Voges Open Hillegoms 2015

De zevende/slot ronde: Hamayoon Afzali kampioen in groep A, Jan de Jong in groep B.
Hillegom, zaterdag 19 december 2015

Het was het toernooi van Hamayoon Afzali. Gedegen spelend strafte hij kleine foutjes af en de remise in de derde ronde tegen één der favorieten Ad Reijneveld bleek achteraf zijn enige halfje verlies te zijn. In de laatste ronde speelde Hamayoon tegen Niek van der Maat en toen laatstgenoemde in de slotfase in een alles of niets poging zijn geofferde loper niet meer terugzag was het pleit beslecht en werd Hamayoon Afzali met de fraaie score van 6½ uit 7 (en een TPR van maar liefst 2356) de terechte kampioen en winnaar van de Cok Ippel bokaal.
Proficiat !!

Aan bord 2 speelden Ad Reijneveld en Fred van Randen waarbij Ad mocht hopen op een wonder aan bord één om alsnog de titel binnen te halen. Na genoemde winst van Hamayoon werd meteen de vredespijp gerookt en was remise een feit, voor Ad genoeg om met een vol punt achterstand op de winnaar beslag te leggen op de tweede plaats. Fred werd overigens met 4½ toch nog fraai gedeeld 4e. Joop Bakker sloot een sterk gespeeld toernooi af met winst op Loek Veenendaal die daardoor net buiten de prijzen viel. Joop daarentegen eiste de ongedeeld derde plaats voor zich op.

Aan bord 5 hadden Peter Pijpers en Rudolf Kat eerder in de week al vooruit gespeeld, wat voor Rudolf een gedeeld 4e plaats betekende. Maar ook Leo Littel aan bord 5 spelend tegen René Pijlman (die zo flitsend met 3 uit 3 uit de startblokken kwam) wist zijn partij in winst om te zetten, genoeg voor de gedeeld 4e plaats. En aan bord 6 kwamen de beide Dennissen elkaar tegen, Bouwmeester tegen Mienis. Het was Dennis Mienis die met winst ook weer die gedeeld 4e plaats voor zich opeiste. En daarmee was de koek van het prijzengeld op. Niet dat de partijen aan de resterende borden er minder om waren, maar het prijzenpakket was nu eenmaal niet groter.

Aan bord 7 dat van Arjan Plug tegen Willem Hensbergen kwam het thema randpion(nen) met loper van de verkeerde kleur om de hoek kijken en daar Arjan, de speler zonder pion(nen) ook nog een loper van de andere kleur had, moest Willem berusten in remise. Ik kan natuurlijk wel de resterende borden nalopen maar op de site kunt U ze naspelen en in dit bulletin vindt U dezelfde partijen met hier en daar wat licht commentaar. De resultaten van de Uil-spelers zie standenlijst op de website.

In groep B hadden we eerst Marcel Verschoor drie ronden lang aan kop waarna Mark van der Ploeg het twee ronden lang overnam. Het was in de zesde ronde dat Jan de Jong met winst op Mark het stokje aan kop overnam en die niet meer afstond hoe de concurrentie ook zijn best deed. In de laatste ronde speelde Jan tegen Serkan Milli en een bord lager Cok Ippel tegen Mark van der Ploeg. Beide borden leken te verzanden in remise wat voor Jan het kampioenschap zou betekenen, immers hij had een halfje voorsprong op de rest. Maar Cok vond een winstplan en verzilverde dat ook, waarna ook Jan weer volop aan de bak moest. Het lukte Jan de partij winnend af te sluiten en zo werd Jan de Jong met een score van 6 uit 7 (slechts één verliespartij) winnaar van de Aalstech trofee.

Cok Ippel werd ongedeeld 2e met 5½ uit 7 (2 remises en een bye); Martin van Zaanen, de bekerhouder in 2014 had zich eerder in de week door winst op Özden Tuna al verzekerd van 5 punten goed voor een gedeeld 3e plaats. Deze 3e plaats kwam ook Marcel Verschoor toe alleen Marcel hoefde er niet voor te spelen door ziekte van zijn tegenstander. Met 4½ punt konden we een viertal spelers blij maken met de gedeelde 5e prijs. Geen vetpot, vandaar dat ik het bedrag niet noem, Maar wie het kleine niet eert is het grote niet weert/ We worden nog filosofisch ook op de oude dag. Serkan Milli, Özden Tuna, Mark van der Ploeg en Bert Bergshoeff waren de gelukkigen.

Onderin had niemand meer de blanco score, al of niet geholpen door een bye. De stand van de Uilen in groep B kunt U terugvinden op de standenlijst/tabellen elders op deze website.

Het toernooi was met een (record) bezetting van 57 spelers (30 in A en 27 in B) kwantitatief goed bezet, maar ook de kwaliteit mocht er zijn. Ook voor de komende twee jaren is het toernooi weer verzekerd van het sponsorschap van VOGES (Albert) en ook de zaal in “Zomerzorg” (Henrie, Nigel, Marvin en Angie) is voor het komende jaar al vastgelegd. Beiden bedankt.

Voor 2016 zijn de data:
Vrijdagavonden 4, 11, 18, 25 november, 2. 9 december en de slotronde op zaterdagmiddag 10 december 2016
Noteert U dit alvast maar in Uw agenda.

Kleine kanttekening bij deze data is dat in de laatste week er op vrijdag en de dag erop, zaterdag wordt gespeeld. Zaterdag 17 december is nl. al geclaimd door de KNSB-competitie.

Zonder sponsors/medewerkers kan een schaaktoernooi niet doorgaan en daarom bedanken wij vanaf deze plaats Albert Voges, Rob Sloos jr, Henrie, Nigel, Marvin en Angie Siebelt dat wij dit 33e toernooi weer konden organiseren. En niet te vergeten Nikki de charmante, lieftallige dame achter de bar, die ons, zoals reeds eerder vermeld zes avonden lang op onze wenken bediende. Alleen de slotronde moest zij verstek laten gaan.

Was het voorgaande een soort kopie van wat ik elk jaar placht te schrijven (met aangepaste data, namen etc.) het volgende is al niet veel beter. En dan weer het gebruikelijke ritueel bij de slotbedankjes. Jan Havenaar (inbrengen partijen en computergegevens), Ad Reijneveld (inbrengen partijen), Richard Nigten de webmaster van De Uil. Menig uurtje gaat er in zitten en een hartelijk dank is dan ook zeker op zijn plaats. Cok Ippel was de eindverantwoordelijke, waar je alles onder kunt scharen wat maar met het toernooi te maken heeft.

De behaalde resultaten zullen bij het schrijven van dit verslag denk ik reeds aan de ratingcommissie doorgegeven zijn en zullen naar alle waarschijnlijkheid op de lijst van 1 februari 2016 verschijnen. Wilt U meer gegevens over dit toernooi dan kunt U dit bekijken op onze onvolprezen website.

De Uil wenst alle deelnemers/lezers Prettige Kerstdagen en een heel voorspoedig, maar vooral gezond 2016.


De zesde ronde
Hillegom, vrijdag 11 december 2015

In groep A heeft Hamayoon Afzali al wekenlang de teugels strak in handen. De vraag rijst dan ook: wie houdt hem van de titel af? Met nog slechts één ronde te gaan en een halfje voorsprong op Ad Reijneveld (waar hij reeds remise tegen speelde) zou je bijna zeggen het is al beslist, maar in schaken kan er altijd wel iets misgaan dus wachten we in spanning af.

Zowel Hamayoon als Ad maakten deze zesde ronde geen fout en wonnen beiden. Niek van der Maat is verrassenderwijs door zijn overwinning op Willem Hensbergen gedeeld derde en mag in de laatste ronde proberen Hamayoon van de troon te stoten. Ook Fred van Randen en Peter Pijpers van de Uil bevinden zich in de groep die met 4 punten gedeeld derde staat. Dat is al 1½ punt achterstand op de koploper en een vol punt achter Ad Reijneveld. Maar er zijn vijf prijzen te verdelen dus de strijd zal er niet minder om zijn.

Hoe staan de Uilen er voor met het ingaan van de laatste ronde?
Ad Reijneveld 2e, Peter Pijpers en Fred van Randen gedeeld 3e, Jan Vreeburg gedeeld 14e, Jan Havenaar (meerdere keren Open-kampioen) gedeeld 18e !!, en Hennie van Eeuwijk gedeeld 22e. Ik ga verder geen uitgebreide verslagen uit A geven, immers de site met daarin de partijen spreekt voor zich.

In groep B heeft Jan de Jong door zijn overwinning op Mark van der Ploeg de kop overgenomen mede doordat uit de partij Özden Tuna tegen Cok Ippel geen winnaar kwam. En omdat Serkan Milli met zwart van Barry Broek won, is het aantal achtervolgers , met een halfje achter Jan de Jong gekomen op vier t.w. Mark, Serkan, Özden en Cok. Uit genoemde vijf spelers zal zaterdag 19 december de beker-winnaar komen.

De bekerhouder van vorig jaar Martin van Zaanen heeft met een vol punt achterstand op de koploper en een half punt op het genoemde viertal, theoretisch geen kansen op de titel maar kan nog wel voor het grote prijzengeld gaan. Voor dat prijzengeld komen echter nog heel wat spelers in aanmerking en ik denk dat er voor de wedkantoren nog een schone taak is weggelegd. “Place your bets”.

Kijken we even naar de positie van de Uilen, dan zien we Jan de Jong op de 1e plaats, Cok Ippel gedeeld 2e, Piet Muller en Aad Vledder gedeeld 8e, Peter Kaptein gedeeld 12e, Jan Plomp gedeeld 17e en Kick van Rooijen en Anton Warmerdam gedeeld 21e.

Zoals in de kop van dit artikel al gememoreerd is de zevende en tevens laatste ronde van dit 33e Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom op zaterdagmiddag 19 december 2015 (aanvang 13.00 uur) in cafe-rest–bar Zomerzorg aan de Meerlaan te Hillegom. Toegang gratis.

Met een record aan deelnemers was dit toernooi weer zeer geslaagd en wij hopen dit nog vele jaren te mogen organiseren. Aan de sponsoren zal het niet liggen zo verzekerde men mij. Voor de verdere gegevens van het toernooi, zoals volledige uitslagen, standen, tabellen en partijen verwijs ik u naar de website.


De vijfde ronde: Hamayoon Afzali in A en Mark van der Ploeg in B alleen aan de leiding
Hillegom, vrijdag 4 december 2015

Met nog maar twee ronden te gaan en een half punt voorsprong op een groepje van 3 achtervolgers is de situatie zowel in A als in B identiek. Alleen heeft in groep A Hamayoon reeds tegen twee van die achtervolgers gespeeld (1 x winst en 1 x remise) en in groep B heeft Mark nog tegen niemand van die drie achtervolgers gespeeld. De komende wedstrijd is dus voor beiden van cruciaal belang.

In groep A wist Hamayoon in de vijfde ronde met zwart spelend tegen Peter Pijpers opnieuw aan de druk te ontsnappen en in de slotfase met winst toe te slaan. Maar ook Joop Bakker speelt dit toernooi de sterren van de hemel. Met zwart spelend tegen René Pijlman, wist hij weer de partij naar zich toe te trekken en omdat ook Ad Reijneveld tegen Aad de Bruijn en Loek Veenendaal tegen Jan Vreeburg hun partij in winst omzetten, staan Joop, Ad en Loek op gelijke hoogte wat wil zeggen op een halfje achter Hamayoon. Ad en Loek hebben al tegen de koploper gespeeld, dus aan Joop de schone taak om in de zesde ronde wereldfaam te verwerven. Achter het genoemde drietal volgt Willem Hensbergen die, door zijn overwinning op voormalig kampioen Jan Havenaar, met 3½ punt (dus een vol punt achterstand op de koploper) allerminst kansloos is voor het erepodium.

Onderin de ranglijst slaagde Piet van de Griendt er op miraculeuze wijze in om met slechts Koning en Dame tegen Koning en Dame en een aantal pionnen van Gerard-Jan van Wageningen, de dame op d2 te offeren en (gedwongen) pat te creëren. Trots liet hij mij de eindstand zien en er ook lachend bij vertelde eindelijk van de 0-score af te zijn.

In groep B doet zich wonderlijke feit voor dat van 13 borden er maar liefst 9 winst voor de zwart-speler opleverde. Ja de eerste vijf borden leverden al achter elkaar winst voor zwart op. Nu waren het niet de minste spelers die met zwart wonnen (zie de uitslagen) maar toch zo vlak voor St.Nicolaas? Aan bord 1 speelde Mark van der Ploeg met zwart tegen Serkan Milli. Lange tijd ging de strijd gelijk op maar in de slotfase onderschatte Serkan de kracht van Mark’s paard en met twee pionnen minder was het een gelopen race voor Mark. Aan bord 2 leek de partij Marcel Verschoor tegen Özden Tuna lange tijd te verzanden in remise maar een slot-offensief van Özden leverde hem ondanks tijdnood toch het volle punt op.

Aan bord 3 misrekende Hans Heshusius zich tegen Cok Ippel wat hem een paard kostte, en na zware strijd ook de partij. Jan de Jong leek tegen Martin van Zaanen tegen een snelle kwaliteits-achterstand aan te lopen! Maar Jan vocht zich echter terug en snoepte met de torens hier en daar een pionnetje terug en wist zo veel dreiging in te bouwen dat er zelfs mat gegeven kon worden door Jan. Aan bord 5 de laatste zwartspeler die de volle winst behaalde. Barry Broek na wat mindere resultaten in het begin weer op de weg terug zoals hij mij toevertrouwde. Tegen Jim Meij werd de volle winst behaald. Inmiddels staat onderin niemand meer op de 0-score.

Spanning alom in beide groepen en dus voor de geïnteresseerde schaker(ster) een uitstekende gelegenheid dit toernooi als toeschouwer te bezoeken:
Cafe-Bar. Rest. “Zomerzorg aan de Weerlaan te Hillegom, toegang gratis.

De zesde speelronde is op vrijdagavond 11 december 20.00 uur
De zevende/laatste speelronde is op zaterdagmiddag 19 december aanvang 13.00 uur


De vierde ronde: Hamayoon Afzali alleen aan de leiding in groep A,
Mark van der Ploeg en Serkan Milli delen in groep B de eerste plaats.
Hillegom, vrijdag 27 november 2015

Qua rating deden ze niet veel voor elkaar onder, René Pijlman, tot dan toe alleen koploper in groep A tegen Hamayoon Afzali. Maar gaandeweg de partij kwam Hamayoon er steeds beter in en met een reeks krachtdadige zetten trok hij de winst naar zich toe. En daar aan bord 2 Ad Reijneveld met zwart spelend tegen Joop Bakker een eenvoudig tussen-schaakje met stukwinst voor hem, over het hoofd zag, was remise het hoogst haalbare en gaat Hamayoon met een halfje voorsprong (3½ uit 4) alleen aan de leiding.

Maar niet alleen Ad heeft slechts een halfje achterstand. Ook Peter Pijpers die door ziekte van tegenstander Frans Arp een reglementaire winst toebedeeld kreeg, Joop Bakker, René Pijlman, Jan Vreeburg, Aad de Bruijn en Loek Veenendaal behoren tot dit selecte groepje. Maar ook het groepje van vier spelers met een vol punt achterstand, waaronder oud-kampioen Jan Havenaar mag er zijn..

Bij het schrijven van dit verslagje kreeg ik het bericht dat Peter Hoomans zich om gezondheidsredenen voor de rest van het toernooi heeft teruggetrokken. Zijn gespeelde partijen blijven staan alleen wordt hij verder niet meer ingedeeld. Onderaan de ranglijst blijft Piet van de Griendt met een blanco score, rode lantaarndrager (Frank Korving speelt nl. niet meer mee) Reden te meer voor Piet om er nog eens flink tegenaan te gaan in de komende ronden.

Maar ook in groep B heeft een wisseling van wacht plaats gevonden. In zijn op maandag 23 november vooruit gespeelde partij tegen koploper Marcel Verschoor wist Mark van der Ploeg de winst naar zich toe te trekken. Maar ook Serkan Milli aan bord 2 wist tegen Ike Tjin a Lien de volle winst te behalen en dus gaan Mark en Serkan met 3½ uit 4 samen aan de leiding.

Maar net als in A, is er een groepje van zes spelers dat met slechts een halfje achterstand zit te wachten op de mis-stappen van hen die hoger staan. Want Martin van Zaanen (bekerhouder) Marcel Verschoor, Jan de Jong, Cok Ippel, Hans Heshusius en Özden Tuna staan hun mannetje op het schaakbord..


De derde ronde: René Pijlman in A en Marcel Verschoor in B, 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 20 november 2015

Het was vuurwerk in deze ronde aan de topborden in groep A. Ad Reijneveld mocht zich tegen Hamayoon Afzali nog gelukkig prijzen dat hij er met remise afkwam. En zo ook Jan Havenaar aan bord 3 tegen Joop Bakker. Joop stond beter maar nam tenslotte genoegen met remise. Maar aan bord 2 de partij tussen René Pijlman en Jan Vreeburg ontstond het grootste wapen gekletter. Er ontstond een eindspel van Koning en pion (René) tegen Koning (Jan). De pion kon dan wel promoveren maar tijdnood was de grootste factor. De pion werd inderdaad dame en toen begon de race tegen de klok. Toeschouwers stonden bewonderend toe te kijken hoe in razendsnel tempo de stukken over het bord schoven en met nog 2 seconden over op de klok ging Jan toch nog mat.

Hierdoor is René Pijlman in groep A de enige met een 100% score. Hij wordt echter gevolgd door het drietal Ad, Joop en Hamayoon die slechts een halfje achterstand hebben. Op een halfje daar weer achter een groep van 9 spelers. En het zijn niet de minsten die zich in deze groep bevinden. Kijkt U de ranglijst maar eens na.

In groep B speelden aan bord 1 Marcel Verschoor en Jan de Jong, beiden tot dan toe zonder puntverlies. En daar waar in 2014 in ronde 3 Jan won was het in 2015 precies andersom. Marcel heeft hierdoor met een 100% score alleen de leiding genomen. Maar net als in groep A is ook hier een select groepje achtervolgers dat slechts een halfje achterstand heeft, t.w. Mark v.d. Ploeg en Serkan Milli. En op een halfje daar weer achter een groep van 10 spelers en wat dat aangaat lijken de beide groepen aardig op elkaar.

Ik ga verder geen uitgebreide beschouwingen aan het papier toevertrouwen. Als U dit verslag leest bent U al op de site, ga dan naar toernooien en Voges Open en U vindt alles wat Uw “schaakhartje“ begeert. Voor zover U het nog niet wist (in het 2e bulletin stond het reeds, maar niet iedereen leest de bulletins): met sponsor Albert Voges zijn we overeengekomen dat hij ook in de jaren 2016/2017 de sponsor zal zijn van het Open- en Rapidtoernooi.

Met Henrie Siebelt van cafe-restaurant-bar “Zomerzorg” hebben we de data voor 2016 reeds vastgelegd. Die data zijn:
De vrijdagen 4, 11, 18 en 25 november, 2 en 9 december en de zaterdagmiddag 10 december 2016 (let op dat zijn een vrijdagavond en een zaterdag vlak na elkaar in dezelfde week)

Dat heeft te maken met de KNSB die zaterdag 17 december als speelronde heeft vastgelegd en zaterdag 24 december, zo vlak voor de kerst is geen optie. De laatste ronde op een vrijdagavond laten spelen doet afbreuk aan de feestelijkheid die dan eventueel pas tegen middernacht zou kunnen plaats vinden.

Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06-22577267 (mobiel)


De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 13 november 2015

Alvorens aan het verslag te beginnen, eerst even de mededeling dat Johan Stins (rating 1800) in groep A is toegevoegd. Met bye’s in ronde 1 en 2 begint hij met 1 punt aan ronde 3. De tweede ronde kende overigens ook weer de nodige verrassingen. Jan Vreeburg won van Willem Hensbergen al denk ik dat Jan zal zeggen “dat is geen verrassing!“. Maar ook Joop Bakker boekte zijn tweede winst. Toevalligerwijze werden beiden winstpartijen van Joop behaald op leden van Schaakclub Bergen.

Hamayoon Afzali speelt buitengewoon sterk wat nu Loek Veenendaal aan den lijve ondervond. René Pijlman bewees dat zijn overwinning vorige week geen toevalstreffer was. Nu was hij te sterk voor Aad de Bruijn, toch niet de eerste de beste. Ad Reijneveld, de speler van de Uil met de hoogste rating dit toernooi maakte tegen Kees Scherpenisse geen fout en boekte zijn tweede overwinning. Al met al een kopgroep van 5 spelers die de volle winst behaalde uit twee partijen. Slechts drie schakers daarachter met een halfje minder en daar weer achter een grote groep 1 punters.

In groep B wist Jan de Jong al combinerend clubgenoot Pim Redeker het volle punt afhandig te maken. Ook Marcel Verschoor deed dit bij Paul Visser en omdat de partijen Serkan Milli tegen Martin van Zaanen als mede Özden Tuna tegen Piet Muller in remise eindigden , gaan nu alleen Jan de Jong en Marcel Verschoor met 2 uit 2 aan de leiding..Maar vergis U niet want een groep van maar liefst 9 spelers heeft maar een halfje achterstand, waaronder de titelverdediger Martin van Zaanen.

In groep B werd de partij Lex van Gunsteren tegen Peter Kaptein reglementair beslist in het voordeel van Peter. Lex had in Duitsland te maken met een pilotenstaking en arriveerde te laat in Holland om nog te kunnen schaken.

Kijk voor de uitslagen/standen/partijen in beide groepen verder op deze website.
Voor het geval U het even kwijt bent, afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel: 06 - 22577267

De volgende ronde (derde) is op vrijdagavond 20 november 2015. Aanvang 20.00 in cafe-rest.-bar “Zomerzorg” aan de Meerlaan te Hillegom, toegang gratis.


De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 6 november 2015

Het 33e Open Schaakkampioenschap van Hillegom ("VOGES OPEN") is met 56 deelnemers (29 in groep A en 27 in groep B) zeer suksesvol van start gegaan. Het is een evenaring van het record dat we vestigden in 2010. We zagen bovendien weer een aantal nieuwe gezichten, maar ook deelnemers die een paar jaar geleden meededen waren weer terug, allemaal heel hartelijk welkom. We hopen deze trend nog jaren zo voort te kunnen zetten, hoewel we beseffen dat ook de zaal zijn limieten heeft. Voor de sponsoren Voges/Sloos/Siebelt is het echter een verheugend verschijnsel.

Klokslag acht uur kon voorzitter Jan Plomp een ieder achter de borden dirigeren en met wat mededelingen van huishoudelijke aard door wedstrijdleider Cok Ippel, en een dankwoord aan de sponsoren kon het toernooi een aanvang nemen.

In de A-groep waarin de winnaar van de Cok Ippel bokaal ontbrak, speelden deze avond 24 schakers en hadden er 5 een bye. Op het moment dat ik dit stukje schrijf kan ik U echter melden dat Frank Korving zich door privé-omstandigheden heeft afgemeld voor de rest van het toernooi. Zijn gespeelde partij blijft staan alleen spelen we nu met 28 schakers door.

Een indeling op rating betekent doorgaans dat de hoger gerate spelers zegevieren alleen niet in deze ronde. Want aan bord 2 maakte René Pijlman het Peter Pijpers zodanig moeilijk dat laatstgenoemde tot overgave gedwongen werd. Maar ook aan bord 3 had “Guernsey-tijger” Jan Havenaar het heel moeilijk tegen Niek v.d. Maat en mocht tenslotte blij zijn met remise. Aan bord 4 speelde Hamayoon Afzali een bekeken eindspel en wist hiermee Leo Littel te verschalken. De remise tussen Rudolf Kat en Dennis Bouwmeester lag volgens rating ook niet in de lijn der verwachtingen maar gebeurde toch. Kort samengevat heeft Ad Reijneveld van de favorieten de eerste ronde zonder kleerscheuren doorstaan..

Voor de goede orde nog even dit! Het was de bedoeling, omdat het aantal deelnemers oneven was, dat ik zelf mee zou spelen in groep A (eerste ronde een bye). Door de reeds eerder vermelde afzegging, heb ik dat veranderd zodat zeker in de laatste rondes een even aantal spelers achter de borden verschijnt en ik niemand een gedwongen bye moet geven. Ik speel nu in groep B mee (multi-inzetbaar !?). Deze groep wordt nu weliswaar oneven maar is in de eindfase regelbaar.

In de B-groep, verdedigt de winnaar van de Aalstech trofee, Martin van Zaanen wel zijn beker. Voor de uitgave van de 1 november-ratinglijst had hij een rating boven de 1800 doch erna kon hij zich alsnog aansluiten. Er speelden deze avond 22 schakers en hadden er 5 (inclusief Cok Ippel) een bye. En ook hier kijk je dan met “kennersoog” of de indeling op rating.aan de verwachtingen voldoet. Bij de meeste borden was dit in orde, alleen aan de borden 3 en 5 werd er afgeweken en dat waren deze avond de enige remises. Het betrof Mark v.d.Ploeg tegen Hans Heshusius en Barry Broek tegen Anton Warmerdam. Laatstgenoemde stond in het eindspel van K+T en pionnen een pion voor maar was waarschijnlijk al lang blij dat hij zover gekomen was. De favorieten Martin van Zaanen, Paul Visser, Jan de Jong, Ôzden Tuna en Marcel Verschoor maakten deze avond geen fout. Zie in beide groepen voor uitslagen/partijen verder op deze website.

De partijen worden net als in andere jaren door Jan Havenaar en Ad Reijneveld keurig ingebracht (voor zover leesbaar) en door onze Webmaster Richard Nigten op de site gezet. De indeling verandert niet meer na dinsdag 12.00 uur en staat uiterlijk woensdagmorgen op de site. Van elke ronde wordt een bulletin gefabriceerd en de liefhebbers kunnen een exemplaar meenemen. Als U een bye wilt hebben of moet afzeggen doet U dit dan liefst per mobiele telefoon bij Cok Ippel 06 – 22577267. Als U tijdig bent kunt U dit ook op het gele formulier in de zaal schrijven.

Evenals in vorige jaren zijn er eventueel twee bye’s mogelijk, alleen niet in de laatste twee rondes. Vandaar dat we toegewerkt hebben naar een even aantal spelers per groep zodat in de laatste twee rondes iedereen kan spelen. Mocht U een gedwongen bye hebben dan probeer ik U van tevoren op de hoogte te brengen zo ook als ik tijdig hoor dat iemand wegens ziekte verstek moet laten gaan. Bij ziekte, hoe spijtig dat ook is, krijgt de tegenstander het volle punt.

En dan wens ik verder iedereen een heel goed toernooi toe.
WEDSTRIJDLEIDER COK IPPEL