24e Voges Open Rapidschaaktoernooi

Manuel Bosboom opnieuw winnaar van het (24e) Voges Open Rapidschaaktoernooi

Voges LogoZaterdag 30 oktober was het dan weer zover en waren de schakers(sters) weer van heinde en verre naar “De Hoeksteen” in Hillegom gekomen om aan het jaarlijkse Voges-Rapidschaaktoernooi deel te nemen. De kwaliteit (lees speelsterkte) in de A-groep vergoedde veel van het gemis aan kwantiteit. Zo’n 10 schakers met een rating boven de 2000 streden deze dag op het scherpst van de snede en al in de 2e ronde stonden twee zeer goede snelschakers tegenover elkaar, Piet Peelen en Manuel Bosboom.

Laatstgenoemde liet er echter geen twijfel over bestaan wie deze dag de meeste aanspraak op de hoofdprijs zou kunnen maken. Hij won in stijl. Maar er waren meer snelle jongens want ook Frank Erwich kan er wat van en kon dat bewijzen in de 4e ronde tegen jawel Manuel Bosboom. Maar ook nu gaf Manuel weer geen krimp en trok de (4e) winst naar zich. Wie kon deze man nog verslaan? Dan Miguoel Admiraal maar, het jeugdige talent van Kennemer Combinatie. Maar ook hij beet zich stuk. Hierdoor was de kloof tussen nummer een (Manuel) en een groepje achtervolgers inmiddels al opgelopen tot 1,5 punt met nog 2 rondes te gaan. Het wordt eentonig maar ook de zesde ronde was voor Manuel tegen Yong Hoon de Rover en mede hierdoor was het kampioenschap reeds één ronde voor het einde voor Manuel een feit. Dat hij in de laatste ronde wat frivoler ging spelen en hierdoor tegen Peter Wilschut zelfs nog verloor is alleen van belang voor de statistiek.

Piet Peelen had na zijn nederlaag tegen Manuel alleen tegen Frank Erwich nog een halfje afgegeven en eindigde derhalve met 5,5 punt alleen op de 2e plaats. Miguoel Admiraal versloeg Frank Erwich in de laatste ronde en kwam zodoende op gelijke hoogte met Frank (4,5 pnt) zodat beiden de 3 / 4e plaats voor zich opeisten. Pieter Hopman en Peter Wilschut in minder sterk bezette Uil-Rapid-toernooien meestal wel goed voor top-plaatsen kwamen er dit jaar bekaaid vanaf met een gedeeld 5/6e plaats met 4 punten.

De enige vrouwelijke deelnemer in de A-groep Martine Middelveld (toch ook goed voor een rating van ruim 2100) eindigde op een gedeelde 9e tot 12e plaats. En hoe deden de Uilen het in de illustere gezelschap? Zowel Peter Pijpers als Ad Reijneveld konden de top nog aardig bijbenen met een 50% score na 4 rondes maar in de slotfase kwamen zij tekort en eindigden beiden met 3 uit 7 op een gedeelde 9/12e plaats. Voor de eindstand in groep A zie de tabel.

In de B-groep ging Johan den Breejen voortvarend van start. Hij moet gedacht hebben, wat Manuel kan in groep A lukt mij ook wel in B en het leek er inderdaad op, want na 5 rondes had Johan nog steeds een 100% score Bart Feltman en Gerben van der Hoeven konden hem nog enigszins bijbenen met slechts 1 punt minder. Daarachter kwam een groep van maar liefst 7 spelers met een score van 3½ punt dus nog steeds in beeld voor de topprijzen. Piet Muller als hoogste vertegenwoordiger van de Uil in de groep was als een komeet gestart met winst op Gerben van der Hoeven maar had inmiddels wat in moeten leveren maar stond toch nog steeds met 3 punten binnen podiumbereik.

In de zesde ronde ging het dan mis voor Johan den Breejen tegen zijn naaste concurrent Gerben van der Hoeven. Johan moest de kwaliteit geven wat tenslotte resulteerde in verlies van de partij. Beiden dus op 5 punten met nog een ronde te gaan. Een trio achtervolgers (Boudewijn Eysvogel, Ingmar Visser en Bart Feltman) hadden een halfje minder maar waren nog geenszins verzekerd van prijzengeld. De laatste ronde koppelde Ingmar visser aan Johan den Breejen, en Gerben van der Hoeven aan Boudewijn Eysvogel. En net als in het profschaak was ook hier voorzichtigheid troef en werd al spoedig aan beide borden tot remise besloten. Twee man dus gedeeld eerste Johan den Breejen en Gerben van der Hoeven.

Voor de derde plaats hadden zich inmiddels maar liefst 5 spelers met 5 punten gemeld en zo kon het gebeuren dat spelers die bij het ingaan van de laatste ronde nog een riant uitzicht hadden op een prijs met 4½ punt daar nu ineens niet meer voldoende aan hadden. Bart Feltman, Frank Hordijk en het zeer jonge talent Dave Looijer vielen met 4½ net buiten de prijzen . De spelers die met 5 nog net een prijs bemachtigden waren Boudewijn Eysvogel, Ingmar Visser, Ron Greven, Edwin Schoone en jawel, Piet Muller. Piet bleef hierdoor in de B-groep de hoogste Uil. Pas op de gedeeld 21e plaats eindigde Jacob van Aalst met 3 punten. Peter Kaptein behaalde 2,5 punt en Anton Warmerdam, Gerard Draaisma en Jan Plomp behaalden broederlijk 2 punten. Gerda Schiermeier-Palm, de enige vrouw in deze B-groep behaalde met 3,5 punt een gedeeld 14e plaats. Zie voor de eindstand de tabel.

In zijn slotwoord bedankte voorzitter Jan Plomp de sponsor Voges, de man achter de computer Jan Havenaar die ervoor zorgde dat alles deze dag vlekkeloos verliep, organisator en stimulator Cok Ippel en uiteraard het duo Henk en John van Lierop die er deze dag voor zorgden dat het de inwendige mens aan niets ontbrak. Daarna werden de prijzen in sneltreinvaart uitgereikt en kon een ieder moegestreden maar tevreden huiswaarts keren.

Toernooi-coordinator Cok Ippel