Toernooien 2021

Voges LogoVoges Open Hillegoms

De zevende ronde, Jan Havenaar prolongeert titel in A, Arie Meruma kampioen in B
Hillegom, zaterdag 18 december 2021

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het is Jan Havenaar dan toch weer gelukt om de titel in groep A te veroveren. Hij begon met een half puntje achterstand op Zaheeruddin Asefi, maar Jan is een echte toernooi-tijger en wist met sterk spel klein voordeel uit te bouwen tot een toren meer en toen ook nog eens de tijdnood voor zijn tegenstander om de hoek kwam kijken, bleek dit afdoende voor de winst. Weliswaar had Homayoun Mohtaat, de andere Afghaan in ons toernooi met winst op Dick Roosa een zelfde eindresultaat als Jan (5½ punten), maar het WP van Jan was een vol punt meer en derhalve ging de beker naar de titelhouder: Proficiat Jan. De Cok Ippel-bokaal mag weer een jaar blijven.

Peter Pijpers kende wat minder goede avonden/middagen maar wist het toernooi toch te besluiten met een zege op Kees Scherpenisse. en kwam daarmee samen met Zaheeruddin Asefi op de gedeelde 3/4e plaats. Dick Roosa, Frans Arp, Niek van der Maat en verrassenderwijs Richard Copier legden beslag op de gedeelde 5e t/m 8e plaats. Was het vorig jaar Martin Zegstroo die in deze groep 7 remises bewerkstelligde, dit jaar viel die eer te beurt aan Ad Reijneveld. Lees verder »

De zesde ronde
Hillegom, zondag 12 december 2021

Nog even ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 18 dec. 11.30 uur).

In groep A is Zaheeruddin Asefi middels een fraaie overwinning op Peter Pijpers alleen aan de leiding gekomen. Maar ook zijn landgenoot Homayoun Mohtaat en bekerhouder Jan Havenaar wisten te winnen van resp. Fred van Randen en Niek van der Maat, en hebben slechts een half puntje achterstand op de koploper.
Dus zaterdag 18 december wordt het er op of er onder als Jan en Zaheeruddin de degens kruisen. Lees verder »

De vijfde ronde: In beide groepen 2 spelers aan kop met 4 punten uit 5 wedstrijden.
Hillegom, zondag 5 december 2021

In groep A heeft Peter Pijpers met een fraaie zege op Homayoun Mohtaat de kop van hem overgenomen, maar hij wordt vergezeld door Zaheeruddin Asefi (een landgenoot van Homayoun) die met wit Dick Roosa in de slotfase geen kans bood. Het koploper-tweetal wordt echter op een halfje gevolgd door Jan Havenaar en Homayoun Mohtaat, bepaald geen spelers die je moet onderschatten. Lees verder »

De vierde ronde: Homayoun Mohtaat alleen aan de leiding in groep A na winst op titelverdediger Jan Havenaar. Jan Koopman doet dit in groep B.
Hillegom, vrijdag 26 november 2021

Eerst even over de voortzetting van het toernooi, na de aangekondigde verscherpte maatregelen. De verplichte 1,5 meter afstand wordt nu een heet hangijzer omdat in Zomerzorg, zoals eigenaar Nigel Siebelt mij toevertrouwde, 1/3e aan zaalruimte Ingeleverd moet worden. Tot en met 18 december kunnen we dus niet meer spelen in Zomerzorg, maar gelukkig hebben we Hannie nog. Hannie de vrouw achter de bar in De Bestemming heeft met het bestuur (= Hillegomse Harmonie Kapel)) overlegd, en hoera we kunnen het toernooi voortzetten alleen niet meer op vrijdagavond, maar overdag op zondag. Helaas we hadden geen andere keus.

We spelen nu op zondag 5 december (St. Nicolaas) aanvang 12.30 (half een) omdat we om 17.00 dicht moeten. De zesde ronde is op zondag 12 december om 12.30. En als alles een beetje volgens de verwachtingen verloopt, zouden we op 19 december (zonder die 1,5 meter beperking) weer terecht kunnen in Zomerzorg.

Door al deze veranderingen is het wel van belang dat U aan cok ippel doorgeeft, via de gebruikelijke kanalen, wanneer U niet kunt spelen. Lees verder »

De derde ronde: In beide groepen meerdere spelers aan kop met 2½ punten.
Hillegom, vrijdag 19 november 2021

In groep A was na afloop het plotselinge vertrek per ambulance van Rudolf Kat het onderwerp van gesprek. Dit is echter niet de juiste plek om hier dieper op in te gaan. Rudolf verblijft in het LUMC en moet herstellen wat toch wel enige tijd zal vergen waardoor het toernooi voor hem als afgeschreven moet worden beschouwd. Zijn partij tegen Jan de Jong is volgens de regels (afgebroken partij) voorlopig als remise genoteerd.

Ad Reijneveld en Jan Havenaar hebben zich met hulp van de computer gebogen over een “redelijke” uitslag. Het heeft er toe geleid dat de partij met een reglementaire 1 (heeft dus geen invloed op de rating) voor Jan de Jong wordt genoteerd. Moeilijke beslissingen, die niet altijd ieders instemming hebben, maar we moeten wel verder. We wensen Rudolf een goed herstel toe en hopen hem spoedig weer achter het schaakbord aan te treffen. Lees verder »

De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 12 november 2021

De eerste score deze avond viel niet achter het schaakbord maar vanaf het televisie-scherm. Het demissionair kabinet gaf een negatieve score te horen door middel van een drie weken (?!) durende lockdown voor de horeca. Om 20.00 uur sluiten betekende niet meer kunnen spelen in de avond in Zomerzorg. Goede raad was duur, en ijlings overleg met Nigel van Zomerzorg leverde wel mogelijkheden op, maar allemaal overdag en in het weekend. We zijn er echter in geslaagd, met medewerking van Nigel, om het toernooi de komende drie vrijdagavonden te spelen in ons clubgebouw De Bestemming, Juliana van Stolberglaan 18 2181 SW Hillegom.
Geen bar bediening, maar die drie weken komen we ook wel weer door. Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, zaterdag 5 november 2021

Het 38e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 5 november 2021 in Eetcafé Zomerzorg, na een jaar afwezigheid vanwege de Covid-pandemie, weer van start gegaan.
Met alle beperkingen, zoals de corona-check + ID hebben we toch nog het respectabele aantal van 44 deelnemers, in beide groepen 22. Op de flyer hadden we al een maximum van 54 deelnemers laten noteren, maar na de eerste avond denk ik dat een aantal van 50 meer in overeenstemming is met de ruimte. Het Voges Open heeft al jaren een erg trouwe aanhang maar toch konden we weer enkele nieuwe spelers begroeten. Van harte welkom!!
Ondanks de Corona-check konden we toch klokslag acht uur beginnen. Voorzitter Jan Plomp hield een kort openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt (Zomerzorg) bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 38e toernooi weer gehouden kon worden. Ook wedstrijdleider Cok Ippel kreeg nog even het woord om wat mededelingen van huishoudelijke aard aan de man te brengen. Lees verder »