Topdrukte op het 26e Voges Open Rapidschaaktoernooi met 4 winnaars in groep A

Hillegom 13 oktober 2012
Zie ook de foto's in de fotogalerij »

Verkeers- en treinperikelen ten spijt waren op zaterdag 13 oktober 2012 maar liefst 96!! schakers(sters) naar Hillegom gekomen om te proberen een graantje uit de rijk gevulde ruif mee te pikken. Weliswaar geen grootmeesters zoals vorig jaar maar in de A groep, die bestond uit 37 spelers, hadden maar liefst 21 spelers een rating boven de 2000, voorwaar een zeer sterk veld waaronder de gedoodverfde favoriet Manuel Bosboom. Maar laten we de beide groepen volgen zoals ze deze dag opereerden.

Groep A

Had zoals reeds gemeld 37 deelnemers die vooral in het begin op rating ingedeeld werden waardoor de topspelers elkaar in de beginronden bijna niet tegen kunnen komen. De eerste ronde verliep dan ook zonder noemenswaardige uitslagen. Maar meteen in de tweede ronde was het raak. Manuel Bosboom, genoemd als favoriet, verloor van Mark Timmermans terwijl Ivo Wantola van Wim Laurens Gravemaker verloor die qua rating ruim 300 punten lager stond. Maar er waren deze dag meer favorieten zoals Ilias v.d. Lende, Piet Peelen en Fred Slingerland. Zij scoorden wel 100% in de 2e ronde. In ronde 3 verloor Ilias v.d. Lende van zijn trainer en teamgenoot bij Santpoort Piet Peelen maar Fred Slingerland, Mark Timmermans en verrassenderwijs ook Wim Laurens Gravemaker wonnen zodat de kopgroep met de volle winst uitgedund was tot 4 schakers. Maar zult U zeggen en al die andere schakers dan, nu U zult begrijpen dat het niet doenlijk is alles nauwgezet te behandelen daarvoor zijn de ronde tabellen.

In ronde 4 kwamen Piet Peelen en Mark Timmermans remise overeen en wist Fred Slingerland van Wim Laurens Gravemaker te winnen zodat Fred als enige de volle winst van 4 uit 4 had. Maar ook Manuel Bosboom was middels overwinningen weer naderbij geslopen. In ronde 5 verloor Manuel opnieuw, nu van Ilias, en dat betekende eigenlijk het einde van de kansen voor Manuel om de hoofdprijs te winnen. Piet Peelen maakte een einde aan de ongeslagen status van Fred Slingerland door de volle winst binnen te halen en hierdoor nam Piet alleen de leiding, slechts een halfje voorstaand op een vijftal achtervolgers.

In ronde 6 kwam Piet tegen Rob Schoorl niet verder dan remise maar omdat Ilias en Miguoel Admiraal wel wonnen vormden zij gedrieën een kopgroep met vijf punten. De zevende ronde was ongemeen spannend Miguoel en Ilias gingen tot het gaatje maar besloten met beiden nog slechts 50 seconden op de klokken om er dan maar remise van te maken, beter een half ei dan een lege dop. Maar ook aan bord twee, dachten Piet Peelen tegen Ivo Wantola er net zo over en dus bleven de koplopers op gelijke hoogte alleen kregen zij gezelschap van Demre Kerigan die heel stilletjes de kopgroep genaderd was en na de volle winst in de laatste ronde ook op 5½ punt kwam. Miguoel Admiraal, Piet Peelen, Ilias v.d. Lende en Demre Kerigan met z’n vieren gedeeld winnaar van het 26e Voges Rapidschaaktoernooi. Op de gedeeld 5e tot 7e plaats eindigden Manuel Bosboom, Ivo Wantola en Mark Timmermans met 5 punten slechts een halfje onder de top vier.

Van de Uil-spelers konden Ad Reijneveld en Peter Pijpers deze dag geen potten breken en eindigden op de gedeeld 23e plaats. Zie verder de tabellen/standen.

Groep B

Hierin speelden maar liefst 59 schakers(sters). Een groep waar Peter Kaptein als kersverse scheidsrechter A zijn eerste stage liep en met succes. Een tweetal vrouwen speelden hier in mee, Gerda Schiermeier-Palm en het jeugdige talent Cheryl Looijer.

Net als in groep A ook hier de eerste ronden geen al te grote verschuivingen in de top vanwege de indeling op rating. En vanwege het grote aantal deelnemers bestond na 2 ronden de kopgroep met een 100% score nog steeds uit 12 schakers(sters). In de derde ronde vielen bar weinig remises waardoor de kopgroep gehalveerd werd. Het zestal dat de ranglijst aanvoerde bestond uit Carlos Preuter, de winnaar van vorig jaar, Oscar Gallego, Bryan Wijk, Joris Geene, Ingmar Visser en van de Uil Richard Copier.

In ronde vier aan de eerste twee borden geen remise maar aan de borden 3 en 4 wel zodat we nog maar twee spelers hadden met de volle winst nl. Ingmar Visser en onze eigen Richard Copier. Maar een drietal sterke spelers lag op de loer op slechts een halfje achterstand. Daar weer achter maar liefst 12 spelers met 3 punten (waaronder Jan Plomp) dus de spanning bleef er volop in. In ronde 5 de onvermijdelijke confrontatie van de twee koplopers waaruit Richard Copier zegevierend tevoorschijn kwam. Kon het mooier 5 uit 5 voor Richard. Maar Brian Wijk en Joris Geene hadden nog steeds slechts een halfje achterstand.

In ronde 6 moest ook Joris Geene er tegen Richard Copier aan geloven dus 6 uit 6 maar…. Brian Wijk nog steeds 2e op slechts een halfje achterstand. Daarachter op een vol punt Cheryl Looijer en Gabri v.d. Schootbrugge. En dan 4 spelers met 4½ punt die nog steeds uitzicht hadden op het grote “prijzengeld“. De slotronde gaf aan bord een Bryan Wijk met 5½ punt tegen Richard Copier met 6 punten. Ondanks het feit dat remise voor Richard genoeg was voor de ongedeelde winst ging hij ten aanval en daarbij ging hij in de fout verloor de partij en daarmee ook de eerste plaats. Bryan Wijk dus eerste met 6½ punt en Richard Copier moest de tweede plaats delen met Cheryl Looijer met 6 punten Joris Geene en Afshin Mehnavian deelden de 4/5e plaats met 5½ punt. De plaatsen 6 t/m 11 (waaronder onze geachte voorzitter Jan Plomp, die een sterk toernooi speelde) kunt U in de tabellen/standen vinden. Van de overige Uil-spelers werd Rob Warmerdam gedeeld 12e, Mark v.d. Ploeg, Piet Muller, Anton Warmerdam en Gerard Draaisma komt U in de tweede helft van de ranglijst tegen.

In zijn slotwoord bedankte voorzitter Jan Plomp de sponsor Voges, de man achter de computer Jan Havenaar die ervoor zorgde dat alles deze dag in goede orde verliep, de beide arbiters Cok Ippel en Peter Kaptein voor hun bekwame inzet. Hoffotograaf Leo v.d. Ploeg en uiteraard Henk en Jopie van Lierop die er deze dag voor zorgden dat het de inwendige mens aan niets ontbrak Net als Jopie werden ook de deelnemende dames verrast met een bloemetje . Daarna werden de prijzen in sneltreinvaart uitgereikt en kon een ieder moegestreden maar tevreden huiswaarts keren.
Toernooi-coördinator Cok Ippel