Toernooien 2009

Ad Reijneveld snelschaakkampioen van de Uil  2009

Traditioneel wordt het schaakjaar bij de Uil (als het even kan) afgesloten in de week tussen Kerst- en Nieuwjaar met de jaarlijkse snelschaakavond. Een gebeurtenis die toch wel in de smaak valt (denk oa. aan de bitterballen) bij menigeen getuige ook de grote opkomst op maandagavond 28 december 2009. Ook dit jaar waren er maar liefst 45 deelnemers (44 mannen en 1 vrouw (Claudia)) die op de 64 velden de degens met elkaar kruisten maar dan wel “in slechts vijf minuten”. Lees verder »Voges Logo

Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2009

De slotronde

Het 27e “VOGES-OPEN” zit er weer op en heeft in groep A Ad Reijneveld en in groep B Rein Thierry met Rob Hak als winnaars opgeleverd. Ad won de Cok Ippel-trofee en Rein Thierry (op grond van een beter weerstandspunten-totaal) de Aalstech-trofee.
De spanning in groep A bleef er niet lang hangen want al heel snel werd aan bord 1 (Peter tegen Ad) tot een “grootmeesterlijke” remise besloten en was Ad niet meer in te halen. Aan bord twee Frans Arp tegen Aad de Bruijn (twee clubgenoten) ging men er wel hard tegenaan. In een franse partij bewees Aad een kenner van deze opening te zijn en trok uiteindelijk aan het langste eind wat hem een ongedeelde plaats in de eindrangschikking opleverde. Lees verder »

De Winnaars

De zesde ronde

In groep A, het wordt bijna eentonig, wist Ad Reijneveld opnieuw te winnen. In een vooruit gespeelde partij met wit tegen Kees Scherpenisse toonde hij zich opnieuw de sterkste. Ad is inmiddels een vol punt uitgelopen op Peter Poncin en Aad de Bruijn. Zowel Peter als Aad hadden een zwaar bevochten winstpunt nodig om bij te blijven. Peter tegen Joop en Aad tegen Martijn. Laatstgenoemde (bekerhouder) heeft inmiddels 1½ punt achterstand en is dus uitgeschakeld voor de titel. Martijn en Frans Arp hebben 4 punten en zitten nog steeds in de race voor het prijzengeld. Lees verder »

De vijfde ronde

Opnieuw wist Ad Reijneveld een aanval op zijn leiderspositie in groep A te bezweren. Rob Veenhuijsen toch waarlijk een tegenstander van formaat moest na verwoede strijd de koning omleggen. Maar ook Martijn de Roode wist zich aan de listen en lagen van Frans Arp te onttrekken en scoorde het volle punt en blijft dus dat halfje achter. Lees verder »

De vierde ronde

Het doet mijn oprechte Uil-hart toch wel goed dat Ad Reijneveld in de A-groep er na spannende strijd met over en weer kansen toch in geslaagd is de kop van Martijn de Roode over te nemen. In de interne en bondscompetitie had Ad al bewezen in vorm te zijn, dus we zijn benieuwd naar het vervolg. Een drietal schakers (Martijn de Roode, Rob Veenhuijsen, en Frans Arp) ligt met slechts een halfje achterstand op de loer om het Ad zo moeilijk mogelijk te maken. Lees verder »

De derde ronde

Aan de eerste vier borden in groep A wonnen deze avond alle witspelers, bord 5 tekende voor een remise maar aan de laatste drie borden waren de zwartspelers weer de baas. U kunt op de website wel zien om welke schakers het gaat. Qua verhaal (of is het wel een verhaal?) wordt het een beetje eentonig want Martijn wist opnieuw te winnen en ditmaal nog vrij snel ook. Lees verder »

De tweede ronde

Voor de bijgelovigen onder ons kon de datum van de 2e ronde niet slechter gekozen zijn “vrijdag de 13e “ Maar gelukkig zijn schakers vrij nuchter (hoewel?) dus werd er die vrijdag in Zomerzorg een volledig programma afgewerkt zonder al te veel bye’s. Het ging er weer spannend aan toe vooral de topborden gaven elkaar niet veel toe. In groep A verdedigde Martijn de Roode zijn kop-positie tegen Rob Veenhuijsen maar tegen middernacht moest Rob toch de koning omleggen.  Lees verder »

De eerste ronde

De kop is er af, het 27e Open Schaakkampioenschap van Hillegom ("VOGES OPEN") is weer van start gegaan. Deze openingszin gebruiken we al jaren en het moet gezegd, hij ligt goed in het gehoor en je kunt naadloos overgaan op de details van het toernooi. Zo is het aantal deelnemers gelukkig weer in stijgende lijn (21 in de A- en 23 in de B-groep, was vorig jaar 19 om 20) Of dit nu komt door goed gekozen data, veel reclame of weinig concurrentie is moeilijk te peilen, het is in ieder geval plezierig voor sponsor Voges (Albert), co-sponsor Sloos (Rob), vaste gastheer Zomerzorg (Hennie en Nigel) en uiteraard ook voor de organiserende vereniging De Uil, zij allen willen het immers de deelnemers zo goed mogelijk naar de zin maken. Lees verder »
Definitieve deelnemerslijst »


Succes voor Uilen op Guernsey

Van 18 tot 24 oktober is op het Kanaaleiland Guernsey het 35e internationale schaaktoernooi gehouden. Verdeeld in 2 groepen, de Open groep en de Holiday groep. Men had dit jaar 3 grootmeesters weten te strikken: Tiger Hillarp Persson (Zweden), Oleg Korneev (Rusland) en Bojan Kurajica (Bosnië-Hercegovina), een internationaal meester en enkele Fide/Kandidaatmeesters. In totaal waren er 120 deelnemers, 72 in de Open groep en 48 in de Holiday groep. Lees verder »


Manuel Bosboom winnaar 23e Voges Open Rapidschaaktoernooi.

Zaterdag 10 oktober vond in de Hoeksteen te Hillegom onder auspiciën van Schaakvereniging De Uil het jaarlijkse Voges Rapid-schaaktoernooi plaats. Maar liefst 70 schakers(sters) waren deze dag naar de Hoeksteen gekomen om elkaar in 2 groepen 7 rondes lang te bestrijden in partijen van 20 min. p.p. Voor de organisatie een enorm succes want vorige jaar was de deelname nog maar 44.
Er werd de eerste drie rondes ingedeeld op rating wat wil zeggen dat de toppers elkaar niet of pas in de derde ronde konden tegenkomen. Spelers in groep A met een hoge rating zoals Manuel Bosboom, Bruno Carlier en Fred Slingerland, Jovan Ceko en Bart Piet Mulder waren dan ook na twee rondes allen met een 100% score bovenin te vinden. Lees verder »


Goede opkomst bij het Simultaanschaken van de Harddraverij

Er heerste weer een gezellige drukte bij het simultaanschaken in het kader van de harddraverijfeesten. Maar liefst 58 schakers(sters) waren maandagavond 7 september naar de Hoeksteen gekomen om het deze avond eens waar te gaan maken. Zij zouden eens laten zien hoeveel ze in hun mars hadden. Dat het in de praktijk toch wel iets anders uitpakt bewees deze avond. Lees verder »


26e Jeugdschaakkampioenschap van Hillegom gewonnen door Dave & Cheryl Looijer

Zaterdag 13 juni stond weer in het teken van het jeugdtoernooi van S.C. De Uil. Door de overvolle schaakkalender en het feit dat op dezelfde dag een Grand-Prix toernooi gehouden werd in Alphen a.d. Rijn (Leidse Schaakbond) was de opkomst een stuk minder dan vorig jaar.  Toch zullen de 19 opgekomen jongens en meisjes met veel plezier terugkijken op dit toernooi. Lees verder »
Einduitslag »


37e Schaak-Vierkamptoernooi gewonnen door Thomas Broek.

Het blijft toch een merkwaardig fenomeen zo’n vierkamptoernooi. Twee weken voor de datum heb je nauwelijks 16 deelnemers en pas in de laatste week begint het een beetje te lopen met als uitkomst toch nog een respectabel aantal van 68 deelnemers. Wij van de Uil hebben dikwijls de indruk dat men eerst het weer af wil wachten, want het wil nogal eens behoorlijk “warm”zijn op de data van het Uil-toernooi. Toeval?  Laten we het op een speling van het “natuur-lot” houden. Lees verder »
Alle Uitslagen »


Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2009

Titels in 4 poules  keurig verdeeld over 4 verschillende verenigingen!!

Dinsdag 14 april 2009 was de jubilerende schaakvereniging Katwijk (75 jaar) in het prachtige zalencomplex “Tripodia” te Katwijk onze gastheer voor een slordige 100 schakers uit de bollen-  en duinstreek.
In 4 poules van elk 4 teams (elk team bestond uit 6 spelers) bestreden zij elkaar om in het bezit te komen van al jaren meegaande bekers. Behalve in poule A want daar was het vorig jaar Oegstgeest 1 gelukt om 5 keer in totaal de Radio Modern beker te winnen en dus werd het kostbare kleinood hun eigendom. Gelukkig hadden zij toegezegd een nieuwe beker beschikbaar te zullen stellen dus op dat gebied geen probleem. Lees verder »