Toernooien 2017

Snelschaakkampioenschap De Uil 2017

Peter Pijpers toch weer snelschaakkampioen van de Uil

De kalender was de Uil rond de Kerst en Nieuwjaar niet gunstig gezind want de betreffende maandagen vielen op 24 december en 1 januari dus dan maar uitgeweken naar 8 januari 2018 voor de jaarlijkse snelschaakavond (c.q. Rapidavond). En uit de opkomst bleek de honger naar het schaken. Maar liefst 26 snel- en 9 rapidschakers gaven acte de presence. De Rapidspelers begonnen meteen aan hun eindrondes verdeeld in twee groepen. Zij speelden dubbelrondig.

De snelschakers echter moesten eerst een traject van 9 ronden á 5 minuten per persoon afleggen alvorens in groepen van 6 aan de finale kon worden begonnen. Al spoedig werd duidelijk dat het deze avond geen appeltje eitje zou worden want met de regelmaat van de klok vielen er errassende uitslagen te noteren. Lees verder »
Zie ook de fotogalerij »


Voges LogoVoges Open Hillegoms 2017

De zesde en zevende (slot)ronde.
Hillegom, vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2017

Ook dit jaar weer een 6e en 7e ronde vlak na elkaar in dezelfde week. Moest ik vorig jaar nog terugbladeren tot 2011 om te kijken hoe ik toen zo’n verslag van een dubbele ronde op de website behandelde, dit keer lag het voorbeeld in de buurt. Want, beste lezers, schrijver dezes heeft van nature geen journalistieke opleiding genoten (wel genoten, dat wel) dus je jat hier en daar wat van anderen en je herhaalt dikwijls uit voorgaande jaren en soms, ja heel soms vind je iets nieuws en daar teer je dan weer jaren op. U weet dus precies hoe dit frame er uit gaat zien, dus laten we maar snel beginnen.

Eerst in vogelvlucht de zesde ronde van beide groepen.
Groep A had drie koplopers waarvan Floris Doolaard en Ad Reijneveld aan elkaar gekoppeld waren omdat zij de derde man Vincent Oudewaal op het bord al ontmoet hadden. Met wederzijdse kansen werd het toch remise en daar Vincent Frans Arp in zijn vaart omhoog wist te beteugelen met winst, nam hij dus alleen de koppositie over, met een halfje voorsprong op Ad en Floris , en een vol punt op Willem Hensbergen en Jan Havenaar. Een peleton van 5 spelers had inmiddels 1½ punt achterstand op Vincent waaronder Aad de Bruijn, die na zijn dramatische begin, verlies en een gedwongen bye, zeer sterk teruggekomen was. Lees verder »
Zie ook de fotogalerij »

De vijfde ronde
Drie spelers in A, maar Martin Zegstroo in B alleen aan de leiding.
Hillegom, vrijdag 1 december 2017

Meestal begin ik het verslag met groep A, maar voor de verandering nu met B, ook al als eerbetoon aan ons eigen clublid Martin Zegstroo, die er in geslaagd is met een half puntje voorsprong de kop in groep B over te nemen. Hij deed dit door een overwinning op Kees de Vlieger en zag Gerard Werkhoven (tot en met ronde 4 medekoploper) zich tegen Pim Redeker na lange strijd gewonnen geven. Door deze fraaie prestatie van Pim, ook al een Uil-lid, staat hij met een halfje achterstand op Martin, ongedeeld tweede. Voeg daar aan toe, dat in het groepje van vijf spelers achter Pim (met 3½ punt) ook nog eens twee Uil-leden staan (Mark v.d. Ploeg en Richard Copier samen met Gerard Werkhoven, Jan Koopman en Gerard-Jan van Wageningen) en het enthousiasme van de schrijver dezes (uiteraard ook een Uil-lid) is verklaard. Dat bij de zesde ronde aan bord 1 Martin en Pim (of andersom) tegenover elkaar zitten, zal niemand verbazen, maar ik denk zelfs dat ook bord twee in die zesde ronde door Uilen bezet zal worden. Lees verder »

De vierde ronde
Aardverschuivingen in groep A door de winst van Floris Doolaard op koploper Vincent Oudewaal.
In groep B blijven de koplopers ondanks remise toch aan de leiding.
Hillegom, vrijdag 24 november 2017

De winst van Floris Doolaard op Vincent Oudewaal heeft heel wat verschuivingen teweeg gebracht. Niet alleen Floris kwam op gelijke hoogte met Vincent maar nog drie andere spelers wisten dit huzarenstukje (3 uit 4) uit te halen. Ad Reijneveld deed dit door clubgenoot Jan de Jong te verslaan, Rudolf Kat strafte wat onnauwkeurigheden van Jan Havenaar af en Willem Hensbergen had gewoon een bye wat precies genoeg was om de top vijf te bereiken. Maar een groepje van 3 spelers (Niek v.d.Maat, Frans Arp en Rob Veenhuijsen) staat met een halfje achterstand te trappelen om zich bij die top aan te sluiten. Lees verder »

De derde ronde
Vincent Oudewaal in A en Martin Zegstroo en Gerard Werkhoven in B nog zonder puntverlies.
Hillegom, vrijdag 17 november 2017

In groep A heeft Vincent Oudewaal na een mistasting van Ad Reijneveld knap de winst gegrepen en zich met een halfje verschil losgemaakt van zijn naaste belager Willem Hensbergen die in deze 3e ronde Rudolf Kat in het stof liet bijten. Niek v.d. Maat en Jan Havenaar speelden remise en schaarden zich hiermee onder de sub-toppers die inmiddels een vol punt achterstand hebben op genoemde Vincent, die enige jaren geen actief clubschaak speelde maar zijn getoonde spel geeft toch wel aan dat men van “goeden huize“ moet komen wil men hem verslaan. Lees verder »

De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 10 november 2017

Na deze tweede ronde wordt Marcel Bolhuis (Rating 1824) toegevoegd. (met 2x een bye) en hebben we dus weer een even aantal in groep A.
Deze tweede ronde was er één waar het spektakel aan een van de laatste borden en bovendien ook nog eens aan het eind van de avond plaats vond. Dennis Bouwmeester en Rob Veenhuijsen spelend aan het tiende bord toverden op het bord alles tevoorschijn wat de schaaksport zo aantrekkelijk maakt. Vlijmscherpe combinaties, tijdnood, moeilijk in te schatten eindspelen het was dan ook geen wonder dat de nog aanwezige schakers in “groten getale“ rond dat bord verzameld waren. Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 3 november 2017

Het 35e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 3 november in Eetcafé Zomerzorg, weer van start gegaan. Niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief staat dit toernooi hoog aangeschreven, getuige de vaste kern van deelnemers die telkenjare weer de weg naar de Hillegomse dreven in november en december weet te vinden. Dit jaar totaal 54 spelers verdeeld over 2 groepen (23 in groep A en 31 in groep B). Enkele nieuwe spelers, maar ook enkelen die na een of meerdere jaren van afwezigheid, de draad weer oppakten. Van harte welkom allemaal....

Stipt om acht uur hield voorzitter Jan Plomp zijn openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 35e toernooi weer gehouden kon worden. Ook stelde hij Karola voor, de enige vrouw in dit mannen-bastion, die weliswaar niet meeschaakt maar wel het hele toernooi van achter de bar de spelers van koffie en een keur aan dranken voorziet. Ook wedstrijdleider Cok Ippel kreeg nog even het woord om wat mededelingen van huishoudelijke aard aan de man te brengen, Samen met mede-organisator Peter Kaptein, computer/bulletin deskundige Jan Havenaar en Ad Reijneveld als schaakpartij-ingever, geven zij dit toernooi de uitstraling die het verdient. Lees verder »


31e Voges 'Rapid' Schaaktoernooi 2017

Alexandre Dgebuadze (GM) winnaar van het 31e Voges Open Rapidschaaktoernooi.
Schaakclub "De Uil", Hillegom 30 september 2017

Dit jaar kende het toernooi een iets andere opzet. Dat gold echter niet voor spelers met een rating van zeg maar 1850 of meer: die bleven in één grote groep zeven ronden zwitsers spelen om het prijzengeld. Nee, de veranderring zat in de groep daaronder. Door mindere opkomst in voorgaande jaren besloot men het voorbeeld van Heerhugowaard te volgen en die spelers onder te brengen in 8-kampen ingedeeld op rating. Uiteraard speelden ook zij zeven ronden, alleen niet zwitsers.

Aanvankelijk leek ook deze formule (ook al geplaagd door een reeks van toernooien op dezelfde dag) niet de juiste uitwerking te hebben. Aan het begin van de week waren er ruim 50 aanmeldingen maar de teller bleef doorgaan en tenslotte waren we op vrijdag zelfs gedwongen in de 8-kampen een aan-meldings-stop voor deze categorie in te voeren. Het was met pijn in het hart, maar ook de huidige zaal heeft geen onbeperkte ruimte. Toch lijkt het er op dat onze nieuwe speelzaal De Bestemming, voor de toernooigangers goed bereikbaar is want zowel bij het vierkamptoernooi in juni als dit rapid-toernooi waren de deelnemers precies op tijd aanwezig. Ik denk, om maar eens een flauwe grap er bij te halen, dat Tom-Tom of andere apparatuur daar ook aan bijdraagt. Die zeggen immers, als je de goede route gevolgd hebt: “Bestemming“ bereikt. Lees verder »


45e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2017
Rudolf Kat winnaar van groep 1

Na zeer veel jaren in de Hoeksteen gespeeld te hebben was nu ons nieuwe clublokaal De Bestemming aan de Juliana van Stolberglaan de plaats waar het allemaal zou moeten gaan gebeuren. Een toernooi staat of valt met o.a het aantal deelnemers, en het was dan ook afwachten of de trouwe deelnemers de weg naar De Bestemming net zo gemakkelijk wisten te vinden. Het bleek geen probleem en met 76 deelnemers (vorig jaar 80) zaten we op de goede weg. De “nieuwe” bezetting achter de bar, met de dames Hanny en Marry liep op rolletjes dus wat kon ons nog gebeuren?

De weersomstandigheden waren (voor een Uil-toernooi) zeer goed! (Even voor de nieuwe toernooi-gangers onder ons: het Uil toernooi staat er om bekend dat het vaak ongekend warm is, ja je kunt er bij wijze van spreken je vakantie op afstemmen). Een feestje op de nabijgelegen kinderspeeltuin gaf in eerste instantie enige aanleiding tot bezorgheid, want de luide muziek was tot in de verre omtrek te horen maar bleek bij navraag door Peter, maar tot acht uur te gaan duren, het aanvangstijdstip van ons toernooi. En men hield zich aan deze afspraak dus waren alle ingrediënten aanwezig om er een geslaagd toernooi van te maken.
Lees verder »


Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2017

Oegstgeest 1, De Uil 2, De Vrijpionnen 1 en Sassenheim 2 winnaars van de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams (zestallen)

Dinsdag 18 april 2017 was Wijkgebouw Linquenda in Nieuw Vennep het onderkomen voor de zestallen van de Bollenstreekteams die in 4 poules het jaarlijkse Rapid-Kampioenschap afwerkten. En het moet gezegd, Jim Meij en zijn medewerkers van Schaakclub De Vennep hadden het prima geregeld. Daar waar nodig waren tafels en stoelen bijgehuurd en ruim van te voren stond alles gereed. Jim, hulde!! Lees verder »


Uilen naar Londen

Het traditionele voorjaarsuitje naar Engeland bracht ons ditmaal in Londen. Het was ons tweede bezoek aan de Metropool (Uxbridge uitgezonderd, maar dat is een gehucht ver buiten het centrum), de vorige keer was in 1987, het jaar van de beurskrach. Toen speelden we in het Civil Services Center in Westminster en logeerden we in het Easton Hotel, dit jaar speelden we in het Imperial College Union gebouw, tussen de studenten dus, met bijbehorend café met schappelijke prijzen. Lees verder »


Prima prestatie Rapidteam De Uil

Zaterdag 18 maart is het Rapidkampioenschap voor NHSB teams gespeeld. Ook een team van De Uil heeft zich in die strijd geworpen. Toen het strijdrumoer was verstomd en de stofwolken waren opgetrokken, bleken de Uilen de achtste plek te bezetten. Gezien het sterke deelnemersveld van veertig teams mag dat een goed resultaat genoemd worden. De teams werden in drie klassen ingedeeld en speelden gezamenlijk zeven ronden zwitsers. De Uil kwam uit in de A groep van dertien teams. De gemiddelde rating van de A groep was 1960 en zo bekeken krijgt de zevende plek (een B team eindigde hoger) van het Uilenteam met een rating van 1815 nog meer glans. Lees verder »