Harddraverijsimultaan 2016 als “VAN OUDS”

Fotogalerij »

En onder “van ouds” verstaan we dan een deelnemersaantal dat de laatste drie jaren bijna niet van zijn plaats komt. We schommelen rond de 45 (senioren + jeugd) en dat was in het laatste “Flora”-jaar wel anders, toen we maar liefst 72 deelnemers telden waaronder 33 jeugd. Inmiddels is de jeugd qua aanvang naar zeven uur gegaan maar is het deelnemers-aantal gehalveerd. Is de animo voor het schaken geringer, wordt er een aansprekende simultaangever verwacht?

Wie het weet mag het zeggen. Over naar de orde van de dag. Bij de jeugd gaf Mark van der Ploeg de simultaan met als “side-kick” de kersverse jeugdkampioen Rik van Rootselaar. Omdat het voor Rik zijn eerste “grote optreden” was, werd hij een beetje ontzien en kreeg hij 5 tegenstanders te bestrijden. Hij vervulde zijn taak echter zeer goed en had na ruim een uur al zijn opponenten “plat”. 100% score dus en omdat er toch prijsjes te verdienen waren werden de drie “langst zittenden” beloond. Michel, Willemijn en Jonna werden in deze volgorde 1 t/m 3. Rik had echter nog zo veel energie over, dat hij aanschoof bij het seniorenschaak aan de tafel van Ad Reijneveld.

Mark kreeg 12 tegenstanders(sters) achter de borden. Maar ook hij deed het buitengewoon goed. Pas rond de klok van half negen wist Jitse hem een remise af te snoepen en dat bleek het enige halfje verlies te zijn. Alle andere elf tegenstanders moesten met een nederlaag genoegen nemen. Een score van 95,83% voor Mark, zeer fraai. De eerste prijs dus voor Jitse en Manu en Ko kregen als langst zittende de 2e en 3e prijs. Cees Meijer reikte namens de Harddraverij Vereniging ruim voor negen uur de prijzen uit , en tevens kregen alle deelnemers een vrijkaartje voor een kermis-attractie naar keuze.

Bij de senioren, die om 20.00 uur begonnen, gaven Peter Pijpers (als clubkampioen) en Ad Reijneveld de simultaan. Beiden kregen 14 tegenstanders achter de borden. Met de regelmaat van de (dit keer geen schaak-) klok, draaiden ze hun rondjes en het was tegen negenen dat Ad zijn eerste volle winst boekte. Bij Peter gebeurde dit ruim een uur later maar het resultaat was hetzelfde. Wel viel rond de klok van half elf een remise bij Peter, het was Fred van Randen die de eer te beurt viel. Hij moest echter wel tot het eind toe wachten of dit resultaat genoeg was voor een prijs en zo ja, welke? Maar laten we eerst de resultaten van Ad Reijneveld onder de loupe nemen.

Na zijn eerste winst rond negenen duurde het toch nog een uur voor het eerstvolgende resultaat er was, ook weer winst voor Ad. Daarna kwamen de uitslagen-briefjes met kleinere tussenpozen bij de wedstrijdtafel binnen, maar de resultaten waren identiek, winst voor Ad. Ook de jeugdsimultaan-gever Rik van Rootselaar wist daar geen verandering in aan te brengen. Tot omstreeks kwart voor elf Peter van Bakel, met nog slechts twee spelers achter de borden remise aanbood wat Ad accepteerde. De enige nog spelende deelnemer Sam Oosterveer kon door de steeds sneller terugkerende Ad zijn betere stelling niet verzilveren en moest alsnog verlies accepteren. Rond klok van elven had Ad zijn taak volbracht. Peter van Bakel met remise dus eerste, Sam Oosterveer en Ed van der Haak als langste volhouders 2e en 3e. Het score resultaat van Ad ( bij 14 deelnemers) 96,43% Zeer fraai.

We waren bij Peter Pijpers gebleven bij de remise van Fred van Randen. Peter rechtte echter zijn rug en ging er nog eens flink tegenaan. Het waren dan ook louter winstpartijen voor Peter die bij de wedstrijdtafel binnenkwamen. Echter rond de klok van half twaalf was het Jan van der Voort, een huisschaker, die Peter deed capituleren, de 1e prijs opeiste en daarmee automatisch Fred naar de 2e plaats verdrong. Met nog één speler te gaan, onze eigen webmaster Richard Nigten, leek er nog een verrassing in het verschiet te liggen maar helaas ook hier deed de snelheid Richard de das om. Zijn lange (laatste) partij was echter toch nog goed voor een 3e prijs.

Van de 14 spelers verloor Peter er één, één remise en won hij er 12 een score van 86,43%
Toch ook zeer fraai. Ruim voor twaalven reikte Cees Meijer van de Harddraverijvereniging voor de tweede keer deze avond de prijzen uit en konden de spelers, wel of niet tevreden over hun gespeelde partij, huiswaarts keren.

Cok Ippel