Voges Open Hillegoms 2010

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2010

De kampioen: Jerry Bey

Dennis Bouwmeester (Kampioen groep B), Eric Goudsmit (2e groep B)

Dennis Bouwmeester (Kampioen groep B), Anton Warmerdam (3e groep B), Tjerk Albregtse (6e groep B), Martijn de Roode (3e groep A), Kees Scherpenisse (6e groep A), Jan Vreeburg (5e groep A), Pieter Roggeveen (2e groep A), Peter Pijpers (4e groep A)

De zevende(slot) ronde

Zie ook de foto's in de fotogallerij »

Het heeft dit jaar heel wat voeten in de aarde (of moet ik zeggen sneeuw) gehad voor we op zaterdag 18 december 2010 aan de slotronde konden beginnen. Op de vrijdagmiddag en avond voorafgaand.aan die slotronde sneeuwde het zo bovenmatig en waren de wegen zo slecht begaanbaar dat ik enige momenten vreesde dat de slotronde wel eens afgelast zou kunnen worden. Gelukkig was het zaterdagmorgen stukken beter en zodoende kon het toernooi, met hier en daar wat aanpassingen (onderin de groepen) toch doorgang vinden. Een compliment aan de “doorzetters” is dacht ik zeer zeker op zijn plaats.

Heren deelnemers, heel hartelijk dank hiervoor.

Het 28e “ VOGES-OPEN” zit er dus weer op en heeft in groep A Jerry Bey jr. en in groep B Dennis Bouwmeester als winnaar opgeleverd. Jerry jr won de Cok Ippel-trofee en Dennis Bouwmeester de Aalstech-trofee.

In beide groepen was het echter allerminst een gelopen race. In groep A moest Jerry Bey jr het met zwart opnemen tegen Pieter Roggeveen en als Pieter alle sluizen opentrekt is het moeilijk om hem af te stoppen. Toch gelukte het Jerry om na zo’n kleine 4 uur spelen de laatste pion van Pieter te slaan en met alleen een loper is winnen erg moeilijk; dus remise en het kampioenschap voor Jerry was een feit. De kroon op een zeer sterk gespeeld toernooi. Pieter met 5 pnt. dus tweede en daar konden nog meerdere spelers bijkomen.

Aan bord 2, Kees Scherpenisse tegen Jan Vreeburg, werd na lange strijd toch remise en doordat Martijn de Roode en Peter Pijpers aan resp. bord 3 en 4 wel wonnen van Jan Havenaar en Rob Veenhuijsen kwamen zij hierdoor samen met Pieter op de gedeeld tweede plaats en werden Jan Vreeburg en Kees Scherpenisse met 4½ pnt gedeeld 5e. Jerry en Jan Vreeburg werden hiermee de best geklasseerde Uilen en lieten daardoor voormalige Uil-kampioenen als Jan Havenaar en Ad Reijneveld achter zich. Om maar weer eens een oude gezegde van stal te halen: “Er waren wel eens betere tijden voor De Uil“.

In groep B speelde Dennis Bouwmeester aan bord 1 een snel bekeken (of is het bekeken snelle) remise tegen Eric Goudsmit en toen was het afwachten geblazen wat Martin Nagtegaal aan bord 2 tegen Jerry Bey sr. zou doen. Bij winst haalde Martin weliswaar een gedeeld eerste plaats maar had wel een betere WP dan Dennis. Jerry zorgde echter dat de spanning bij Dennis niet te groot werd en won na moeizame strijd. Dennis dus kampioen en Jerry samen met Eric een gedeelde tweede plaats. Daar kwam ook nog Anton Warmerdam bij die in grootse stijl voorzitter Jan Plomp te slim af was.

De Uilen Sander van Delden en Piet Muller aan bord 4 speelden remise en vielen hierdoor net buiten de prijzen omdat Tjerk Albregtse met winst op Willem Spaan aan bord 5 samen met Martin Nagtegaal de gedeeld vijfde prijs opeiste. Voor uitslagen/standen/tabellen zie verder op deze website.

Met 30 deelnemers in de A- en 26 in de B-groep is het toernooi zowel kwantitatief maar ook kwalitatief zeer geslaagd te noemen. Laten we op deze weg doorgaan. Hoort zegt het voort, want mondelinge reclame = goede reclame. Het feit dat we dit jaar vele oude bekenden en nieuwe deelnemers zagen bewijst deze slogan. Ik ga al deze oude- en/of nieuwe spelers niet bij name noemen maar ik hoop dat ze het naar hun zin gehad hebben en hopelijk tot het 29e toernooi.

Ook het komende jaar heeft sponsor VOGES (Albert) weer zijn medewerking toegezegd en ook de zaal in “Zomerzorg” (Henrie ,Nigel en Marvin) is voor het komende jaar al vastgelegd. Voor 2011 zijn de data vrijdagavonden 4,11,18,25 november, 2, 9, december en de slotronde op zaterdagmiddag 17 december. Noteert U dit alvast maar in Uw agenda.

Zonder sponsors/medewerkers kan een schaaktoernooi niet doorgaan en daarom bedanken wij vanaf deze plaats Albert Voges, Rob Sloos jr, Henrie, Nigel en Marvin Siebelt dat wij dit 28e toernooi weer konden organiseren.

En uiteraard moeten wij ook de medewerkers Jan Havenaar (inbrengen partijen en computer- gegevens) Ad Reijneveld (inbrengen partijen) Richard Nigten de webmaster van De Uil niet vergeten. Er gaan heel wat uurtjes in deze liefhebberij zitten. Heren bedankt. Cok Ippel was de eindverantwoordelijke en dat bracht vooral in de laatste ronde(n) nogal wat werk met zich mee. Het vorig jaar aangekondigde besluit om te streven naar even groepen heeft vrij goed gewerkt hoewel je er niet altijd buiten kunt vanwege opgenomen bye’s.

De behaalde resultaten zullen wij zo spoedig mogelijk doorgeven aan de rating-commissie. Deze zullen uiteraard niet eerder dan ik denk februari op de lijsten verschijnen. Wilt U meer gegevens over dit toernooi dan kunt U dit bekijken op onze onvolprezen website van Schaakclub “De Uil”: http:// www.schaakclubdeuil.nl (zie onder toernooien)

Ik wens alle deelnemers/lezers, heel prettige kerstdagen en een heel voorspoedig, maar vooral gezond 2011.

De zesde ronde

Ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 18 december 13.00 uur.

In zowel groep A als B is de spanning ten top gestegen. Was het in eerdere edities vaak zo dat de koploper al een vol punt was uitgelopen en dus reeds minimaal een gedeeld eerste plaats had, dit jaar is het verschil tussen 1 en 2 (in B ook 3) slechts een halfje. Dus het kan in beide groepen nog alle kanten op.

Jerry Bey jr en Kees Scherpenisse beiden koploper vochten in deze zesde ronde een verbeten strijd uit die in het voordeel van Jerry beslecht werd. Maar ook aan bord 2 wilde Pieter Roggeveen bewijzen dat hij nog altijd niet afgeschreven is en dat moest Niek van der Maat helaas ondervinden. Daar aan bord 3 het duel tussen de clubgenoten (zeg maar de 2 J’s) Jan Vreeburg en Jan Havenaar in remise eindigde gaat het duel in de slotronde om de eerste plaats tussen Pieter en Jerry waarbij laatstgenoemde aan remise genoeg heeft voor de titel.

Maar ook de spelers Kees Scherpenisse, Rob Veenhuijsen, Martijn de Roode en Peter Pijpers behoren net als de 2 J’s met 4 uit 6 tot kanshebbers op een podiumplaats. De groep daar weer achter met 3½ punt, waaronder de kampioen van vorig jaar Ad Reijneveld moet hopen op veel remises in de groep van 4-punters om het grote prijzengeld te bereiken. Onderin heeft inmiddels iedereen een of meer punten dus ik hoef vanaf deze plaats geen “kerstgedachte” te propageren.

In groep B was er wisseling van de wacht doordat Dennis Bouwmeester koploper Martin Nagtegaal versloeg. Dennis dus eerste met een halfje voorsprong op Martin maar ook op Eric Goudsmit die deze avond coming-man van De Uil Sander van Delden versloeg. In de slotronde zullen Dennis en Eric aan de bak moeten en zal Martin vanaf de zijkant toekijken. Bij de kanshebbers op eremetaal gelukkig ook nog een paar Uilen, Anton Warmerdam en Jan Plomp die met Jerry Bey sr, vier punten verzamelden. Anton en Jan tegen elkaar en Jerry tegen Martin.

Met de slotronde op zaterdagmiddag 18 december (aanvang 13.00 uur) nog voor de boeg zit het 28e Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom er bijna al weer op Ouderwets gezellig druk en zeer goed bezet, zowel kwantitatief als kwalitatief.

Voor de verdere gegevens van het toernooi, zoals volledige uitslagen, standen, tabellen en partijen verwijs ik u naar het toernooigedeelte van de website.

De vijfde ronde

Het was me het weertje wel op deze bewuste vrijdagavond. En dat precies vlak voor het toernooi begon want tot zo ongeveer half zeven was er nog niets aan de hand. Weliswaar hadden we reeds allerlei gekleurde (weers)codes om de oren gekregen en op grond daarvan zou je zo je bed induiken om er pas tegen de morgen weer uit te komen. Zo niet echter schakers want die trekken zich doorgaans niet al te veel van dit soort berichten aan. Het was dan ook weer volle bak en er viel weer veel te genieten.

Jan Havenaar en Pieter Roggeveen hadden eerder in de week reeds gespeeld en tot remise besloten. Een uitgelezen moment voor Jan Vreeburg om verder uit te lopen maar dan moest eerst wel gewonnen worden (of minimaal gelijkgespeeld) van Jerry Bey jr. Het werd een gelijkopgaande strijd die tenslotte in het voordeel van Jerry beslist werd. En daar ook Kees Scherpenisse voor een daverende verrassing zorgde door Peter Pijpers te verslaan gaan Jerry en Kees nu gezamenlijk met 4 uit 5 aan kop op de voet gevolgd door een groepje van vier, Jan Vreeburg, Jan Havenaar, Pieter Roggeveen en zeer verrassend Niek van der Maat die voor dit resultaat Aad de Bruijn wist te verschalken.

Martijn de Roode, die deze avond niet verder kwam dan remise tegen Rob Veenhuijsen maakt evenals diezelfde Rob, Peter Pijpers, Johan Stins, Martin Dijkhuizen, Fred van Randen en Boudewijn Eysvogel deel uit van een groep met 3 punten. Met nog 2 ronden te gaan wordt een podiumplaats voor hen wel erg moeilijk. Onderin verslikte Stefan Lehmann zich in Joop Bakker en was een toren/loper/paard met pionnen van Joop genoeg om de dame met pionnen van Stefan in toom te houden en uiteindelijk fraai te winnen.

In groep B.had koploper Martin Nagtegaal een bye en kon Sander van Delden bij winst langszij komen. Sander had echter zijn avond niet en stond na zo’n kleine tien zetten al op verlies tegen Dennis Bouwmeester. Het werd inderdaad verlies voor Sander en daar de volgende vier borden allen remise speelden blijft Martin Nagtegaal alleen aan kop gevolgd door Dennis met een halfje minder. Sander van Delden en Eric Goudsmit blijven op een vol punt nog goed volgen waar het groepje van 9 spelers daar weer achter, onder wie ook een vijftal Uilen reeds 1½ punt achterstand heeft en dat kun je in twee rondes niet zo gemakkelijk goedmaken. Ook hier blijft de spanning er dus tot de laatste ronde in zitten.

Voor uitslagen/standen/tabellen verwijs ik de geachte lezer naar onze website, waar U, als U dit leest, inmiddels op gearriveerd bent.

De vierde ronde

Voor ik aan een verslagje begin sla ik meestal dezelfde ronde van vorig jaar er op na. En als U dat ook doet dan ziet u meteen dat ik de eerste zinnen bijna letterlijk over had kunnen nemen op één naam na, Jan Vreeburg i.p.v. Ad Reijneveld. Jan versloeg (met zwart nog wel) titelkandidaat Martijn de Roode en gaat nu met een halfje voorsprong op een illuster vijftal (Pieter Roggeveen, Jerry Bey jr, Jan Havenaar, Peter Pijpers en Kees Scherpenisse) trots aan de leiding. Met een glunderend gezicht kwam hij dan ook op vrijdagavond laat, die bewuste partij inleveren.

Onderin is Adri Schoorl van de hatelijke nul af. Hij zadelde Cok Ippel met twee dubbelpionnen op en het waren juist die pionnen die er aan het eind van de partij nog stonden. Hoewel Adri gewonnen stond, had hij even buiten het paard (wat anders in deze tijd) van Cok gerekend en in de slotfase was remise onafwendbaar.

In groep B blijft Martin Nagtegaal scoren nu was Anton Warmerdam het slachtoffer. Martin heeft 4 uit 4 en alleen Sander van Delden kan na zijn winst op Tjerk Albregtse met 3½ uit 4 een beetje in de buurt komen. Dennis Bouwmeester en Eric Goudsmit hebben met een vol punt achterstand ook nog wel kansen maar zullen dan maximaal moeten blijven scoren.

In het groepje met 1½ punt achterstand zitten maar liefst 4 Uilen (Anton Warmerdam, Richard Copier, Pim Redeker en Piet Muller). Het nadeel van zoveel clubleden in een betrekkelijk klein puntengroepje is dat men bijna onvermijdelijk elkaar treft waardoor het groepje Uilen voor de titel weer kleiner wordt. Net als in groep A is er ook in groep B niemand meer met een 0-score.

De derde ronde

Het was met recht vuurwerk aan bord 1 in groep A. Pieter Roggeveen tegen Martijn de Roode. Na de eerste tijdcontrole Martijn met zwart een paard + loper en een pion en Pieter twee lopers een twee pionnen. In razendsnel tempo werd in het extra kwartier toegewerkt naar de apotheose. Het paard werd tegen een loper afgeruild maar wat overbleef waren ongelijke lopers. Enfin kijkt U maar op de website en U kunt aanklikken hoe het ging.

Door het feit dat mede-koploper Jan Vreeburg een bye had, staan nu Martijn en Jan aan kop met 2,5 uit 3. Daarachter volgt een groep van maar liefst 11 spelers die 2 punten hebben verzameld. Het belooft nog een ongemeen spannend toernooi te worden.

In groep B staat Martin Nagtegaal na zijn winst op Gert Rooijakkers alleen aan de leiding met de volle winst van 3 uit 3. Hier ook een groepje achtervolgers met slechts een halfje achterstand (waaronder twee Uilen) maar het zijn er niet zo veel als in groep A. Toch belooft ook groep B een spannend verloop te krijgen.

Voor diegenen die het toernooi alleen via de website volgen is een bezoek aan de toernooizaal zeker een aanrader. Op de vrijdagen 26 november, 3 en 10 december (’s avonds om 20.00 uur) en de slotronde op zaterdagmiddag 18 december om 13.00 uur. Dit alles in cafe-bar-restaurant Zomerzorg aan de Meerlaan te Hillegom.

Voor verdere gegevens verwijs ik naar de tabellen, standen etc. op de website.

Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06-22577267 (mobiel)

De tweede ronde

De tweede ronde van het 28e (“VOGES OPEN”) gaf in groep A meteen al een partij van formaat te zien Peter Pijpers tegen Pieter Roggeveen. De enorme kennis van Pieter was net niet genoeg om de remise die uiteindelijk ontstond uit de weg te gaan. Voormalig kampioen Martijn de Roode won van de lager gerate Norbert de Beer en daar ook Jan Vreeburg met een fraai offer van Piet v.d.Griendt won gaan nu Martijn en Jan aan kop met een 2 uit 2.

Jerry Bey jr, Ad Reijneveld en Jan Havenaar wonnen hun partij zodat de subtop flink is aangegroeid tot 8 spelers met slechts een halfje achterstand op de twee koplopers. Onderaan nog maar twee spelers met een blanco score, Stefan en Adri.

In de B-groep was de partij aan het topbord tussen Eric Goudsmit en Peter Kaptein (eindigend in remise) een rustige kalme zee vergeleken met de borden ernaast. Martin Nagtegaal tegen Piet Muller aan bord 3 eindigde in mat achter de palen bij Piet terwijl zijn stand toch zo hoopgevend was. Maar wat te denken van de partij tussen Gerard Draaisma en Gert Rooijakkers. Ik was zelf voor het merendeel van de eindfase getuige van het verloop. In pure tijdnood(1e tijdnood) bood Gert remise aan die Gerard met nog ruime tijd voor, afsloeg. De tijd werd gehaald en toen begon het kwartier extra waarin de partij beslist moest worden. Als termen uit de pokerwereld ook hier van toepassing zouden zijn, dan zou je kunnen spreken van “blufschaak”. Gert speelde alles of niets en Gerard verbruikte steeds meer tijd. Met allebei nog luttele seconden op de klok ging Gerard door zijn vlag. U begrijpt hij moest even bijkomen. Zal dan toch drie keer schaken in de week te veel zijn geweest? (de Uil 4 waarvan Piet Muller en Gerard Draaisma ook deel uit maken, had nl. op donderdagavond ook al tegen Purmerend gespeeld).

Van dit extra spelen had overigens Anton Warmerdam aan bord 5 tegen Jacob van Aalst geen enkele hinder want lustig combinerend haalde hij de winst binnen. Van de overige Uilen draaien Richard Copier en Sander van Delden in het groepje net onder de twee koplopers (Gert Rooijakkers en Martin Nagtegaal met 2 uit 2) mee (net als Anton Warmerdam en Peter Kaptein) met slechts een halfje achterstand.

Voor de uitslagen/tabellen en standen alsmede partijen zie verder op deze website.

Als U een bye wilt hebben of moet afzeggen doet U dit dan liefst per mobiele telefoon bij Cok Ippel 06 – 22577267. maar zet U dit ook zo veel mogelijk op het gele vel in de schaakzaal. In de laatste twee rondes geen bye’s.

Veel succes in de derde ronde.

De Eerste Ronde

Het 28e Open Schaakkampioenschap van Hillegom ("VOGES OPEN") is met een record aantal deelnemers (30 in groep A en 26 in groep B) zeer succesvol van start gegaan. We zagen heel wat nieuwe gezichten maar ook deelnemers die een paar jaar geleden meededen zagen we weer terug, allemaal heel hartelijk welkom. We hopen deze trend nog jaren zo voort te kunnen zetten wat voor de sponsors (Voges/Sloos/Siebelt) uiteraard ook verheugend is.

De toeloop van deelnemers stopte niet op donderdagavond maar liep zelfs door tot vlak voor het begin! Ik had zelf de indeling al een klein beetje voorbereid maar moest door de plotselinge toeloop in rap tempo veranderingen aanbrengen. Toch kon klokslag 20.00 uur voorzitter Jan Plomp een ieder achter de borden dirigeren en met wat mededelingen van huishoudelijke aard en een dankwoord aan de sponsoren kon het toernooi een aanvang nemen.

In de A-groep geen al te grote verrassingen aan de topborden of het moest de remise zijn van verdedigend kampioen Ad Reijneveld tegen Frans Arp. Jan Vreeburg, Hennie v. Eeuwijk, Norbert de Beer en Piet v.d. Griendt wonnen van hun sterker geachte tegenstanders resp. Aad de Bruijn, Kees Scherpenisse, Joop Bakker en Johan Stins. Echter de remise van Rob Warmerdam tegen “toernooi-tijger” Jan Havenaar mag er ook zijn.

In de B-groep aan de eerste vijf borden remise wat vooral voor de minder gerate spelers natuurlijk een opsteker is. De partij aan bord 1 tussen Dennis Bouwmeester en Kick van Rooijen leek een regelrechte sensatie te worden maar wederzijdse tijdnood bracht uiteindelijke een remise als uitslag, waar Dennis toch wel zeer tevreden mee mocht zijn, zo gaf hij zelf ruiterlijk toe. Pas vanaf bord 6 kwamen de winst partijen tot stand die allemaal in het voordeel van de hoger gerate speler uitvielen. Zie in beide groepen voor uitslagen/partijen verder op deze website.

De partijen worden net als in andere jaren door Jan Havenaar en Ad Reijneveld keurig ingebracht (voor zover leesbaar) en door onze webmaster Richard Nigten op de site gezet. De indeling verandert niet meer na dinsdag 12.00 uur en staat uiterlijk woensdagmorgen op de site. Van elke ronde wordt een bulletin gefabriceerd en de liefhebbers kunnen een exemplaar meenemen.

Als U een bye wilt hebben of moet afzeggen doet U dit dan liefst per mobiele telefoon bij Cok Ippel: 06–22577267. Als U tijdig bent kunt U dit ook op het gele formulier in de zaal schrijven. Evenals in vorige jaren zijn er eventueel twee bye’s mogelijk, alleen niet in de laatste twee rondes. Vandaar dat we toegewerkt hebben naar een even aantal spelers per groep zodat in de laatste twee rondes iedereen kan spelen.

Mocht U een gedwongen bye hebben dan probeer ik U van tevoren op de hoogte te brengen zo ook als ik tijdig hoor dat iemand wegens ziekte verstek moet laten gaan. Bij ziekte, hoe spijtig dat ook is, krijgt de tegenstander het volle punt.

En dan wens ik verder iedereen een heel goed toernooi toe.

WEDSTRIJDLEIDER COK IPPEL