Externe competitie

Onderstaande links brengen u naar de website van de KNSB/NHSB welke een uitgebreid overzicht geeft van de klasse waar de geselecteerde Uilen in spelen.


De Uil 1 NHSB op tijd wakker

Lange tijd was het onduidelijk waar de Uil 1 mee bezig was maandag 4 november in de Bestemming tegen Chess Society Zandvoort 1.
Wilde de Uil zijn geloofwaardigheid in de topklasse behouden, dan zou deze wedstrijd -gezien het grote ratingverschil- toch gemakkelijk gewonnen moeten worden. Niettemin leek het de eerste 2, 3 uur nergens op, want het was Zandvoort dat de lakens uitdeelde. Ad verloor 2 pionnen zonder compensatie en Jan Havenaar had een passieve stelling zonder spel. De rest stond gelijk, althans materieel. Alleen Hennie kwam met een fraai stukoffer goed uit de opening.

Willem en Ben de Leur waren snipverkouden, zodat slechts een remise warmte bood. Invaller Jan van der Bergh pakte ook het halve punt. Verdienstelijk voor een speler van het derde. Het tweede speelde deze avond ook en wel in Heemstede. Dat team had ik intact gehouden, omdat we daar kansen zagen. Helaas leed ons kampioensteam van vorig jaar een nipte nederlaag van 4,5-3,5. Dick en Martin wonnen. Gerie, Edwin en Jan Vos speelden gelijk. De revanche is Heemstede gegund.

Ondertussen waren de coryfeeën Jan H. en Ad R. wakker geworden. Jan pakte een reglementaire zege op tijd en Ad wist zijn paarden naar f5 en g5 te galopperen met ondekbaar mat. Jan Vreeburg en Theo konden zodoende remise aannemen en Joran en Hennie speelden nog even door. Joran had het loperpaar en een actieve toren. Dat werd Olaf Cliteur te machtig. Zwart kon de aanval pareren van onze Hennie, die in het eindspel voldoende pionnen overhield om een half punt binnen te halen. Zodoende bleef het vlaggenschip ongeslagen, maar overtuigend was het allerminst.

De Uil 1 – Chess Society Zandvoort 1: 5½ – 2½
Ad Reijneveld


Progressie de Uil KNSB

Vorig seizoen verloor de Uil 1 KNSB met 7½ - ½ van de Wijker Toren 2. Afgelopen zaterdag 2 november wist de Uil in de Moriaan in Wijk aan Zee de score flink op te schroeven tot maar een liefst anderhalf punt. Een progressie mogen de positivo’s onder ons beweren. Een oorwassing zonder enige kans zullen de kniesoren het gebeuren willen samenvatten. Feitelijk kwam het daar ongeveer op neer. Martin werd al snel verrast doordat iets op f7 binnenkwam. Snelschaker Skrobic aarzelde daarna. Martin kwam sterk terug, doch na een nieuw foutje werd het pleit beslecht. Zo hield onze man het een uurtje uit en dat was een stuk langer dan de opponent van Hing Ting Lai , die al na een half uurtje de pijp aan Maarten moest geven. Dat was in dezelfde zaal bij de andere match van de Wijker Toren 1 tegen Oegstgeest.

Mark kwam een pionnetje achter, kreeg een aanval, maar de dames werden geruild en zijn stelling stortte in. Ad speelde met zwart ongeveer dezelfde partij tegen Peter Uijlings als de vorige keer met hetzelfde resultaat. Remise. De tweede remise kwam van Edwin. Geen voordeel, geen nadeel, een relatief goed resultaat. Het zelfde kan gezegd worden over Jan Havenaar tegen Paul Spruijt. Onze derde stevige remise, maar ook niet meer dan dat. Niet meer dan dit werd het ook niet voor de Uil. De stellingen van Theo, Jan Vreeburg en Kees Scherpenisse boden geen perspectief en zij hebben het tij niet weten te keren.

Daar kan pas verandering in bij de Chinees de Lange Muur. Daar werd er pas flink gescoord. Niet geheel verrassend voor de trouwe lezertjes, want zo eindig ik mijn verslagen bijna altijd. Er werd gedronken en gegeten alsof het een lieve lust was. Cok en Fred waren inmiddels ook aangeschoven en dan weet u het wel. De uitbater was er blij mee. Een flinke tip was zijn deel.

Al met al weer een gezellige zaterdag, ondanks de oorwassing toch de progressie.

De Wijker Toren 2 – De Uil 1: 6½ – 1½
Ad Reijneveld


De Uil 3 trekt aan het langste eind

Na een snelle hap kwam ik terug op de club en zag buiten Jan van den Bergh staan.
Nu staat die daar wel vaker om een sigaretje te roken, maar nu stond opponent Kees Koper naast hem, die niet rookte.
Wat bleek: Jan had reeds gewonnen en dat was zowel knap als verrassend snel en het zette de trend voor een avond waarbij de Uil 3 ruim boven kwam drijven in de match tegen Chess Society Zandvoort 2, maandag 14 oktober in de Bestemming Hillegom.

Nico pakte een plusremise. Op het laatst was hij de enige met spel in een dichtgeschoven stelling. Onvoldoende voor een winst. Deze avond, waarop het meezat, was het Peter de Haas die met een nederlaag genoegen kon nemen. Een uitstekende keuze van onze topscoorder van de laatste 2 jaren. Als je dan toch een keer verliest, doe dit dan als je team wint. Kees speelde een partij uit het boekje. Positioneel goed uit de opening, pakte een pion en even later een stuk. De vorm lijkt weer helemaal terug. Peter van Bakel mocht in een iets betere stelling het remise aanbod aannemen van Ozden Tuna. Even dacht ik dat de voormalige speler van Santpoort zich had vergist in de juiste club. Hij speelt dit jaar echt voor Zandvoort.

Toen was het dus 3-2 voor de Uil 3 en Hans Drost stond een pion voor tegen invaller Aad Vledder. Aad wist echter af te wikkelen naar een gelijk toreneindspel. Dit leek Hans regelrecht te gaan winnen tot de afwikkeling naar een pionneneindspel, waarbij Aad en dus ook de Uil 3 aan het langste eind wist te trekken.

De volgende keer speelt de Uil 3 op maandag 18 november uit tegen de Vennep 2 en dan hopen we dat Stefan er dan weer bij is.

De Uil 3 – Chess Society Zandvoort: 4 – 2
Ad Reijneveld


De Uil 1 NHSB valt in herhaling

Dinsdag 1 oktober zijn de oren van de Uil 1 NHSB flink gewassen in Velserboek tegen Santpoort 1.
Zo begon ik het verslag van dezelfde match op 5 december 2018 en zo kan ik ook deze keer het gebeuren samenvatten. Het was nat deze avond. Regen en donkere wolken. Onderweg in de auto en binnen in het Polderhuis boven de schaakborden. Beter gezegd: boven de gepijnigde hoofden van de weinig wakkere Uilen waren de donkere wolken steeds aanwezig. Marcel Bolhuis was de enige, die deze avond geen slechte zet heeft gedaan.
Hij was er niet. Griep, plotseling. Het kan de beste gebeuren.

We misten ook Theo. Hulde voor Jan de Jong dat hij op het laatste moment kon invallen. Net als een dag eerder pakte hij de zaken voortvarend aan, doch op een gegeven moment ontbrak de coördinatie van de stukken. Joran moest 2 stukken tegen een toren geven tegen Ilias van der Lende, die daarna afwikkelde naar een gewonnen toreneindspel. Willem zag de bui hangen tegen Daan Haver, probeerde een remise aanbod, maar kreeg nul op het rekest.

Jan Havenaar deed het beter dan Ad vorig jaar tegen Peter de Roode. Het resultaat was hetzelfde. Langzamerhand gingen de stukken van zwart naar de juiste velden en wit had het nakijken. Jan Vreeburg en Hennie wisten de partij in evenwicht te houden, maar ook niet meer dan dat. Remise was tevens het enige positieve dat de partij van Ad tegen Martijn de Roode opleverde. Wit dwong zwart tot passiviteit en kwam er net niet door.

Goed we hebben nu het ergste gehad. Het kan alleen maar beter.
De volgende keer gaan we er gewoon weer voor zitten.

Santpoort 1 – De Uil 1: 6½ – 1½
Ad Reijneveld


De Uil 2 goed uit de startblokken

Maandag 30 september is de Uil 2 prima uit de startblokken geschoten met een duidelijk winst tegen Castricum 1. De ge-Kuijste versie weliswaar. De bekende toppers konden ze niet opstellen, maar de familie Kuijs was in drie-voud aanwezig. Twee jaar geleden trok de Uil 1 nog aan het kortste eind tegen Castricum, nu behaalde het gepromoveerde de Uil 2 een eclatante zege.

Dick Roosa haalde aan bord 1 een goede remise en Gerie had een glad gewonnen eindspel na een partij uit 1 stuk. Tot een nonchalante zet, waardoor de winst niet meer mogelijk was (1-1). Edwin en Nico stonden gelukkig goed met materiaalwinst en Cok was de opening zonder kleerscheuren doorgekomen. Dat werd remise. Ook bij Martin werd alles afgeruild en Jan Vos pakte ook op zijn bekende slimme wijze een half punt (2½-2½). Edwin speelde een heel goede partij. Hij won een pion, een stuk en het was 3½-2½.

Toen werd het nog even spannend bij Nico. Een paard voor, maar dat kostte heel veel pionnen. Gelukkig voor ons bleef Nico scherp in de uitvlugger fase en pakte de winst. Dat gold ook voor Jan de Jong. De hele partij had hij het initiatief en uiteindelijk wikkelde hij af naar een gewonnen toreneindspel.

De Uil 2 – Castricum 1: 5½ – 2½
Ad Reijneveld


Eerste punt de Uil KNSB is binnen

We hadden er vooraf voor getekend en dat deden we ook achteraf, maar gedurende de wedstrijd was er steeds het gevoel dat een overwinning tegen het sterke Caissa 4 uit Amsterdam zo maar eens zou kunnen gebeuren. Het is er niet van gekomen. We mochten ons met een gelijkspel tevreden stellen.
Zaterdag 28 september op een natte herfstdag in de Bestemming Hillegom.

We kwamen wat nieuwe, buitenlandse namen tegen, doch geen jeugd zoals vorig jaar tegen Botwinnik. Over het algemeen waren de beste lieden van Caissa er namelijk niet jonger op geworden de afgelopen 20 jaar dat we elkaar in competitieverband hadden gemist. Zo was daar de topspeler Arthur Baudain, die met het loperpaar een voordeeltje wist op te bouwen tegen Mark van der Ploeg. Fijn voor ons pakte Mark na een slimme afruil een halfje en even later was het Martin Zegstroo die het volle punt noteerde na op vernuftige wijze een kwal buit te hebben gemaakt. Voeg daarbij de plusremise van onze goede vriend en nieuw lid Kees Scherpenisse en we stonden met 2-1 voor.

Ook op de andere borden stonden we niet slecht. Weliswaar moest Theo in de opening spitsroeden lopen om de stelling te houden, maar dat is hem wel toevertrouwd. Vooral omdat er altijd nog een midden- en eindspel is en dan komt zijn klasse boven drijven. Dit werd remise. Ad, nog nauwelijks hersteld van een buikgriep, speelde net zo zwak en misselijk als zijn gestel de afgelopen weken. Met 1 grafzet gaf hij 2 pionnen weg en de pijp aan Maarten. Gelukkig was daar nog onze clubkampioen Jan, die juist met een gepointeerd pionoffer zoveel dreigingen in de stelling vlocht dat opponent Roemersma de draad kwijt raakte (3½-2½). Marcel speelde een prima pot en won een kwaliteit. Na een afruil leken de kansen even te keren, doch opponent Sterrenburg hield niet meer over dan een loper en een randpion van de verkeerde kleur.

De oplettende lezer weet dat de teamleider deze dag bepaald niet in goeden doen was om het eufemistisch uit te drukken. Het was zelf zo erg dat zijn slechte gedachten de partij van Jan Vreeburg dramatisch moeten hebben beïnvloed. Jan had met een sterk paard en pion tegen een toren meer dan voldoende compensatie en waarom niet gewoon Pd6 gespeeld?, dacht de teamlijder onwillekeurig.
Jan speelde Pd6 en kon een zet later opgeven (4-4).

Gelukkig was daar na afloop Cok Ippel, zodat er geen discussie was of wij bij de Lange Muur zouden eten. De Chinese garnalen smaakten prima de luxe en dan mocht ook wel na 2 weken groene blaadjes.

De Uil 1 – Caissa 4: 4 – 4
Ad Reijneveld