Snelschaakkampioenschap De Uil 2016

Joost van Hal de nieuwe snelschaakkampioen van de Uil

Op een avond waar live op TV Michael van Gerwen strijdt om de wereldtitel Darts is het moeilijk kiezen, ga ik schaken of naar darts kijken. Maar dan gaat het echte schaakhart toch weer spreken, tenminste bij zo’n kleine 30 clubleden die naar De Bestemming gekomen waren om hetzij te snelschaken (5 min. pppp) of rapidschaak te spelen (20 min. pppp). Onder het genot van een oliebolletje en een drankje (in welke vorm dan ook) speelden de snelschakers eerst 9 ronden zwitsers (ingedeeld door de computer) om daarna aan de hand van de eindranglijst na die 9 ronden in groepen van 6 de slotronden te spelen.

Het werd een “struggle for life“ maar al snel komen de echte snelschakers toch weer opzetten. Maar dat men aan elkaar gewaagd was ondervond Mark van der Ploeg, de titelverdediger, aan den lijve. Mark verloor in de 1e ronde van Ad Reijneveld, en in de 4e ronde van Cok Ippel maar herstelde zich knap in het vervolg en stond slechts een halfje af aan Gerie Opgenhaffen om te finishen op 6½, ruim voldoende voor plaatsing in de finalegroep A. Maar ook Joost van Hal en Ad Reijneveld bereikten deze score. Merkwaardig genoeg verloren beide spelers van Marcel Bolhuis, die zich niet wist te plaatsen voor de finalegroep A.

Cok Ippel, op een later tijdstip met 2 bye’s ingestroomd (vanwege Gemeente-Hillegom receptie verplichtingen) scoorde er lustig op los en wist zich met 6 pnt ook te plaatsen. Van de 5 spelers die 5½ scoorden koos de computer Jan Havenaar en Rudolf Kat uit voor plaatsing in de A groep. Op de uitslagenlijst van de voorrondes treft U de verdere plaatsingen aan waarbij opgemerkt zij dat de jeugdige spelers en enkele ouderen al van te voren hadden aangegeven alleen de voorrondes te spelen vanwege het late tijdstip van de finalegroepen.

Groep A bestond uit Ad Reijneveld, Joost van Hal, Mark v.d.Ploeg, Cok Ippel, Jan Havenaar en Rudolf Kat. Er stond deze avond echter geen maat op Joost. Na 3 ronden had hij een punt voorsprong op Cok en al 2 op de rest van het veld. Na winst in de 4e ronde was hij al niet meer in te halen en na winst in de slotronde op Cok wist Joost van Hal met 5 pnt de titel snelschaakkampioen van de Uil te behalen. Proficiat. Laat de tabellen qua scores en plaatsing voor zich spreken.

In groep B zaten spelers die met wat meer geluk gemakkelijk in de A groep konden meedraaien. Fred van Randen, Marcel Bolhuis, Hennie van Eeuwijk, Theo Bakker, Martin Zegstroo en Peter de Haas. Laatstgenoemde had zich in de slotronde ten koste van Dick Roosa op het nippertje geplaatst voor die B groep. Het werden gevechten waarbij men nauwelijks iets toegaf en het is dan ook niet verwonderlijk dat juist in deze groep vele remises te bespeuren waren. (ter vergelijking: in groep A en C geen remises). Fred, Marcel en Theo gingen gelijk op. Na 3 ronden hadden ze alle drie 2 pnt.

In de 4e ronde wist Theo Fred te overmeesteren en omdat ook Marcel won was de slotronde Theo tegen Marcel alles beslissend. Het werd echter na spannende strijd remise wat een gedeelde eerste plaats met een score van 3½ uit 5 voor beiden opleverde.

Als U naar de tabel van groep C kijkt ziet U de sterkte van de spelers weerspiegeld in de scores. Een soort van omgekeerde pyramide. Het hoeft geen betoog dat Dick in deze groep duidelijk een maatje te groot was. Gerard-Jan van Wageningen, ook geen kleine jongen op het snelschaak-gebied was met een verliespunt minder goede tweede. Martin van Eeuwijk, op het groene veld heer en meester, kon op de zwart/witte (cq bruin/crème) velden geen potten breken en eindigde als 3e.
Neemt U alles nog eens rustig door via de tabellen.

De Rapid-spelers, 12 in getal, speelden, volgens willekeurige plaatsing, in 2 groepen van 6 spelers. 5 partijen van 20 min. per persoon. Henk Kramer, Anton Warmerdam, Piet Muller, Ron van der Linden, Cor Vooys en Andre Beijk speelden in de A groep. Het waren vooral Henk, Piet en Ron die elkaar niet veel toegaven. Tot en met ronde 3 had Henk de leiding maar verlies in ronde 4 van Ron deed hem de das om. Piet kon met 2½ uit 4 goed meekomen maar moest hopen op verlies van Ron in de laatste ronde. Dat gebeurde niet en derhalve schreef Ron van der Linden met 4 uit 5 de A groep van het rapid op zijn naam. Henk en Piet werden met 3½ uit 5 gedeeld tweede.

In de B groep speelden Gerard Draaisma, Peter Kaptein, Ed van der Haak, Frank van Schie, Aad Vledder en Jan Plomp. Hier ging Peter Kaptein als een echte “toernooi-tijger “voortvarend van start. De eerste vier partijen zette hij in winst om en met het ingaan van de laatste ronde was de situatie zo dat alleen bij verlies van Peter, Aad hem in kon halen mits hij won. Na zo’n vermoeiende avond is het niet verwonderlijk dat er zo nu en dan “wel eens“ een verkeerde zet met kwalijke gevolgen plaats vindt. Het gebeurde zowel bij Peter als Aad en zodoende bleef het verschil tussen beiden zoals het was, 1 punt in het voordeel van Peter die daarmee de groepswinst voor zich opeiste. Aad dus goede tweede. Het was rond het middernachtelijk uur dat voorzitter Jan Plomp een ieder bedankte voor zijn deelname, Dick en Jan voor de wedstrijdleiding. Bar-dame Hannie kreeg, passend bij deze avond, een fles “geestrijk“ vocht overhandigd, waarna de beker aan Joost van Hal werd overhandigd en op de gevoelige plaat vastgelegd door Theo. In snel tempo mochten alle deelnemers hierna uit de weer rijk gevulde prijzentafel kiezen.

Laat de tabellen/standen op U inwerken en dan wens ik U een voorspoedig en gezond 2017 toe.

Cok Ippel