregels al doorgegeven en zodoende kon het evenement zonder al te veel oponthoud een aanvang nemen. Lees verder »


48e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2022, Thomas Broek winnaar van groep 1

Na twee jaar “vanwege corona-perikelen“ geen toernooi was het in 2022 gelukkig weer mogelijk om ons 48e Vierkamptoernooi te organiseren. Normaal gesproken zouden wij dit jaar ons 50e toernooi vieren, maar helaas, dat zullen we nog twee jaar uit moeten stellen. Maar wat in het vat zit verzuurt niet. De honger naar het spelen van toernooien was al snel bij de start aanwezig, zo zeer zelfs dat wij een maximum aantal deelnemers van 80 in moesten stellen met bovendien nog een kleine reservelijst. Het aantal van 80 bleef in tact, ook toen er op het laatste moment enige afzeggingen waren. Gelukkig hadden we invallers in de persoon van Jasper Dekker en Ron van der Linden die direct bereid waren de opengevallen plaatsen in te nemen. Namens De Uil hartelijk dank hiervoor.

77 schakers (onder wie 2 jeugdspelers) en 3 schaaksters waren vrijdagavond en zaterdag de gehele dag in de weer op de 64 velden. Van heinde en verre waren de schakers(sters) naar Hillegom gekomen en we hadden niet te klagen, de weergoden waren deze dagen aan onze kant.

Met Hannie, Lyda en Bert achter de bar, de wedstrijdleiding in handen van Peter en Cok, zie daar de ingredienten voor een goede start van het 48e toernooi waren volop aanwezig..

Qua bekers waren we door de schenking van de Fam. Spaan Bokaal (een keer raden van wie deze beker kwam) gekomen op een totaal van 21 stuks. Maar door afzegging vanwege corona (het is er dus nog steeds) kwam er een beker niet op tijd terug, maar 80 spelers betekent 20 groepen dus er waren precies genoeg bekers. De Fam. Spaan Bokaal zou eigenlijk in 2020 voor de eerste keer uitgereikt worden maar ook deze festiviteit ging niet door en verschoof naar 2022.

Van de bekers waren er twee die of definitief of 3x achter elkaar gewonnen konden worden. Niemand slaagde. Maar een feit is dat Jeroen Frijling’s naam vier keer op “Dirk Kaptein“ wisselbeker staat. Het blijft dus een terugkerend fenomeen, die “vijfde keer“ voor Jeroen. Overigens zult U op de uitslagen kaartjes groep 21 zien staan terwijl er zoals hierboven vermeld maar 20 groepen waren. Bijgeloof heeft jaren geleden ook zijn weg naar de Uil gevonden en gevoelig als wij zijn voor dit soort zaken, laten wij al jaren groep 13 vervallen.

Na een kort openingswoord van voorzitter Jan Plomp en een dito korte toelichting van de regels door wedstrijdleider Peter Kaptein, werd het startsein gegeven en kon het grote gebeuren beginnen. Lees verder »