Toernooien 2018

Snelschaakkampioenschap De Uil 2018

Claudia Kuijs-Grannetia nieuwe snelschaakkampioene van de Uil

Veni, Vidi, Vici - ofwel Zij kwam, Zag en Overwon.
Claudia Grannetia, wie bij de Uil herinnert haar niet? Als Claudia Grannetia speelde zij jarenlang intern bij de Uil aan de top.

Extern speelde zij de laatste jaren op eigen verzoek in het derde. Maar ook bij de Nederlandse meisjes en later de vrouwen scoorde zij er lustig op los. Vanwege haar studie verhuisde zij naar Leiden en daarmee kwam ook een eind aan haar lidmaatschap van de Uil. Zij trouwde met Yorg Kuijs en verhuisde naar Oss. Claudia is moeder van een dochter van ruim een jaar (Lina). Lees verder »


Voges LogoVoges Open Hillegoms

De 7e/slot ronde: Duleen van Gunsteren kampioen in groep A, Martin Zegstroo prolongeert titel in groep B
Hillegom, zaterdag 22 december

Duleen van GunsterenHet was het toernooi van Duleen van Gunsteren. Op de beslissende momenten toeslaan en zorgen dat je afstand blijft houden. Zo ook in de laatste ronde in zijn partij (met zwart) tegen Jan Vreeburg. Naast hen speelde “belager” Jan Havenaar tegen Aad de Bruijn, en laat nu juist Aad deze dag in vorm zijn. Al spoedig bleek er voor Jan sowieso niet veel meer in te zitten dan remise, waarop aan het bord van Duleen de vrede getekend werd, nog voordat de uitslag van bord 2 definitief was.

Dat men het goed ingeschat had bleek wel uit het verdere verloop waarbij Jan Havenaar langzaam maar zeker teruggedrongen werd en tenslotte de koning om moest leggen. Duleen van Gunsteren werd hierdoor met een vol punt voorsprong op Jan Havenaar en Aad de Bruijn (beiden 5 punten en gedeeld tweede) kampioen in groep A met 6 punten en winnaar van de Cok Ippel bokaal. Proficiat. Twee halfjes verlies door een bye en remise in de laatste ronde. Met een rating van 1851 scoorde hij een TPR van 2323!! Zeer sterk en fraai gespeeld!! Lees verder »

De 6e ronde
Hillegom, vrijdag 14 december

Nog even ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 22 dec. 13.00 uur.

In groep A heeft Duleen van Gunsteren opnieuw een aanval op zijn koppositie afgeslagen. Ditmaal bestreed hij, toch niet de minste, Ad Reijneveld met b3 en dat hij zich goed voorbereid had bleek wel uit het vervolg. Ad moest tenslotte de koning omleggen. Duleen heeft in de zes gespeelde ronden nu vijf keer winst behaald en slechts een halfje afgestaan door middel van een opgenomen vrije ronde (bye). Degene die Duleen eventueel nog kan inhalen of voorbijstreven is Jan Havenaar (op een halfje achterstand) maar hij is wel afhankelijk van een misstap van de koploper. Zaterdag 22 december laat in de middag weten U en ik alles. Lees verder »

De 5e ronde: Spanning terug in groep B (4 spelers aan kop) tegenover één in A.
Hillegom, vrijdag 7 december

Meestal begin ik het verslag met groep A, maar de drastische veranderingen in groep B hebben mij van mening doen veranderen. En U kent de uitdrukking “verandering van spijs doet eten“.
Korneel Joppe heeft met zijn fraaie overwinning op koploper Mahesh Patil, de knuppel in het hoenderhok gegooid mede ook door de overwinningen van Arie Meruma en Martin Zegstroo op resp. Kees van Toor en Bert Bergshoeff. Korneel, Mahesh, Arie en Martin gaan nu gezamenlijk aan de leiding met 4 uit 5. Dat kunnen nog zeer spannende leuke laatste twee ronden worden. Lees verder »

De vierde ronde: Fred van Randen en Duleen van Gunsteren aan kop in A maar Mahesh Patil in B is de enige met een 100% score en heeft een punt voorsprong.
Hillegom, vrijdag 30 november

In groep A was de spanning er al maar die is door de overwinning van Fred van Randen op Dennis Bouwmeester en de bye van Duleen van Gunsteren flink aangewakkerd. Twee spelers aan kop (Duleen en Fred) met 3½ punt en nog maar 3 ronden te gaan. Normaal gesproken spelen ze dan in de 5e ronde tegen elkaar. Voor de neutrale liefhebber misschien een aansporing om op vrijdag 7 december eens een kijkje te nemen in de achterzaal van Zomerzorg. Maar het zijn niet alleen genoemde twee die de toon aangeven, want op slechts een halfje staat Jan Havenaar, wachtend op eventuele misstappen van de leiders. Lees verder »

De derde ronde: Duleen van Gunsteren in A en Mahesh Patil in B als enigen zonder puntverlies.
Hillegom, vrijdag 23 november

In groep A heeft Duleen van Gunsteren, na een mistasting in de slotfase, van Willem Hensberrgen knap de winst gegrepen en zich met een halfje verschil losgemaakt van een tweetal belagers nl. Fred van Randen (winst op Rudolf Kat) en Dennis Bouwmeester (winst op Frans Arp). Twee weken op rij bewijst Duleen dat hij met een rating van 1854 zijn mannetje staat tegenover spelers boven de 2000. Maar de weg is nog lang want na de twee spelers met dat halfje achterstand komt een groep van zes spelers met 2 punten. En dat zijn niet de minsten (Ad Reijneveld, Niek v.d. Maat, Kees Scherpenisse, Jan Havenaar, Jan Vreeburg en Frank Homburg), zij hebben in het verleden wel bewezen tot veel in staat te zijn. Lees verder »

De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 12 november

Het zijn de nieuwkomers die in ronde twee de toon aangaven.

In groep A was het Duleen van Gunsteren, die de zegereeks van Jan Havenaar een halt toeriep en door zijn winst is hij alleen op kop gekomen want aan bord twee waar ook twee een-punters speelden (Rudolf Kat tegen Dennis Bouwmeester) werd het na zware strijd remise. Rudolf en Dennis dus op 1½ maar zij hebben inmiddels gezelschap gekregen van Willem Hensbergen, Ad Reijneveld, Frans Arp, Niek v.d. Maat, Kees Scherpenisse en Fred van Randen. En zeg nou zelf, een halfje verschil met nog 5 ronden voor de boeg is te doen. Aan de borden 3 en 4 gebeurde wel het een en ander. Bord 3 tussen Hennie en Willem en bord 4 tussen Ad en Cok. In beide partijen was een loperoffer aanleiding tot vuurwerk. In beide gevallen liep het slecht af voor diegene die de loper offerde maar in de partij van Ad-Cok had er beduidend meer in gezeten voor Cok, kijk de partij maar eens rustig na. Groep A kent na ronde twee geen spelers meer met een 0-score.  Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 9 november

De kop is er weer af, het 36e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 9 november in Eetcafé Zomerzorg, van start gegaan. Ook nu weer hadden we te maken met een stroeve start, maar naarmate we steeds dichter bij de aanvangsdatum vorderden kwam de stroom van oud-deelnemers op gang, uitmondend in een deelnemers aantal van 56 (24 in A en 32 in B). Dit jaar een respectabel aantal nieuwe spelers, maar ook enkelen die na één of meerdere jaren van afwezigheid de route .naar ons toernooi weer gevonden hebben. Van harte welkom allemaal.....

Stipt om acht uur hield voorzitter Jan Plomp zijn openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 36e toernooi weer gehouden kon worden. Ook wedstrijdleider Cok Ippel kreeg nog even het woord om wat mededelingen van huishoudelijke aard aan de man te brengen. Samen met mede-organisator Peter Kaptein, computer/bulletin deskundige Jan Havenaar en Ad Reijneveld als schaakpartij-ingever, geven zij dit toernooi de uitstraling die het verdient. En niet te vergeten, Richard Nigten, onze onvolprezen webmaster die alle gegevens kanaliseert en op de web-site aan de trouwe lezers doorgeeft. Lees verder »


32e Voges 'Rapid' Schaaktoernooi 2018

Robby Kevlishvili (IM) winnaar van het 32e Voges Open Rapidschaaktoernooi 2018
Hillegom 29 september 2018

De opzet was dit jaar dezelfde als vorig jaar. Een A-groep van zeg maar spelers boven de 1900 die om geldprijzen streden en daaronder achtkampen waar de bovenste drie van iedere groep prijzen in natura uit konden zoeken. Ook nu was de concurrentie van toernooien op die bewuste zaterdag 29 september groot. Op de woensdag in diezelfde week stond de teller nog maar op 12 in de A groep en ruim 30 in de achtkampgroep. Doch zoals zo vaak bleek ook nu weer dat schakers late aanmelders zijn want vanaf donderdag begon het te lopen tot laat op de vrijdagavond toe. Het leverde een zeer sterk gezelschap in de A groep op. Maar liefst 1 GM, 6 IM’s en 2 FM’s gaven acte de presence. Uit alle delen van Nederland, maar ook België, Polen, Oekraine en Rusland was men naar Hillegom gekomen. Het moet echter gezegd dat genoemde laatste drie niet speciaal naar Hillegom gekomen waren, men was op doorreis en pikten zo hier en daar een toernooitje mee.

Uiteindelijk bleef de teller steken op 24 spelers voor de A groep (die zeven ronden zwitsers speelden) en 45 voor de achtkampers. Uit die 45 werden 4 achtkampen geformeerd op aflopende rating en de overblijvende 13 spelers(sters) speelden in één grote groep (13) ook zeven ronden zwitsers. Een iets mindere opkomst dan vorig jaar toen we maar liefst 80 deelnemers mochten verwelkomen. Lees verder »


Veel animo voor schaaksimultaan

Op maandag 10 september was weer de jaarlijkse schaaksimultaan ter gelegenheid van de Najaarsfeesten. Er is dan een speciale groep voor de jeugd en een speciale groep dan wel groepen voor de senioren.

Om 19.00 uur begon de jeugd. Waren er vorig jaar maar 10 jeugdige schakers naar de Bestemming gekomen, nu mocht de organisatie maar liefst 23 deelnemers verwelkomen. Deze onverwacht hoge toeloop zorgde voor heel wat geschuif met tafels en stoelen, maar uiteindelijk verliep alles op rolletjes. Lees verder »


46e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2018: Vincent Oudewaal winnaar van groep 1
“wie de jeugd heeft, heeft de toekomst“

Rectificatie: misschien had U het al gemerkt, maar de bekend gemaakte data voor het 47e Vierkamptoernooi waren onjuist. (2 en 3 juni viel op zondag/maandag) Na rijp beraad is besloten het toernooi te houden op 14 en 15 juni 2019. Excuses hiervoor.

Voor het tweede jaar met ons vierkamptoernooi in De Bestemming, en het moet gezegd , alsof er niets veranderd is. Het weer was weer ouderwets warm, maar ook de deelnemers waren weer in groten getale naar Hillegom gekomen. Bij het “sluiten van de lijnen“, om maar in songfestival-termen te spreken, waren er 80 deeelnemers(sters) en daar kwam tot onze grote vreugde geen verandering meer in. Ja sterker nog, om klokslag 20.00 uur vrijdagavond was iedereen aanwezig, zelfs een op goed geluk naar Hillegom afgereisde reserve moest onverrichterzake huiswaarts keren.

In zijn korte openingswoord haalde voorzitter Jan Plomp nog even de nieuwe privacy-wetgeving aan vooral met het oog op eventueel te plaatsen foto’s op de website van De Uil. De dames achter de bar, Hannie en Lyda kregen een bemoedigend woord waarna wedstrijdcoordinator Cok Ippel en met hem ook mede-organisator Peter Kaptein in het kort de regels uitlegde en kon een ieder vol goede moed aan de eerste ronde beginnen. Op zaterdagmorgen om 10.00 uur de tweede en op zaterdagmiddag 14.00 de laatste ronde. Lees verder »


Oegstgeest 1, De Vennep 1, De Toren 1 en De Uil 5 winnaars van de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams

Het was al weer de 32e keer dat de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams gehouden werden. Dit maal was de jubilerende Schaakclub De Zwarte Pion (75 jaar) de gastheer en op 3 april, de dinsdag na Pasen, waren maar liefst 16 teams van 6 verenigingen ofwel 96 spelers aanwezig in de grote zaal van ’t Poelhuys te Lisse. Een zaal die qua ruimte uitermate geschikt is om dergelijke evenementen te organiseren.

Het zijn echter niet allemaal halleluja geluiden rondom dit jaarlijkse evenement. Meer dan ooit moest er gebeld worden om aan het vereiste aantal van 16 zestallen verdeeld over 4 poules te voldoen. Een extra team van De Uil (het vijfde zestal van de Uil) en een, zoals ik het noemde, All Stars Combinatie-team, bestaande uit diverse reserve spelers van reeds meespelende verenigingen, maakten het plaatje compleet. Dat neemt niet weg dat we ons voor een ander jaar moeten beraden of we op de ingeslagen weg door gaan of dat we misschien naar 3 poules van 4 teams (12 teams is 72 spelers) moeten switchen. Dat wil echter ook zeggen dat de inkomsten (elke vereniging droeg €10,= per vooraf gepland team bij om de zaalhuur te kunnen bekostigen) dan ook naar beneden gaan, tenzij je ook dan weer gaat verhogen. Is de dinsdag na pasen nog steeds de geschikte datum? Allemaal vragen die bij een eventuele evaluatie aan de orde komen. Lees verder »


Piet Muller wint Jam-Toernooi

Traditiegetrouw gingen acht leden van schaakclub De Uil naar Zetten voor het jaarlijkse Jam-Toernooi. Er werd met wisselend succes geschaakt door de Uilen, behalve door good-old Piet Muller. Piet was in zeer goede doen en hij speelde dan ook zeven ronden aan het eerste bord, bestemd voor de hoogstgeplaatste in de groep. Lees verder »