Toernooien 2015

Mark snelschaakkampioenMark van der Ploeg snelschaakkampioen van de Uil 2015

Gebruikelijk bij de Uil vindt de jaarlijkse snelschaak/rapid-avond plaats op de laatste maandagavond van het jaar. Alleen als deze maandagavond op een feestdag valt wordt uitgeweken naar andere mogelijkheden. Dit jaar echter geen probleem en zo konden de festiviteiten ongehinderd een aanvang nemen na eerst in de stemming gebracht te zijn door een collage van wonderschone beelden uit de Keukenhof, vastgelegd door Jacob van Aalst. Begeleid door mooie muziek kon je als het ware een speld horen vallen, dat is bij de Uil wel eens anders geweest!
Na dit mooie intro gingen 19 snel- en 12 Rapid-schakers voortvarend te werk om te proberen een prijsje van het rijk gevulde podium te bemachtigen. We werken eerst de snelschakers af om daarna de over 2 groepen verdeelde rapid-spelers onder de loupe te nemen. Lees verder »


Voges LogoVoges Open Hillegoms 2015

De zevende/slot ronde: Hamayoon Afzali kampioen in groep A, Jan de Jong in groep B.
Hillegom, zaterdag 19 december 2015

Het was het toernooi van Hamayoon Afzali. Gedegen spelend strafte hij kleine foutjes af en de remise in de derde ronde tegen één der favorieten Ad Reijneveld bleek achteraf zijn enige halfje verlies te zijn. In de laatste ronde speelde Hamayoon tegen Niek van der Maat en toen laatstgenoemde in de slotfase in een alles of niets poging zijn geofferde loper niet meer terugzag was het pleit beslecht en werd Hamayoon Afzali met de fraaie score van 6½ uit 7 (en een TPR van maar liefst 2356) de terechte kampioen en winnaar van de Cok Ippel bokaal.
Proficiat !!
Lees verder »

De zesde ronde
Hillegom, vrijdag 11 december 2015

In groep A heeft Hamayoon Afzali al wekenlang de teugels strak in handen. De vraag rijst dan ook: wie houdt hem van de titel af? Met nog slechts één ronde te gaan en een halfje voorsprong op Ad Reijneveld (waar hij reeds remise tegen speelde) zou je bijna zeggen het is al beslist, maar in schaken kan er altijd wel iets misgaan dus wachten we in spanning af. Lees verder »

De vijfde ronde: Hamayoon Afzali in A en Mark van der Ploeg in B alleen aan de leiding
Hillegom, vrijdag 4 december 2015

Met nog maar twee ronden te gaan en een half punt voorsprong op een groepje van 3 achtervolgers is de situatie zowel in A als in B identiek. Alleen heeft in groep A Hamayoon reeds tegen twee van die achtervolgers gespeeld (1 x winst en 1 x remise) en in groep B heeft Mark nog tegen niemand van die drie achtervolgers gespeeld. De komende wedstrijd is dus voor beiden van cruciaal belang. Lees verder »

De vierde ronde: Hamayoon Afzali alleen aan de leiding in groep A,
Mark van der Ploeg en Serkan Milli delen in groep B de eerste plaats.
Hillegom, vrijdag 27 november 2015

Qua rating deden ze niet veel voor elkaar onder, René Pijlman, tot dan toe alleen koploper in groep A tegen Hamayoon Afzali. Maar gaandeweg de partij kwam Hamayoon er steeds beter in en met een reeks krachtdadige zetten trok hij de winst naar zich toe. En daar aan bord 2 Ad Reijneveld met zwart spelend tegen Joop Bakker een eenvoudig tussen-schaakje met stukwinst voor hem, over het hoofd zag, was remise het hoogst haalbare en gaat Hamayoon met een halfje voorsprong (3½ uit 4) alleen aan de leiding. Lees verder »

De derde ronde: René Pijlman in A en Marcel Verschoor in B, 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 20 november 2015

Het was vuurwerk in deze ronde aan de topborden in groep A. Ad Reijneveld mocht zich tegen Hamayoon Afzali nog gelukkig prijzen dat hij er met remise afkwam. En zo ook Jan Havenaar aan bord 3 tegen Joop Bakker. Joop stond beter maar nam tenslotte genoegen met remise. Maar aan bord 2 de partij tussen René Pijlman en Jan Vreeburg ontstond het grootste wapen gekletter. Er ontstond een eindspel van Koning en pion (René) tegen Koning (Jan). Lees verder »

De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 13 november 2015

Alvorens aan het verslag te beginnen, eerst even de mededeling dat Johan Stins (rating 1800) in groep A is toegevoegd. Met bye’s in ronde 1 en 2 begint hij met 1 punt aan ronde 3. De tweede ronde kende overigens ook weer de nodige verrassingen. Jan Vreeburg won van Willem Hensbergen al denk ik dat Jan zal zeggen “dat is geen verrassing!“. Maar ook Joop Bakker boekte zijn tweede winst. Toevalligerwijze werden beiden winstpartijen van Joop behaald op leden van Schaakclub Bergen. Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 6 november 2015

Het 33e Open Schaakkampioenschap van Hillegom ("VOGES OPEN") is met 56 deelnemers (29 in groep A en 27 in groep B) zeer suksesvol van start gegaan. Het is een evenaring van het record dat we vestigden in 2010. We zagen bovendien weer een aantal nieuwe gezichten, maar ook deelnemers die een paar jaar geleden meededen waren weer terug, allemaal heel hartelijk welkom. We hopen deze trend nog jaren zo voort te kunnen zetten, hoewel we beseffen dat ook de zaal zijn limieten heeft. Voor de sponsoren Voges/Sloos/Siebelt is het echter een verheugend verschijnsel. Lees verder »


Prijzen voor Uilen op Guernsey

Het toernooi op het Kanaaleiland Guernsey kent al enkele jaren een stabiel aantal deelnemers. In 2010 waren het er nog 104, in 2012 een topjaar met 124 en dit jaar 119 deelnemers, waarvan 69 in het Open en 50 in het Holiday toernooi. Er deden 4 grootmeesters mee en 1 internationaal meester. Maar het toernooi werd op weerstandspunten gewonnen door een jonge speler met “slechts” de titel FIDE meester, nl Thorben Koop uit Duitsland. Lees verder »


Voges LogoErik van der Doel (GM) winnaar van het 29e Voges Open Rapidschaaktoernooi 2015

Van heinde en verre waren ze zaterdag 3 oktober weer naar Hillegom gekomen en toen het toernooi eenmaal een aanvang had genomen bleef de deelnemersteller steken op 76. Een zeer fraai aantal gezien ook de grote concurrentie van schaaktoernooien in dat weekend. Maar niet alleen de kwantiteit was goed: ook de kwaliteit mocht er zijn deze zaterdag. Maar liefst 3 GM’s, 3 IM’s, 1 WIM en 1 FM gaven acte de présence in de A groep. Lees verder »


Veranderde aanvangstijden doen geen afbreuk aan de opkomst bij de Simultaan 2015

Evenals vorige jaren was de simultaan voor de jeugd gescheiden van die voor de senioren.
Bovendien begon de jeugd ook nog eens een uur vroeger. Het maakte geen al te groot verschil want over de gehele avond gerekend viel er één deelnemer (bij de jeugd) meer te noteren en dat is in een tijd van “ïnleveren” toch mooi meegenomen? Laten we het ook eens van de positieve kant bekijken. Lees verder »
Zie ook de foto's »


43e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2015
Hitte geen belemmering voor grote toeloop

Het was weer als vanouds, naarmate de toernooidatum dichterbij kwam werd de “hitte” intenser.
Toch weerhield dat zo’n 80 schakers(sters) er niet van om het altijd gezellige Uil-toernooi te spelen. In de vroege morgen van vrijdag de 5e juni waren er nog wat afzeggingen. Goede raad is dan duur, gaan we meteen de reeds ingedeelde groepen veranderen (lees doorschuiven) of wachten we tot het laatste moment. Gelukkig bleef het bij enkele afzeggingen en kon na enige drastische omzettingen, zonder al te grote veranderingen toch toegewerkt worden naar een indeling met 20 groepen waarbij we nu zelfs twee reserves hadden. Lees verder »


Uil in Edinburgh

Bij de ingang van de Thomas Aquino school zagen wij een stenen Uil. Een stukje attentheid van de organisatie dat we nog niet eerder hadden meegemaakt. Meestal kom je een beeld met een christelijk karakter tegen. Thomas van Aquino, de 13e-eeuwse theoloog en filosoof, beweerde zelfs dat hij met behulp van Aristoteles het bestaan van God kon aantonen. Nog steeds zijn de geleerden het daar nog niet over eens. In ieder geval bestaat De Uil. Als stenen beeld en als schaakclub. Wij waren erbij. Niet in Engeland. In Schotland, Edinburgh. Lees verder »


Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek 2015
Oegstgeest 1 en 2 en De Zwarte Pion 1 en 2 boeken dubbel club-sukses!

Dinsdag 7 april waren 8 schaakverenigingen te gast bij De Vrijpionnen in Voorhout. Deze van oorsprong jeugd-schaakclub heeft ook een kleine senioren-afdeling en waren bereid het Rapid-Bollenstreekgebeuren in 2015 te organiseren. En het was weer volle bak want in 4 poules (A t/m D) streden 16 teams van zes om de wisselbekers. Dit jaar waren er ook weer twee teams van Oegstgeest aangemeld waardoor het vijfde team van De Uil niet meer ingezet behoefde te worden. En dat het Oegstgeest menens was om de vorig jaar misgelopen beker weer terug te winnen was te zien aan de deelnemers van hun 1e team. Maar liefst twee IM’s deden mee (Fred Slingerland en Nebosja Nikolic) dus De Uil 1 kon de borst nat maken. Lees verder »


NHSB Rapid-kampioenschap voor 4-tallen: De Uil bijna kampioen van de NHSB, wel winnaar van de B-groep.
14 maart 2015 in Koedijk

Allereerst is een excuus aan Richard Copier op zijn plaats. Op zaterdag 14 maart was hij door miscommunicatie wel naar Hillegom gekomen maar was het team zonder hem vertrokken. Dat team bestond uit Peter Pijpers (2017), Fred van Randen (1845), Mark van der Ploeg (1767) en Cok Ippel (1658). De getallen tussen haakjes zijn de ratings. De gemiddelde rating van de Uil was 1822. Omdat ons eerste team in de 1e klasse van de NHSB uitkomt werden we geplaatst in groep B maar iedereen speelde deze dag in één grote groep en pas aan het eind werden dan de winnaars van de A, B, C en D-groep eruit gehaald. De Uil werd uiteindelijk 5e maar was wel het hoogst geplaatste B-team dus dat kampioenschap hadden we al. Lees verder »


Ruben Waaning winnaar Basisscholentoernooi 2015

De opkomst was met 57 deelnemers iets lager dan vorig jaar, maar het enthousiasme was er niet minder om. De Johannesschool had als vanouds de meeste deelnemers, gevolgd door Bommelstein. Dit jaar was ook De Akker uit Lisse vertegenwoordigd. Dat ze een sterk team hadden afgevaardigd bleek als snel. Samen met Bommelstein en Johannesschool streden ze om de schooltitel, met als kanshebber ook De Giraf. Lees verder »
Fotoalbum »


St. Albans aan tafel verslagen

Zaterdag 21 februari is onze bevriende schaakclub uit St Albans weer eens op bezoek geweest in Hillegom.
Zij bleken in blakende vorm te verkeren en pas bij het nieuwe Spaanse restaurant La Ola in Hillegom streken zij de witte vlag.
Hier hadden zij genoeg gegeten en gaven zich over. Lees verder »