Externe Competitie

Onderstaande links brengen u naar de website van de KNSB/NHSB welke een uitgebreid overzicht geeft van de klasse waar de geselecteerde Uilen in spelen.

• De Uil (KNSB 4e klasse E)
  • De Uil N1 (NHSB Topklasse)
  • De Uil N2 (NHSB 1e klasse B)
  • De Uil N3 (NHSB 3e klasse E)
  • De Uil N4 (NHSB 3e klasse E)

De Uil 2 NHSB pakt de punten in het laatste uur

Op een miraculeuze manier heeft de Uil 2 alsnog de volle buit weten te pakken tegen Spaarne 1 maandag 18 oktober in de Bestemming in Hillegom met een scenario, waar vooraf rekening mee was gehouden, maar dat tijdens de avond helemaal niet vanzelfsprekend meer was.

Wij waren favoriet aan de lagere borden en Spaarne aan de hogere. Spaarne maakte dit waar aan de borden 1, 2 en 3 met de kanonnen Veenendaal, de Bruijn en Arp. Fred had tegen Frans Arp heel lang een prettige stelling. Tegen het eind keerden de kansen. Hier stond tegenover dat het stukoffer van Leo Littel tegen Jan de Jong niet doorsloeg. Jan nam het initiatief overtuigend over. Tussenstand 1,5 -3,5. Het halfje kwam van Hennie en dat was in feite ook winst, want hij was tot passiviteit gedwongen.

Bij Cok was het remise en Martin stond een volle pion achter. Invaller Edwin liet zich van zijn beste kant zien. Hij won een pion en even later de partij. Bij Martin keerden de kansen in ons voordeel. Hij kreeg een ijzersterk paard en pakte de winst. En dat lukte ook Cok. Alsnog, miraculeus en van harte welkom.

Nog voor corona was de laatste wedstrijd van het tweede een winstpartij tegen Spaarne in Haarlem. Ook nu trok de Uil 2 aan het langste eind.
We zijn onze vrienden zeer dankbaar en de meeste zien we ook weer terug bij het Open Kampioenschap van Hillegom.

De Uil 2 NHSB – Spaarne 1: 4½ – 3½

De Uil 1 NHSB blijf wakker in IJmuiden

In de kantine van voetbal club Stormvogels in IJmuiden heeft de Uil 1 op vrijdag 15 oktober tegen het op papier bepaald niet sterkere Kijk Uit 1 een benauwde 3½ – 4½ overwinning behaald.
Het bleef wakker, maar daar was alles wel zo’n beetje mee gezegd.

We missen- en dat had ik eigenlijk in het vorige verslag ook naar voren willen brengen een strenge teamleider, die het talentvolle gezelschap niet alleen bij de les houdt, maar ook tot grotere daden weet te bewegen. Het was eigenlijk slappe hap met een overwicht op vrijwel alle borden en meestal remise als resultaat. De kroon spande de man die zich hedentendage als een pseudo teamlijder opwerpt. Twee keer kon hij een pion winnen met Pb3 of Kxg4 een gewonnen stelling bereiken. Het gekozen paardeneindspel was glad verloren.

Meer genieten was het aan de borden 1 en 2. Joran en debutant Marcel Mol speelden een uitstekende pot en deelden het punt met hun sterke tegenstanders. Theo kreeg ook de betere stelling. Het materiaal was echter dermate uitgedund dat doorspelen geen zin had. Vooral omdat Rudolf en Jan Havenaar een ogenschijnlijk veelbelovende aanval op touw hadden gezet. Die van Rudolf werd afgewend en gelukkig kon hij afwikkelen naar een gelijk eindspel. Jan moet ergens de winst gemist hebben. De zettenherhaling kon hij niet uit de weg gaan.

Gelukkig hadden we nog 2 schakers, die wel het doel konden vinden. Ze zaten in een zijzaaltje om de hoek en vielen daardoor niet zo op. Een snelle blik tussendoor leerde dat Marcel Bolhuis zijn stukken op de juiste velden had neergezet en even later werd bericht dat hij plots een stuk had buit gemaakt. Hoe Jan Vreeburg gewonnen heeft, kan ik u niet verklappen. Het gewonnen punt konden wij natuurlijk goed gebruiken.

Kijk Uit 1 – De Uil 1: 3½ – 4½

Koude douche de Uil 1 zaterdag

Op een prachtige herfstdag in Alkmaar heeft de Uil 1 op zaterdag 9 september tegen het op papier bepaald niet sterkere Waagtoren 3 een onnodige 4½-3½ nederlaag moet slikken.
Een koude douche. Niet meer en niet minder.

Lang was er geen vuiltje aan de lucht. Weliswaar moest invaller Gerie snel de koning omleggen, een vlekkeloze partij van Martin Zegstroo stond hiertegenover terwijl Jan Havenaar in een mindere stand zettenherhaling wist af te dwingen. Voeg daarbij dat Jan Vos in een vlijmscherpe stelling plots de winst pakte en dat Jan Vreeburg in een grandioze partij met een fraaie combinatie het volgende punt liet noteren (1½-3½).

Daarmee was de koek op. Edwin had een pion verloren en kon de kansen niet meer keren. Ad bakte ze helemaal bruin. Hij sloeg het remise aanbod af en speelde een zet, die direct tot zelfmat leidde.
Ondertussen was Marcel in een partij, die lang gelijk opging, ergens een pion kwijtgespeeld. Hij probeerde het nog lang. Het paardeneindspel was niet te houden (4½-3½).

Gelukkig bracht China Town in Lisse troost. Hoewel geen Lange Muur (Hillegom) smaakte de mihoen Singapore als nooit tevoren.

Waagtoren 3 – De Uil 1: 4½-3½

Rustige winst de Uil 1 zaterdag

Na alle corona perikelen heeft de Uil 1 op zaterdag 18 september thuis in de Bestemming Hillegom tegen het op papier bepaald niet sterkere Caissa Eenhoorn 3 een bescheiden 5-3 winst mogen boeken. Niet meer en niet minder.

Invaller Fred trof aan bord 8 geen tegenstander aan. Een welkome opsteker voor het scorebeeld, dat lang op alle borden gelijkspel te zien gaf. Gerard-Jan, Jan de Jong en Martin pakten inderdaad de remise en nadat Jan Havenaar een toreneindspel onberispelijk naar winst voerde was het in feite kat in het bakkie gezien de gewonnen stelling van Edwin. Later werd dit pleit beslecht, zodat Jan Vreeburg na een moeilijke partij de betere nederlaag mocht pakken in een wedstrijd, waarbij het team won. Het leeftijdverschil aan bord 1 was vrijwel net zo groot als het ratingverschil, maar aan de zetten was dit niet te merken. Remise na een grote afruil.

In de tussentijd wisten we te genieten van een heerlijk bakje koffie van gastvrouwe Hannie en na de broodjes kaas en ham met stukjes tomaat en ei bleef er ook nog een heerlijke Heineken over.

Dat smaakt naar meer de volgende keer.

De Uil 1 KNSB – Caissa Eenhoorn 3: 5-3