Toernooien 2014

Peter Pijpers snelschaakkampioen van de Uil 2014

Traditiegetrouw wordt bij de Uil het snelschaakkampioenschap in de laatste week van het jaar gehouden en dan ook nog het liefst op de eigen clubavond (maandag). Met de medewerking van Henk en Jopie konden we terecht in het Bolwerk en vonden in Petra een uitstekende gastvrouw die deze avond de honneurs achter de bar waarnam. De tendens van de laatste jaren zette zich ook dit jaar voort, dat er steeds meer spelers overgaan op het Rapid-schaken in plaats van de snelle vijf-minuten partijen. Lees verder »


Voges Logo

32e Voges Open Hillegoms Kampioenschap

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2014

Staand vlnr: Gert Rooijakkers (3/4eB), Martin van Zaanen (winnaar B), Piet Muller (5/6eB), Niek van der Maat (4/5eA), Ad Reijneveld (2/3eA), Gerard-Jan van Wageningen (4/5eA) en Marcel Verschoor (3/4eB).
Gehurkt vlnr.: Jan de Jong (5/6eB), Gijsbert de Bock (1/2eB).
Op de foto ontbreken de winnaar van groep A Mark Bloem en de gedeeld nummer 2/3 Peter Pijpers.

Mark Bloem kampioen in groep A, Martin van Zaanen en Gijsbert de Bock gelijk in groep B, Martin kampioen op weerstandspunten.
Hillegom, zaterdag 20 december 2014

Mark Bloem, winnaar groep AIn zijn vooruit gespeelde partij tegen titelverdediger Jan Havenaar had Mark Bloem met winst zich reeds verzekerd van de eerste plaats (eventueel gedeeld). Alleen Peter Pijpers kon nog langszij komen als hij won van Ad Reijneveld. Echter tragische familie-omstandigheden waren er de oorzaak van dat Peter besloot om zaterdag niet te spelen, en zodoende werd Mark Bloem kampioen en winnaar van de Cok Ippel bokaal nog voor er zaterdagmiddag een stuk gezet was. Voor de organisatie een wat onbevredigend verloop, maar het was helaas niet anders. Lees verder »

De zesde ronde
Hillegom, vrijdag 12 december 2014

De spanning in groep A is weer volledig teruggekeerd. Wist eerst Fred van Randen vorige week het eerste halfje bij Mark Bloem afhandig te maken, nu was het de beurt aan Rob Veenhuijsen die in een fraaie en spannende partij opnieuw een halfje afpakte van Mark. En daar Peter Pijpers in zijn vooruitgespeelde partij tegen Aad de Bruijn wel de volle winst pakte staan Mark en Peter op gelijke hoogte, 5 uit 6. Een gedeelde eerste prijs heeft Peter wel in eigen hand, maar als het gaat om het kampioenschap waar bij gelijk eindigen de weerstandspunten meetellen is Peter afhankelijk van anderen, omdat zijn (enige) verlies tegen Mark dan wel eens de doorslag zou kunnen geven. Lees verder »

De vijfde ronde: Mark Bloem in A en Martin van Zaanen in B op kop
Hillegom, vrijdag 5 december 2014

Pas in de vijfde ronde slaagde Fred van Randen er in om met remise een bres te slaan in de muur van Mark Bloem. Verwacht van mij geen uitgebreide beschouwingen, want met het naspelen van de partij elders op deze site krijgt U een veel beter beeld. De spanning is dus weer terug want met nog twee ronden te gaan is nog van alles mogelijk. Peter Pijpers heeft na zijn winst op Rudolf Kat de achterstand verkleind tot een half punt maar heeft het niet meer in eigen hand. Rob Veenhuijsen riep de goede reeks van Gerard-Jan van Wageningen een halt toe en zal nu in de zesde ronde de strijd aanbinden met de leider Mark Bloem. Lees verder »

De vierde ronde: Schakers al vroeg in (weg)geef - stemming
Hillegom, vrijdag 28 november 2014

In groep A leek er voor Mark Bloem geen vuiltje aan de lucht. Immers een ratingverschil van zo’n slordige 200 punten tegen Jan Los zou op papier toch geen al te grote problemen opleveren toch? Niets was minder waar, een fraai loperoffer op f2 van Jan bracht de trotse koploper aan het wankelen. Aannemen was geen optie, want dan viel met schaak ook nog eens een loper dus dan maar taai verdedigen. En dat kan hij als geen ander, dat hebben Ad Reijneveld en Peter Pijpers aan den lijve ondervonden. Om een lang verhaal kort te maken, het taaie verdedigen betaalde zich tenslotte uit toen Jan iets te voortvarend zijn vrije pion opspeelde. Een pion voor, en dan tenslotte toch nog verliezen, de schaaksport is hard. Lees verder »

De derde ronde: Mark Bloem in A en Jan de Jong in B beiden 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 21 november 2014

In groep A wist Mark Bloem ook zijn derde partij, die tegen Peter Pijpers speelde, winnend af te sluiten. Er ontstond enig misverstand of het vereiste aantal zetten door Peter wel gehaald was daar de digitale klok reeds overgegaan was op de extra tijd en Mark zijn 40e zet (na reconstructie) nog niet had gedaan. Mark had nog twee minuten over dus in feite was toen het pleit al beslecht. Bij een analoge klok is dit duidelijker want er valt maar één vlag, maar de vlag mag niet gevallen zijn voordat de tegenstander zijn 40e zet gedaan heeft. De stand was echter dermate winnend voor Mark dat er doorgespeeld werd met winst voor Mark tot gevolg. Lees verder »

De tweede ronde van het  Voges Open Schaakkampioenschap
Hillegom, vrijdag 14 november 2014

In groep A had Peter Pijpers in zijn op maandag 10 november vooruit gespeelde partij tegen Kees Scherpenisse reeds laten zien in vorm te zijn middels een goede winstpartij. Maar ook clubgenoot Ad Reijneveld kwam tegen Mark Bloem goed uit de startblokken en stond op een gegeven moment zelfs drie pionnen voor. Consolideren is dan vaak de juiste beslissing maar deze avond niet bij Ad, hij ging op avontuur met de dame en gaf, geheel in overeenstemming met de St. Nicolaas-tijd , zijn dame voor een toren en dat was voor de ervaren Mark Bloem genoeg om de partij naar zich toe te trekken. Jan Vreeburg is aan een sterk toernooi bezig. In de eerste ronde winst op Frans Arp, nu knappe remise tegen Rudolf Kat. Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 7 november 2014

Met 25 spelers in de A groep en 22 in de B groep hebben we kwantitatief goed gescoord vergeleken met de laatste jaren. Vorig jaar 52 deelnemers dus hebben we volgend jaar weer iets om aan te werken. Maar ook kwalitatief mag het toernooi er zijn. In groep A treffen we een aantal nieuwelingen: Mark Bloem, Dennis Mienis, Geert Roelof v.d. Ploeg en enkele zeg maar “oude bekenden“ zoals Rob Veenhuijsen, Rob Warmerdam en Martin Dijkhuizen die na één of meerdere jaren onderbreking weer bij het toernooi terugkeerden. Helaas bereikte mij bij het vervaardigen van dit verslag het bericht dat Martin Dijkhuizen door onvoorziene omstandigheden het toernooi moet afzeggen, jammer. Lees verder »


Ivo Wantola wint met overmacht het 28e Voges Open Rapidschaaktoernooi 2014

Ondanks de grote concurrentie van de grote toernooien (Univé, BDO) was toch nog het respectabele aantal van 60 schakers (sters) naar Hillegom gekomen, dit keer eens niet gehinderd door verkeersomleidingen. De enige grootmeester die zich aangemeld had liet verstek gaan maar toch bleven er in de top nog steeds 2 Internationaal Meesters en 2 Fide Meesters over dus kwaliteit genoeg.
Klokslag 11 uur nam het toernooi een aanvang en na een kort welkomstwoord van voorzitter Jan Plomp en een dito korte uitleg over de regels van wedstrijdleider/arbiter Cok Ippel nam het toernooi een aanvang. We volgen de beide groepen zoals ze deze dag per ronde opereerden. Lees verder »
Zie de foto's in de fotogalerij »


Mooie schaakpropaganda bij de Simultaan van de Harddraverij op 8 september 2014

Dit jaar opnieuw een kleine daling van het aantal deelnemers bij de jeugd en hoewel je daar geen verregaande consequenties aan kunt verbinden, zal het verschuiven van de begintijd voor de jeugd naar zeven uur volgend jaar zeker van invloed zijn.
Dit jaar waren de simultaangevers bij de jeugd Mark van der Ploeg en Jake van Biezen, die zeg maar, zijn vuurdoop onderging. Bij de senioren waren het clubkampioen Jan Havenaar en Peter Pijpers. Beiden hebben hun sporen op simultaangebied al ruimschoots verdiend. Lees verder »


42e Schaak-4-kamptoernooi opnieuw suksesvol met 86 deelnemers

Het vorig jaar gevestigde record met 88 deelnemers zou, gezien de overvolle schaakkalender en bovendien ook nog eens een Hemelvaartsdag voorafgaand aan ons eigen toernooi, wel eens een stempel op ons toernooi kunnen drukken. Nu, dat is dan ook gebeurd, maar dan in positieve zin. In eerste instantie leek het er zelfs op dat we boven de 90 uit zouden komen, maar afzeggingen en niet-opkomers zorgden er voor dat we onze reserves aan moesten spreken en tenslotte ook nog eens een groep van zes personen, 3 ronden Zwitsers moesten laten spelen. Dit laatste was geen oplossing waar wij als organisatie van staan te juichen maar de tijd gaf ons geen andere keus. Met dank aan deelnemer Bert-Jan Melchers die ons adviseerde om de twee opeenvolgende (incomplete) groepen samen te voegen tot een zeskamp met speelschema 3 ronden Zwitsers, en niet te blijven zoeken naar eventuele reserve spelers. Zo zie je maar weer, is er geen “bommelding” dan is er altijd wel weer iets waardoor de organisatie gedwongen wordt te improviseren. Lees verder »


De Uil was in Walsall

Ongeloof en verbazing viel in de ogen te lezen van de lokale schaakspeler, die zich afvroeg wat wij in vredesnaam in Walsall te zoeken hadden. Daar ga je toch niet voor je lol naar toe? Ik zeg ogen, maar bedoel oog, want zijn andere oog stond scheel. Iets dat mij overigens pas na de partij opviel, want zijn scherpzinnigheid tijdens de partij deed anders vermoeden. Met zijn ene oog zette hij mij mat in de laatste seconden, die hem restten. Lees verder »


Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek 2014: Grote suksessen voor De Uil
De Uil 1, De Uil 2 en De Uil 4 winnaars in hun poule. Dan. Noteboom 1 de vierde winnaar!

Dinsdag 22 april 2014 was ’t Onderdak aan de JP Gouverneurlaan te Sassenheim het strijdtoneel van het bovengenoemde Rapid-schaakkampioenschap voor teams van de Bollenstreek. Schaakclub Sassenheim viert dit jaar haar 90-jarig bestaan en derhalve was dit alvast een aanloopje naar de viering hiervan. Wedstrijdleider Cok Ippel, vooraf gevraagd door de voorzitter van Sassenheim Ben Rotteveel hoeveel jaar hij dit nu al organiseert, antwoordde “ik denk ongeveer 25 jaar“ waarna de heer Rotteveel als bij toverslag twee flessen wijn uit de hoge hoed toverde en deze aan Cok overhandigde. Lees verder »


Basisscholen-schaakkampioenschap

Wie met een Nederlandse schaakkampioen van 19 en een wereldkampioen van 23 jaar nog steeds denkt dat het schaakspel is voorbehouden aan oudere heren moet maar eens komen kijken bij het jaarlijkse scholenkampioenschap van De Uil. Woensdag 26 maart jl. speelden 64 jongens en meisjes een toernooi van zes ronden. Het plezier spatte ervan af. Er werd fel gestreden om de punten, maar ook verlies werd sportief geïncasseerd. Dit alles stond onder de bezielende leiding van Johan Boon aangevuld van zeven Uil-leden en met leerkracht John Droog van de Johannesschool. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »