Externe competitie

Onderstaande links brengen u naar de website van de KNSB/NHSB welke een uitgebreid overzicht geeft van de klasse waar de geselecteerde Uilen in spelen.

De Uil 1 NHSB valt in herhaling

Dinsdag 1 oktober zijn de oren van de Uil 1 NHSB flink gewassen in Velserboek tegen Santpoort 1.
Zo begon ik het verslag van dezelfde match op 5 december 2018 en zo kan ik ook deze keer het gebeuren samenvatten. Het was nat deze avond. Regen en donkere wolken. Onderweg in de auto en binnen in het Polderhuis boven de schaakborden. Beter gezegd: boven de gepijnigde hoofden van de weinig wakkere Uilen waren de donkere wolken steeds aanwezig. Marcel Bolhuis was de enige, die deze avond geen slechte zet heeft gedaan.
Hij was er niet. Griep, plotseling. Het kan de beste gebeuren.

We misten ook Theo. Hulde voor Jan de Jong dat hij op het laatste moment kon invallen. Net als een dag eerder pakte hij de zaken voortvarend aan, doch op een gegeven moment ontbrak de coördinatie van de stukken. Joran moest 2 stukken tegen een toren geven tegen Ilias van der Lende, die daarna afwikkelde naar een gewonnen toreneindspel. Willem zag de bui hangen tegen Daan Haver, probeerde een remise aanbod, maar kreeg nul op het rekest.

Jan Havenaar deed het beter dan Ad vorig jaar tegen Peter de Roode. Het resultaat was hetzelfde. Langzamerhand gingen de stukken van zwart naar de juiste velden en wit had het nakijken. Jan Vreeburg en Hennie wisten de partij in evenwicht te houden, maar ook niet meer dan dat. Remise was tevens het enige positieve dat de partij van Ad tegen Martijn de Roode opleverde. Wit dwong zwart tot passiviteit en kwam er net niet door.

Goed we hebben nu het ergste gehad. Het kan alleen maar beter.
De volgende keer gaan we er gewoon weer voor zitten.

Santpoort 1 – De Uil 1: 6½ – 1½

De Uil 2 goed uit de startblokken

Maandag 30 september is de Uil 2 prima uit de startblokken geschoten met een duidelijk winst tegen Castricum 1. De ge-Kuijste versie weliswaar. De bekende toppers konden ze niet opstellen, maar de familie Kuijs was in drie-voud aanwezig. Twee jaar geleden trok de Uil 1 nog aan het kortste eind tegen Castricum, nu behaalde het gepromoveerde de Uil 2 een eclatante zege.

Dick Roosa haalde aan bord 1 een goede remise en Gerie had een glad gewonnen eindspel na een partij uit 1 stuk. Tot een nonchalante zet, waardoor de winst niet meer mogelijk was (1-1). Edwin en Nico stonden gelukkig goed met materiaalwinst en Cok was de opening zonder kleerscheuren doorgekomen. Dat werd remise. Ook bij Martin werd alles afgeruild en Jan Vos pakte ook op zijn bekende slimme wijze een half punt (2½-2½). Edwin speelde een heel goede partij. Hij won een pion, een stuk en het was 3½-2½.

Toen werd het nog even spannend bij Nico. Een paard voor, maar dat kostte heel veel pionnen. Gelukkig voor ons bleef Nico scherp in de uitvlugger fase en pakte de winst. Dat gold ook voor Jan de Jong. De hele partij had hij het initiatief en uiteindelijk wikkelde hij af naar een gewonnen toreneindspel.

De Uil 2 – Castricum 1: 5½ – 2½

Eerste punt de Uil KNSB is binnen

We hadden er vooraf voor getekend en dat deden we ook achteraf, maar gedurende de wedstrijd was er steeds het gevoel dat een overwinning tegen het sterke Caissa 4 uit Amsterdam zo maar eens zou kunnen gebeuren. Het is er niet van gekomen. We mochten ons met een gelijkspel tevreden stellen.
Zaterdag 28 september op een natte herfstdag in de Bestemming Hillegom.

We kwamen wat nieuwe, buitenlandse namen tegen, doch geen jeugd zoals vorig jaar tegen Botwinnik. Over het algemeen waren de beste lieden van Caissa er namelijk niet jonger op geworden de afgelopen 20 jaar dat we elkaar in competitieverband hadden gemist. Zo was daar de topspeler Arthur Baudain, die met het loperpaar een voordeeltje wist op te bouwen tegen Mark van der Ploeg. Fijn voor ons pakte Mark na een slimme afruil een halfje en even later was het Martin Zegstroo die het volle punt noteerde na op vernuftige wijze een kwal buit te hebben gemaakt. Voeg daarbij de plusremise van onze goede vriend en nieuw lid Kees Scherpenisse en we stonden met 2-1 voor.

Ook op de andere borden stonden we niet slecht. Weliswaar moest Theo in de opening spitsroeden lopen om de stelling te houden, maar dat is hem wel toevertrouwd. Vooral omdat er altijd nog een midden- en eindspel is en dan komt zijn klasse boven drijven. Dit werd remise. Ad, nog nauwelijks hersteld van een buikgriep, speelde net zo zwak en misselijk als zijn gestel de afgelopen weken. Met 1 grafzet gaf hij 2 pionnen weg en de pijp aan Maarten. Gelukkig was daar nog onze clubkampioen Jan, die juist met een gepointeerd pionoffer zoveel dreigingen in de stelling vlocht dat opponent Roemersma de draad kwijt raakte (3½-2½). Marcel speelde een prima pot en won een kwaliteit. Na een afruil leken de kansen even te keren, doch opponent Sterrenburg hield niet meer over dan een loper en een randpion van de verkeerde kleur.

De oplettende lezer weet dat de teamleider deze dag bepaald niet in goeden doen was om het eufemistisch uit te drukken. Het was zelf zo erg dat zijn slechte gedachten de partij van Jan Vreeburg dramatisch moeten hebben beïnvloed. Jan had met een sterk paard en pion tegen een toren meer dan voldoende compensatie en waarom niet gewoon Pd6 gespeeld?, dacht de teamlijder onwillekeurig.
Jan speelde Pd6 en kon een zet later opgeven (4-4).

Gelukkig was daar na afloop Cok Ippel, zodat er geen discussie was of wij bij de Lange Muur zouden eten. De Chinese garnalen smaakten prima de luxe en dan mocht ook wel na 2 weken groene blaadjes.

De Uil 1 – Caissa 4: 4 – 4