Toernooien 2012

Jan Havenaar snelschaakkampioen van De Uil 2012

De wonderen zijn de (schaak)wereld nog niet uit, want we moeten nl. teruggaan tot 1996 (maar liefst 16 jaar) dat Jan voor het laatst snelschaakkampioen van de Uil werd. En dan te bedenken dat snelschaakkanonnen als Peter Pijpers, Ad Reijneveld, Hennie van Eeuwijk om er maar een paar te noemen deze avond ook acte de présence gaven. Het snelschaken van de Uil vindt bij voorkeur plaats op een maandag in de week tussen Kerst en Nieuwjaar. Dit jaar moesten we uitwijken naar donderdagavond 27 december maar of dat de reden was dat er minder schakers naar de Hoeksteen waren gekomen dan voorgaande jaren zal altijd wel een open vraag blijven. 24 snelschakers en 4 rapid-schakers bestreden elkaar deze avond op de 64 velden onder leiding van vervangend wedstrijdleider Henk Kramer in samenwerking met Jan Havenaar. Lees verder »


Voges LogoVoges Open Hillegoms 2012

De winnaars van het Voges Open Hillegoms 2012


Knielend de winnaars: Rein Thierry (groep B) en Kees Scherpenisse (groep A).
Staand vlnr: Peter Poncin (2e A), Niek v.d. Maat (4e A), Stefan Lehmann (2e A), Hans Kors (4e A), Jan Havenaar (4e A), Özden Tuna (2e B), Mark v.d. Ploeg (3e B), Cok Ippel (3e B), Guus van Dijk (4e A), Sander van Delden (3e B) en Aad de Bruijn (4e A).

De zevende (slot)ronde
Hillegom, 14 december 2012

 Kees ScherpenisseHet 30e “VOGES-OPEN” heeft in groep A een ongemeen spannende slotfase gekend. Ga maar na, maar liefst 4 spelers met een score van 4½ punt aan kop. Het was Kees Scherpenisse die als eerste zijn tegenstander Niek van der Maat verraste met een opening (Tarrasch) waarvan hij zelf nog had gezegd die te slap te vinden. Kijk zo sus je je tegenstander in slaap. Doordat Niek niet de juiste antwoorden had was het verschil snel gemaakt en kon Kees de overwinning binnenhalen. Het wachten was derhalve op bord één waar Stefan Lehmann en Peter Poncin een verbeten strijd uitvochten. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

De zesde ronde
Hillegom, 14 december 2012

Het was me het dagje (avondje) wel! Allereerst belde Fred mij dat hij vanwege gezondheidsklachten in het ziekenhuis lag en dus niet kon spelen. Derhalve moest ik Kees Scherpenisse op de hoogte stellen dat hij als opponent van Fred niet hoefde te spelen en een reglementair punt kreeg. En vlak voor het toernooi belde Joop mij dat hij niet in zijn wagen kon komen en dat het te laat was om nog op tijd in Hillegom te verschijnen. Zijn tegenstander Johan Stins verdiende dus ook een reglementair punt. Lees verder »

De vijfde ronde
Hillegom, 7 december 2012

De situatie in groep A is vergelijkbaar met die in het jaar 2010. Ook toen na 5 ronden 2 spelers aan kop en een van de twee werd uiteindelijke kampioen (Jerry Bey jr). Het zal mij benieuwen of ditzelfde scenario weer aan de orde is maar gezien het selecte groepje van vier spelers dat slechts een halfje achterstand heeft op de koplopers durf ik daar geen voorspelling aan te wagen.
Niek van der Maat speelde als koploper zijnde een bekeken remise tegen Stefan Lehmann maar aan bord twee wist Peter Poncin geholpen door zijn tegenstander Ad Reijneveld het volle rendement uit zijn partij te halen, zich daardoor naast Niek aan kop nestelend. De indeling voor de zesde ronde is voor bord 1 dan ook geen verrassing. Lees verder »

De vierde ronde
Hillegom, 30 november 2012

Zeer verrassend heeft Niek van der Maat, na zijn winst op medekoploper Adri Schoorl in groep A de eerste plaats ingenomen mede geholpen doordat de andere twee koplopers Stefan Lehmann en Ad Reijneveld niet verder kwamen dan remise. Niek heeft een halfje voorsprong en in totaal 3½ punten uit 4 wedstrijden. Vorig jaar had hij ditzelfde aantal na 7 wedstrijden. Het maakt het toernooi er alleen maar leuker en spannender op Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

De derde ronde
Hillegom, 23 november 2012

Het gebeurt niet vaak dat er twee koplopers tegelijk een bye opnemen en dat ze dan van verschillende clubs zijnde ook nog eens tegen elkaar spelen in diezelfde week. Het gebeurde deze 3e ronde met Stefan Lehmann en Adri Schoorl. Ik zei nog gekscherend weg, als je nu zorgt dat je aan hetzelfde bord speelt, dan kun je in Amsterdam zowel voor de club als voor het Voges Open spelen. Bij nader inzien vonden ze dat toch niet zo’n goed idee. Lees verder »

De tweede ronde
Hillegom, 16 november 2012

In de A groep waren de verrassingen niet van de lucht. De grootste was wel het verlies van titelverdediger Jan Havenaar tegen Adri Schoorl. Maar vergeet ook niet de “narow escape” van Ad Reijneveld tegen Kees Scherpenisse. Ad mocht met remise zijn handen dicht knijpen. En de winst van Martin Dijkhuizen op Joop Bakker brengt met zich mee dat na de 2e ronde een drietal aan de kop gaat met een 100% score nl. Stefan , Martin en Adri en dat hadden er niet veel zo voorspeld, maar dat maakt het toernooi er wel leuker op. Lees verder »

De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 9 november 2012

Het heeft er alle schijn van dat we dit jaar met de Uil-toernooien in een goede “flow” ziten. Want ga maar na, het 40e Vierkamptoernooi in juni trok ondanks concurrentie van het persoonlijk kampioenschap van de NHSB toch maar liefst 72 deelnemers. In oktober met het 26e Voges Rapid-toernooi deden we het nog eens dunnetjes over met een record aantal van 97 deelnemers en dan nu het 30e Voges Open waar we met in totaal 48 deelnemers de stijgende lijn doorzetten. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »


Voges LogoTopdrukte op het 26e Voges Open Rapidschaaktoernooi met 4 winnaars in groep A
Hillegom 13 oktober 2012

Verkeers- en treinperikelen ten spijt waren op zaterdag 13 oktober 2012 maar liefst 96!! schakers(sters) naar Hillegom gekomen om te proberen een graantje uit de rijk gevulde ruif mee te pikken. Weliswaar geen grootmeesters zoals vorig jaar maar in de A groep, die bestond uit 37 spelers, hadden maar liefst 21 spelers een rating boven de 2000, voorwaar een zeer sterk veld waaronder de gedoodverfde favoriet Manuel Bosboom. Maar laten we de beide groepen volgen zoals ze deze dag opereerden. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »


Zelfde opkomst als vorig jaar bij de Simultaan van de Harddraverij 2012

De kanttekening die bij bovenstaande “header”geplaatst dient te worden is; dat bij de jeugd het aantal deelnemertjes steeg met 8 terwijl dat bij de senioren met hetzelfde aantal daalde. Voor het eerst in het bestaan van deze simultaan (vanaf 1975) was er slechts één simultaangever, want 19 deelnemers is te doen voor één gever. Jan Havenaar, die als tweede gever aangewezen was, stelde zijn positie beschikbaar en zo kon de clubkampioen Peter Pijpers aan de slag op de 19 borden. Uiteraard danken wij Jan voor dit genereuze gebaar. Hopelijk komen we snel weer op de oude aantallen terecht zodat minimaal twee gevers noodzakelijk zijn. Het werd hiervoor al terloops opgemerkt, in 1975 begonnen dus de aandachtige lezer ziet meteen dat 2014 de 40e keer zal betekenen.  Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »


40e Schaak-4-kamptoernooi van De Uil gewonnen door Ad Reijneveld.

Eindelijk weer eens een jaar waarin de omstandigheden in ons voordeel werkten, als je de opgebroken wegen in de buurt van ons speellokaal er even buiten laat. Laten we positief denken; volgend jaar hebben we in Hillegom een wegennetwerk waar je U tegen zegt. De 72 deelnemers van vorig jaar leken in eerste instantie bij lange na niet gehaald te worden, maar toen het weer een beetje omsloeg kwamen ook de aanmeldingen weer binnen. Het waren er op een gegeven moment zelfs 77 maar enkele uitvallers noodzaakten mij zelfs de gehele indeling drastisch te herzien. Lees verder »
Zie ook de foto's in de fotogalerij »


Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2012
(Oegstgeest 1, De Vennep 1, De Vrijpionnen 1 en De Zwarte Pion 3 winnen in Lisse !!)

Donderdag 12 april 2012 was De Zwarte Pion uit Lisse gastheer of zo U wilt gastvrouw van het jaarlijkse Rapid-schaaktoernooi voor Bollenstreekclubs. Dit toernooi wordt meestal op dinsdag na de 2e paasdag gehouden maar daar de clubavond van de Zwarte Pion op donderdag is werd besloten om als uitzondering de donderdag aan te houden bedenkend dat meerdere clubs toch ook op donderdag hun clubavond hebben dus een of twee zestallen mag dan geen bezwaar zijn. Dus toch wel… want ondanks navragen en gestuurde mails of dezelfde aantallen van vorig jaar gehandhaafd konden worden kreeg ik daags tevoren bericht dat Sassenheim in plaats van twee zestallen helemaal geen team op de been kon brengen. De tijd was tekort om nog iets te ondernemen dus dan maar improviseren en de laatste twee groepen met drie deelnemers laten starten. Lees verder »


Basisschool Schaakkampioenschap 2012

Zie ook de foto's in onze fotogallarij »

Johannesschool winnaar 2012

Op woensdag 15 februari werd voor de 4e maal het kampioenschap Basisscholen Hillegom gespeeld. Vorig jaar won De Toermalijn, maar deze school speelde dit jaar niet mee. Waarnemend burgemeester Jan Broekhuis was aanwezig bij de opening en deed aan de eerste borden de eerste zet. Lees verder »

 

Het 1e team van de Johannesschool kampioen

Op woensdag middag 15 Februari werd er een sportieve strijd gestreden om de beste schaak school van Hillegom te worden. Voor elk team werd de eerste zet op bord 1 uitgevoerd door de Burgemeester, die zelf zeer goede herinneringen heeft aan het beoefenen van de schaaksport. Lees verder »