Toernooien 2016

Snelschaakkampioenschap De Uil 2016
Joost van Hal de nieuwe snelschaakkampioen van de Uil

Op een avond waar live op TV Michael van Gerwen strijdt om de wereldtitel Darts is het moeilijk kiezen, ga ik schaken of naar darts kijken. Maar dan gaat het echte schaakhart toch weer spreken, tenminste bij zo’n kleine 30 clubleden die naar De Bestemming gekomen waren om hetzij te snelschaken (5 min. pppp) of rapidschaak te spelen (20 min. pppp). Onder het genot van een oliebolletje en een drankje (in welke vorm dan ook) speelden de snelschakers eerst 9 ronden zwitsers (ingedeeld door de computer) om daarna aan de hand van de eindranglijst na die 9 ronden in groepen van 6 de slotronden te spelen. Lees verder »


Voges LogoVoges Open Hillegoms 2016

De zesde en zevende/slot ronde
Hillegom, vrijdag 9 & zaterdag 10 december 2016

Willem HensbergenIn 2011 hadden we een identiek Voges Toernooi. Ook toen de zesde en zevende ronde in dezelfde week en sterker nog, ook op 9 en 10 december. Vandaar dat ik in mijn omvangrijke archief gedoken ben om te kijken wat ik toen allemaal belangrijk vond om door te geven. De meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de slotronde maar toch wil ik voor beide groepen ook de zesde ronde vluchtig doornemen.

In groep A ging alle aandacht uit naar bord 1 waar Willem Hensbergen tegen Fred van Randen speelde. Willem een halfje voor op Fred en een vol punt op Jan Vreeburg die op het bord er naast tegen Peter Pijpers speelde. Volgens eigen zeggen (Willem dus) speelt hij dit toernooi niet goed, maar wint wel. In een alles of niets partij werd het voor Fred “niets“ en omdat ook Jan Vreeburg verloor van Peter Pijpers, was Willem nog voor de laatste ronde gespeeld werd kampioen van groep A. Lees verder »

De vijfde ronde: Willem Hensbergen in A en Herman Lemkes in B alleen aan de leiding
Hillegom, vrijdag 2 december 2016

Aan de eerste acht borden vielen in groep A maar liefst vijf remises maar uitgerekend niet aan de eerste twee. Aan bord 1 kreeg Willem Hensbergen opnieuw een “topper” van de Uil te bestrijden. Was het vorige week Jan Havenaar die in Willem zijn meerdere moest erkennen, nu was Ad Reijneveld aan de beurt. Volgens de analyses had er meer in gezeten voor Ad, maar ja, dan moet je het wel zien... Aan bord 2 ook geen remise maar winst voor Fred van Randen op Kees Scherpenisse. Fred zal dus in de komende wedstrijd met een half punt minder, tegen Willem de eer van de Uil hoog moeten houden. Lees verder »

De vierde ronde: Willem Hensberg alleen aan de leiding in groep A, Herman Lemkes en Mark van der Ploeg delen in groep B de eerste plaats.
Hillegom, vrijdag 25 november 2016

Van de 4 koplopers in groep A deed Willem Hensbergen goede zaken door Jan Havenaar te verslaan terwijl Fred van Randen en Jan Vreeburg aan bord 2 met remise genoegen moesten nemen. Willem gaat hierdoor alleen aan de leiding, maar het verschil is niet alleen qua bordpunten gering maar ook ontlopen de spelers aan de top elkaar niet veel, het worden dus spannende laatste ronden. Lees verder »

De derde ronde: 4 koplopers in A met 2½ ; Herman Lemkes in B 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 18 november 2016

In groep A eindigden deze 3e ronde maar liefst 8 partijen in remise en doordat dit ook zo was aan bord 1 tussen Ad Reijneveld en Jan Havenaar waren de winnaars aan de, zeg maar eerste 8 borden spekkopers. Willem Hensbergen, Jan Vreeburg en Fred van Randen behoorden tot de genoemde categorie en vormen nu samen met Jan Havenaar de kopgroep met 2½ uit 3. Maar ook aan het bord van Peter Pijpers tegen Jan de Jong, vooruitgespeeld op 14 november gebeurde veel. Jan overspeelde Peter maar liet in de eindfase een listig opgebouwd ëeuwig schaak toe. Enfin speelt U de partij maar na, dan kunt U het met eigen ogen zien. Lees verder »

De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 11 november 2016

Na de eerste ronde is in groep A Jan Bakker (rating 2210) toegevoegd, met een bye in die eerste ronde. In de 3e ronde komt, als alles goed gaat, Niek van der Maat er bij (rating 1925). Ik zeg “als alles goed gaat” want per 15 november krijgt hij loopgips en dan moet het mogelijk zijn, volgens Niek, om de komende 5 ronden mee te spelen. Bij de indeling voor de 3e ronde ben ik daar dan ook van uit gegaan, maar mocht er toch iets tussenkomen, dan neem ik zelf de plaats in van Niek om er toch weer een even aantal deelnemers in A van te maken. Mijn gewone rating is weliswaar 1673 geworden, maar met dispensatie van de wedstrijdleiding (geintje) en de wetenschap dat mijn Fiderating plm. 1760 geworden is, mag dat. Niek begint dus met twee bye’s aan het toernooi. Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 4 november 2016

De eerste ronde van het 34e VOGES OPEN schaakkampioenschap is op vrijdag 4 november gespeeld in de fraai verbouwde achterzaal van Eetcafé Zomerzorg. De ruim 50 deelnemers waanden zich op een ander toernooi toen zij de zaal betraden, immers de opstelling van de tafels was niet meer in lange, maar in korte rijen in de breedte van de zaal, omdat de bar zich nu in het midden bevindt. Onder de deelnemers een paar nieuwe gezichten, maar ook enkelen die weer terug waren van weggeweest. Allemaal hartelijk welkom... Lees verder »


30e Voges Rapidschaak-kampioenschap van Hillegom 2016
Alexandre Dgebuadze (GM) en Miguoël Admiraal (IM) winnen de A poule en Mark van der Ploeg en Ruben Hooghwerff de B poule

Door de grote hoeveelheid aan toernooien op zaterdag 1 oktober 2016 bleef ons aantal deelnemers ver onder wat we de laatste jaren gewend waren. We moeten tot 2008 teruggaan om een dergelijk laagte-record te zien. En precies zeven jaar later gebeurt het weer, zouden we dan in bijbelse termen gezien , de zeven vette jaren achter de rug hebben? Laten we echter nuchter blijven, het zal wel een toevallige samenloop van omstandigheden geweest zijn en dus kijken we met vertrouwen de toekomst tegemoet. In dat licht kun je ook bekijken dat we toch nog 1 GM en 2 IM’s onder de deelnemers hadden. We hadden onder de deelnemers er zelfs drie die de lange weg vanuit België hadden afgelegd om in Hillegom te spelen. Lees verder »
Fotogalerij »


44e vier-kamptoernooi van De Uil 2016
Ad Reijneveld winnaar groep 1

Normaliter begin ik dit verslag meestal met het aantal deelnemers en de (subtropische cq tropische) weersomstandigheden, maar het deelnemersaantal schommelt al jaren rond de 80 en het weer is traditie-getrouw voor onze 4-kamp “bloody hot” dus waarom zou ik niet eens een keer ons aller Ad Reijneveld voor het voetlicht halen! Zijn naam prijkte al in totaal 4x op de Jan Bakker trofee en dan probeert de organisatie toch van alles om zo’n speler van het definitief winnen af te houden. Geen middel laten we onbeproefd, want het doel heiligt de middelen. Maar helaas sterkere schakers als die nu de groep 1 bevolkten waren er niet dus dan maar “bidden” en ook dat hielp niet. Nee zonder gekheid Ad won het kampioenschap van deze groep en daarmee de definitieve beker is je van harte gegund. Lees verder »


Ye olde trip to JerusalemRidders van de Uil zakken door in Nottingham

In het weekend van 16 en 17 april is de Uil stevig doorgezakt in Nottingham. Het was hoog tijd om weer eens een bezoek te brengen aan de oudste kroeg van het Verenigd Koninkrijk. Dat is Ye olde trip to Jeruzalem 1189 AD, waar de ridders in de middeleeuwen hun laatste biertje dronken vóór hun kruisvaart naar het beloofde land.
De ridders van de Uil dronken hier hun laatste gerstenat na het schaaktoernooi waar ze ook waren doorgezakt en wel door het ijs. Lees verder »


Johannesschool Schoolschaakkampioen

Schaakclub De Uil organiseerde voor de vijfde keer de schoolschaakkampioenschappen. Er werd gespeeld om het individuele kampioenschap en het schoolkampioenschap. Er waren 41 deelnemers van zeven scholen. Om half twee deed burgemeester van Erk de eerste zet, waarna de strijd los barstte, waarbij Thijs Pouw al riep dat hij het toernooi zou winnen. Lees verder »
Fotogalerij »