Erik van der Doel (GM) winnaar van het 29e Voges Open Rapidschaaktoernooi 2015

Van heinde en verre waren ze zaterdag 3 oktober weer naar Hillegom gekomen en toen het toernooi eenmaal een aanvang had genomen bleef de deelnemersteller steken op 76. Een zeer fraai aantal gezien ook de grote concurrentie van schaaktoernooien in dat weekend. Maar niet alleen de kwantiteit was goed: ook de kwaliteit mocht er zijn deze zaterdag. Maar liefst 3 GM’s, 3 IM’s, 1 WIM en 1 FM gaven acte de présence in de A groep.

Na een kort openings/welkomstwoord van voorzitter Jan Plomp waarin hij de sponsor Voges nog eens aanhaalde, en alvast de schijnwerpers op computerman Jan Havenaar en assistent arbiter Sybe Terwee liet schijnen. Sybe liep dit toernooi stage voor zijn arbitersdiploma. Na een korte uitleg over de regels door wedstrijdleider/arbiter Cok Ippel kon het toernooi een aanvang nemen.

Groep A

Het werd reeds gememoreerd, 3 GM’s, 3 IM’s, 1 WIM en 1 FM maar ook het verdere deelnemersveld mocht er zijn want buiten die acht hadden maar liefst 7 deelnemers een rating boven de 2000. In totaal telde deze groep 25 deelnemers dus was er elke ronde een speler vrij, en in het geval van Zwitserse indeling per computer is dat in de meeste gevallen de speler met het laagste puntenaantal. De indeling op Rating in de eerste drie ronden betekent vaak dat de top elkaar pas daarna tegenkomt maar het aantal deelnemers is dikwijls doorslaggevend.

Zo kon het dus gebeuren dat in de 2e ronde reeds een aantal titelhouders tegen elkaar uitkwamen. Erik v.d.Doel, Fred Slingerland, Alexandre Dgebuadze en Quinten Ducarmon slaagden, maar David Klein en Rob Schoorl liepen averij op. Maar ook Miguoel Admiraal en Linda Jap Tjoen San moesten in de eerste twee ronden een halfje toestaan. Voor het schrijfgemak vermeld ik in het vervolg alleen de voornamen, de ratingverwerking doet dat immers ook dus waarom de Uil niet?

Ronde 3 kwamen Erik, Alexandre en Fred opnieuw ongeschonden door. Ronde 4 Fred tegen Alexandre en Miguoel tegen Erik gaf veel vuurwerk te zien maar toen de rook opgetrokken was, bleven er twee over met een 100% score: Erik en Alexandre. Op een vol punt achterstand volgde een groep van 4 titelhouders Fred, Quinten, David en Rob .Een halfje daar weer achter Miguoel, Linda en Peter.

In ronde 5 dus de grote clash Erik tegen Alexandre. Erik maakte zijn favorietenrol waar en versloeg Alexandre, daarmee een vol punt voor komend op het drietal, Quinten, Rob en Alexandre En waar blijven de Uil-spelers dan zult U zich afvragen? Na ronde 5 hadden Fred en Peter 2½ punt verzameld en Ad 2. op zich niet zo slecht in dit illustere gezelschap.

In ronde 6 verstevigde Erik na moeizame strijd tegen Linda zijn koppositie terwijl Rob Alexandre verraste. Quinten en Miguoel speelden remise terwijl ook David door winst op Marco tot de top doordrong. Bij het ingaan van de zevende (laatste) ronde was Erik dus al verzekerd van minimaal een (gedeelde) eerste plaats, immers alleen Rob Schoorl kon met winst en verlies van Erik zelf nog langszij komen. Fred tegen Erik, Rob tegen Quinten Alexandre tegen Enno en David tegen Miguoel en Linda tegen Rudolf. Van deze spelers(sters) waren alleen Enno en Rudolf zonder titel.

Er werd gestreden op het scherpst van de snede en het was Fred die tegen Erik de betere papieren had. Op het bord ernaast tussen Rob en Quinten kon Rob geen vervolg geven aan zijn suksessen-reeks en was Erik dus al winnaar ongeacht zijn resultaat. Met een kwaliteit meer maar een moeilijke stelling bood Fred remise aan wat Erik met beide handen aangreep. Mede doordat Alexandre won van Enno en David van Miguoel viel Fred net buiten de prijzen.

Erik v.d. Doel met een vol punt voorsprong op Quinten Ducarmon dus ongeslagen terechte winnaar.
De gedeelde 3e t/m 5e plaats met 1½ punt minder werd ingenomen door Rob Schoorl, Alexandre Dgebuadze en David Klein. Louter titelhouders dus bij de prijswinnaars.

Van de Uil werd Peter Pijpers met 3½ punt gedeeld 12e en Ad Reijneveld en Fred van Randen behaalden 3 punten en werden gedeeld 16e.
Zie voor meer gedetailleerde uitslagen en standen de tabel met eindstand.

Groep B

Maar liefst 51 deelnemers in de B groep. Zij hadden allen een rating onder de 1800 en hun leeftijd liep uiteen van 9 tot tegen de 80 jaar. Grootste favoriet was de Pool Sebastian Hatlapa met een rating van 1769. Hij had immers een week voor ons toernooi de B-groep in Amstelveen gewonnen!

De eerste drie ronden werden ingedeeld op rating waardoor met grote groepen de hoger gerate spelers elkaar dikwijls pas na die 3e ronde, wanneer er ingedeeld wordt op weerstandspunten, treffen. De stand na 2 ronden gaf een tiental spelers aan met de volle winst. En het behoeft dan ook geen betoog, na het voorgaande, dat deze groep voornamelijk uit ratingspelers tussen de 1700 en 1800 bestond.

In ronde 3 speelden die zeg maar 2 punters tegen elkaar en daar er drie borden remise speelden was het aantal spelers met de volle winst gedaald tot 2 waaronder genoemde Hatlapa en de jonge Barry Broek. Maar, het moet gezegd, een groep van zeven spelers met een halfje minder (waaronder onze eigen Marcel Bolhuis) stonden klaar om op het juiste moment toe te slaan.

In de vierde ronde moest Barry Broek zwichten voor het schaakgeweld van Hatlapa en dus nog maar 1 speler met een score van 4 uit 4. Ook de groep achtervolgers (halfje achterstand) was uitgedund tot vier (Marcel Bolhuis, Rob Heijink, Bart v.d. Bosse en Ron Greven).

Op Marcel Bolhuis na was Piet Muller met 2½ punt op de gedeeld 13e plaats de beste Uil-speler.
In ronde 5 zou het dan toch moeten gebeuren. Sebastian Hatlapa tegen Marcel Bolhuis maar ook Marcel slaagde niet in zijn beoogde missie. De Pool was te sterk en 5 uit 5 zijn score. En omdat van de achtervolgers met een halfje minder alleen Ron Greven de volle winst behaalde op Rob Heijink, was hij de aangewezen man om Hatlapa van de overwinning af te houden. Barry Broek, Özden Tuna, Ruben Hooghwerff en Jonathan van Nie volgden op een vol punt van Hatlapa. Maar spelers met een score van 3½ uit 5 (maar liefst zeven) waren met nog twee ronden te gaan nog steeds niet kansloos voor het prijzengeld.

In ronde 6 gebeurde het dan toch. Ron Greven wist de favoriet Hatlapa het beentje te lichten en nam met een halfje voorsprong de koppositie van hem over. Maar inmiddels had Ruben Hooghwerff door winst op Barry Broek ook de score van 5 bereikt! Dus Ron Greven eerste met 5½ pnt en Hatlapa en Hooghwerff gedeeld tweede met 5 pnt. Maar liefst 6 met een score van 4½ volgden. Het kon dus nog alle kanten op.

In de slotronde liet Ron Greven er tegen Ruben Hooghwerff geen twijfel over bestaan dat hij de eerste plaats verdiende en met 6½ punt werd hij ongeslagen kampioen, proficiat.
Hatlapa won van Anton Lammers en eiste zodoende de ongedeeld tweede plaats op.
Bart v.d. Bosse, Rob v.d. Aardweg en Jonathan van Nie wonnen hun partij en werden derhalve gedeeld derde met 5½ punt.
Barry Broek verdiende met zijn 5 punten de ratingprijs tot 1700 en voor de ratingprijs tot 1500 kwamen maar liefst vier spelers in aanmerking met een score van 3 punten. Gerard Draaisma, Jim Meij, Roald Vos en Frank Beusen.

Marcel Bolhuis werd weliswaar de hoogst geklasseerde speler van de Uil, gedeeld 8e met 4½ punt, maar viel net buiten de prijzen. Van de overige Uil-spelers werd Jan de Jong met 4 punten gedeeld 16e, Piet Muller met 3½ 23e, Gerard Draaisma met 3 30e, Martin Zegstroo, Anton Warmerdam en Peter Kaptein met 2½ gedeeld 38e, Aad Vledder en Jan Plomp met resp. 2 en 1½ pnt 44e tot 49e. Geen onverdeeld grote suksessen voor de Uil-spelers.
Zie voor gedetailleerde uitslagen en standen de tabel met eindstand.

In zijn slotwoord bedankte voorzitter Jan Plomp de mensen achter de bar, die deze dag hun vuurdoop beleefden, sponsor Voges, de man achter de computer Jan Havenaar die ervoor zorgde dat alles deze dag in goede orde verliep, Sybe Terwee, assistent arbiter, die deze dag stage liep, en gezien de vele adhesie-betuigingen ruimschoots geslaagd was, en organisator en stimulator Cok Ippel.
Daarna werden de prijzen in sneltreinvaart uitgereikt en kon een ieder moegestreden maar tevreden huiswaarts keren.

Toernooi-coordinator Cok Ippel