Voges Open Hillegoms 2016

De zesde en zevende/slot ronde
Hillegom, vrijdag 9 & zaterdag 10 december 2016

In 2011 hadden we een identiek Voges Toernooi. Ook toen de zesde en zevende ronde in dezelfde week en sterker nog, ook op 9 en 10 december. Vandaar dat ik in mijn omvangrijke archeif gedoken ben om te kijken wat ik toen allemaal belangrijk vond om door te geven. De meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de slotronde maar toch wil ik voor beide groepen ook de zesde ronde vluchtig doornemen.

In groep A ging alle aandacht uit naar bord 1 waar Willem Hensbergen tegen Fred van Randen speelde. Willem een halfje voor op Fred en een vol punt op Jan Vreeburg die op het bord er naast tegen Peter Pijpers speelde. Volgens eigen zeggen (Willem dus) speelt hij dit toernooi niet goed, maar wint wel. In een alles of niets partij werd het voor Fred “niets“ en omdat ook Jan Vreeburg verloor van Peter Pijpers, was Willem nog voor de laatste ronde gespeeld werd kampioen van groep A.
In de tabellen en standen kunt U de overige uitslagen lezen.

In de B-groep was het iets gecompliceerder. Hier ging met het ingaan van de zesde ronde Herman Lemkes aan kop met slechts een halfje voor op het tweetal Serkan Milli en Martin van Zaanen. Serkan en Herman hadden al tegen elkaar gespeeld dus de clubgenoten (De Vennep) Herman en Martin bestreden elkaar in de zesde ronde. ’t Is toch dat ik het met eigen ogen gezien heb dat Sint Nicolaas een week eerder al flink bezig was om cadeautjes uit te delen, maar deze avond (9 december) was hij weer volop aanwezig. Martin gaf tegen Herman een stuk weg en daarmee de partij maar aan bord 3 van Pim Redeker tegen Mark van der Ploeg gaf Mark een stuk en de partij weg.

Dat waren korte partijen dus dachten Bert Begshoeff en Serkan Milli aan bord 2, dat moeten wij anders doen. Bij de 53e zet moest ik al behulpzaam zijn bij het noteren van de zetten en in pure tijdnood van beiden ging tenslotte Bert door de vlag. Nog steeds dus dat verschil van een half punt tussen Herman en Serkan.

Nog binnen 12 uur nadat de laatste schaker op vrijdag 9 december de zaal van Zomerzorg had verlaten keerden de eerste schakers al weer terug om aan de laatste ronde te beginnen om precies 13.00 uur. Het 34e “ VOGES-OPEN” zit er weer op. In groep A heeft dat Willem Hensbergen als winnaar de Cok Ippel trofee opgeleverd en uiteindelijk werd Serkan Milli in groep B winnaar van de Aalstech-trofee na een gelijke stand (beiden 6 punten) met Herman Lemkes. De W.P. waren gelijk dus won op S.B. Serkan de beker.

Willem HensbergenIn groep A geen strijd meer om de beker maar wel om het “grote geld“. Peter Pijpers moest het opnemen tegen Willem Hensbergen en stond (volgens Willem) totaal gewonnen maar gaf een stuk weg en het was einde partij. Fred van Randen speelde aan bord 2 tegen Richard Frans en moest in laatstgenoemde zijn meerdere erkennen waardoor hij zelfs nog buiten de prijzen viel, wat kan een sport toch hard zijn!!
Peter Poncin won nu van Kees Scherpenisse en deelde hierdoor de tweede plaats met Richard Frans. Ad Reijneveld, Jan Havenaar en Rudolf Kat wisten op de valreep toch nog beslag te leggen op de gedeelde 3e plaats. Voor de overige Uil-spelers verwijs ik U naar de standen/tabellen elders op deze website.

In groep B zoals reeds eerder vermeld, spanning volop. Gerard-Jan van Wageningen speelde een puike partij tegen Herman Lemkes maar kon een licht overwicht niet in winst omzetten, remise dus en daar Serkan Milli op bord 2 tegen Pim Redeker wel de winst pakte was bij een gelijke stand het wachten op de andere resultaten vanwege de WP of SB voor de beker want het prijzengeld werd toch al gedeeld. Het werd een spannend uurtje voor Serkan, want de partij van Bert Bergshoeff tegen Özden Tuna aan bord 5 nam de volle tijd in beslag. Bert moest met een paard en een pion meer omzichtig manoeuvreren en slaagde daar pas op het allerlaatste moment in. Twee marathon-partijen voor Bert dit weekend. Één verloren en één gewonnen op tijd. In zijn partij tegen Aad Vledder wist Martin van Zaanen net iets beter gebruik te maken van de mindere pionnen-stelling van Aad.

Serkan MilliMark v.d. Ploeg speelde remise tegen Lex van Gunsteren maar aan bord 6 kwam Anton Warmerdam een volle toren voor tegen Kees Jongsma. Kees vocht op zijn bekende wijze door en ziedaar Kees wist alsnog het zoet der overwinning te smaken. Ad liet mij na het ingeven van de partij weten “Kees Jongsma steelt de show“. De man werd bijna lyrisch. Na dit gelezen te hebben kunt U er niet meer onderuit: die partij moet ik even naspelen. En dan komt het beslissende moment, alle uitslagen ingeven en dan de eindstand uitdraaien. Herman en Serkan ook op WP precies gelijk maar op SB blijft Serkan net iets voor en dus winnaar van de Aalstech-trofee.

De Uil-spelers Aad Vledder, Mark van der Ploeg, Pim Redeker, Piet Muller en Kees Jongsma deelden met 4 punten de zesde plaats en vielen net buiten de prijzen. Voor de overige Uil-spelers alsmede zie de uitslagen/standen/tabellen.

Het aantal deelnemers (53 totaal) was dit jaar iets minder dan vorige jaren maar of dit te maken had met het feit dat de slotronden vlak achter elkaar vielen zal altijd wel de vraag blijven. Volgend jaar zitten we qua slotronden voor hetzelfde dilemma. Het was een naar mijn mening in velerlei opzicht geslaagd toernooi en wij hopen dat met de nieuwe data voor 2017 (zie verderop) we de weg omhoog weer in kunnen slaan. Gezien het enthousiasme heb ik daar alle vertrouwen in.

Alle spelers, oud bekend of nieuw wij hopen dat jullie het naar je zin gehad hebben en wij hopen jullie allemaal weer terug te zien op ons 35e toernooi In 2017. Voor het komende jaar heeft sponsor VOGES (Albert) weer zijn medewerking toegezegd en ook de zaal in Eetcafé “Zomerzorg” (Henrie, Nigel en Marvin) is voor het komende jaar al vastgelegd. Voor 2017 zijn de data:
Vrijdagavonden 3,10, 17, 24 november, 1, 8 december en de slotronde op zaterdagmiddag 9 december.
Dus die laatste twee ronden vlak na elkaar. Noteert U dit maar in Uw agenda.

Zonder sponsors/medewerkers kan een schaaktoernooi niet doorgaan en daarom bedanken wij vanaf deze plaats Albert Voges, Rob Sloos jr, Henrie, Nigel en Marvin Siebelt dat wij dit 34e toernooi weer konden organiseren. En uiteraard moeten wij ook de medewerkers Jan Havenaar (inbrengen partijen etc), Ad Reijneveld (dito), Richard Nigten de webmaster van de Uil niet vergeten. Er gaan heel wat uurtjes in deze liefhebberij zitten. Heren bedankt. Cok Ippel was de eindverantwoordelijke Het aangekondigde besluit om te streven naar even groepen heeft vrij goed gewerkt, hoewel je niet alles kunt ondervangen, zoals je wel gemerkt zult hebben.

Op het moment dat ik dit schrijf, zijn de behaalde resultaten reeds doorgegeven aan rating-commissie (bedankt Jan !!). Deze zullen uiteraard niet eerder dan ik denk februari op de lijsten verschijnen.

Ik wens alle deelnemers/lezers, heel prettige kerstdagen en een heel voorspoedig, maar vooral gezond 2017.

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL

De Winnaars


De vijfde ronde: Willem Hensbergen in A en Herman Lemkes in B alleen aan de leiding
Hillegom, vrijdag 2 december 2016

Aan de eerste acht borden vielen in groep A maar liefst vijf remises maar uitgerekend niet aan de eerste twee. Aan bord 1 kreeg Willem Hensbergen opnieuw een “topper” van de Uil te bestrijden. Was het vorige week Jan Havenaar die in Willem zijn meerdere moest erkennen, nu was Ad Reijneveld aan de beurt. Volgens de analyses had er meer in gezeten voor Ad, maar ja, dan moet je het wel zien... Aan bord 2 ook geen remise maar winst voor Fred van Randen op Kees Scherpenisse. Fred zal dus in de komende wedstrijd met een half punt minder, tegen Willem de eer van de Uil hoog moeten houden.

Maar ook Jan Vreeburg, die deze ronde een bye had, heeft met slechts een punt achterstand ook nog alle kansen op een podiumplaats. Een groep van maar liefst 9 spelers heeft met 3 punten en nog 2 ronden te gaan weliswaar geen verwachtingen voor de eerste plaats, maar de kans om mee te delen in de prijzenpot is erg groot.

In groep B wist Mark van der Ploeg de aanval van medekoploper Herman Lemkes op zijn koningsstelling maar half te pareren en toen Herman twee torens op de h-lijn kon posteren kon het tij niet meer gekeerd worden. Herman dus alleen aan kop met een halfje voor op een tweetal, Serkan Milli en clubgenoot Martin van Zaanen. Serkan heeft Herman al gehad dus blijft in de komende wedstrijd clubgenoot Martin over als tegenstander. Het worden vrijdag 9 en zaterdag 10 december zeer spannende wedstrijden waarbij op dit moment niet te voorspellen valt in welke richting we de winnaar moeten zoeken.

Bert Bergshoeff heeft zich inmiddels ook naar de subtop geschaakt en staat samen met Mark van der Ploeg met 3½ uit 5 op een gedeelde vierde plaats. Maar ook de plaatsen 6 t/m 10 met 3 punten en bezet door 5 Uil-spelers (waarbij ik voor het gemak Gerard-Jan van Wageningen ook maar onder de Uil schaar) doen goed mee voor de prijzenpot.

De langste partij van het toernooi (ja misschien zelfs wel alle Voges-toernooien) komt op naam van Anton Warmerdam en Peter Kaptein. Zij leverden beiden twee notatieformulieren in en als je weet dat er op 1 formulieren 80 zetten te noteren zijn, begrijp je wat ik bedoel.

Volop spanning in beide groepen en dus voor de geïnteresseerde schaker(ster) een uitstekende gelegenheid dit toernooi als toeschouwer te bezoeken.
Vrijdag 9 december om 20.00 uur de zesde en zaterdag 10 december om 13.00 uur de zevende, tevens laatste, ronde in Eetcafé “Zomerzorg “ aan de Weerlaan te Hillegom, Toegang gratis.


De vierde ronde: Willem Hensberg alleen aan de leiding in groep A, Herman Lemkes en Mark van der Ploeg delen in groep B de eerste plaats.
Hillegom, vrijdag 25 november 2016

Van de 4 koplopers in groep A deed Willem Hensbergen goede zaken door Jan Havenaar te verslaan terwijl Fred van Randen en Jan Vreeburg aan bord 2 met remise genoegen moesten nemen. Willem gaat hierdoor alleen aan de leiding, maar het verschil is niet alleen qua bordpunten gering maar ook ontlopen de spelers aan de top elkaar niet veel, het worden dus spannende laatste ronden.

Ad Reijneveld heeft zich door winst op Joop Bakker ook bij het groepje gevoegd dat slechts een halfje achterstand heeft Maar liefst zeven spelers hebben een vol punt achterstand en dat zijn toch echt niet de minsten. Kijk maar op de standenlijst na ronde 4 en U weet precies wat ik bedoel Onderaan heeft Piet van de Griendt door zijn remise tegen Martin Zegstroo de nul van zijn scorelijst weten af te krijgen en dat geeft met de Kerstdagen in het vooruitzicht toch een warm gevoel, al of niet geholpen door wat extra drank.

In groep B speelden Herman Lemkes en Serkan Milli aan bord 1 op het scherpst van de snede. Herman Lemkes, tot dan toe alleen aan kop moest alle zeilen bij zetten om een goed resultaat neer te zetten. Dat dit wel eens gaat ten koste van goede notatie (door beiden overigens) hebben de ingevers van deze partij aan den lijve ondervonden. Telefonische reconstructie moest er aan te pas komen, maar we zijn er uit gekomen. en ik denk dat Herman met de remise het meest gelukkig is. Enfin speelt U de partij maar na, dan begrijpt U wat ik bedoel.

Omdat ook aan bord 2 (Piet Muller tegen Martin van Zaanen) tot remise besloten werd kreeg Mark van der Ploeg aan bord 3 spelend tegen Jim Meij dé kans om zich bij winst naast Herman Lemkes aan de kop van de ranglijst te nestelen. Mark greep deze kans met beide handen en zo voeren Herman en Mark de ranglijst aan met 3½ uit 4. Een viertal spelers volgt op een halfje achterstand t.w. Serkan Milli, Martin van Zaanen, Piet Muller en Gerard-Jan van Wageningen die na een paar remises met winst op Kees Jongsma tot de sub-top is doorgedrongen.

Bert-Jan Melchers, Bert Bergshoeff en Roald Vos hebben met 2½ uit 4 slechts een vol punt achterstand en met nog drie ronden voor de boeg is dit een overbrugbare afstand tot het prijzen-podium. Kijk voor de volledige uitslagen en standen in zowel A als B elders op deze site.


De derde ronde: 4 koplopers in A met 2½ ; Herman Lemkes in B 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 18 november 2016

In groep A eindigden deze 3e ronde maar liefst 8 partijen in remise en doordat dit ook zo was aan bord 1 tussen Ad Reijneveld en Jan Havenaar waren de winnaars aan de, zeg maar eerste 8 borden spekkopers. Willem Hensbergen, Jan Vreeburg en Fred van Randen behoorden tot de genoemde categorie en vormen nu samen met Jan Havenaar de kopgroep met 2½ uit 3. Maar ook aan het bord van Peter Pijpers tegen Jan de Jong, vooruitgespeeld op 14 november gebeurde veel. Jan overspeelde Peter maar liet in de eindfase een listig opgebouwd ëeuwig schaak toe. Enfin speelt U de partij maar na, dan kunt U het met eigen ogen zien.

Aan het bord van Aad de Bruijn tegen Cok Ippel. gebeurde in de slotfase zo veel dat U die partij eigenlijk na zou moeten spelen. Cok stond vele keren totaal verloren, wist het te keepen en bracht in tijdnood, ja erger nog, Aad aan de rand van de nederlaag. Omdat er een situatie kon ontstaan dat Cok een randpion met de loper van de verkeerde kleur overhield, offerde Aad zijn toren voor Cok’s paard en op dat moment gaf de computer, ondanks bovengenoemde geschetste situatie aan “mat in 19 zetten“ voor Cok. Het was al over twaalven en ik heb dit niet gezien en met nog 1 seconde op de klok van Aad heb ik de partij remise gegeven. Ervaren arbiters vertelden mij afgelopen zondag dat ik gewoon door had kunnen gaan met winst als gevolg. Ik heb er vrede mee!

In groep B speelden aan bord 1 Martin van Zaanen en Mark van der Ploeg een bekeken remise terwijl aan het 2e bord Kees Jongsma tegen Herman Lemkes na felle strijd de winst aan laatstgenoemde moest laten die hierdoor met 3 uit 3 de koploper in B, ja zelfs de enige speler in het toernooi met een 100% score is. Piet Muller en Serkan Milli hebben zich door hun overwinning op resp. Roald Vos en Özden Tuna ook weer bij de subtop gevoegd. Kees Jongsma, Gerard-Jan van Wageningen en Jim Meij volgen met 2 punten op een halfje van de subtop.

Verwacht van mij geen uitvoerige beschouwingen, daar is de site of zijn de bulletins voor. Als U een goede lezer bent, dan weet U dat Albert Voges ook voor 2017 de sponsor in dat jaar is. Wat U nog niet wist maar daar komt nu verandering in, zijn de data voor volgend jaar. Met Nigel Siebelt heb ik vanmiddag de data doorgenomen:

De vrijdagen 3, 10, 17 en 24 november, 1 en 8 december en de zaterdagmiddag 9 december 2017 (let op dat zijn weer een vrijdagavond en een zaterdag vlak na elkaar in dezelfde week)

Het is dezelfde situatie als dit jaar. De KNSB heeft zaterdag 16 december 2017 geclaimd en zaterdag 23 december, zo vlak voor de kerst is geen optie. De laatste ronde op een vrijdagavond laten spelen doet afbreuk aan de feestelijkheid die dan eventueel pas tegen middernacht zou kunnen plaats vinden.

Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel: 06-22577267.


De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 11 november 2016

Na de eerste ronde is in groep A Jan Bakker (rating 2210) toegevoegd, met een bye in die eerste ronde. In de 3e ronde komt, als alles goed gaat, Niek van der Maat er bij (rating 1925). Ik zeg “als alles goed gaat” want per 15 november krijgt hij loopgips en dan moet het mogelijk zijn, volgens Niek, om de komende 5 ronden mee te spelen. Bij de indeling voor de 3e ronde ben ik daar dan ook van uit gegaan, maar mocht er toch iets tussenkomen, dan neem ik zelf de plaats in van Niek om er toch weer een even aantal deelnemers in A van te maken. Mijn gewone rating is weliswaar 1673 geworden, maar met dispensatie van de wedstrijdleiding (geintje) en de wetenschap dat mijn Fiderating plm. 1760 geworden is, mag dat. Niek begint dus met twee bye’s aan het toernooi.

In de tweede ronde vielen aan de eerste vijf borden in A maar liefst 4 remises en dan spring je er met winst al gauw boven uit. Jan Havenaar tegen Loek Veenendaal boekte die winst en voert nu alleen met 2 uit 2 de ranglijst aan. Maar vergis U niet, maar liefst 11 schakers staan met slechts een halfje achterstand te trappelen om de kop over te nemen. Helaas moest Frank Homburg op het laatste moment wegens rugklachten afzeggen. Ook voor 18 november heeft hij uit voorzorg alvast een bye opgenomen. Frank we hopen dat je spoedig weer van de partij kunt zijn. Beterschap!

In de B groep hebben we een viertal koplopers met 2 uit 2. Naast de titelkandidaten Mark van der Ploeg, Martin van Zaanen en Herman Lemkes heeft zich nu ook Kees Jongsma gevoegd, na een schitterende partij tegen Özden Tuna. Het paard van Kees was te sterk voor de drie pionnen van Özden. Aad Vledder kreeg in de slotfase van zijn partij tegen Serkan Milli .. ondanks een toren en paard achter toch nog levensgrote kansen om de partij in zijn voordeel te beslissen, maar na een mindere pionzet moest hij alsnog capituleren.

In de partij van Jim Meij tegen Frank Beusen wilde laatstgenoemde rocheren doch zijn koning was al verplaatst en aanraken betekent dan de koning toch zetten naar een meestal minder goede plaats. Het betekende uiteindelijk verlies van een tot dan toe goed staande partij voor Frank. Helaas kent groep B een oneven aantal spelers, dus de kans is groot dat er, bye’s niet meegerekend, elke ronde een speler vrij is.

Voor het geval U het even kwijt bent, afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel: 06 - 22577267
De volgende ronde (derde) is op vrijdagavond 18 november 2016. Aanvang 20.00 in Eetcafé “Zomerzorg” aan de Meerlaan te Hillegom, toegang gratis.


De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 4 november 2016

De eerste ronde van het 34e VOGES OPEN schaakkampioenschap is op vrijdag 4 november gespeeld in de fraai verbouwde achterzaal van Eetcafé Zomerzorg. De ruim 50 deelnemers waanden zich op een ander toernooi toen zij de zaal betraden, immers de opstelling van de tafels was niet meer in lange, maar in korte rijen in de breedte van de zaal, omdat de bar zich nu in het midden bevindt. Onder de deelnemers een paar nieuwe gezichten, maar ook enkelen die weer terug waren van weggeweest. Allemaal hartelijk welkom...

Rond de klok van acht uur hield voorzitter Jan Plomp zijn openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 34e toernooi weer gehouden kon worden. Ook wedstrijdleider Cok Ippel kreeg nog even het woord om wat mededelingen van huishoudelijke aard aan de man te brengen, want nog steeds is het Voges toernooi een “mannen – schaakbolwerk”.
De enige vrouw die de gehele avond in de zaal aanwezig was maar niet schaakt, is de lieftallige Cheyenne die vanachter de bar de spelers van koffie en een keur aan dranken voorziet.

In beide groepen ontbreekt de titel-verdediger. In groep A was dat Hamayoon Afzali maar hij kon dit jaar helaas de gewonnen Cok Ippel-bokaal niet verdedigen. In de B-groep was dat Jan de Jong maar zijn rating is omhoog geschoten en derhalve zal hij dit jaar in de A- groep uitkomen en is de Aalstech-trofee vacant.

In de A-groep hadden er deze avond 4 een bye en speelden er 22.. Normaliter gaan vanwege de “Zwitserse” indeling op rating, de hoger gerate spelers door, maar zo niet deze avond. Aan bord 2 speelde Peter Pijpers met wit tegen Dennis Mienis en leek een beslissende aanval te hebben. Dennis had echter een verrassende paardzet voor hem in petto en won tenslotte de partij. Maar ook de remise van Fred van Randen met zwart tegen Peter Poncin en de winst van Richard Frans ook al met zwart op Jan de Jong is vermeldenswaard..

Maar de bewondering gaat toch wel uit naar Jeroen Frijling. Vanwege zijn rating had hij zich aangemeld voor groep B. Per 1 november schoten zowel zijn KNSB- als Fiderating omhoog, en de toernooileiding zag geen bezwaren om hem met dispensatie in de A groep te laten spelen. De dik verdiende remise tegen Jan Vreeburg was zijn beloning. Menig sigaretje heeft Jeroen deze avond op de been gehouden. Kortweg gezegd hebben van de favorieten, Ad Reijneveld, Willem Hensbergen, Jan Havenaar, Frans Arp en Kees Scherpenisse de eerste ronde zonder averij doorlopen.

Als wedstrijdleider streef ik er naar dat een groep een even aantal spelers bevat, zodat in de laatste ronden, als er geen bye mogelijk is, toch iedereen kan spelen. Mocht het toch oneven worden, dan kan ik zelf misschien toch nog invallen, maar voorlopig speel ik niet, hoewel me dat wel aan het hart gaat.

In de B-groep hadden er drie een bye en speelden net als in groep A ook hier 22 schakers. Op bordvolgorde viel aan bord 4 de eerste verrassing te noteren. Aad Vledder snoepte Gerard-Jan van Wageningen een remise af en, vertrouwde Aad mij toe, misschien had ik wat minder ontzag moeten hebben en durven doorgaan. Maar ook de remises van Piet Muller en Jan Plomp tegen resp. Kees de Vlieger en Bert Bergshoeff waren voor Piet iets minder en voor Jan iets meer dan verwacht.

Jim Meij en Kick van Rooijen vestigden aan bord 8 menig record waarbij die van de langste partij (tot even voor twaalven) wel het meeste opzien baarde. Kick trok tenslotte aan het “langste” eind. Frank Beusen deed met een remise tegen Pim Redeker goede zaken. Van de favorieten maakten Mark van der Ploeg, Martin van Zaanen, Özden Tuna en Herman Lemkes geen fout en wonnen hun partij.

Zie in beide groepen voor uitslagen/partijen verder op deze website.

De partijen worden net als in andere jaren door Jan Havenaar en Ad Reijneveld keurig ingebracht (voor zover leesbaar) en door onze Webmaster Richard Nigten op de site gezet. De indeling verandert niet meer na dinsdag 12.00 uur en staat uiterlijk woensdag tegen de middag op de site. Van elke ronde wordt een bulletin gefabriceerd en de liefhebbers kunnen een “gratis” exemplaar meenemen.

Als U een bye wilt hebben of moet afzeggen doet U dit dan liefst per mobiele telefoon bij Cok Ippel (06–22577267). Als U tijdig bent kunt U dit ook op het gele formulier in de zaal schrijven. Evenals in vorige jaren zijn er eventueel twee bye’s mogelijk, alleen niet in de laatste twee rondes. Mocht U een gedwongen bye hebben dan probeer ik U van tevoren op de hoogte te brengen zo ook als ik tijdig hoor dat iemand wegens ziekte verstek moet laten gaan. Bij ziekte, hoe spijtig dat ook is krijgt de tegenstander het volle punt.

En dan wens ik verder iedereen een heel goed toernooi toe.

Wedstrijdleider Cok Ippel