Uilen naar Londen

Het traditionele voorjaarsuitje naar Engeland bracht ons ditmaal in Londen. Het was ons tweede bezoek aan de Metropool (Uxbridge uitgezonderd, maar dat is een gehucht ver buiten het centrum), de vorige keer was in 1987, het jaar van de beurskrach. Toen speelden we in het Civil Services Center in Westminster en logeerden we in het Easton Hotel, dit jaar speelden we in het Imperial College Union gebouw, tussen de studenten dus, met bijbehorend café met schappelijke prijzen. Gelegen in de wijk Kensington, met monumentale gebouwen, waarin veel ambassades, en vlakbij de Kensington Gardens. Ik had tussen 2 rondes in even de tijd om mijn benen te strekken bij het Prince Albert Memorial, een gigantisch monument, er omheen lopen nam al enkele minuten in beslag. Op de terugweg kom je langs de Royal Albert Hall (Last Night Of The Proms tickets zijn alleen verkrijgbaar als je tenminste 5 andere promconcerten boekt…).

Verder was er nog de London Marathon op zondag, waardoor het parkeren van auto’s zeer beperkt was. Voor ons geen probleem, want wij maakten gebruik van de metro en wel de Picadilly Line. Dat was wel nodig want wij verbleven in het Ibis Budget Hotel, zo’n 20 kilometer van de speelzaal verwijderd. Toegegeven, het was goedkoop. En je hoefde geen wekker te zetten, want om half zes ’s morgens werd je gewekt door het vrolijke geluid van de Boeing 737’s en de Airbus 380’s. We lagen pal onder de aanvliegroute voor Heathrow. Ook de 100 schoolkinderen uit Portugal hadden dit hotel hotel geboekt, zodat we voor het ontbijt een half uur in de rij moesten staan.

Na aankomst op vrijdagmiddag hadden we natuurlijk geen tijd om uitgebreid te gaan dineren. Het toernooi begon al om 18:00 uur. Daarom maar snel even wat gegeten bij Papa’s Pizza & Chicken, om de hoek bij het hotel. Daarna met de metro naar Kensington en de eerste ronde. Dat viel toch wel even tegen, anderhalf uit 6 met alleen de volle winst voor Cok. De tweede ronde was vervolgens wel de beste van het toernooi: viermaal winst, voor Cok, Fred, Ad en Peter. Zaterdagmiddag had Rob een bye genomen voor een half puntje. Peter boekte een remise (tegen mevrouw Dinah Norman), Fred won en ik boekte mijn eerste puntje.

Zaterdagavond was er geen ronde, dus konden we uitgebreid dineren in een Indiaas restaurant.

Zondagochtend bleek iets teveel van het goede voor Ad, hij verloor van mijn tegenstander van de 2e ronde. Rob en Peter boekten keurige overwinningen, maar mijn tegenstander bleek er geen zin meer in te hebben, hij kwam niet opdagen. Vervolgens een vriendschappelijk partijtje gespeeld tegen Paul Haddock, dat ik wist te winnen.

De laatste ronde gingen we er nog even voor zitten, echter het resultaat was wat mager. Ad kreeg een gratis punt omdat 5 spelers kennelijk iets beters te doen hadden en het aantal oneven werd. Fred speelde tegen een landgenoot, Martijn Eefting, werkzaam in Londen, het werd remise. Zelf speelde ik met wit tegen Colum Jazierski en na mijn 26e zet stond de volgende stelling op het bord:

Hier staat zwart duidelijk beter, zijn stukken staan actief, mijn loper op a2 totaal buitenspel. Er volgde echter 26... Dxf4? 27.Txe8 Pfxe8 (of 27…Dxd2 28.Txf8+ Pg8 29.Td8 Dg5! Met wederzijdse kansen)

28.Pg4! Dxg3+ 29.Kxg3 Txf1 30.Kh2 h5 31.Pe3 Pe4 32.Dd4 Te1 33.De5 P4f6 34.c4 dxc4 35.Lxc4 Ld7 36.Lf7 b5 37.Lxh5 Txe3 38.Dxe3 Pxh5 Dxa7 en de drie lichte stukken bleken niet opgewassen tegen de dame.


Resultaten van de Uilen:

  • Ad Reijneveld, Open, 2 uit 5, waarvan 1 gratis punt
  • Jan Havenaar, Open, 3 uit 5, waarvan 1 gratis punt. Dit bleek tevens goed voor een gedeelde ratingprijs.
  • Fred van Randen, Major, 2½ uit 5
  • Cok Ippel, Major, 2 uit 5, had zijn kruit na 2 ronden verschoten
  • Rob Warmerdam, Major, 2 uit 5, waarvan een half punt bye
  • Peter Kaptein, Minor, 2½ uit 5, de enige die een hogere TPR had dan zijn eigen rating.

Ratingresultaten laat ik uit piëteit achterwege ik vermeld alleen dat 5 spelers in totaal 94 ELO-punten verloren.
Opvallend veel spelers lieten de laatste 2 ronden verstek gaan, onder wie ook Timothy Spanton (met korte broek), die als favoriet in de eerste 3 ronden 1½ punt haalde.

De zondagavond waren we te vinden in het Orientale restaurant Umami, waar we de aandacht kregen van een Franse serveerster. Zie bijgaande foto.

foto

Supporter van de Uilen was Leon Kaptein, broer van Peter, die het voordeel had dat hij wat meer van Londen kon gaan zien. Op naar het volgende toernooi.

Jan Havenaar