Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek 2015

Oegstgeest 1 en 2 en De Zwarte Pion 1 en 2 boeken dubbel club-sukses!

Dinsdag 7 april waren 8 schaakverenigingen te gast bij De Vrijpionnen in Voorhout. Deze van oorsprong jeugd-schaakclub heeft ook een kleine senioren-afdeling en waren bereid het Rapid-Bollenstreekgebeuren in 2015 te organiseren. En het was weer volle bak want in 4 poules (A t/m D) streden 16 teams van zes om de wisselbekers. Dit jaar waren er ook weer twee teams van Oegstgeest aangemeld waardoor het vijfde team van De Uil niet meer ingezet behoefde te worden. En dat het Oegstgeest menens was om de vorig jaar misgelopen beker weer terug te winnen was te zien aan de deelnemers van hun 1e team. Maar liefst twee IM’s deden mee (Fred Slingerland en Nebosja Nikolic) dus De Uil 1 kon de borst nat maken. Twee teams dus van Oegstgeest, maar ook De Zwarte Pion Lisse, Sassenheim, Daniel Noteboom Noordwijk en De Vennep vaardigden twee teams af. De Toren Valkenburg en De Vrijpionnen Voorhout, elk één team en de Uil als vanouds de “waterdrager” maar liefst vier teams.

Het enthousiasme vooraf was er dus al met de inbreng van zo veel teams nu dus nog de avond zelf!
Nou, ik kan U verzekeren aan spanning heeft het deze avond niet ontbroken dus laten we maar meteen
overstappen op het verslag van de groepen.

Poule A

In poule A streden de bekerhouder De Uil 1 uit Hillegom, Oegstgeest 1, De Vennep 1 en het pas gepromoveerde De Uil 2.
In de eerste ronde was het team van De Uil 1 logischerwijs te sterk voor De Uil 2, het werd maar liefst 5-1. Maar ook Oegstgeest 1 wilde niet onderdoen en liet met dezelfde 5-1 score De Vennep 1 achter zich. De tweede ronde werd in feite de basis voor het sukses van Oegstgeest 1 want waar De Uil 1 met 4-2 van De Vennep 1 won was Oegstgeest 1 met opnieuw 5-1 de baas over De Uil 2. Het was opnieuw Jan de Jong die voor De Uil 2 net als in de eerste wedstrijd het volle punt scoorde. Eén bordpunt in het voordeel van Oegstgeest wat dus wil zeggen dat ze aan een gelijkspel genoeg hadden en dat De Uil 1 moest winnen om de beker alsnog weer mee naar huis te nemen.

In de derde en laatste ronde kwam Ad Reijneveld al spoedig remise overeen met Nebosja Nikolic en ook Peter Pijpers en Richard Copier wisten remise af te dwingen. Helaas verloor Jan Havenaar van Joop Piket dus kwam de druk geheel op Theo Bakker en Dick Roosa te liggen. Het leek de goede kant voor De Uil op te gaan maar zoals zo vaak in schaken (maar ook andere sporten) “it ain’t over till it ‘s over “. Jáááááh, ik spreek mijn talen!!
Dick leek een gewonnen pionnen-eindspel te hebben maar het verzandde in remise en toen ook Theo’s stelling afgebroken werd was de 2-4 nederlaag een feit en werd Oegstgeest 1 voor de vijfde keer, dus definitief, winnaar van de Sjaak Kamps wisseltrofee. Volgend jaar is er in deze groep dus een nieuwe beker noodzakelijk en misschien is er een gulle sponsor die dit toernooi een warm hart toedraagt.

Voor een degradatieplaats streden De Vennep 1 en De Uil 2 op het scherpst van de snede. Beiden hadden geen matchpunten en De Vennep had 1 bordpunt meer dan De Uil 2. Het werd uiteindelijk 3-3 en dat betekende voor De Uil 2 degradatie naar poule B volgend jaar. Vermeldenswaard was wel dat Jan de Jong van De Uil 2 ook nu weer het volle punt behaalde dus 3 uit 3 zeer fraai. Van de totale teamscore (5 pnt.) behaalde Jan er drie !!!

Voor De Uil 1 speelden (in bordvolgorde) Peter Pijpers Jan Havenaar, Ad Reijneveld, Theo Bakker, Richard Copier en Dick Roosa.
Voor De Uil 2 waren dat: Martin Zegstroo, Cok Ippel, Jan v.d. Bergh, Gerie Opgenhaffen, Mark v.d. Ploeg en Jan de Jong.

Poule A (de Sjaak Kamps – wisseltrofee)
1.
Oegstgeest 1 3-6 (14-4) Kampioen
2. De Uil 1 (Hillegom) 3-4 (11-7)
3. De Vennep 1 3-1 (6-12)  
4. De Uil 2 (Hillegom) 3-1 (5-13) Degradeert

(In deze poule behaalden Joop Piket van Oegstgeest 1 en Jan de Jong van De Uil 2!! de 100% score (3 uit 3) . Peter Pijpers van De Uil 1 en Fred Slingerland, Nebosja Nikolic en Joop Bakker van Oegstgeest 1 behaalden 2½ uit 3)

Poule B

In poule B kwamen de volgende teams aan de start. De Zwarte Pion 1 uit Lisse, Sassenheim 1, Daniel Noteboom 1 uit Noordwijk en De Vrijpionnen 1 van de organiserende club uit Voorhout. In poule B speelde dit jaar geen team van De Uil mee.

In de eerste ronde ging De Zwarte Pion 1 tegen Sassenheim 1 stroef van start 3-3. Daniel Noteboom 1 deed het met 4½–1½ tegen de Vrijpionnen een stuk beter. Daarna kwam echter De Zwarte Pion 1 op stoom en achtereenvolgens werd eerst de Vrijpionnen met 4½-1½ aan de zegekar gebonden om tenslotte in de slotronde met 4-2 over Daniel Noteboom 1 te zegevieren. Het kampioenschap was een feit en terugkeer naar de hoofdgroep de beloning.

Daniel Noteboom 1 had in de tweede ronde gewonnen van Sassenheim 1 met maar liefst 5-1 maar door verlies in de slotronde van De Zwarte Pion werden ze geklopt op matchpunten (4 tegen 5). In de slotronde ging het tussen Sassenheim 1 en De Vrijpionnen 1 wie van de twee degradatie kon ontlopen. Sassenheim 1 was in het voordeel, ze hadden immers al een matchpunt vergaard in de eerste ronde tegen de Zwarte Pion. De Sassemers lieten echter niets aan het toeval over en versloegen in de slotronde De Vrijpionnen 1 die daardoor degradeerden naar poule C.

Poule B (de Anton van Pijpen wisseltrophee)
1.
De Zwarte Pion 1 (Lisse) 3-5 (11½-6½) Kampioen en promoveert
2. Daniel Noteboom 1 (Noordwijk) 3-4 (11½-6½)
3. Sassenheim 1 3-3 (7½-10½)  
4. De Vrijpionnen 1 (Voorhout) 3-0 (5½-12½) Degradeert

(Rob v.d. Aardweg en Tjerk Albregtse van de Zwarte Pion 1 en Robin Wooter van de Vrijpionnen 1 wisten 3 uit 3 te scoren. Winfried Binnendijk van Daniel Noteboom 1 scoorde 2½ uit 3)

Poule C

In poule C waren de deelnemers: Oegstgeest 2, De Vennep 2, De Toren 1 uit Valkenburg en De Uil 3 uit Hillegom.
Hier liet het sterke Oegstgeest 2 er geen twijfel over bestaan wie het meeste aanspraak kon maken op de titel in deze groep. Men begon met een rustige (nou ja rustig?) 4-2 zege op de Vennep 2 om vervolgens als een bulldozer met 2 x 5½–½ over De Toren 1 en De Uil 3 heen te walsen. De Toren 1 had in de eerste ronde al gewonnen van De Uil 3 met 4-2 en speelde zich met winst op De Vennep 2 (3½–2½) in de laatste ronde veilig. De winst van De Uil 3 op de Vennep 2 in de tweede ronde was dus van cruciaal belang geweest. Met 2 matchpunten stelde De Uil 3 het poule-behoud zeker. De Vennep 2 degradeerde naar de D poule.
Oegstgeest 2 werd zoals reeds gememoreerd kampioen met een enorme score, en zal het volgend jaar in een hogere groep, zeker in zo’n sterke bezetting goed doen.

Voor de Uil 3 speelden (in bordvolgorde): Nico v.d.Plas, Stefan Koek, Henk Kramer, Peter van Bakel, Fred v.d. Bent en Peter Kaptein.

Poule C (VVV-Lisse wisseltrophee)
1.
Oegstgeest 2 3-6 (15-3) Kampioen en promoveert
2. De Toren 1 (Valkenburg) 3-4 (8-10)
3. De Uil 3 (Hillegom) 3-2 (6-12)
4. De Vennep 2 3-0 (7-11) Degradeert

(In deze poule scoorden drie spelers van het winnende Oegstgeest 2 het volle pond 3 uit 3 nl. Gideon v.d. Bent, Kees Scherpenisse en Harro Weiland. Ed Noordijk van hetzelfde team en Martin Nagtegaal van De Vennep 2 scoorden 2½ uit 3)

Poule D

In poule D kwamen in het strijdperk: De Zwarte Pion 2 uit Lisse, De Uil 4 uit Hillegom, Sassenheim 2 en Daniel Noteboom 2 uit Noordwijk.
Hier was het De Zwarte Pion 2 die met ijzeren (schaak)hand regeerde. Met maar liefst 6-0 werd Sassenheim 2 verslagen en in de tweede ronde moest ook De Uil 4 er met 4½–1½ aan geloven. Om af te sluiten met 5-1 tegen Daniel Noteboom 2 en een score van 6 matchpunten en maar liefst 15½ bordpunt (van de te behalen 18). Tel uit je winst.

Bij al dit geweld verbleekten de andere resultaten. De Uil 4 eindigde op de tweede plaats door in de eerste ronde te winnen van Daniel Noteboom 2 en in de slotronde waren zij ook te sterk voor Sassenheim 2. Terechte tweede dus. Sassenheim 2 wist alleen te winnen van Daniel Noteboom 2 en zoals gezegd kon Daniel Noteboom 2 dit jaar geen goede prestaties neerzetten.

Voor de Uil 4 speelden (in bordvolgorde): Piet Muller, Kick v.Rooijen, Jan Plomp, Aad Vledder, Ron v.d. Linden en Andre Beijk.

Poule D (Van Gerven de Jong wisseltrophee)
1.
De Zwarte Pion 2 (Lisse) 3-6 (15½-2½) Kampioen en promoveert.
2. De Uil 4 (Hillegom) 3-4 (10½-7½)
3. Sassenheim 2 3-2 (4½-13½)  
4. Daniel Noteboom 2 (Noordwijk) 3-0 ((5½-12½))  

(Hofleverancier van de topscoorders (3 uit 3) werd De Zwarte Pion 2 met Dennis Bouwmeester, Marcel van Velzen, Wayne Welch en Gert Rooijakkers. Andre Beijk van De Uil 4 schaarde zich ook onder deze elite-groep met 3 uit 3. In groep D geen spelers met een score van 2½ punt)

Voor de Uil dit jaar geen bekers (het kan niet altijd feest zijn).
Volgend jaar hebben we dus in alle groepen weer een vertegenwoordigend Uil-team, ja de Uil houdt wel van nivelleren...

Onze dank gaat bij deze ook uit naar de gastheer De Vrijpionnen uit Voorhout ze hebben voortreffelijk werk geleverd. Waar het toernooi volgend jaar gehouden wordt is nog niet bekend, er wordt onderhandeld en in principe blijft het op de dinsdag na Pasen (moet natuurlijk wel mogelijk zijn ivm zaalhuur en dergelijke).

Algemeen coordinator Cok Ippel