Snelschaakkampioenschap De Uil 2017

Peter Pijpers toch weer snelschaakkampioen van de Uil

De kalender was de Uil rond de Kerst en Nieuwjaar niet gunstig gezind want de betreffende maandagen vielen op 24 december en 1 januari dus dan maar uitgeweken naar 8 januari 2018 voor de jaarlijkse snelschaakavond (c.q. Rapidavond). En uit de opkomst bleek de honger naar het schaken. Maar liefst 26 snel- en 9 rapidschakers gaven acte de presence. De Rapidspelers begonnen meteen aan hun eindrondes verdeeld in twee groepen. Zij speelden dubbelrondig.

De snelschakers echter moesten eerst een traject van 9 ronden á 5 minuten per persoon afleggen alvorens in groepen van 6 aan de finale kon worden begonnen. Al spoedig werd duidelijk dat het deze avond geen appeltje eitje zou worden want met de regelmaat van de klok vielen er verrassende uitslagen te noteren. Wedstrijdleider Dick Roosa echter was deze avond in z’n element want, ondanks zijn beslommeringen met het verwerken en indelen, scoorde hij er lustig op los en had na 9 ronden maar liefst 7½ punt, de hoogste score van allen. Maar ook Jan Vreeburg en Guus van Dijk deden van zich spreken. Ook Mark v.d. Ploeg bewees met o.a. overwinningen op Peter Pijpers en Ad Reijneveld dat het snelschaken hem zeer goed ligt, hij plaatste zich dan ook met gemak voor de finale.

Hennie van Eeuwijk en Ad Reijneveld waren er ook weer bij, maar gevestigde namen als Joost van Hal (vorig jaar nog Snelschaakkampioen) en Jan Havenaar lieten het dit jaar afweten. Peter Pijpers is een verhaal apart (heeft U even zou een goede cabaratier zeggen!!). Hij verloor van Dick, Mark en Jan Vreeburg, en speelde remise tegen Fred. Met 5½ punt balanceerde hij op de rand van uitschakeling voor de finalegroep. Hij had echter Vrouwe Fortuna op de hand want bij het samenstellen van de eindgroepen viel hij in eerste instantie buiten de 1e groep doch doordat enige topspelers vanwege het late tijdstip afzegden voor die finale kreeg hij (en ook Fred van Randen) alsnog een kans. Peter van Bakel en Joost van Hal scoorden ook 5½ punt maar die vielen net buiten de boot. Gezien dit alles zult U ook de term “toch weer“ in de koptekst beter begrijpen...

Op de uitslagenlijst van de voorrondes treft U de plaatsingen en hoe ze tot stand gekomen zijn aan waarbij opgemerkt zij dat niet alleen bovenin enkele spelers de eindronden aan zich voorbij lieten gaan, maar ook anderen lieten de eindrondens voor wat ze waren en uiteindelijk konden er drie groepen van zes geformeerd worden.

Groep A bestond uit de spelers Dick Roosa, Hennie van Eeuwijk, Mark v.d. Ploeg, Ad Reijneveld, Peter Pijpers en Fred van Randen. Hoewel hij in de voorronden menig steekje liet vallen toonde Peter Pijpers in de finalergroep zijn klasse en gaf slechts een halfje weg tegen Mark v.d. Ploeg en hierdoor werd Peter Pijpers met 4½ punt de nieuwe Snelschaakkampioen van de Uil. Proficiat.
Laat de tabellen qua scores en plaatsing voor zich spreken.

In groep B zaten spelers die je normaliter in de topgroep verwacht. Titelverdediger Joost van Hal, Jan Havenaar, Cok Ippel zij vielen deze avond net buiten de boot. Maar de strijd was er in deze groep niet minder om. Hier was het Cok Ippel die (het zij vermeld) met een grote dosis geluk de eerste 4 wedstrijden op zijn naam bracht en nog voor het ingaan van de laatste ronde (tegen Joost) al niet meer ingehaald kon worden. Jan Havenaar werd tweede en Joost samen met Jan v.d. Bergh gedeeld derde.
In de tabellen vindt u de volledige uitslagen.

In Groep C gingen Jan Vos en Nico v.d. Plas tot aan het einde gelijk op, beiden verloren slechts één wedstrijd en een gedeelde eerste plaats was dan ook hun deel. Fred v.d. Bent werd met 3 punten ongedeeld derde.
Neemt U alles nog eens rustig door via de tabellen.

De Rapid-spelers, 9 in totaal speelden in 2 groepen verdeeld, een dubbele ronde.
In groep A speelden Aad Vledder, Andre Beijk, Anton Warmerdam en Ron v.d. Linden. Andre liet er deze avond geen twijfel over bestaan wie het meeste recht had op de groepswinst. Met dubbele overwinningen op Aad en Anton en twee remises tegen Ron was hij met 5 punten de sterkste. Ron met 4 punten goede tweede.

In de B groep speelden Gerard Draaisma, Henk Kramer, Jan Plomp, Kick van Rooijen en Piet Muller. Een vijftal waarvan Kick een enkele ronde speelde en de rest net als groep A een dubbele. Hier was het Piet Muller die met 5 punten de overwinning naar zich toetrok met Henk Kramer (4 punten) op een ongedeeld tweede plaats.
Ook hier kunt u de uitslagen in de tabellen terug vinden.

Het was rond het middernachtelijk uur dat voorzitter Jan Plomp een ieder bedankte voor zijn deelname, Dick en Jan voor de wedstrijdleiding, waarna de beker aan Peter Pijpers, werd overhandigd wat meteen op de gevoelige plaat werd vastgelegd.

Even ter informatie: de huidige snelschaakwisselbeker blijft eigendom van de Uil en vanaf 1991 staan op deze beker een keur aan namen waarbij opvalt dat de naam Peter Pijpers minimaal tien keer voorkomt, het blijft een fenomeen. In snel tempo mochten alle deelnemers hierna uit de weer rijk gevulde prijzentafel kiezen..

Laat de tabellen/standen op U inwerken en dan wens ik U een voorspoedig, sportief maar vooral gezond 2018 toe.

Cok Ippel