Rapid-Kampioenschap van de Bollenstreek 2012

(Oegstgeest 1, De Vennep 1, De Vrijpionnen 1 en De Zwarte Pion 3 winnen in Lisse !!)

Donderdag 12 april 2012 was De Zwarte Pion uit Lisse gastheer of zo U wilt gastvrouw van het jaarlijkse Rapid-schaaktoernooi voor Bollenstreekclubs. Dit toernooi wordt meestal op dinsdag na de 2e paasdag gehouden maar daar de clubavond van de Zwarte Pion op donderdag is werd besloten om als uitzondering de donderdag aan te houden bedenkend dat meerdere clubs toch ook op donderdag hun clubavond hebben dus een of twee zestallen mag dan geen bezwaar zijn. Dus toch wel… want ondanks navragen en gestuurde mails of dezelfde aantallen van vorig jaar gehandhaafd konden worden kreeg ik daags tevoren bericht dat Sassenheim in plaats van twee zestallen helemaal geen team op de been kon brengen. De tijd was tekort om nog iets te ondernemen dus dan maar improviseren en de laatste twee groepen met drie deelnemers laten starten. Er was dus in beide groepen elke ronde een team vrij en die konden dan mooi tegen elkaar oefenen. Betekent dit nu het einde van wat in de loop der jaren zo mooi is opgebouwd? Wat mij betreft niet, maar het woord is aan de clubs. Voor 2013 is de datum al vastgelegd nl. dinsdagavond 2 april 2013 (zeg maar derde paasdag) bij De Uil in Hillegom. (vanwege het 80 jarig bestaan van De Uil)

Was het allemaal in het negatieve? Natuurlijk niet want de clubs die er wel waren hebben ons een spannende avond voorgeschoteld met vooral in de A groep een volkomen gelijke stand waardoor snelschaken geboden was om een kampioen aan te kunnen wijzen. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen en groep voor groep afwerken.

In poule A streden de bekerhouder De Uil 1 (Hillegom), Oegstgeest 1, De Zwarte Pion 1 (Lisse), en het gepromoveerde De Uil 3 om de Sjaak Kamps wisseltrofee. In de eerste ronde was De Uil 1 logischerwijs te sterk voor het derde team van De Uil en was Oegstgeest 1 de Zwarte Pion 1 te slim af. Ook in de tweede ronde liepen De Uil 1 (tegen de Zwarte Pion 1) en Oegstgeest 1 tegen De Uil 3 geen averij op. Het was zelfs zo spannend dat qua match- en bordpunten de beide teams volkomen gelijk stonden. 4 matchpunten en 9 bordpunten. De slotronde moest dus de beslissing brengen maar ook voor de onderste plaats die ging tussen de Uil 3 en De Zwarte Pion 1. Om met de laatste wedstrijd te beginnen, De Uil 3 haalde het huzarenstukje uit door met 4-2 de Zwarte Pion 1 te verslaan waardoor De Uil 3 zich nog een jaar handhaaft in de hoogste klasse de Zwarte Pion 1, uiteraard teleurgesteld, zal het volgend jaar vanuit de B groep opnieuw moeten proberen. De cruciale wedstrijd tussen De Uil 1 en Oegstgeest 1 verliep zeer spannend en het was De Uil die als eerste de drie punten bereikte. In de allerlaatste partij leek een remise voorhanden doch het werd toch 3-3 zodat een beslissingsmatch (vijf minuten partijen) noodzakelijk werd. Hier toonde Oegstgeest 1 zijn kracht en met 4-2 werd De Uil 1 verslagen en kon de vorig jaar afgestane wisseltrofee weer in de prijzenkast.

Poule A (de Sjaak Kamps – wisseltrofee)
1.
Oegstgeest 1 3-5 (12-6) Oegstgeest wint na snelschaken (5 minuten) van De Uil 1 met 4-2.
2. De Uil 1 (Hillegom) 3-5 (12-6)
3. De Uil 3 (Hillegom) 3-2 (6½-11½)  
4. De Zwarte Pion 1 (Lisse) 3-0 (5½-12½) Degradeert

(In deze poule behaalden Eric van ’t Hof en Joop Bakker van Oegstgeest, Peter Pijpers en Jerry Beij van De Uil en Rob v.d. Aardweg van de Zwarte Pion de volle winst 3 uit 3. Cok Ippel was met 2 uit 3 topscoorder van de Uil 3.)

Poule B, waarin Daniel Noteboom 1 de plaats had ingenomen van het pas gepromoveerde, maar desondanks toch teruggetrokken Sassenheim 1, kende een merkwaardig verloop. In de eerste wedstrijd ging De Uil 2 met 2-4 onderuit tegen de Zwarte Pion 2 en speelden Daniel Noteboom 1 en De Vennep 1 gelijk 3-3. De Uil 2 herpakte zich echter in de tweede ronde en won nu met 4-2 van Daniel Noteboom 1 terwijl De Vennep 1 met dezelfde cijfers triomfeerde over De Zwarte Pion 2.

In de allesbeslissende match tussen De Vennep 1 en De Uil 2 gebeurde van alles. Bij een 2½-2½ stand ging er in de slotfase aan het bord van Hennie van Eeuwijk (De Uil) en M. v. Zaanen (De Vennep) van alles mis. Met beide vlaggen op vallen (digitale klokken) werd een onreglementaire zet geconstateerd bij M. v. Zaanen. Beide vlaggen waren inmiddels gevallen. Hennie 2 minuten erbij en de klok van M. v. Zaanen herstellen tot nog 11 seconden te gaan. Nervositeit en onbekendheid met de digitale klok maakte dat de gewone garde-klok weer werd ingeschakeld. Toen uiteindelijk de vlag viel van M. v. Zaanen had Hennie slechts een koning over dus in feite remise.

Op het uitslagenformulier was echter al winst voor De Uil 2 ingevuld zodat bij de prijsuitreiking De Uil 2 als poule-winnaar werd genoemd. Bij het noteren van de scores echter (een dag later) ontdekte ondergetekende dat Hennie ten onrechte een vol punt had gekregen en derhalve werd na onderling overleg de stand teruggedraaid tot 3-3 en werd hierdoor De Vennep 1 de kampioen in poule B. Daniel Noteboom 1 won met maar liefst 5-1 van de Zwarte Pion 2 zodat ook in poule B het team van de gastheren degradeerde. Daniel Noteboom werd in deze poule dus tweede en De Uil 2 derde.

Poule B (de Anton van Pijpen wisseltrofee)
1.
De Vennep 1 3-4 (10-8) Kampioen en promoveert
2. Daniel Noteboom 1 (Noordwijk) 3-3 (10-8)  
3. De Uil 2 (Hillegom) 3-3 (9-9)  
4. De Zwarte Pion 2 (Lisse) 3-2 (7-11) Degradeert

(Dat het in deze poule zeer spannend was bewijst de scoretabel. Slechts L. Groenewoud van Daniel Noteboom 1 behaalde de 100% score van 3 uit 3. G. de Jong van de Vennep en Pim Redeker van De Uil behaalden een score van 2½ terwijl Hennie van Eeuwijk van De Uil en Tjerk Albregtse en Willem Rosdorff van de Zwarte Pion 2 uit 3 scoorden.)

In poule C dus zoals reeds eerder vermeld slechts drie teams waardoor er elke ronde een team vrij was die dan weer tegen het vrije team uit poule D kon spelen voor de “fun”. Het team van de Vrijpionnen uit Voorhout liet er in deze poule geen twijfel over bestaan dat zij als enigen recht op promotie hadden en dat terwijl hun sterkste speler Fred Kok meedeed in het All Stars-team in poule D. Tegen Daniel Noteboom 2 werd het nog nipt 3½-2½ maar tegen De Vennep 2 werd het maar liefst 5½-½. Met 4 matchpunten en 9 bordpunten werden de Vrijpionnen onbedreigd eerste en promoveren naar de B-poule. Daniel Noteboom 2 werd tweede terwijl De Vennep 2 derde werd maar met slechts drie teams was er in deze poule geen degradatie. Volgend jaar hopelijk weer een poule met vier teams.

Poule C (VVV-Lisse wisseltrofee)
1.
De Vrijpionnen 1 (Voorhout) 2-4 (9-3) Kampioen en promoveert
2. Daniël Noteboom 2 (Noordwijk) 2-1 (5½-6½)  
3. De Vennep 2 2-0 (2½-9½)  

(In deze poule scoorden vijf spelers de volle 100%, in dit geval 2 uit 2 dus, dat waren R. Stoltenbach, W. Haasnoot en F. Luijben van De Vrijpionnen. Jack Heemskerk en Joop Turk van Daniel Noteboom 2. Jim Meij van de Vennep 2 scoorde als enige 1½ uit 2.)

In poule D tenslotte streden eigenlijk alleen De Uil 4 en de Zwarte Pion 3 want het All Stars-team deed voor de prijzen niet mee. Het was nl. de bedoeling dat dit team alleen in noodgevallen zou moeten opereren. De Zwarte Pion 3 scoorde er lustig op los en ging deze avond als enige Zwarte Pion-team met de hoofdprijs naar huis: 4 matchpunten en 9 bordpunten. Het All Stars-team werd toch nog verrassend tweede met 2 matchpunten en 6½ bordpunten. De Uil 4 stelde wat teleur met 0 matchpunten en slechts 2½ bordpunten. Ook in deze poule wel een promovendus maar omdat het de laatste poule was, sowieso geen degradatie en nu met 3 teams al helemaal niet. Ook hier geldt: volgend jaar hopelijk weer een poule met 4 teams.

Poule D (Van Gerven de Jong wisseltrofee)
1.
De Zwarte Pion 3 (Lisse) 2-4 (9-3) Kampioen en promoveert
2. All Stars 2-2 (6½-5½)  
3. De Uil 4 (Hillegom) 2-0 (2½-9½)  

Ondanks de wat tegenvallende opkomst toch een hartverwarmende avond waar de vriendschapsbanden weer flink aangehaald konden worden. Voor De Uil dit maal geen bekers (het kan niet altijd feest zijn) maar toch een geweldige prestatie van De Uil 1, hadden ze nu maar een halfje meer gescoord tegen De Uil 3, ja als als! Maar ook De Uil 3 heeft het geweldig gedaan door in dit geweld staande te blijven, hulde mannen. En volgend jaar kunnen we opnieuw aan de bak. Ook voor De Uil 2 hulde want slechts een halfje scheidde hen van de titel. Als er op het bord van Hennie nog een pion gestaan had bij het vallen van de vlag dan zou hij wel gewonnen hebben en waarschijnlijk met een goede afstemming van de digitale klok ook wel, want het valt niet mee om op een garde klok de juiste seconden in te stellen. Enfin op naar volgend jaar waar we in eigen home kunnen laten zien wat we waard zijn.

Onze dank gaat bij deze ook uit naar de gastheer De Zwarte Pion uit Lisse alwaar wij in het Poelhuys een voortreffelijke accommodatie aantroffen. Zoals reeds eerder gezegd wordt het toernooi volgend jaar bij De Uil gehouden in de Hoeksteen te Hillegom op dinsdag 2 april 2013 ofwel derde paasdag (ik ga er tenminste van uit dat het gewoon weer doorgang zal vinden met 4 poules van 4 teams –zestallen). Dit allemaal vanwege het 80 jarig bestaan van de Uil. Overigens ook onze dank aan de spelers die bereid waren in het All-Star-team mee te spelen.

Algemeen coordinator Cok Ippel