30e Voges Rapidschaak-kampioenschap van Hillegom 2016

Fotogalerij »

Alexandre Dgebuadze (GM) en Miguoël Admiraal (IM) winnen de A poule en Mark van der Ploeg en Ruben Hooghwerff de B poule

Door de grote hoeveelheid aan toernooien op zaterdag 1 oktober 2016 bleef ons aantal deelnemers ver onder wat we de laatste jaren gewend waren. We moeten tot 2008 teruggaan om een dergelijk laagte-record te zien. En precies zeven jaar later gebeurt het weer, zouden we dan in bijbelse termen gezien , de zeven vette jaren achter de rug hebben? Laten we echter nuchter blijven, het zal wel een toevallige samenloop van omstandigheden geweest zijn en dus kijken we met vertrouwen de toekomst tegemoet. In dat licht kun je ook bekijken dat we toch nog 1 GM en 2 IM’s onder de deelnemers hadden. We hadden onder de deelnemers er zelfs drie die de lange weg vanuit België hadden afgelegd om in Hillegom te spelen. In totaal 41 schakers waarvan er 17 in poule A en 24 in poule B speelden. Achter de computer zoals altijd Jan Havenaar, wedstrijdleider Cok Ippel en Peter Kaptein had deze dag een dubbele functie, hij verving de afwezige voorzitter in diens hoedanigheid als “speaker” maar nam ook de honneurs vanachter de bar waar. Multifunctioneel dus.

Na een kort openings/welkomstwoord van Peter waarin hij de sponsor Voges nog eens aanhaalde kreeg wedstrijdleider/arbiter Cok Ippel het woord voor een korte uitleg van de toernooiregels en kon het toernooi een aanvang nemen.

Groep A

Zoals reeds in de aanhef vermeld, slechts 17 deelnemers zodat er elke ronde een speler vrij was. Grootmeester Dgebuadze ging van start met verreweg de beste papieren, maar ook de Internationale Meesters Miguoël Admiraal en Fred Slingerland hebben hun kwaliteiten meer dan eens bewezen dus het was van tevoren geen gelopen race. Het op rating indelen betekent dat de top elkaar pas na enkele rondes kan tegenkomen. Zo ook in ronde 3 toen Miguoel en Fred al snel remise overeen- kwamen en dat deden ook Joop Piket en Jindrich Trejbal. Dgebuadze won wel en nam met een halfje meer de leiding. In ronde 4 was het aan de GM en IM’s om snel remise te maken. Miguoel tegen Alexandre en Joop tegen Fred. Mede door deze remises konden o.a. Wolf Mestrom, en Laurens Schilstra, twee jeugdige talenten door winst oprukken naar een gedeelde tweede plaats.

De Uil spelers konden geen rol van betekenis spelen. In de 5e ronde pikten Alexandre en Miguoel de winnende draad weer op tegen resp. Laurens en Joop. Maar reeds genoemde Wolf Mestrom wist met goed spel remise uit het vuur te slepen tegen Fred Slingerland. Ronde 6 gaf aan de top een zelfde beeld te zien. Alexandre en Miguoel wonnen, Fred speelde weer remise nu tegen Peter Poncin en Joop herstelde zich van zijn nederlaag met winst op Laurens. Dus met het ingaan van de 7e (laatste) ronde had Alexnadre nog steeds dat halfje voorsprong op Miguoel die op zijn beurt een vol punt voor lag op Fred en Joop. In de slotronde speelden Alexandre en Fred zeer snel een bekeken remise maar Miguoel ging er tegen Peter Poncin nog eens vol tegenaan en wist het volle punt binnen te halen. Hierdoor eindigden Alexandre Dgebuadze en Miguoel Admiraal beiden met 6 uit 7 op de gedeelde eerste plaats en werd ook het prijzengeld gedeeld. Door winst van Joop op Jimmy Geboers wist hij ongedeeld beslag te leggen op de derde plaats Fred werd ongedeeld vierde en Laurens Schilstra met (verrassenderwijs) Aart van der Peut, legden beslag op gedeeld vijfde plaats.

Van de Uil eindigden de spelers Ad Reijneveld, Fred van Randen en Dick Roosa in de onderste regionen van de ranglijst. Zie voor meer gedetailleerde uitslagen en standen de tabellen.

Groep B

24 spelers, allen met een rating onder de 1800 begonnen aan de zeven ronden zwitsers, waarvan de eerste drie op rating en de volgende vier op weerstandspunten ingedeeld werden. In de praktijk komt het er op neer (zoals reeds uitgelegd bij groep A) dat de top elkaar pas na enkele rondes kan tegenkomen. Mark van der Ploeg (De Uil) , met de hoogste rating behoorde tot de favorieten en maakte die rol in de eerste twee ronden volledig waar. Maar dat deden o.a. ook Rob v.d. Aardweg, Gerard Kuijs, Ruben Hooghwerff om er maar een paar te noemen. In ronde 3 stonden Mark en Ruben tegenover elkaar Het was Ruben die de winst naar zich toetrok . Maar ook Rob en Gerard wisten te winnen van resp. Ronald de Vries en Kees de Vlieger. Drie koplopers dus met de volle winst (Ruben, Rob en Gerard). In ronde 4 was het bijltjesdag(uur) voor Ruben en Rob. Zij verloren van Gerard en de opgeklommen Ger Dekker. Hierdoor ging Gerard met 4 uit 4 alleen aan de leiding.

Maar liefst 6 deelnemers met 3 punten (een vol punt achter Gerard) deelden de tweede plaats. In ronde 5 ontsnapte Gerard Kuijs met remise tegen Karel den Boer. Mark v.d.Ploeg wist met winst op Rob v.d. Aardweg weer een halfje dichterbij te komen, maar ook Ruben Hooghwerff deed dit met winst op Martin Duinmaijer. Dus Gerard op 4½, Mark en Ruben op 4 en Ger Dekker , Jeroen Frijling en Karel den Boer met 3½ daar weer achter. Een spannende slotfase zat er aan te komen. In ronde 6 wist Mark van der Ploeg te winnen van Gerard Kuijs maar ook Ruben Hooghwerff won van Jeroen Frijling zodat de kop bestond uit Mark en Ruben Gerard Kuijs en Ger Dekker namen met een halfje achterstand de gedeelde derde plaats in. In de slotronde maakten de koplopers geen fouten en wonnen Mark en Ruben van resp. Ger Dekker en Frits Veenstra. Mark en Ruben dus met 6 uit 7 op een gedeeld eerste plaats. Gerard Kuijs wist met een remise tegen Peter Elisen een ongedeelde derde plaats te bemachtigen en Peter werd door zijn halfje tegen Gerard ook nog eens samen met Ger Dekker, Jeroen Frijling en Karel den Boer gedeeld vierde met 4½ uit 7.

Van de, toch al niet talrijk aanwezig zijnde, Uil-spelers werd dus Mark eerste, maar eindigden Kees Jongsma en Aad Vledder in de onderste regionen van de ranglijst. Zie voor gedetailleerde uitslagen en standen de tabellen.

In zijn slotwoord bedankte Peter Kaptein , de sponsor Voges, de man achter de computer Jan Havenaar die ervoor zorgde dat alles deze dag in goede orde verliep, de barbediening, waaronder dus hijzelf, en organisator en stimulator Cok Ippel

Daarna werden de prijzen in sneltreinvaart uitgereikt en kon een ieder moegestreden maar tevreden huiswaarts keren.

Toernooi-coordinator Cok Ippel