27e Jeugdschaakkampioenschap van Hillegom 2010

Dave Looijer, Sasha Shikman en Mick v. Randtwijk winnen 27e Jeugdschaakkampioenschap van Hillegom 2010

Zaterdag 15 mei was de jeugd weer van heinde en verre naar Hillegom gekomen om in verschillende leeftijdsklassen te proberen het kampioenschap of in ieder geval één van de vele bekers te bemachtigen. De overvolle agenda had de organisatoren gedwongen uit te wijken naar de maand mei in plaats van gebruikelijk in juni. Minpuntje aan deze datum was dat veel kinderen niet konden vanwege de vakantie. Niet getreurd, diegenen die er wel waren hadden goed weer en een goed toernooi.

Dave Looijer
Dave Looijer

De gezamenlijke groep C (tot 14 jaar) en D (tot 12 jaar) telde 14 deelnemertjes en de E-groep (tot 10 jaar) telde slechts 6 deelnemertjes. In overleg werd besloten alles in één groep te laten spelen en pas na de laatste ronde de aparte groepen weer te splitsen, want zo zei een trotse vader ”sterkte is niet gebonden aan leeftijd”. Grote favoriet voor de oudste deelnemers was wel Dave Looijer, hij speelt nl. niet alleen bij jeugdtoernooien maar ook reeds in een seniorenteam bij Santpoort. Maar ook bij De Uil kennen we een begenadigd speler in Mark v.d. Ploeg. In de tweede ronde stonden Dave en Mark tegenover elkaar en met een pion meer kreeg Mark remise aangeboden wat hij tenslotte accepteerde.

Mark van der Ploeg
Mark van der Ploeg

Daarna was het iedere keer Dave die zich de meerdere toonde en tenslotte met 8,5 uit 9 de terechte kampioen werd. Mark hield Dave lange tijd bij tot hij in de zesde ronde remise moest accepteren tegen Laurens Kool uit Amersfoort. In de laatste ronde, de tweede plaats kon hem al niet meer ontgaan, gaf Mark de remise uit handen maar met een prachtige 2e plaats kan hij op een goed toernooi terugzien.

Sasha Shikman uit Leiderdorp werd in de ranglijst 3e maar won wel de wisselbeker voor de 12 jarigen, net voor Hawkie Cheng uit Utrecht. Jake v. Biezen van de Uil werd 5e. Later bleek echter dat een uitslag uit de laatste ronde, die van Laurens Kool tegen David Jongste foutief genoteerd was waardoor Laurens Kool alsnog de vijfde plaats opeiste en Jake naar de zesde plaats opschoof. Qua bekeruitreiking was dit snel geregeld want Laurens ontving alsnog een beker echter zonder opschrift want dat was niet meer te regelen.

Mick van Randtwijk uit Apeldoorn werd 7e maar won wel de beker voor de 10 jarigen. Mick is pas 7 jaar oud dus heeft nog heel wat jaartjes te gaan voor hij op alle drie de bekers staat. Quinten Reddy uit Haarlem tenslotte werd achtste maar wel tweede van de E-spelers. Het enige meisje in dit (jongens)toernooi was Sterre Mestrom uit Haarlem die met 4,5 uit 9 een fraaie gedeeld 11e positie in de eindranglijst innam. Voor verdere gegevens zie bijgaande tabel/eindstand.

Alle foto’s voor de Uil werden deze middag gemaakt door de heer v.d. Ploeg, de vader van Mark, waarvoor onze hartelijke dank. Bij dit verslag vindt U enkele foto’s en op Flickr een hele reeks. Het was een geslaagd toernooi waarbij de kwaliteit het won van de kwantiteit. In ieder geval “hartverwarmend” schaak deze dag. In zijn slotwoord bedankte coördinator Cok Ippel de sponsor Henrie Siebelt, de jeugdleiders Andre Beijk, Ad Reijneveld, en computerman Jan Havenaar voor hun assistentie en reikte daarna onder veel bijval de bekers uit en met een tot juni 2011vertrok een ieder moegestreden maar voldaan huiswaarts.

Coördinator SC. De Uil Cok Ippel

Alle bekerwinnaars
Bekerwinnaars