Voges Open Hillegoms 2008

Martijn de Roode wint Hillegom Open

Martijn de Roode is de verrassende winnaar geworden van het Voges Hillegoms Open Schaakkampioenschap. Door in de slotronde te winnen van Jan Vreeburg verzekerde de inwoner van Velserbroek zich met een score van 5,5 uit 7 van de eerste plaats. Aan kop kreeg hij nog wel gezelschap van Eduard Leinwand, die met zwart de sterke Peter Poncin wist te verslaan, maar op weerstandspunten was de titel voor Martijn.
Het prijzengeld moesten de beide spelers wel delen. Jan Havenaar verspeelde de 3e plaats door van zijn Hillegomse clubgenoot en oud-winnaar Ad Reijneveld te verliezen. Ad herstelde zich hierdoor van zijn slechte start en kon alsnog op een ongedeelde 3e plaats eindigen.

In de B-groep liet Frank Homburg, na begonnen te zijn met twee bye’s een 100% score noteren in de volgende 5 speelronden en werd zo de verdiende winnaar. Tegen zoveel geweld kon zelfs Claudia Grannetia niet op. Met een remise in de slotronde tegen Eric Goudsmit werd de Hillegomse echter wel ongedeeld 2e in de eindstand, terwijl Eric Goudsmit zich door dit resultaat verzekerde van de 3e plaats.


Jan Havenaar verspeelt koppositie

Door een nederlaag tegen Martijn de Roode van de schaakclub Santpoort heeft Jan Havenaar zijn koppositie in het Voges Hillegoms Open Schaakkampioenschap verspeeld.
Martijn kwam hierdoor aan de leiding en kreeg gezelschap van Eduard Leinwand, die van Rob Veenhuysen won. Jan Havenaar zakte naar de 3e plaats en moet die delen met Peter Poncin, die door zijn overwinning op Peter Pijpers eveneens op 4 punten kwam.

In groep B ontsnapte Claudia Grannetia tegen Piet Muller en blijft zo samen met Frank Homburg, die van Jerry Bey sr. won, aan de leiding. Eric Goudsmit staat met een bliksemoverwinning op Rein Thierry met een half puntje achterstand op de 3e plaats.


Nederlaag Claudia Grannetia

In de 5e ronde van het Voges Hillegom Open Schaakkampioenschap liep de topfavoriete in de B-groep, Claudia Grannetia, tegen haar eerste nederlaag. Frank Homburg was hiervoor verantwoordelijk en kwam door deze overwinning naast Claudia aan kop van de ranglijst.
Een viertal spelers, waaronder Uil-speler Jaap van Aalst volgen op een half puntje.

In de A-groep nam Jan Havenaar (opnieuw) alleen de leiding door Aad de Bruijn te verslaan. De medekoplopers Martijn de Roode en Eduard Leinwand speelden onderling remise, terwijl Jan Vreeburg zelfs tegen een nederlaag opliep tegen Rob Veenhuizen.


Jan Havenaar alleen aan de leiding

Na de 3e ronde van het Voges Hillegom Open Schaakkampioenschap staat Jan Havenaar alleen aan de leiding in groep A. Jan laat het hele seizoen al blijken in topvorm te zijn, getuige zijn hoge klassering in Guersney en zijn 100% score op de club en in de bondscompetitie. Dit werd Eduard Leinwand het slachtofffer. Overigens ook de volgende dag in de wedstrijd De Uil 1 tegen HWP2 won Jan weer van Eduard.
Jerry Bey en Peter Poncin zijn al aan het rekenen en de bekeken remise bracht hen samen op de 2e plaats, waar ze gezelschap hebben van een hele rits andere spelers.

In de B-groep ging alle aandacht uit naar het duel tussen Rein Thierry en Claudia Grannetia. Claudia had het geluk aan haar zijde omdat Rein een mooi paardoffer miste. Claudia won en heeft nu een half punt voorsprong op Eric Goudsmit en Piet Muller.


Eduard Leinwand verrassende koploper

Na 2 rondes is Eduard Leinwand de enige speler in de A-grope van het Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom met een score van 100%, nadat zijn tegenstander (Peter Pijpers) teveel risico nam en verloor.
Jan Havenaar en Jan Vreeburg speelden in hun onderlinge partij remise en kregen gezelschap op de 2e plaats van Peter Poncin (winst op Rob Veenhuysen) en Jerry Bey, die van Hennie van Eeuwijk won. Verder wist alleen Cok Ippel nog te winnen van de sterke Clement v.d. Laar. Alle overige partijen eindigden in remise.

In de B-groep staan alleen de favorieten Claudia Grannetia en Rein Thierry nog op 100% en mogen a.s. vrijdag in hun onderlinge partij gaan strijden om de 1e plaats.
Een 3e kanshebber is Frank Homburg, die echter door omstandigheden de eerste 2 wedstrijden moest missen en zich nu dus vanuit een achterstandspositie moet terugknokken.De eerste ronde

De kop is er af, het 26e Open Schaakkampioenschap van Hillegom ("VOGES OPEN") is weer van start gegaan. Ondanks het feit dat we er toch vrij veel aandacht aan besteed hebben, is het aantal deelnemers teruggelopen tot 19 in de A-groep en 20 in de B-groep. Dat is 9 minder dan vorig jaar en of dat nu komt doordat het dit jaar voor het eerst een “niet roken”-toernooi is geworden is moeilijk te peilen.

Het door Voges (Albert) gesponsorde toernooi met als co-sponsors Sloos Zeefdruk (Rob) en Zomerzorg (Hennie) heeft dan misschien wat deelnemers verloren, zijn of haar charme zal echter blijven.

Na de gebruikelijke "openings"plichtplegingen ging het toernooi op vrijdagavond 7 november van start en zal gedurende 6 vrijdagavonden en een slotronde op zaterdagmiddag in cafe-restaurant-bar “Zomerzorg”aan de Meerlaan te Hillegom plaats vinden.

De eerste ronde was er meteen al een met veel vuurwerk. Aan bord 1 Ad Reijneveld tegen Rob Veenhuijsen waarbij Ad tegen middernacht moest capituleren. Jan Vreeburg aan bord 2 tegen Clement v.d. Laar poetste een verschil van ruim 150 ratingpunten weg en won. Peter Poncin tegen Niek v.d. Maat aan bord 3 ook al ruim 150 punten verschil kwam niet verder dan remise terwijl Jan Havenaar aan bord 4 tegen Joop Bakker alles maar dan ook alles nodig had om remise te voorkomen.

Voor de verdere uitslagen in groep A zie de publicaties van de eerste ronde.

In groep B wist Claudia Grannetia aan bord 1 Willem Spaan te verschalken. Vader Cas kreeg aan bord 2 een reglementair punt omdat zijn tegenstander naar eigen zeggen zich voor het toernooi afgemeld zou hebben. Jan Plomp speelde verrassend remise tegen Jerry Bey sr en Rein Thierry hield Anton van Pijpen op de nul. Moeilijk in te schatten wie hier hoge ogen gaat gooien maar dat Claudia weer tot de favorieten behoort is buiten kijf. (overige uitslagen »)

Even wat informatie voor de nieuwkomers:
Jan Havenaar en Ad Reijneveld verzorgen de ingave van de partijen (voor de website en het bulletin), Richard Nigten zet dan het een en ander op de website en Cok Ippel verzorgt de bulletins.
Normaal gesproken staat de indeling voor de volgende ronde op woensdag op de website en U weet, een eenmaal gepubliceerde indeling mag niet veranderd worden, dus als U om welke reden dan ook af moet zeggen, doe dit dan tijdig liefst via de blauwe lijst in de toernooizaal. Evenals vorige jaren zijn er 2 bye’s mogelijk.
Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06-22577267 (mobiel) of op het werk (liefst ’s middags) 0252 – 518698.

Verder wens ik iedereen een heel goed toernooi toe.

COK IPPEL
WEDSTRIJDLEIDER
Hillegom, vrijdag 7 november 2008