Externe Competitie

Onderstaande links brengen u naar de website van de KNSB/NHSB welke een uitgebreid overzicht geeft van de klasse waar de geselecteerde Uilen in spelen.


Nipte overwinning de Uil 3

Niet geheel onverwacht heeft de Uil 3 maandag 10 december thuis in de Bestemming tegen Kijk Uit uit IJmuiden zijn 2e overwinning geboekt. Thuis, want tegen Kijk Uit spelen we nooit uit, maar altijd thuis. Ik weet niet eens hoe het clubgebouw van de IJmuidenaren er uit ziet. Maakt niet uit. De jongelui zijn graag gezien gasten in Hillegom en weten ons meestal de punten toe te dichten, alhoewel het deze keer lang onzeker bleef.

Martin speelde een Tarrasch en deed in feite alles goed tot het moment dat hij kon oogsten en toen keerden de kansen en stond wit als een vorst.
Dat betekende (½ -1½), omdat Aad remise overeen was gekomen na een goede partij.
Peter stond een pion voor en won op techniek.
Bij Kees ontstonden grote complicaties, die verkeerd afliepen.
Stefan zette zijn stukken goed neer en won een stuk. De technische afwikkeling was wel aan hem besteed.
Voeg daarbij het mazzeltje van Jan die een witte Dame in de schoot geworpen kreeg en de nipte zege was daar.

Zo sprokkelt het derde team de puntjes netjes bij elkaar.
Tot slot nog even aandacht voor de prachtige stelling, die de voormalige sterspeler van het 3e, Marcel Bolhuis, een week eerder op het bord wist te toveren.

Na 15 Pb1 (beter Ld3) speelde Marcel koel Pxe4 om na g3 te oogsten met Lxe1. Nog beter was Pxg3, omdat na Kg2 Pxf1 gespeeld kan worden en de vork op e3 de Dame terug wint. Marcel hield uiteindelijk 5 pionnen voor 1 stuk over.

De Uil 3 – Kijk Uit 2: 3½ – 2½
Ad Reijneveld


De Uil 2 geht los

Een zwierig de Uil 2 met losbandige kantjes heeft maandag 3 december op zijn “roodkoperen” een benauwde overwinning uit het vuur gesleept tegen KC 2. Het was kunstenaar Marcel Bolhuis, die ons getuige liet zijn van zijn “Magnus Opus”, een meesterwerk dat de toeschouwers op de banken bracht. Voortdurend stond zijn Dame in en dreigde hij met 3 stukken mat te geven. Uiteindelijk werd er afgeruild naar een eindspel met meer dan genoeg pionnen voor een stuk, dat hij won op tijd. Deze partij houdt u nog van ons tegoed.

Ondertussen was Nico al lang klaar. Snel na de opening won hij een stuk en even een later een toren. Genoeg vol een vol punt.
Daarmee stokte het positieve nieuws voor tijdje, want Martin bereikte geen voordeel en het werd potremise (1½-½).
JanQ had waarschijnlijk met Lg7 i.p.v. Tg7 winnend voordeel kunnen bereiken. Nu werd het door een sterk paard van zwart een puntendeling (2-1).

De stellingen van Richard en Gerie gaven op het eerste gezicht weinig hoop op een goed resultaat.
Richard kwam er inderdaad niet uit (2-2), maar Gerie wist heel fraai te ontsnappen door een kwaliteitsoffer en met heel veel schaakjes zwart tot zettenherhaling te dwingen (2½-2½). Toen was het de beurt aan Cok. Tijdens de partij kreeg hij heel veel complimentjes voor zijn zetten van zijn opponent, ondanks het opgeblazen karakter van de stelling, want de pionnen stonden overal en nergens. Pas nadat naar een paardeindspel werd afgeruild werd het duidelijk (3½-2½). Een belangrijke overwinning, omdat het bij Jan Vos fout ging bij het uitvluggeren (3½-3½) en Marcel ook nog bezig was. Deze laatste partij liep goed af, heeft u al in de intro kunnen lezen.

Hier en daar was het over glad ijs, maar de Uil 2 is los met 7 matchpunten en daarmee kunnen we met een gerust hart het nieuwe jaar in.

De Uil 2 - KC 2: 4½ – 3½
Ad Reijneveld


Schrobbering De Uil 1 NHSB

Dinsdag 4 december zijn de oren van de Uil 1 NHSB flink gewassen in Velserboek tegen Santpoort 1.
Natuurlijk waren zij favoriet, maar de vorige keer tegen KC stegen we ook boven ons uit. Dus waarom nu niet nog een keer.
Willem en Joran hadden vooruit gespeeld tegen de gebroeders Haver en 2 remises buit gemaakt, waarbij Willem de winst liet liggen.

Winstkansen zijn er deze dinsdag niet gekomen. Fred speelde snel remise tegen Gijsbert de Bock, die zijn zetten altijd netjes noteert, hebben zijn deelnames aan de Voges B-groep bewezen. En als dit ook nog eens goede zetten zijn, dan kom je er niet door. Jan Vreeburg speelde een sterke remise tegen Wim Laurens Gravemaker, maar daarmee was de koek op. De 1e 4 partijen hadden dus een identieke uitslag. De laatste 4 partijen ook met de Uil aan de verkeerde kant van de medaille. Dick offerde min of meer uit nood een stuk tegen Jan Burggraaf. Dat zag er gevaarlijk uit, maar Jan blikte of verbloosde niet en dan weet je het wel.

Jan Havenaar zag zich geconfronteerd met een sterk op Ilias van der Lende gelijkende persoon. Hij was het zelf. In de wetenschap dat Ilias tegenwoordig hoofdklasse speelt bij KC hadden we niet op hem gerekend. Geheel in lijn verrekende Jan zich namelijk net op het moment dat hij een prima stelling had opgebouwd zo stonden we plots 4-2 achter. Hennie kon toen in een volkomen gelijke stelling niet op remise spelen en dat had een averechts effect. Voeg daarbij de off-day van schrijver dezes, die een partij speelde, die pijn deed aan de ogen.

Ogen, oren en ook het gevoel was er niet en dan staat je weer met beide benen op de grond.

Santpoort 1 - De Uil 1: 6 – 2
Ad Reijneveld


Sinterklaas in Santpoort

Zaterdag 24 november speelde de Uil 1 KNSB tegen Santpoort 2, dat versterkt was met twee Kijk Uit spelers Ingmar Visser en Andre Kunst.
Meestal is er ruimte genoeg in het bekende Polderhuis, maar deze dag was er een Sinterklaas manifestatie, waardoor er maar 1 zaal beschikbaar was voor 2 matches. Santpoort 1 speelde tegen de Messemaker. Overigens  zagen wij genoeg zwarte pieten, maar visueel was er geen Sinterklaas in levende lijve te bekennen. Virtueel daarentegen speelden er drie Sinterklazen bij de Uil. Martin verspeelde een paar pionnen en vocht voor een verloren zaak. Dat kan een keer gebeuren. Hij was tot nu toe de grote man. Jan van der Bergh speelde zijn vijfde partij deze week en dan is het niet verwonderlijk dat het wel eens mis kan gaan. Gerard-Jan van Wageningen trof het niet dat hij bij zijn debuut 1 van de sterkste schakers van Santpoort trof. Wellicht dat een paardoffer tegen 2 pionnen in de aanval kansen op beter had gegeven. Het kwam er niet van.

Ondertussen hadden Fred en Jan Vreeburg snel remise gespeeld en was het alleen Richard, die een fraaie overwinning boekte, zodat de tussenstand een 4-2 achterstand betrof. En als ik dan toch wat zwarte pieten mag toespelen dan maar aan onze borden 1 en 2, die er lang niet veel van bakten deze middag met fanfare, toeters en bellen. Ad speelde Frans en dat hij doet hij graag, maar liever met wit. De stelling bleef potdicht en remise was onvermijdelijk (4½-2½).

Jan Havenaar speelde weer eens een ongelofelijke pot. De opening ging te makkelijk. Hij won een pion, maar even later verloor hij een vol stuk. Dat bracht het beste in hem naar boven en getergd produceerde hij steeds goede en actieve zetten, die minimaal remise zouden hebben opgeleverd, ware het niet dat zijn opponent zich pardoes mat liet zetten ( 4½-3½). Dat was net op het moment dat Cok, de goedheiligman, binnen kwam en ons geluk bracht. Een stukje geluk dat wij eerder deze dag, vol met zwarte pieten, zo node hadden gemist. Gelukkig was er nog Pinokkio, waar de pizza’s stonden te wachten. En het bier. En de verhalen van Cok over hoe hij deze dag op de Kennemer open voor Sinterklaas speelde.

Santpoort 2 - De Uil 1: 4½ – 3½
Ad Reijneveld


Haas pakt Vos

Onlangs werd mij door de stadsecoloog verklapt dat in Haarlemmermeer in 2018 vier keer een Vulpes vulpes is waargenomen in verschillende binnentuinen, waar stiekem camera’s waren opgesteld om bijzondere diersoorten op foto vast te leggen.
Nu wilde het toeval dat wij er ook in Heemstede maandag 19/11 twee tegenkwamen en dinsdag 20/11 was het raak in Haarlem in de match van HWP 5 tegen de Uil 3.

Peter de Haas zijn kippen werden al snel door de Vos van HWP geslacht. Reeds na een aantal zetten was hij er twee kwijt (e4,c5,Pc3,Pc6,Lb5,a6, La4,b5 en Pxb5!). Kip ik heb je. Het ging deze Vos dus om de zwarte kippen, terwijl voor de partij nog wel de passie werd gepreekt. Peter stond dus een stuk voor, maar kon daar weinig mee uitrichten. De acht kippen van wit bleven daarentegen lang op het bord, totdat deze naar voren trokken en de heer Vos met Lxh5 er weer 2 van zwart buit maakte door de witveldige loper in te leveren. Dat had het begin van het einde moeten zijn van onze 6e bord speler, die in de tussentijd zijn stukken op de 9e rij - vlakbij de doos- had geparkeerd. Het lot van onze Lepus europaeus hing aan een zijden draadje. Toen echter herrees de ware Peter uit de nakende dood en kwamen zijn stukken, die eerder niet zo opvielen, tot leven. Dit was tevens het derde punt van de Uil 3, want aan bord 1 was onze superschaker er weer bij net als maandag: Jan van der Bergh. En weer een goede partij met overtuigende winst dit keer.

Stefan wist als een ware conducteur zijn tegenstander te knippen en te scheren. Hij maakte het mooi af met alle stukken in de aanval op de witte koning.
Martin won met hele fijne zetjes een pion met overwegende stelling. Na een klein foutje moest hij gedwongen naar een ongelijk lopereindspel vluchten en bewerkstelligde zo een belangrijke remise voor de overwinning.
Kees en Ron hadden ondertussen een stuk ingeboet. Hun rest de troost dat de betere nederlagen die zijn waarbij het team wint.
Maandag 10 december is de laatste wedstrijd in 2018 tegen Kijk Uit 2 en hopelijk kan iedereen er weer acte de presence geven.

HWP 5 - De Uil 3: 2½ – 3½
Ad Reijneveld


Arrest de Uil 2

Zwaailicht en stopteken waren duidelijk. De Uil 2 is erbij.
De wagen van Ad werd gedwongen te stoppen voor een controle.
Cok wist een betere route voor de terugweg en dat hebben we geweten.
De politie, die werd vertegenwoordigd door twee aardige dames was een boevengilde op het spoor en meende beet te hebben.
Na uitgebreid fouilleren werden we weer los gelaten.

Dit korte arrest was symbolisch voor de schaakavond aan de Franz Schubertlaan tegen Heemstede 1, waar wij weer de bekende namen tegen kwamen. Dat Cok zijn avond niet had, werd al eerder duidelijk. Hij kwam er niet aan te pas tegen de eeuwig jeugdige Nol Merkies. Hier stond tegenover dat Jan Vos geheel tegen zijn gewoonte in een snelle winst boekte en Jan van der Bergh tegen de Vos van Heemstede een remise speelde (1½-1½). Helaas speelde Gerie even later voor Sinterklaas, maar Martin bracht de score weer in evenwicht (2½-2½). Toen liet ik Edwin nog even doorspelen en Jan de Jong ook. De stelling van Marcel zag er goed uit, maar bood ook de tegenpartij kansen.

Hoe raar zou het lopen. Edwin verspeelde een pion en moest vechten voor remise. Jan behield steeds het overwicht. Net niet genoeg voor de winst. Toen de pech bij Marcel. In tijdnood ging het mis en daarom moest Edwin winnen. Hij had zijn pion teruggewonnen en offerde in het toreneindspel een pion voor activiteit met de toren op de 7e rij en een vrije b-pion. Toen het wonder: Edwin speelde Ke6 met ondekbaar mat. Met een witte pion op b6 en een zwarte op g7. Zie diagram.

Het arrest sprak voor zich. De Uil 2 is er nog lang niet.
We werden aangehouden en maken een pas op de plaats.

Heemstede 1 - De Uil 2: 4 – 4
Ad Reijneveld


De Uil 1 NHSB baart opzien

Vriend en vijand, winnaars en verliezers waren het er over eens.
Het waren hele lekkere stukken maandag 12 november in de Bestemming Hillegom.
Stukken met glans en statuur.
Stukken, die je lekker over de velden wil bewegen.
Natuurlijk dit materiaal kost iets meer, maar dan heb je ook wat.

Daarnaast hebben de stukken de Uil 1 NHSB het nodige geluk gebracht tegen Kennemer Combinatie 1 NHSB, dat met een stelletje namen op de proppen kwam om u tegen te zeggen. Goede vrienden Rob Duijn, Jan Bakker en Peter Pijpers gaven acte de presence en tel daar bij op de toptalenten Esper van Baar, Edwyn Mesman, Derk Kouwenhoven en Vlad Omoto. Weinigen hadden daarom de Uil een schijn van kans gegeven. Hoe anders zou het lopen.

In de goede oude tijd baarde Basman opzien met zijn opzienbare openingsrepertoire. Onlangs bleek de man nog in levende lijve te verkeren.
Edwyn Mesman probeerde het en speelde na e4: g5. Ad deed normale zetten en met een pionoffer kwam de stelling open en de zwarte koning in een matnet (1-0).
Guus speelt het liefst het eindspel. Jammer dat daarvoor een opening en middenspel nodig zijn. In de opening verloor hij maar 1 pion en hij was er in het middenspel als de kippen bij om 3 keer dezelfde stelling te claimen (1½-½).
De belangrijkste kanteling kwam in de partij van Hennie. Hij offerde een kwaliteit en kreeg met 2 paarden en Dame een prachtige aanval (2½-½).

Toen was het de beurt aan Jan Bakker om iets terug te doen tegen Willem Hensbergen. Lang was het ogenschijnlijk gelijk, maar tegen een Jan moet je altijd op je tellen passen (2½-1½). Daarna opnieuw een positieve wending voor de Uil. Joran kwam matig uit de opening, maar toen won hij plots een kwaliteit, de kansen keerden en hij maakte het mooi af (3½-1½). Jan Vreeburg heeft het lang vol gehouden tegen Rob Duijn. Paard en 2 pionnen waren uiteindelijk sterker dan de toren (3½-2½). Jan Havenaar tegen Peter en Fred tegen Fer Mesman stonden beiden een pion voor en wonder (Jan H.) boven wonder (Fred: goede overwinning, hij was er aan toe) wonnen beiden (5½-2½).

Zo kwam er een uitslag op het krijtbord waar je vooraf voor getekend zou hebben.
Of hebben we gewoon goed gespeeld en het geluk afgedwongen?
Met de lekkere stukken natuurlijk.
Dat was heerlijk schuiven.

De Uil 1 - Kennemer Combinatie 1: 5½ – 2½
Ad Reijneveld


Rustig begin de Uil 3

Maandag 29 november heeft de Uil 3 het rustig aan gedaan tegen het sterke Santpoort 2 uit Velserbroek.
Het te sterke Santpoort 2, veel te sterke.
Alleen Peter de Haas wist een vol punt te scoren en invaller Peter van Bakel een half punt.
Aad Vledder had snel het nakijken en Ron van der Linden niet snel, maar wel het nakijken.
Ook Jan van der Bergh bleef aan de verkeerde kant van de medaille qua score en Kees speelde een uitstekende partij.
Toen het tijd was om te oogsten, oogstte hij niet.
Gezellig was het wel en de volgende keer beter. Een beetje veel beter. Mogen we hopen. Gaan we hopen.

De Uil 3 – Santpoort 2: 1½ – 4½
Ad Reijneveld


De Uil zaterdag verrast

Een huzarenstukje wilde ik eerst stellen. De prestatie van de Uil 1 zaterdag 3 november thuis en uit in Uithoorn tegen de Amstel.
Dat is te veel eer, maar een verassing was het zeker tegen een opponent die op de borden 3 tot en met 8 duidelijk ratingfavoriet was.
Daarbij stond het koningskoppel Havenaar en Reijneveld vrijwel de gehele partij verloren tot slecht en tel dan maar eens je winst. Die was lang in de verste verte nergens te bekennen in het fraaie dienstencentrum in Uithoorn waar wij onze thuiswedstrijd mochten spelen in hol van de Leeuw, omdat onze vaste locatie in Hillegom -de Bestemming- niet beschikbaar was. Een pikant detail was ook de aanwezigheid van onze tegenwoordige sterspeler Willem Hensbergen aan de andere kant van de tafel. De Amstel is en blijft zijn eerste club.

Hoe anders zou het lopen. Last minute invaller Jan Vos, die na 48 jaar lidmaatschap van de bond zijn debuut maakte voor de KNSB, kreeg een remise aanbod in een ogenschijnlijk mindere stelling. Dat mocht hij aannemen van de teamleider. Met korte ei deze keer, want laten we wel wezen als leider heeft hij goed werk afgeleverd. Als schaker wat minder, maar na 1 mindere zet van Rik Könst was hij er als de kippen bij om zetten herhaling af te dwingen (1-1). Ook Fred kreeg een gouden kans op zettenherhaling tegen Patrick van Lommel. De point van zijn fraaie vondst Pf5 ontging hem echter en daarna kon hij zijn droeve lot niet afwenden (1-2). Gelukkig was daar nog supersub Richard Copier. Een objectief rekenmeester zou beweren dat hij heel lang 2 volle pionnen achter stond. Volgens Richard was dat anders en dat toonde hij ook aan (1½-2½).

Even later scoorde Willem de gelijkmaker (2½-2½). Wat zeg ik nu? Die speelde toch bij de Amstel? Jazeker, maar even niet in vorm en spelend tegen een ijzersterke Jan Vreeburg kan je je geen fout permitteren. We zijn hem hier dankbaar voor. Hulde natuurlijk aan Jan, die zijn kansen pakte op het juiste moment.

Toen waren het er nog drie en het moest wel heel gek lopen als dit geen drie remises werden. Dat zijn het ook geworden.
Houdini Havenaar liet zich aardig inpakken. Op wonderbaarlijk wijze wist hij af te wikkelen naar een remise toreneindspel met 1 pion minder (3-3).
Rob speelde met wit een uistekende partij, had steeds een plusje. Dit was ruim voldoende voor een puntendeling (3½-3½).
Martin was weer de grote man van de Uil 1. De stukken gingen keurig naar de juiste velden en Theo Hendriks zag zich genoodzaakt een stuk tegen 2 pionnen te geven. Heel lang zijn ze nog bezig geweest. Er werd veel geruild en uiteindelijk was de remise onvermijdelijk (4-4).

Het eerste matchpunt voor de Uil. Daar had ik vooraf voor getekend en ook achteraf wist ik niet hoe snel ik het formulier, dat wedstrijdleider Koen Beentjes mij onder de neus schoof, moest tekenen. De Amstel bedankt. De Uil bedankt. Vrede zij met hen.

De Uil 1 – De Amstel 1: 4 – 4
Ad Reijneveld


De Uil 2 houdt huis

Maandag 15 oktober heeft de Uil 2 uit het nietige Hillegom flink huisgehouden tegen het almachtige Hoofddorp uit de gemeente Haarlemmermeer.
Eigenlijk hadden we niet veel anders verwacht dan een monsteruitslagje. De Uil heeft namelijk de laatste jaren flink ingekocht -bij wijze van spreken-, zodat het echte aantal Hillegommers in de Uil 1 en 2 op de vingers van 1 hand te tellen is. In feite is Edwin de enige Hillegommer van de Uil 2 en hij was als eerste klaar. Grootmeester Timofejev liet een stuk instaan en dat buitenkansje was aan onze Hillegommer wel besteed. Cok scoorde het 2e punt. Hoe dit in zijn werk is gegaan kan ik u niet verklappen, want hij was al klaar toen ik terugkwam in de Bestemming na een snelle hap thuis.

Vervolgens ontstond er een soort van status quo en duurde het even voor de volgende uitslag bekend werd.
Jan van de Bergh was degene die het 3e punt binnen bracht. Vlekkeloos behandelde hij een gunstig toreneindspel. Daarna deden we rustig aan met 3 remises van Richard, Marcel en Martin en was de buit binnen. Martin speelde tegen een muur en kwam niet verder. Richard speelde tegen Jan Los en dan is een gelijkspel een goed resultaat. Marcel speelde een stevige remise, zoals dat heet. Steeds had hij het initiatief.

Ook Gerie wilde remise geven, maar nog net op tijd zag hij de winnende zet en die versmaadde hij niet.
Tot slot was het de eer aan Jan Vos, die weer de laatste partij speelde, om nog een punt aan de score toe te voegen.

We gaan lekker zo.
Of dat nu ligt aan het sterke spel van de jongelui of de goede teamleiding laten we nog even in het midden.
Er komen nog zwaardere kluiven.

De Uil 2 - Hoofddorp 1: 6½ – 1½
Ad Reijneveld


Regelmatige zege de Uil 1 NHSB

Vrijdag 12 oktober heeft de Uil 1 een regelmatige overwinning behaald tegen Chess Society Zandvoort in de 1e klasse van de NHSB competitie.
Het was een wat saai avondje in Zandvoort aan de borden. Aan de bar was het gezelliger met Olaf en Ben, de bekende schaakmatadoren uit Amsterdam en Aalsmeer, die snelle remises tegen Ad en Joran wisten af te dwingen. Ad meende een pion te moeten winnen, maar kon een zettenherhaling over de zwarte velden rond zijn Koning niet vermijden. Joran dacht met zwart een mindere stelling te hebben. Het viel mee en een half punt was zijn deel. Een belangrijk punt kwam van Jan Vreeburg. In feite was het een déjà vu van zijn partij de vorige keer met als belangrijk verschil dat Jan nu de witte stukken hanteerde met de zwartveldige loper en meer ruimte en spel had dan Kees Koper. Zijn torens werden oppermachtig en dat werd her eerste punt voor de Uil.

Jan Havenaar kwam niet los tegen Chris van Bockel en mocht van de teamleider remise aannemen. Immers Willem en Hennie hadden prachtige stellingen, die zij overtuigend in winst hebben omgezet. Hennie offerde een stuk, behield druk en de opponent ging door zijn vlag. Bij Willem werd het mat. Dick speelde weer eens een echte Roosa. Spitsroeden lopen met een Paard aan de rand en de Koning op pad naar d7. Het ging allemaal net. Mat wist hij slim te vermijden met een tussenzet. In het eindspel werd het remise door de ongelijke lopers Zijn pluspion was onvoldoende. Fred speelde remise tegen Boudewijn Eijsvogel. Hij hoefde niet tot het gaatje te gaan en daarmee bleef de Uil ongeslagen. Niet slecht deze regelmatige overwinning. Het zware werk moet echter nog beginnen.

Chess Society Zandvoort - de Uil 1: 2½ – 5½
Ad Reijneveld


De Uil zaterdag geeft niet thuis

Zaterdag 6 oktober, uit tegen Waagtoren 3 in Alkmaar, heeft het weinig uitgeslapen de Uil niet thuis gegeven en leed een 4½-3½ nederlaag waar weinig tot niets op viel af te dingen. Vechter Jan Vreeburg was weer degene die het tot het eind toe heeft geprobeerd. Hij kwam een pion voor in een paardeindspel, maar dit was onvoldoende voor de winst. Martin Zegstroo was de enige die een vlekkeloze partij speelde. Met uitstekend spel won hij een pion en toen alle stukken weren geruild was het kat in het bakje en scoorde de Uil het 3e punt.

Ook invaller Rob heeft het lang vol gehouden. De zwaktes in de koningsstelling hebben hem uiteindelijk de das om gedaan. Even daarvoor wist Theo ternauwernood remise te spelen en was er hoop op een stiekem gelijkspel na een zeer ongelukkig begin van de Uilen in de bekende zaal aan de Koorstraat die tot de nok toe gevuld was met schaakvolk. Mark won een kwaliteit, doch de compensatie voor zijn opponent was dusdanig dat dit averechts werkte. Intussen hadden Fred, Ad en Jan remise gespeeld. Bij Fred werd het snel een eindspel, waar zettenherhaling niet te vermijden was.

Teamlijder Ad versmaadde een volle pion op a2. In plaats daarvan deed hij een grafzet, die tot verlies had kunnen leiden, ware het niet dat zijn sympathieke tegenstander remise aanbod. Jan had in de opening een pion verloren. Om toch weer een beetje in de partij terug te komen werd er zoveel materiaal geruild, dat alle muziek uit de stelling verdween.

Goed dat Cok dit niet heeft hoeven mee te maken, denk je dan onwillekeurig.

Gelukkig was daar nog de pizzeria Pinoccio in Hillegom. Daar was het weer smikkelen en smullen en kwamen we uit in een topbezetting met Rob, Fred, Ad, 2 keer Jan en…Theo!

Dat smaakt naar meer.

De Waagtoren 3 - De Uil 1: 4½ – 3½
Ad Reijneveld


De Uil 2 weet Assendelft te vinden

Assendelft. Waar ligt dat eigenlijk?.
Bij Assen of bij Delft?

De Tom Tom, die mij was aanbevolen door een familielid, stuurde mijn wagen overal en nergens heen. Het werd steeds donkerder. Je zag geen hand voor ogen op het smalle weggetje, maar uiteindelijk heeft de vriendelijke vrouwenstem ons het juiste pad gewezen naar de Dorpsstraat van Assendelft, de langste dorpsstraat van Nederland (7,2 kilometer). Aangekomen in het Dorphuis nummer 350 zaten de “Spanjolen” ons op te wachten. Een vriendelijk gezelschap, dat de bijnaam geen eer aan deed deze avond maandag 1 oktober en ons weinig kwaad wist te doen.

Daar was wel een opoffering van Richard voor nodig. We waren nog nauwelijks begonnen of hij offreerde het volle punt. Een hoogst origineel relatiegeschenk voor onze gastheren. Een briljant eigen doelpunt. Vol in de kruising. Mat na 7½ zet. Cok en Nico waren daarentegen wat minder hoffelijk. Zonder scrupules werd het aangeboden kleinood aanvaard en de Uil kwam op een 1-2 voorsprong.

Martin speelde een goede remise en daarna wonnen Jan de Jong en Gerie snel achter elkaar en was de buit binnen (4½ punt). Edwin nam remise aan tegen Jan Kat, wiens zoon in Hillegom woont tussen het goede volk. Toen knalde er een glas tegen de grond. De scherven, die hiervan het gevolg waren, brachten het geluk voor Jan Vos. Zo kondigde hij op dat moment aan. Dat had hij hard nodig met 2 pionnen achter. Uiteindelijk scoorde hij een welverdiend halfje vanwege de ongelijke lopers.

“Wilt u nu omkeren” hoorde wij de vriendelijke vrouwenstem ons toe fluisteren.
Braaf gehoorzaamden wij en togen over het smalle donkere pad naar Hillegom, naar het goede volk.

Assendelft - De Uil 2: 2½ – 5½
Ad Reijneveld


Benauwde zege De Uil 1 NHSB

Maandag 24 september heeft de Uil 1 een benauwde zege behaald tegen HWP 2 in de 1e klasse van de NHSB competitie..
Het was door het oog van de naald.Nog onkundig van het feit dat Willem en Joran in een andere dimensie anderhalf punt binnen zouden sprokkelen, leek er vroeg op deze avond geen vuiltje aan de lucht voor de wakkere, al wat oudere Uilen. Ad hield de Koning van zijn opponent in het midden en weldra verloor zwart have en goed door ruimtegebrek en het was 1-0.

Over have gesproken, onze deskundige op dat gebied, Jan Havenaar, wist op nare wijze Frank Homburg in de opening 2 pionnen te ontfutselen. Daarna heeft Frank het nog lang vol gehouden. Nochtans is de tweede overwinning van de Uil niet meer in gevaar geweest.

Ondertussen speelde Hennie een goede remise, zoals de uitgebreide analyse uitwees en stond Jan Vreeburg een pion achter in een dichte stelling met ongelijke lopers. Die lopers zag ik ook bij Fred in een gelijke stelling, terwijl Dick goed terug kwam uit een mindere positie. Hij won een aantal pionnen en zelfs een stuk. Weliswaar stond zijn koning onveilig, maar dat moest toch oplosbaar zijn, was mijn indruk. Die indruk kon weldra in de prullenmand, want plots was daar een ondekbaar mat.

Vrijwel op hetzelfde moment schoot ook Fred schoot in eigen doel. Jaap van FC Knudde zou er trots op zijn geweest. Nochtans was het nu gelijk en aan Jan Vreeburg de ondankbare taak zijn stelling zonder perspectief in elk geval niet te verliezen. Met de grootste bewondering heb ik het gevangenisschaak van Jan mogen aanschouwen. Waar een ander in wanhoop uit het raam gesprongen zou zijn, speelde Jan -alsof het de gewoonste zaak van de wereld was- zijn torens van links naar rechts en van voor naar achter over de onderste rij en de h-lijn, geduldig wachtend op de doorbraak, die tegenstander Kir Teo tergend lang uitstelde. Laat op de avond kwam wit alsnog binnen met Koning en zwart-veldige loper en won een 2e pion, maar niet de partij dankzij de wit-veldige loper van Jan.

Zodoende was het 3-3 en de eer en het genoegen aan onze topborden Willem en debutant Joran de score alsnog in gunstige zin te ontwikkelen. Zij zijn daarin geslaagd. Joran speelde remise tegen Willem Mook en onze Wim won van Ben de Jong, die 1 van de oprichters van AAS is geweest, biechtte hij op. Die andere oprichter Ben, zien wij trouwens de volgende bij Chess Society Zandvoort, vrijdag 12 oktober en dan hoop ik weer te mogen rekenen op ieders aanwezigheid.

De Uil 1 – HWP 2: 4½ – 3½
Ad Reijneveld


Eervol verlies De Uil zaterdag

Zaterdag 15 september, thuis in de Bestemming Hillegom, was het zover. De rentree van de Uil in de KNSB. De oprichting van een nieuwe 4e klasse was er voor nodig, maar deze mogelijkheid om weer eens op zaterdag voor de bond te spelen konden we niet aan ons voorbij laten gaan. Jerry Bey speelt onregelmatig mee, maar op zich is het positief dat hij erbij wil zijn. Hetzelfde geldt voor Theo Bakker. Jan de Jong was deze keer verhinderd, wegens een bowling wedstrijd.

Bij de aankomst van tegenstander Botwinnink wisten we niet wat we zagen. Er is nog jeugd die schaakt. De gemiddelde leeftijd was minimaal 30 jaar jonger dan de Uil, Mark uitgezonderd.

Ad kon snel naar de Kermis om te gaan ballengooien, 2 verbonden vrijpionnen liepen naar de overkant. Fred en Mark konden daar 2 goede remises aan toevoegen, zodat we na 3 uur spelen van een prettige voorsprong mochten genieten (2-1). Virtueel, want Jan H. speelde een kansloos eindspel met 2 pionnen minder en Theo verloor aan bord 12 in de opening een stuk tegen 2 pionnen, kwam daarna weliswaar sterk terug, maar uiteindelijk was dit onvoldoende. Invaller Richard had uitstekende compensatie voor een pion, moest doorspelen na een remise aanbod, maar vergat te rokeren, waarna de kansen keerden (2-4).

De stellingen van Jan V. en Martin gaven op het 1e gezicht weinig hoop op resultaat. Jan hield het knap lang vol, doch redde het niet. De sensatie kwam van de andere invaller Martin. Hij won plots een stuk en hield de vrijpionnen tegen, zodat de match toch nog leuk eindigde. Het was leuk aan het begin en leuk aan het eind. Mede dankzij de uitstekende catering van Hannie en de piekfijne wedstrijdleiding van Peter Kaptein.

Het grootste moment mochten wij bij de pizzeria Pinoccio beleven. Het was weer smikkelen en smullen voor Ad, Jan H, Fred , Peter en …. Jan Vreeburg. Hij was er bij zoals gebruikelijk altijd bij het schaken, maar nu ook bij het tafelen en eten na afloop. Dat belooft wat voor dit seizoen. Wij zijn er klaar voor. Zo’n gezellige zaterdag verdient herhaling.

De Uil 1 – Botwinnik 1: 3 – 5
Ad Reijneveld