Toernooien 2011

Ad Reijneveld snelschaakkampioen van De Uil 2011

Dit jaar was de opkomst beduidend minder dan in andere jaren. Slechts 29 schakers waren op dinsdag 27 december naar De Hoeksteen gekomen om te proberen de titel “Snelschaakkampioen van De Uil” te bemachtigen. Waar de mindere opkomst aan ligt zal bij schakers altijd wel een raadsel blijven. De ervaring heeft mij wel geleerd dat als je denkt dat de omstandigheden optimaal zijn voor een grote opkomst dat het dan toch weer tegenvalt. Het weer was goed, de Kerstdrukte was achter de rug, je was weer even van de straat en niet te vergeten: Henk en Jopie achter de bar! Wat wil een schaker nu nog meer? Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogallerij »


Voges LogoVoges Hillegoms Open 2011

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2011

Staand vlnr: Gijsbert de Bock (3e B), Dennis Bouwmeester (Kamp. B), Jan Havenaar (Kamp. A), Frans Arp (2e A), Peter Poncin (4e A), Pim Redeker (3e B), Roel Alferink (2e B).
Gehurkt vlnr: Ad Reijneveld (2e A), Hennie van Eeuwijk (4e A), Tjerk Albregtse (3e B)
Niet op de foto: Özden Tuna (3e B)

De zesde en zevende/slot ronde

Met zo’n 6e en 7e ronde vlak achter elkaar gaat de meeste aandacht natuurlijk uit naar de slotronde, maar toch wil ik in vogelvlucht de zesde ronde doornemen. Frans Arp de tegenstander van Jan Havenaar had slechts een halfje achterstand dus kon in principe bij winst zelfs de kop overnemen. Maar Jan nam het initiatief over en gunde Frans zelfs geen remise. En daar de twee kandidaten om Jan te achterhalen Stefan en Ad niet verder kwamen dan remise was Jan met nog een ronde te gaan reeds 1½ punt uitgelopen dus kampioen. Een waardig kampioen, proficiat. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogallerij »

De vijfde ronde.
Hillegom, vrijdag 2 december 2011

Als je de stukjes voor de website van de voorgaande jaren er af en toe op naslaat kom je wel eens tot verrassende ontdekkingen. Soms kun je hele zinnen overnemen met alleen een naamsverwisseling. Zo ook voor deze 5e ronde waarbij in 2009 Ad Reijneveld de aanval afsloeg van Rob Veenhuijsen en dit jaar weer een Uil aan kop, Jan Havenaar die een aanval van diezelfde Rob afsloeg. Rob treft het dus niet. Lees verder »

De vierde ronde.
Hillegom, vrijdag 25 november 2011

Het is al weer enige jaren geleden (in 2004 en 2005) dat Jan Havenaar het Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom won, dus zal hij gedacht hebben het moest er maar weer eens van komen. Stefan Lehmann kon in zijn partij tegen Jan niet voorkomen dat laatstgenoemde het initiatief naar zich toe trok en tenslotte ook de winst. Jan gaat nu met een halfje voorsprong op een drietal (Peter Pijpers, Rob Veenhuijsen en Frans Arp) alleen aan de leiding. Lees verder »

De derde ronde.
Hillegom, vrijdag 18 november 2011

In de derde ronde in groep A al meteen een regelrechte thriller: Ad Reijneveld tegen Jan Havenaar waar Jan zegevierend uit tevoorschijn kwam. De borden 2 en 3 werden remise zodat de winst op bord 4 van Stefan Lehmann op Peter Poncin hem meteen samen met Jan Havenaar aan de leiding bracht. Er is echter een achtervolgende groep met een half punt minder van maar liefst 7 spelers. Lees verder »

De tweede ronde.
Hillegom, woensdag 9 november 2011

In de A groep gaat na de 2e ronde slechts één schaker met de volle 100% aan kop: Ad Reijneveld. In 2009, 2006 en 2002 tekende Ad al voor het kampioenschap dus hij moet gedacht hebben, het wordt wel weer eens tijd, hoewel bij Ad het begrip tijd erg rekbaar is. Wie echter het partijverloop heeft kunnen volgen moet toegeven dat Niek van der Maat, Ad’s tegenstander zeer dicht bij een levensgrote verrassing was, doch in tijdnood ging Niek ten onder. Er ligt echter, zoals de lezer zelf wel zal constateren, een heel leger met achtervolgers op de loer die op een halfje verschil staan. Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 4 november 2011

De kop is er weer af, het 29e Open Schaakkampioenschap van Hillegom ("VOGES OPEN") is weer begonnen en hoewel het record aantal deelnemers van vorig jaar bijlange na niet gehaald werd, is een totaal van 44 spelers (in beide groepen 22) toch niet slecht te noemen. Of een iets veranderde indeling van de speeldata oorzaak is van deze terugloop, daar kan ik alleen maar naar gissen. Gelukkig zagen we ook weer diverse nieuwe spelers acte de présence geven. Lees verder »


Voges Logo

Rafael Fridman winnaar van het 25e Voges Open Rapidschaaktoernooi

Zaterdag 8 oktober waren maar liefst 67 schakers(sters) uit alle delen van het land naar Hillegom gekomen om in twee groepen te proberen een “graantje” mee te pikken uit de goed gevulde prijzenpot. Aan het begin van de week zag het er niet naar uit dat dit respectabele aantal deelnemers gehaald zou worden maar in de loop der jaren ben ik er wel achter gekomen dat schakers lang wachten met zich aan te melden wat bij mij “gekscherend” de opmerking ontlokte dat er een tijd komt waarop alle aanmeldingen de vrijdag voor het toernooi binnenkomen. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »


Voges Logo

37e Simultaan van de Harddraverij goed bezocht

Je staat er niet zo gauw bij stil, maar als je dan aan de tafel zit waar de scores ingeleverd moeten worden heb je vooral in het begin wat tijd over om over het verleden te mijmeren en de map er op na te slaan. Dan blijkt dat we in 1975 in Flora begonnen met 3 simultaangevers waarbij geen onderscheid werd gemaakt tussen senioren en junioren. Dit werd wel eens te laat voor de jeugd zodat er in 1990 besloten werd om de jeugd apart te houden zodat ze rond tien uur naar huis konden. In die tijd gebeurde het ook regelmatig dat de schrijver dezes naast de organisatie ook zelf nog simultaan gaf. Maar ja je wordt wat ouder en hopelijk ook wijzer dus heb ik voor het laatst in 1984 een simultaan gegeven.Lees verder »

Zie ook de foto's in onze fotogallarij » 


Zomersnelschaken

Het is weer voorbij het mooie zomerschaken. Op vier maandagavonden (27 juni, 4 juli, 11 juli & 18 juli) kwamen gemiddeld 20 enthousiaste schakers bijeen om de degens te kruisen boven de schaakborden. De eerste avond werd in twee groepen een snelschaaktoernooi gespeeld.  De overige drie avonden kon men kiezen voor snelschaken of rapidschaken. Piet Muller was zo vriendelijk om mij de uitslagen van de verschillende avonden toe te sturen: de uitslagen


39e Schaak-Vierkamptoernooi van De Uil gewonnen door Anno Steenberg

Als je begin juni een warm vakantie-weekend wilt plannen dan ga je daarvoor gewoon naar de KNSB (dus niet KNMI) schaakkalender en je klikt op de toernooidata van de Uil-vierkampen en… bingo je weet precies wanneer. Ook dit jaar was het “weer” raak maar toch had het de schakers(sters) niet weerhouden om in groten getale naar Hillegom te komen. Was vorig jaar een deelnemersaantal van 48 een dieptepunt in een lange traditie, dit jaar gingen de aanmeldingen tot vlak voor het toernooi nog steeds door met als resultaat 72 deelnemers verdeeld over 18 groepen van 4 en ingedeeld op rating, want dat willen de meeste toernooischakers toch wel graag, dat hun resultaat doorgegeven wordt aan de rating-commissie. Met de indeling op rating, moet je af en toe wel eens wat water bij de wijn doen, wil je niet dat clubgenoten die elkaar dikwijls meerdere keren per jaar toch al ontmoeten nu ook weer tijdens het vierkamptoernooi tegen elkaar spelen. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogallerij »


Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2011
(De Uil 1, De Uil 3, Sassenheim 1 en Daniël Noteboom 2 winnen in Noordwijk!!)

Dinsdag 26 april 2011 was “De Vinkenhof” aan de Achterzeeweg te Noordwijk het toneel van het het Rapid-schaakkampioenschap van de Bollenstreek. Gastheer/vrouw Daniël Noteboom ontving die avond ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan maar liefst 96 schakers/sters verdeeld over 8 verenigingen, In 4 poules van 4 teams streden deze avond 16 zestallen om de eer van een wisselbeker en vooral om de vriendschapsbanden weer eens flink aan te halen. Lees verder »


Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek: Gedegen winst De Uil 3

Het jaarlijkse rapidtoernooi werd gespeeld in een oude kerk in Noordwijk. De Uil 3 bestond uit 1) Ronald, 2) Mark vd Ploeg, 3) Richard Copier, 4) Cok Ippel, 5) Nico, 6) Pim vd Aar. Ingedeeld in poule B tegen De Uil 2 en Nieuw-Vennep 1 en 2. Als dat maar goed gaat! Lees verder »


De Toermalijn kampioen schaken.

Woensdag 16 maart is het schaakkampioenschap basisscholen Hillegom gehouden in de Hoeksteen. Er hadden zich acht scholen aangemeld, waarvan één met twee teams. Omdat de scholen meer dan de benodigde vier leden per team bij zich hadden, is er een All Star team samengesteld om aan een even aantal deelnemers te komen, zodat iedereen kon spelen. Er werden zes ronden gespeeld, en we mogen zeggen dat er met veel inzet en plezier werd geschaakt. Lees verder »
Zie ook de foto's in onze fotogallarij »