Toernooien 2013

Ad Reijneveld Snelschaakkampioen 2013

Het lijkt alweer zo lang geleden! Maar daar is een goede verklaring voor: het ís namelijk ook al heel lang geleden.
We schrijven 30 december 2013 als leden en vrienden van De Uil zich verzamelen voor de jaarlijkse strijd om het Snelschaakkampioenschap van Hillegom. Of natuurlijk gewoon voor een gezellige avond schaken met mooie, verrassende maar vooral ook veel foute zetten of zelfs grove blunders. Gelukkig is het tempo van 5 minuten p.p.p.p. dusdanig dat de gemaakte blunders snel weer uit het geheugen kunnen worden gewist. Lees verder »


Voges LogoVoges Open Hillegoms Kampioenschap

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2013


Knielend de winnaars: Jan Havenaar (groep A) en Tjerk Albregtse (groep B).
Staand vlnr: Loek Veenendaal (2e B), Jacob van Aalst (3e B), Gijsbert de Bock (5e B), Özden Tuna (5e B), Erik Corneth (3e A), Peter Poncin (1e A), Aad de Bruijn (3e A), Rein Thierry (3e B) en Cok Ippel (5e B).

Jan Havenaar op SB kampioen in groep A, Tjerk Albregtse in groep B
Hillegom, zaterdag 21 december 2013

Wat niemand meer verwachtte, zeker niet toen Peter Poncin als eerste de volle winst pakte tegen Rudof Kat, gebeurde toch. Jan Havenaar haalde na felle strijd tegen Erik Corneth ook de winst binnen en aangezien na de voorafgaande ronde Peter maar liefst 2 volle weerstandspunten op Jan voorstond leek het feliciteren van Peter meer dan gerechtvaardigd. Maar na alle uitslagen ingevoerd te hebben bleek de computer anders te denken. Zowel Peter als Jan hadden dezelfde wp (28,0) dus moest het SB redding brengen en dat was met 0,25 meer in het voordeel van Jan. En hiermee werd Jan Havenaar de kampioen en winnaar van de Cok Ippel bokaal. Proficiat Jan! Lees verder »

Partijanalyses Open Hillegoms Marcel Lek

Marcel Lek heeft van een aantal partijen die hij in Het Voges Open Hillegoms heeft gespeeld partijanalyses gemaakt die op YouTube bekeken kunnen worden:

Ronde 2: Wim Hoffenaar - Marcel Lek
Ronde 5: Hans Heshusius - Marcel Lek
Ronde 6: Marcel Lek - Piet Muller
Ronde 7: Marcel Lek - Peter van Bakel

Ronde 6
Hillegom, vrijdag 13 december 2013

Mocht Jan Havenaar van adel geweest zijn, hij had direct een aantal lijfspreuken kunnen laten graveren. Wat te denken van “Luctor et Emergo” Ik worstel en kom boven en is te vinden in het Zeeuwse wapen.. En de spreuk uit het Nederlandse wapen “Je maintiendrai “ ik zal handhaven. Beiden van toepassing op Jan want zeg nou zelf had iemand hem na zijn nederlaag tegen Ad Reijneveld nog kampioens-kansen toegedacht? Maar Jan is echt een toernooi-tijger en dat ervoer ook Jan Bakker in de zesde ronde. Want al vrij snel kreeg Jan H het betere van het spel en tegen het eind kwam Jan B er niet meer aan te pas. Maar ook Erik Corneth is zo’n toernooi-tijger. Lees verder »

Ronde 5: Jan Bakker en Peter Poncin in A en Tjerk Albregtse in B op kop
Hillegom, vrijdag 6 december 2013

Het heeft maar een week mogen duren, het leiderschap van Ad Reijneveld in A. In zijn partij in de 5e ronde tegen Peter Poncin maakte Ad een inschattingsfout wat hem een stuk kostte en later ook de partij. Jan Bakker maakte tegen Dennis Bouwmeester zijn hogere rating waar en door zijn winst staat hij nu samen met Peter Poncin, met 4 uit 5 aan de leiding, wat qua rating ook de juiste stand is. Als je er trouwens de archieven op na slaat dan zie je dat ook in 2012 en 2010 twee spelers met 4 uit 5 aan de leiding gingen na de 5e ronde. Overigens kwam alleen in 2010 de kampioen uit dit tweetal dat was toen Jerry Beij jr. Lees verder »

Ad Reijneveld in A en Tjerk Albregtse in B aan de leiding
Hillegom, vrijdag 29 november 2013

Wat Ad Reijneveld al enige jaren in de interne competitie niet wist te bewerkstelligen is hem dan in de 4e ronde van het Voges Open wel gelukt. Een overwinning op zijn (eeuwige) rivaal Jan Havenaar. Mede doordat op bord 2 dat van Jan Bakker en Peter Poncin besloten werd tot remise, is Ad nu een halfje uitgelopen op dat tweetal. Maar een groep van maar liefst zes spelers met een vol punt minder ligt op de loer. En dat zijn niet de minsten getuige namen als Jan Havenaar en titelverdediger Kees Scherpenisse. Ook Dennis Bouwmeester heeft zich verrassend onder dit zestal geschaard. Lees verder »

De derde ronde
Hillegom, vrijdag 22 november 2013

In A speelden de twee topborden remise, maar doordat Peter Poncin aan bord 3 won, omdat zijn tegenstander door ziekte op moest geven werd het aantal koplopers met één uitgebreid. Vier spelers met 2½ uit 3 t.w. Jan Bakker, Jan Havenaar, Ad Reijneveld en genoemde Peter Poncin. Ik ga niet dieper op de partijen zelf in, dat kunt U beter zelf doen door de partijen na te spelen. Na die vier koplopers volgt een select groepje van 3 spelers met een halfje minder Leo Littel, Joop Bakker en de titelverdediger Kees Scherpenisse die zich knap herstelde van zijn teleurstellende nederlaag tegen Ad een week eerder. Lees verder »

Spanning en sensatie volop aanwezig in beide groepen!
Hillegom, vrijdag 15 november 2013

We beginnen dit keer met de B groep waar in de partij Henk Overmeer tegen Jim Meij de beslissing pas tegen de klok van twaalven viel. De laatste stand op de website geeft niet helemaal weer hoe de vork precies in de steel zat omdat er de laatste minuten in sneltreinvaart gezet moest worden en er werd niet genoteerd. Wit had Koning, Paard en pion en die pion gaf schaak op h7. Zwart had alleen nog maar een Koning maar… hij sloeg de pion niet en toen viel zijn vlag. Had hij de pion wel geslagen, wat gekund had, dan was het remise gewest vanwege geen matmateriaal. Had Jim meer tijd gehad dan was het nog remise omdat de koning tussen h8 en g7 heen en weer kan pendelen of helemaal niet kan zetten en dan is het pat. Een wreede sport dat schaken. Lees verder »

Goed bezet 31e Voges Open, toch nog zoekende naar 1 extra speler
Hillegom, vrijdag 8 november 2013

Het lijkt alsof we niet gauw tevreden zijn; het aantal deelnemers is weer iets groter dan vorig jaar en toch nog vragen om een extra speler. Enige uitleg is dan ook wel op zijn plaats. Wij streven er naar om even groepen te hebben zodat in de laatste ronden, als er geen bye’s mogelijk zijn, iedereen kan spelen. In groep B was het aantal oneven dus heb ik mijzelf (Cok Ippel) ingezet om het aantal even te maken. Helaas kwam er een speler niet opdagen en dus bleef ikzelf na enige omzettingen weer over. Ik hoop dus dat er alsnog een speler zich aanmeldt die dan net als ikzelf met een bye (=half punt) de eerste ronde doorkomt en met frisse moed aan de tweede ronde op vrijdag 15 november begint. Het liefst speel ik in de A groep maar het kan wat mijn rating betreft ook in de B groep zijn. Wie –O - Wie ??!! Lees verder »
Foto's Ronde 1 »


Guernsey Chess Festival 2013

Cok, Ad en Jan speelden van 20 t/m 26 oktober het jaarlijkse toernooi in Guernsey. Het was met 3 grootmeesters en 3 meesters erg sterk bezet. Veruit favoriet was Sergei Tiviakov en hij maakte dat ook waar met een score van 7 uit 7! In de 2e ronde had ik de eer tegen hem te mogen spelen. Ik kreeg met zwart natuurlijk geen schijn van kans, maar de partij was wel live op internet te volgen! Lees verder »


Voges Logo41e Open Schaakkampioenschap van Hillegom 2013

Een kleine maand na het Rapid Schaaktoernooi barst op 8 november in Café Bar Restaurant "Zomerzorg" de strijd weer los om de felbegeerde titel van Open Schaakkampioen van Hillegom. Het toernooi vindt zoals gebruikelijk plaats op zes vrijdagavonden gevolgd door de finale middag op zaterdag 21 december. Voor meer informatie en inschrijven zie de volledige aankondiging.


Voges LogoYuri Solodovnichenko winnaar van het 27e Voges Open Rapidschaaktoernooi
Hillegom 12 oktober 2013
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

Zaterdag 12 oktober: in spanning werd gekeken naar de steeds maar binnenkomende aanmeldingen. Zou het lukken om het aantal van 97 in 2012 te overtreffen? Het aantal werd uiteindelijk niet gehaald en het deelnemersveld bleef steken op 87 maar wat we aan kwantiteit te kort kwamen werd aan kwaliteit ruimschoots vergoed. Maar liefst 2 GM’s (Groot Meester) en 4 IM’s (Internationaal Meester) gaven acte de présence. Ja werkelijk uit alle delen van de wereld waren ze deze dag naar Hillegom gekomen. Oekraine, Canada, Belgie, Duitsland, ja de Uil begint langzamerhand mee te tellen aan het schaakfront. Lees verder » 


Grote deelname bij de Simultaan van de Harddraverij op 9 september 2013.

Daar waar vorig jaar het aantal deelnemers bij de senioren afnam met 8 was dit jaar precies het tegenovergestelde het geval. Dus bij de senioren weer terug op het oude spoor. Dat betekende dus automatisch dat er weer twee simultaangevers achter de tafels stonden in dit geval clubkampioen Jan Havenaar en voor het eerst na jaren weer Ad Reijneveld. Bij de jeugd was de animo minder wat neerkwam op een daling van 5 dus per saldo ging het evenement er toch weer 3 deelnemers op vooruit. Dit jaar was het eigenlijk al de bedoeling om de jeugd om zeven uur te laten beginnen maar door tegenstrijdige berichtgeving werd besloten om dit voor één jaar nog maar bij het oude te laten. Volgend jaar begint de jeugd echt om zeven uur en misschien betekent dat wel een ommekeer. Lees verder »
Naar fotogallerij »


41e Schaak- 4-kamptoernooi van De Uil, met 88 deelnemers groot succes.

De vooruitzichten op een toernooi met massale opkomst waren niet optimaal. Het zou warm worden in het weekend, de wegen rond Hillegom werden gedeeltelijk weer opgebroken en dan was er aan het begin van de avond ook nog een heuse bommelding op station Hillegom waardoor toernooigangers her en der strandden. Maar schakers laten zich niet zo gauw uit het veld slaan en na bellen over en weer bereikte het merendeel toch de toernooizaal zij het met vertraging. De organisatie had dus nogal wat te regelen aan het begin ook al omdat er een aantal onverwachte “afzeggers ”waren. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »


Geslaagde trip naar St. Albans

Men had alles in het werk gesteld om de Hollanders naar St. Albans te krijgen: Het toernooi werd verplaatst van het weekend na Pasen (toen De Uil een bondswedstrijd had) naar 13-14 april; er werd een extra avond bij de County Constitutional Club gereserveerd (hun eigen avond deze week was dinsdag). En ze werden niet teleurgesteld: een record aantal van 10 kwam vrijdag 12 april naar St. Albans om aan het toernooi deel te nemen. De vriendschappelijke wedstrijd werd 9 tegen 9. Lees verder »


Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek 2013
Oegstgeest 1, De Zwarte Pion 1, Sassenheim 1, De Toren 1 winnen in Hillegom!!

Ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de Uil vonden de Rapidwedstrijden voor Bollenstreek-clubs ditmaal in de Hoeksteen te Hillegom, thuishaven van de Uil, plaats. Dinsdag 2 april 2013 waren maar liefst 96 schakers(sters) te gast bij de Uil en bonden 16 teams van elk zes personen de strijd met elkaar aan, verdeeld over 4 poules. 4 Poules van elk 4 teams die deze avond drie maal aan moesten treden waarbij elke speler per ronde 25 minuten als bedenktijd had. Dit keer kon alleen de Zwarte Pion geen derde team op de been brengen dus dan maar een vijfde team van de Uil geformeerd wat met behulp van enkele oud-leden goed gelukte. Bedankt voor de inzet Hans, Piet en Cees. Lees verder »


Schoolschaak kampioenschap van Hillegom wederom een succes

Hoe komt dat???

Enthousiaste vrijwilgers!! Enthousiaste vrijwilgers!! Enthousiaste vrijwilgers!! Enthousiaste vrijwilgers!!!!!!

Meer hoeft er eigenlijk niet geschreven te worden lees het bovenstaande nog een keer en kijk dan naar de foto’s op de website dan begrijp je waarom het geslaagd was. Toch maar een verhaal want tenslotte willen we ook de uitslagen nog een keer kunnen doornemen. Woensdag middag 27 maart 2013 het ging bijna niet door omdat de elfsteden koorts alweer opkwam zetten (hier overdrijf ik misschien een beetje) maar voorjaar was het nog zeker niet. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »