40e Schaak-4-kamptoernooi van De Uil, 1 en 2 juni 2012 gewonnen door Ad Reijneveld.

Naar de uitslagen van het toernooi ►         Naar de foto's van het toernooi ►

Eindelijk weer eens een jaar waarin de omstandigheden in ons voordeel werkten, als je de opgebroken wegen in de buurt van ons speellokaal er even buiten laat. Laten we positief denken; volgend jaar hebben we in Hillegom een wegennetwerk waar je U tegen zegt. De 72 deelnemers van vorig jaar leken in eerste instantie bij lange na niet gehaald te worden, maar toen het weer een beetje omsloeg kwamen ook de aanmeldingen weer binnen. Het waren er op een gegeven moment zelfs 77 maar enkele uitvallers noodzaakten mij zelfs de gehele indeling drastisch te herzien. Het werden er tenslotte toch weer 72. Het opschuiven betekende wel dat Peter Kaptein van speler naar reserve doorschoof en samen met Cok Ippel de leiding had over het toernooi, waarvoor uiteraard onze hartelijke dank.

En of het nu aan die betere omstandigheden heeft gelegen, weet je natuurlijk nooit maar een feit is wel dat na een reeks van jaren eindelijk weer eens een Uil-speler de hoogste groep won. In 2005 won Ad Reijneveld voor het laatst de eerste groep en uitgerekend hij won zeven jaar later opnieuw deze groep. Bijkomstigheid was wel dat er dit jaar twee Uil-spelers in groep 1 meespeelden vanwege hun hoge rating (Jan Havenaar en Ad Reijneveld). Had ik precies op rating ingedeeld dan waren dat er zelfs drie geworden want ook Fred van Randen zat in de top maar men speelt in de gewone competitie al diverse keren tegen elkaar dus dan probeer je dit in het vierkamptoernooi een beetje te vermijden.

De aanhef zegt het al, het was het 40e toernooi en de 71 schakers en 1 schaakster ontvingen dan ook als aandenken een fraai gegraveerde pen met dito verpakking. Twee spelers konden dit jaar hun beker voor de derde achtereenvolgende keer (dus definitief) winnen , maar alleen Gregory v.d.Ende slaagde daar in. Dit jaar waren er geen spelers die de beker voor de tweede keer wonnen dus wat het definitief winnen aangaat heeft de organisatie volgend jaar een makkie. Omdat dit jaar het aantal deelnemers hetzelfde was als vorig jaar en er vorig jaar een beker definitief gewonnen werd was een nieuwe beker nodig en Peter Kaptein verklaarde zich bereid de “Peter Kaptein” beker te schenken waarvoor hulde. Dit jaar dus weer een beker definitief weg, dan is bij gelijkblijvend aantal deelnemers opnieuw een beker nodig. De organisatie houdt zich aanbevolen.

En traditie getrouw volgen we dan de eerste groepen. Groep 1 kende een verrassende start, zeker als U de aanhef heeft gelezen. Ad verloor met zwart van clubgenoot Jan Havenaar en iedereen dacht, zal Jan het nu ook in het 4-kamp toernooi gaan maken? Maar nee, op zaterdag begon Jan al met verlies tegen Frans Arp en daar Frans de eerste ronde remise gespeeld had tegen Waldemar Moes, was hij de grote kanshebber. Maar Ad herstelde zich op zaterdagmorgen met winst op Waldemar zodat in feite Frans aan remise tegen Ad in de laatste ronde genoeg had. Ad vocht voor zijn titel en wist deze met glans binnen te halen door Frans te verslaan. Jan Havenaar verloor ook zijn slotpartij tegen Waldemar zodat laatstegenoemde zelfs nog de tweede prijs voor de neus van Frans wegkaapte.

In groep 2 begon Fred van Randen met een rustige remise tegen Arjan Plug terwijl Dave Looijer de volle winst naar zich toetrok. Op zaterdagmorgen echter liet Fred er tegen Dave geen twijfel over bestaan wie er de meeste aanspraak mocht maken op de titel. Kees Scherpenisse boekte winst op plaatsgenoot Arjan Plug zodat het accent geheel op de laatste partij tussen Fred en Kees kwam te liggen. Bij winst van Kees kon Dave zelfs nog kampioen worden maar bij remise of winst van Fred was de titel voor Fred. Fred maakte aan alle onzekerheid een einde en versloeg Kees. Met remise tegen Arjan behaalde Dave nog de tweede plaats.

In groep 3 moest Joop Bakker zijn titel verdedigen maar hij had het zwaar. Op vrijdagavond werd het tegen Rudolf Kat een snelle remise waarna Rudolf Kat op zaterdag geen fout meer maakte en zowel Dick v.d. Berg als Aart v.d. Peut versloeg. Het wachten was op de laatste partij tussen Dick v.d. Berg en Joop Bakker omdat in de morgenuren Joop ook van Aart gewonnen had. Het werd een alles of niets partij met hevige tijdnood vooral aan de kant van Dick. Laatstgenoemde slaagde er echter toch in de stelling en de partij naar zich toe te trekken wat Rudolf de titel bezorgde. In groep 4 ging Johan Stins voortvarend van start met twee winstpartijen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij in de laatste partij tegen Martin Zegstro snel remise aanbood en zo verzekerd was van de titel Guido van Leen behaalde door winst op Berry van Leur de tweede plaats.

In groep vijf ging Jeroen Frijling goed van start maar kon toch niet voorkomen dat Gerard v.d. Bergh in de tweede ronde hem voorbij streefde en tenslotte met remise in de laatste ronde op Matthias Ehrhardt de titel veilig stelde. In groep 6 tot slot van dit korte resumé, twee Uil-spelers. Richard Copier die zijn beker verdedigde en Jan de Jong die de aanval daarop op zaterdagmorgen direkt inzette. Vrijdagavond had Richard gewonnen en Jan geremiseerd. Zowel Richard als Jan wonnen zaterdagmorgen hun partij zodat zaterdagmiddag Richard met 2 pnt en Jan met 1½ pnt de strijd aangingen. Het werd een boeiende strijd waarbij Jan aan het langste eind trok en de titel van Richard overnam.

Voor we aan de statistieken beginnen lopen we nog even in vogelvlucht de groepen door, Groep 7 kende in Pim Hoff de terechte winnaar terwijl groep 8 Ingmar Visser de getructe Piet v.d. Griendt te slim af was. In groep 9 het enige incident in het toernooi (naar mijn beste weten). Als er iets niet naar wens verloopt waarschuw dan de wedstrijdleiding. Nu was een speler helaas de dupe. Meer wil ik
daarover niet kwijt. Hans v.d.Pol werd op S.B. de winnaar. In groep 10 kon de beker definitief gewonnen worden door Rein doch helaas voor hem was Jan Verheijen te sterk. Toch zal de paling er niet minder om gesmaakt hebben nietwaar Rein? In groep 11 was Joris Geene te sterk, getuige zijn 100% score. Het is in toernooien altijd moeilijk om de rating van de jeugd op de juiste wijze in te schatten. De rating van Joris zal de komende tijd wel behoorlijk stijgen denk ik zo maar.

In groep 12 dan de definitieve bekerwinst (Dunlop trophee) voor Gregory v.d. Ende. In groep 13 ons eigen aanstormende talent Mark v.d. Ploeg. Vreemd genoeg moest de wedstrijdleiding hier twee keer vaststellen dat de partij remise was, in beide gevallen bij Mark. Toch werd Hans Pot winnaar van de beker die nu niet bepaald fraai oogt maar een enorme nostalgische waarde heeft. In groep 14 opnieuw een speler met 100% score nl. Marcel Verschoor. In groep 15 dan de nieuwe “Peter Kaptein” trophee waar Bert Bergshoeff als eerste zijn naam op mocht laten graveren.

In groep 16 was het Gerda Schiermeier-Palm niet gegund de beker te winnen. Zou dit wel het geval geweest zijn, dan zou zij voor de vijfde keer in totaal een beker winnen dus definitief. Volgend jaar dus maar weer opnieuw proberen. In groep 17 onze eigen Jan Plomp die de beker voor zich opeiste en tenslotte in groep 18 Willem Brandsma die kwam (op ons 40e toernooi) zag en overwon. Verder vindt U op de na dit verslag volgende tabellen alle gegevens.

Inmiddels heb ik van Jan Havenaar begrepen dat de uitslagen van ons toernooi ook al zijn doorgegeven aan de Rating-commissie en ik denk dat deze gegevens in de nieuwe lijst die waarschijnlijk per 1 augustus uitkomt zullen zijn verwerkt. En dan zijn we toe aan de statistieken. 72 schakers (waarvan 1 schaakster). Totaal 15 Uil-spelers waarvan er 5 een beker wonnen (Ad Reijneveld, Fred van Randen, Jan de Jong, Jan Plomp en Willem Brandsma). Twee Uilen behaalden een tweede plaats Richard Copier en Mark v.d. Ploeg en dat was het dan. Vergeleken met vorig jaar gaat de Uil de goede weg op, maar qua aantal deelnemers en prestaties kan het beter. Ik hoor U al zeggen is het dan nooit goed bij die man, …. Soms !

Twee spelers behaalden zoals gemeld de 100% score nl. Joris Geene in groep 11 en Marcel Verschoor in groep 14. Voor bepaling van de eerste plaats moest drie keer het SB systeem er aan te pas komen. Voor de tweede plaats moest het systeem (SB, ond.partij of 2x zw) er zes keer aan te pas komen. Gelukkig dit jaar geen loting.

Voorzitter Jan Plomp bedankte in zijn slotwoord de wedstrijdleiding (Cok en Peter) en werden Henk en Jopie voor het voetlicht gehaald en bedankt voor de goede zorgen gedurende het toernooi. Een bloemetje en een pakketje geestrijk vocht werd hen onder luid applaus van de aanwezigen overhandigd. Ook de vrouwelijke deelneemster Gerda Schiermeier kreeg de gebruikelijke bos bloemen en daarna begon het overhandigen der wisselbekers en het geanimeerd uitzoeken van de prijzen. Het gehele toernooi heeft onze “vaste” fotograaf, Leo v.d. Ploeg, zijn plaatjes geschoten en getuige de fotogalerij verdient hij een zeer groot compliment. Leo, we lopen je niet altijd op de schouder te slaan, maar je weet dat wij het zeer waarderen.

Moegestreden maar tevreden keerde men huiswaarts met een tot ziens op het 41e toernooi op 31 mei en 1 juni 2013.

Cok Ippel