Externe Competitie

Onderstaande links brengen u naar de website van de KNSB/NHSB welke een uitgebreid overzicht geeft van de klasse waar de geselecteerde Uilen in spelen.

  • De Uil (KNSB 4e klasse E)
  • De Uil N1 (NHSB 1e klasse B)
  • De Uil N2 (NHSB 2e klasse D)
  • De Uil 4 (Nog geen indeling bekend)
  • De Uil 5 (Nog geen indeling bekend)

De Uil 2 houdt huis

Maandag 15 oktober heeft de Uil 2 uit het nietige Hillegom flink huisgehouden tegen het almachtige Hoofddorp uit de gemeente Haarlemmermeer.
Eigenlijk hadden we niet veel anders verwacht dan een monsteruitslagje. De Uil heeft namelijk de laatste jaren flink ingekocht -bij wijze van spreken-, zodat het echte aantal Hillegommers in de Uil 1 en 2 op de vingers van 1 hand te tellen is. In feite is Edwin de enige Hillegommer van de Uil 2 en hij was als eerste klaar. Grootmeester Timofejev liet een stuk instaan en dat buitenkansje was aan onze Hillegommer wel besteed. Cok scoorde het 2e punt. Hoe dit in zijn werk is gegaan kan ik u niet verklappen, want hij was al klaar toen ik terugkwam in de Bestemming na een snelle hap thuis.

Vervolgens ontstond er een soort van status quo en duurde het even voor de volgende uitslag bekend werd.
Jan van de Bergh was degene die het 3e punt binnen bracht. Vlekkeloos behandelde hij een gunstig toreneindspel. Daarna deden we rustig aan met 3 remises van Richard, Marcel en Martin en was de buit binnen. Martin speelde tegen een muur en kwam niet verder. Richard speelde tegen Jan Los en dan is een gelijkspel een goed resultaat. Marcel speelde een stevige remise, zoals dat heet. Steeds had hij het initiatief.

Ook Gerie wilde remise geven, maar nog net op tijd zag hij de winnende zet en die versmaadde hij niet.
Tot slot was het de eer aan Jan Vos, die weer de laatste partij speelde, om nog een punt aan de score toe te voegen.

We gaan lekker zo.
Of dat nu ligt aan het sterke spel van de jongelui of de goede teamleiding laten we nog even in het midden.
Er komen nog zwaardere kluiven.

De Uil 2 - Hoofddorp 1: 6½ – 1½
Ad Reijneveld


Regelmatige zege de Uil 1 NHSB

Vrijdag 12 oktober heeft de Uil 1 een regelmatige overwinning behaald tegen Chess Society Zandvoort in de 1e klasse van de NHSB competitie.
Het was een wat saai avondje in Zandvoort aan de borden. Aan de bar was het gezelliger met Olaf en Ben, de bekende schaakmatadoren uit Amsterdam en Aalsmeer, die snelle remises tegen Ad en Joran wisten af te dwingen. Ad meende een pion te moeten winnen, maar kon een zettenherhaling over de zwarte velden rond zijn Koning niet vermijden. Joran dacht met zwart een mindere stelling te hebben. Het viel mee en een half punt was zijn deel. Een belangrijk punt kwam van Jan Vreeburg. In feite was het een déjà vu van zijn partij de vorige keer met als belangrijk verschil dat Jan nu de witte stukken hanteerde met de zwartveldige loper en meer ruimte en spel had dan Kees Koper. Zijn torens werden oppermachtig en dat werd her eerste punt voor de Uil.

Jan Havenaar kwam niet los tegen Chris van Bockel en mocht van de teamleider remise aannemen. Immers Willem en Hennie hadden prachtige stellingen, die zij overtuigend in winst hebben omgezet. Hennie offerde een stuk, behield druk en de opponent ging door zijn vlag. Bij Willem werd het mat. Dick speelde weer eens een echte Roosa. Spitsroeden lopen met een Paard aan de rand en de Koning op pad naar d7. Het ging allemaal net. Mat wist hij slim te vermijden met een tussenzet. In het eindspel werd het remise door de ongelijke lopers Zijn pluspion was onvoldoende. Fred speelde remise tegen Boudewijn Eijsvogel. Hij hoefde niet tot het gaatje te gaan en daarmee bleef de Uil ongeslagen. Niet slecht deze regelmatige overwinning. Het zware werk moet echter nog beginnen.

Chess Society Zandvoort - de Uil 1: 2½ – 5½
Ad Reijneveld


De Uil zaterdag geeft niet thuis

Zaterdag 6 oktober, uit tegen Waagtoren 3 in Alkmaar, heeft het weinig uitgeslapen de Uil niet thuis gegeven en leed een 4½-3½ nederlaag waar weinig tot niets op viel af te dingen. Vechter Jan Vreeburg was weer degene die het tot het eind toe heeft geprobeerd. Hij kwam een pion voor in een paardeindspel, maar dit was onvoldoende voor de winst. Martin Zegstroo was de enige die een vlekkeloze partij speelde. Met uitstekend spel won hij een pion en toen alle stukken weren geruild was het kat in het bakje en scoorde de Uil het 3e punt.

Ook invaller Rob heeft het lang vol gehouden. De zwaktes in de koningsstelling hebben hem uiteindelijk de das om gedaan. Even daarvoor wist Theo ternauwernood remise te spelen en was er hoop op een stiekem gelijkspel na een zeer ongelukkig begin van de Uilen in de bekende zaal aan de Koorstraat die tot de nok toe gevuld was met schaakvolk. Mark won een kwaliteit, doch de compensatie voor zijn opponent was dusdanig dat dit averechts werkte. Intussen hadden Fred, Ad en Jan remise gespeeld. Bij Fred werd het snel een eindspel, waar zettenherhaling niet te vermijden was.

Teamlijder Ad versmaadde een volle pion op a2. In plaats daarvan deed hij een grafzet, die tot verlies had kunnen leiden, ware het niet dat zijn sympathieke tegenstander remise aanbod. Jan had in de opening een pion verloren. Om toch weer een beetje in de partij terug te komen werd er zoveel materiaal geruild, dat alle muziek uit de stelling verdween.

Goed dat Cok dit niet heeft hoeven mee te maken, denk je dan onwillekeurig.

Gelukkig was daar nog de pizzeria Pinoccio in Hillegom. Daar was het weer smikkelen en smullen en kwamen we uit in een topbezetting met Rob, Fred, Ad, 2 keer Jan en…Theo!

Dat smaakt naar meer.

De Waagtoren 3 - De Uil 1: 4½ – 3½
Ad Reijneveld


De Uil 2 weet Assendelft te vinden

Assendelft. Waar ligt dat eigenlijk?.
Bij Assen of bij Delft?

De Tom Tom, die mij was aanbevolen door een familielid, stuurde mijn wagen overal en nergens heen. Het werd steeds donkerder. Je zag geen hand voor ogen op het smalle weggetje, maar uiteindelijk heeft de vriendelijke vrouwenstem ons het juiste pad gewezen naar de Dorpsstraat van Assendelft, de langste dorpsstraat van Nederland (7,2 kilometer). Aangekomen in het Dorphuis nummer 350 zaten de “Spanjolen” ons op te wachten. Een vriendelijk gezelschap, dat de bijnaam geen eer aan deed deze avond maandag 1 oktober en ons weinig kwaad wist te doen.

Daar was wel een opoffering van Richard voor nodig. We waren nog nauwelijks begonnen of hij offreerde het volle punt. Een hoogst origineel relatiegeschenk voor onze gastheren. Een briljant eigen doelpunt. Vol in de kruising. Mat na 7½ zet. Cok en Nico waren daarentegen wat minder hoffelijk. Zonder scrupules werd het aangeboden kleinood aanvaard en de Uil kwam op een 1-2 voorsprong.

Martin speelde een goede remise en daarna wonnen Jan de Jong en Gerie snel achter elkaar en was de buit binnen (4½ punt). Edwin nam remise aan tegen Jan Kat, wiens zoon in Hillegom woont tussen het goede volk. Toen knalde er een glas tegen de grond. De scherven, die hiervan het gevolg waren, brachten het geluk voor Jan Vos. Zo kondigde hij op dat moment aan. Dat had hij hard nodig met 2 pionnen achter. Uiteindelijk scoorde hij een welverdiend halfje vanwege de ongelijke lopers.

“Wilt u nu omkeren” hoorde wij de vriendelijke vrouwenstem ons toe fluisteren.
Braaf gehoorzaamden wij en togen over het smalle donkere pad naar Hillegom, naar het goede volk.

Assendelft - De Uil 2: 2½ – 5½
Ad Reijneveld


Benauwde zege De Uil 1 NHSB

Maandag 24 september heeft de Uil 1 een benauwde zege behaald tegen HWP 2 in de 1e klasse van de NHSB competitie..
Het was door het oog van de naald.Nog onkundig van het feit dat Willem en Joran in een andere dimensie anderhalf punt binnen zouden sprokkelen, leek er vroeg op deze avond geen vuiltje aan de lucht voor de wakkere, al wat oudere Uilen. Ad hield de Koning van zijn opponent in het midden en weldra verloor zwart have en goed door ruimtegebrek en het was 1-0.

Over have gesproken, onze deskundige op dat gebied, Jan Havenaar, wist op nare wijze Frank Homburg in de opening 2 pionnen te ontfutselen. Daarna heeft Frank het nog lang vol gehouden. Nochtans is de tweede overwinning van de Uil niet meer in gevaar geweest.

Ondertussen speelde Hennie een goede remise, zoals de uitgebreide analyse uitwees en stond Jan Vreeburg een pion achter in een dichte stelling met ongelijke lopers. Die lopers zag ik ook bij Fred in een gelijke stelling, terwijl Dick goed terug kwam uit een mindere positie. Hij won een aantal pionnen en zelfs een stuk. Weliswaar stond zijn koning onveilig, maar dat moest toch oplosbaar zijn, was mijn indruk. Die indruk kon weldra in de prullenmand, want plots was daar een ondekbaar mat.

Vrijwel op hetzelfde moment schoot ook Fred schoot in eigen doel. Jaap van FC Knudde zou er trots op zijn geweest. Nochtans was het nu gelijk en aan Jan Vreeburg de ondankbare taak zijn stelling zonder perspectief in elk geval niet te verliezen. Met de grootste bewondering heb ik het gevangenisschaak van Jan mogen aanschouwen. Waar een ander in wanhoop uit het raam gesprongen zou zijn, speelde Jan -alsof het de gewoonste zaak van de wereld was- zijn torens van links naar rechts en van voor naar achter over de onderste rij en de h-lijn, geduldig wachtend op de doorbraak, die tegenstander Kir Teo tergend lang uitstelde. Laat op de avond kwam wit alsnog binnen met Koning en zwart-veldige loper en won een 2e pion, maar niet de partij dankzij de wit-veldige loper van Jan.

Zodoende was het 3-3 en de eer en het genoegen aan onze topborden Willem en debutant Joran de score alsnog in gunstige zin te ontwikkelen. Zij zijn daarin geslaagd. Joran speelde remise tegen Willem Mook en onze Wim won van Ben de Jong, die 1 van de oprichters van AAS is geweest, biechtte hij op. Die andere oprichter Ben, zien wij trouwens de volgende bij Chess Society Zandvoort, vrijdag 12 oktober en dan hoop ik weer te mogen rekenen op ieders aanwezigheid.

De Uil 1 – HWP 2: 4½ – 3½
Ad Reijneveld


Eervol verlies De Uil zaterdag

Zaterdag 15 september, thuis in de Bestemming Hillegom, was het zover. De rentree van de Uil in de KNSB. De oprichting van een nieuwe 4e klasse was er voor nodig, maar deze mogelijkheid om weer eens op zaterdag voor de bond te spelen konden we niet aan ons voorbij laten gaan. Jerry Bey speelt onregelmatig mee, maar op zich is het positief dat hij erbij wil zijn. Hetzelfde geldt voor Theo Bakker. Jan de Jong was deze keer verhinderd, wegens een bowling wedstrijd.

Bij de aankomst van tegenstander Botwinnink wisten we niet wat we zagen. Er is nog jeugd die schaakt. De gemiddelde leeftijd was minimaal 30 jaar jonger dan de Uil, Mark uitgezonderd.

Ad kon snel naar de Kermis om te gaan ballengooien, 2 verbonden vrijpionnen liepen naar de overkant. Fred en Mark konden daar 2 goede remises aan toevoegen, zodat we na 3 uur spelen van een prettige voorsprong mochten genieten (2-1). Virtueel, want Jan H. speelde een kansloos eindspel met 2 pionnen minder en Theo verloor aan bord 12 in de opening een stuk tegen 2 pionnen, kwam daarna weliswaar sterk terug, maar uiteindelijk was dit onvoldoende. Invaller Richard had uitstekende compensatie voor een pion, moest doorspelen na een remise aanbod, maar vergat te rokeren, waarna de kansen keerden (2-4).

De stellingen van Jan V. en Martin gaven op het 1e gezicht weinig hoop op resultaat. Jan hield het knap lang vol, doch redde het niet. De sensatie kwam van de andere invaller Martin. Hij won plots een stuk en hield de vrijpionnen tegen, zodat de match toch nog leuk eindigde. Het was leuk aan het begin en leuk aan het eind. Mede dankzij de uitstekende catering van Hannie en de piekfijne wedstrijdleiding van Peter Kaptein.

Het grootste moment mochten wij bij de pizzeria Pinoccio beleven. Het was weer smikkelen en smullen voor Ad, Jan H, Fred , Peter en …. Jan Vreeburg. Hij was er bij zoals gebruikelijk altijd bij het schaken, maar nu ook bij het tafelen en eten na afloop. Dat belooft wat voor dit seizoen. Wij zijn er klaar voor. Zo’n gezellige zaterdag verdient herhaling.

De Uil 1 – Botwinnik 1: 3 – 5
Ad Reijneveld