Toernooien 2010

Peter Pijpers snelschaakkampioen van De Uil 2010

Het is traditie bij de Uil dat tussen Kerst en Nieuwjaar (als het even kan op een maandagavond) het jaar afgesloten wordt met snelschaken. Ook dit jaar vormde hierop geen uitzondering en maar liefst 42 schakers (41 mannen en 1 vrouw (Robin)) waren vanaf half negen tot middernachtelijk uur bezig om in partijen van 5 minuten p.p. elkaar het leven zo zuur mogelijk te maken. Alleen de drank en af en toe een bitterbal konden nog wat van dit “zuur” wegnemen. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms 2010

De zevende(slot) ronde

Het heeft dit jaar heel wat voeten in de aarde (of moet ik zeggen sneeuw) gehad voor we op zaterdag 18 december 2010 aan de slotronde konden beginnen. Op de vrijdagmiddag en avond voorafgaand.aan die slotronde sneeuwde het zo bovenmatig en waren de wegen zo slecht begaanbaar dat ik enige momenten vreesde dat de slotronde wel eens afgelast zou kunnen worden. Gelukkig was het zaterdagmorgen stukken beter en zodoende kon het toernooi, met hier en daar wat aanpassingen (onderin de groepen) toch doorgang vinden. Een compliment aan de “doorzetters” is dacht ik zeer zeker op zijn plaats. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogallerij »

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2010

De kampioen: Jerry Bey

Dennis Bouwmeester (Kampioen groep B), Eric Goudsmit (2e groep B)

Dennis Bouwmeester (Kampioen groep B), Anton Warmerdam (3e groep B), Tjerk Albregtse (6e groep B), Martijn de Roode (3e groep A), Kees Scherpenisse (6e groep A), Jan Vreeburg (5e groep A), Pieter Roggeveen (2e groep A), Peter Pijpers (4e groep A)

De zesde ronde

In zowel groep A als B is de spanning ten top gestegen. Was het in eerdere edities vaak zo dat de koploper al een vol punt was uitgelopen en dus reeds minimaal een gedeeld eerste plaats had, dit jaar is het verschil tussen 1 en 2 (in B ook 3) slechts een halfje. Dus het kan in beide groepen nog alle kanten op. Lees verder »

De vijfde ronde

Het was me het weertje wel op deze bewuste vrijdagavond. En dat precies vlak voor het toernooi begon want tot zo ongeveer half zeven was er nog niets aan de hand. Weliswaar hadden we reeds allerlei gekleurde (weers)codes om de oren gekregen en op grond daarvan zou je zo je bed induiken om er pas tegen de morgen weer uit te komen. Zo niet echter schakers want die trekken zich doorgaans niet al te veel van dit soort berichten aan. Het was dan ook weer volle bak en er viel weer veel te genieten. Lees verder »

De vierde ronde

Voor ik aan een verslagje begin sla ik meestal dezelfde ronde van vorig jaar er op na. En als U dat ook doet dan ziet u meteen dat ik de eerste zinnen bijna letterlijk over had kunnen nemen op één naam na, Jan Vreeburg i.p.v. Ad Reijneveld. Jan versloeg (met zwart nog wel) titelkandidaat Martijn de Roode en gaat nu met een halfje voorsprong op een illuster vijftal (Pieter Roggeveen, Jerry Bey jr, Jan Havenaar, Peter Pijpers en Kees Scherpenisse) trots aan de leiding. Met een glunderend gezicht kwam hij dan ook op vrijdagavond laat, die bewuste partij inleveren. Lees verder »

De derde ronde

Het was met recht vuurwerk aan bord 1 in groep A. Pieter Roggeveen tegen Martijn de Roode. Na de eerste tijdcontrole Martijn met zwart een paard + loper en een pion en Pieter twee lopers een twee pionnen. In razendsnel tempo werd in het extra kwartier toegewerkt naar de apotheose. Het paard werd tegen een loper afgeruild maar wat overbleef waren ongelijke lopers. Lees verder »

De tweede ronde

De tweede ronde van het 28e (“VOGES OPEN”) gaf in groep A meteen al een partij van formaat te zien Peter Pijpers tegen Pieter Roggeveen. De enorme kennis van Pieter was net niet genoeg om de remise die uiteindelijk ontstond uit de weg te gaan. Voormalig kampioen Martijn de Roode won van de lager gerate Norbert de Beer en daar ook Jan Vreeburg met een fraai offer van Piet v.d.Griendt won gaan nu Martijn en Jan aan kop met een 2 uit 2. Lees verder »

De Eerste Ronde

Het 28e Open Schaakkampioenschap van Hillegom ("VOGES OPEN") is met een record aantal deelnemers (30 in groep A en 26 in groep B) zeer succesvol van start gegaan. We zagen heel wat nieuwe gezichten maar ook deelnemers die een paar jaar geleden meededen zagen we weer terug, allemaal heel hartelijk welkom. We hopen deze trend nog jaren zo voort te kunnen zetten wat voor de sponsors (Voges/Sloos/Siebelt) uiteraard ook verheugend is. Lees verder »
Zie ook de deelnemerslijst.

Guernsey 2010

Het 36e toernooi telde ditmaal 104 deelnemers (waarvan 27 uit ons kikkerlandje), tegen vorig jaar 121, een afname van 14%. De afname kwam voor een groot deel voor rekening van het Open toernooi: het Holidaytoernooi telde slechts 3 deelnemers minder. Ondanks dat het velen financieel wat minder gaat blijft het toernooi in trek. Voor al het cijferwerk van deze editie en alle voorgaande verwijs ik graag naar de website: http://www.guernseychessclub.org.gg. De 3 grootmeesters Tiger Hillarp Persson, Evgeny Sveshnikov en Nick Pert eindigden samen bovenaan. Op de gedeelde 4e plaats 5 spelers, waaronder ondergetekende. Lees verder »

Manuel Bosboom opnieuw winnaar van het (24e) Voges Open Rapidschaaktoernooi

Voges LogoZaterdag 30 oktober was het dan weer zover en waren de schakers(sters) weer van heinde en verre naar “De Hoeksteen” in Hillegom gekomen om aan het jaarlijkse Voges-Rapidschaaktoernooi deel te nemen. De kwaliteit (lees speelsterkte) in de A-groep vergoedde veel van het gemis aan kwantiteit. Zo’n 10 schakers met een rating boven de 2000 streden deze dag op het scherpst van de snede en al in de 2e ronde stonden twee zeer goede snelschakers tegenover elkaar, Piet Peelen en Manuel Bosboom. Lees verder »

38e Schaak-Vierkamptoernooi van De Uil (2010)
opnieuw gewonnen door Thomas Broek.

Het was weer eens ouderwets warm tijdens ons jaarlijkse vierkamptoernooi op 4 en 5 juni, maar of dat de reden is geweest dat het aantal deelnemers ver onder de (door ons zelf opgelegde) maat bleef, zal altijd een raadsel blijven. 48 deelnemers tegenover vorig jaar 68. Aan de reclame heeft het niet gelegen en de sfeer was er ook niet minder om dus we hopen gewoon weer op betere jaren.

Van de eventueel definitief te winnen bekers slaagde alleen Jeroen Frijling erin om zijn “Utile Dulci” beker voorgoed mee naar huis te nemen. Proficiat Jeroen. Voor volgend jaar echter hebben we maar liefst 5 bekers die op de nominatie staan om definitief gewonnen te worden. Thomas Broek, Fred van Randen, Dave Looijer, Özden Tuna wonnen al twee keer achter elkaar en Gerda Schiermeier-Palm staat meen ik ook al vier keer op de beker. Dat wordt volgend jaar of behoorlijk puzzelen of sterke spelers uitnodigen!! En met deze mededeling van huishoudelijke aard gaan we maar meteen over naar het toernooi zelf. Lees verder »

Dave Looijer, Sasha Shikman en Mick v. Randtwijk winnen 27e Jeugdschaakkampioenschap van Hillegom 2010

Zaterdag 15 mei was de jeugd weer van heinde en verre naar Hillegom gekomen om in verschillende leeftijdsklassen te proberen het kampioenschap of in ieder geval één van de vele bekers te bemachtigen. De overvolle agenda had de organisatoren gedwongen uit te wijken naar de maand mei in plaats van gebruikelijk in juni. Minpuntje aan deze datum was dat veel kinderen niet konden vanwege de vakantie. Niet getreurd, diegenen die er wel waren hadden goed weer en een goed toernooi. Lees verder »

Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2010
(Oegstgeest 1,De Zw.Pion 2, de Uil 3 en de Vrijpionnen 1 winnen in Nieuw Vennep !!)

Dinsdag 6 april 2010 was Schaakclub de Vennep gastheer van 8 verenigingen die met in totaal 16 teams van 6 schakers(sters) deelnamen aan het Rapid-schaakkampioenschap v.d. bollen-en duinstreek 2010. Het vorige onderkomen van de Vennep was vorig jaar totaal afgebrand, maar in het nieuwe clubgebouw “Het Ontmoetingscentrum”aan de Gelevinkstraat was het goed vertoeven. Bovendien had de Vennep ook geheel nieuw materiaal aangeschaft en menig club zou wensen dat ook zij dergelijk materiaal hadden. “In de brand – uit de brand“. Lees verder »