31e Voges 'Rapid' Schaaktoernooi 2017

Alexandre Dgebuadze (GM) winnaar van het 31e Voges Open Rapidschaaktoernooi.
Schaakclub "De Uil", Hillegom 30 september 2017

Dit jaar kende het toernooi een iets andere opzet. Dat gold echter niet voor spelers met een rating van zeg maar 1850 of meer: die bleven in één grote groep zeven ronden zwitsers spelen om het prijzengeld. Nee, de veranderring zat in de groep daaronder. Door mindere opkomst in voorgaande jaren besloot men het voorbeeld van Heerhugowaard te volgen en die spelers onder te brengen in 8-kampen ingedeeld op rating. Uiteraard speelden ook zij zeven ronden, alleen niet zwitsers.

Aanvankelijk leek ook deze formule (ook al geplaagd door een reeks van toernooien op dezelfde dag) niet de juiste uitwerking te hebben. Aan het begin van de week waren er ruim 50 aanmeldingen maar de teller bleef doorgaan en tenslotte waren we op vrijdag zelfs gedwongen in de 8-kampen een aan-meldings-stop voor deze categorie in te voeren. Het was met pijn in het hart, maar ook de huidige zaal heeft geen onbeperkte ruimte. Toch lijkt het er op dat onze nieuwe speelzaal De Bestemming, voor de toernooigangers goed bereikbaar is want zowel bij het vierkamptoernooi in juni als dit rapid-toernooi waren de deelnemers precies op tijd aanwezig. Ik denk, om maar eens een flauwe grap er bij te halen, dat Tom-Tom of andere apparatuur daar ook aan bijdraagt. Die zeggen immers, als je de goede route gevolgd hebt: “Bestemming“ bereikt.

Uit alle delen van Nederland en daar buiten was men naar Hillegom gekomen: Friesland, Gelderland, Zeeuws -Vlaanderen, ja zelfs België. De teller bleef steken op 26 spelers(sters) in de A groep en 56 spelers(sters) in de 8-kampen (7 groepen). In de A-groep hadden er zes een titel waaronder twee vrouwen (Zhaoqin Peng en Anna-Maja Kazarian) die tot de top van het Nederlandse vrouwenschaak gerekend mogen worden. Zij gaven ons toernooi nog eens extra glans.

Na een kort openingswoord van voorzitter Jan Plomp en een kleine uitleg van wedstrijdleider/arbiter Cok Ippel (geassisteerd door Peter Kaptein en Jan Havenaar) over de toernooi-regels kon het toernooi een aanvang nemen.

Groep A

We begonnen met (op papier) 26 deelnemers, doch wij moesten na één ronde al besluiten dat de afwezige speler niet bereikbaar was en dus ook niet meer zou spelen. Vervanging op dit niveau was erg moeilijk en derhalve besloot Ad Reijneveld van de organiserende vereniging dat hij voor de rest van het toernooi afzag van spelen, hiermee zorgend voor een even aantal zodat alle gasten elke ronde zouden kunnen spelen. Een pluim voor Ad, maar wel jammer dat dit noodzakelijk was.

Een ieder die de Zwitserse indeling kent (in ons geval de eerste 3 ronden op Rating daarna op Weerstand) weet zodoende dat de topspelers elkaar niet al te snel zullen treffen mits het totaal aantal te gering is. Zo ook bij ons toernooi. Alexandre Dgebuadze en Miguoël Admiraal, vorig jaar beiden op de gedeelde eerste plaats, kwamen ook nu weer goed uit de startblokken maar werden op de voet gevolgd door Zhaoqin Peng en Dennis Brokken. In de derde ronde verloor Dgebuadze zijn eerste halfje aan Peng en won Admiraal van Brokken. Een kleine afsplitsing was gemaakt.

In de vierde ronde won Admiraal van Slingerland, Dgebuadze van Provoost maar leed Peng een nederlaag tegen Brokken. Resumerend, na 4 ronden één speler aan de leiding met 4 uit 4 (Miguoël Admiraal) op een halfje gevolgd door Dgebuadze en op een vol punt door een groepje van 4.

In de vijfde ronde troffen Dgebuadze en Admiraal elkaar en net als vorig jaar werd het remise en bleef het verschil een halfje ten voordele van Admiraal. Peng, Brokken en Damen waren door winst in die vijfde ronde weer in de top vijf aanbeland. Fred Slingerland, andere jaren altijd onder de prijswinnaars te vinden, haakte met twee keer verlies af en bekende mij na afloop: ik was vandaag niet goed genoeg.

In de zesde (voorlaatste) ronde winst voor Admiraal, Dgebuadze en Peng. Brokken en Damen verloren hun partij en het zicht op de eerste plaats. Maar inmiddels was ook Bram v.d. Velden door winst op een gedeeld 4e plaats terecht gekomen met 4 punten. Anna-Maja Kazarian was met 3½ nog steeds in de race voor een prijsje. Het kwam dus aan op die alles beslissende zevende (laatste) ronde.

Bram van der Velden trof het niet, had hij zich net opgewerkt tot de top en deelde de computer hem in tegen Dgebuadze. Bram streed voor wat hij waard was maar moest tenslote berusten in verlies. Dgebuadze op 6 punten. Met spanning sloeg Alexandre de partij aan het bord naast hem, tussen Peng en Admiraal gade. Waar niemand deze dag nog slaagde, gelukte het Peng nu wel. Zij versloeg Admiraal waardoor Dgebuadze plotsklaps met een half punt meer dan Admiraal toernooiwinnaar werd. Door de winst van Peng eindigde zij gelijk met Admiraal op de tweede plaats. Brokken en Damen hielden alles angstvallig in de gaten en besloten tot remise, daardoor beslag leggend op de gedeeld 4e plaats. Daar kwam op de valreep ook nog Kazarian bij door winst op Colin Stolwijk die hiermee naast een fraaie klassering greep.

Van De Uil eindigden de spelers Jan de Jong en Ad Reijneveld op de onderste plaatsen. Eerder in dit verslag hebben wij vermeld hoe dit bij Ad tot stand gekomen is. Zie verder de tabel voor uitslagen en stand.

Groep 8 - Kampen

56 spelers waren genoteerd. Eventuele reserves waren ingeseind voor als de nood aan de man kwam, maar nee hoor, iedereen was aanwezig. Ja, er waren zelfs ter plekke nog twee reserves op goed geluk naar De Bestemming gekomen. We moesten ze helaas nee verkopen. De groepen uitgebreid doornemen is tijdrovend maar bovendien geven de verder op de site vermelde speelroosters een goed overzicht. Het zal U niet verbazen, doordat per groep de speelsterkte niet veel verschilde, het SB dikwijls de winnaar aan moest wijzen.

Groep 1

Lange tijd leek Arjan Plug af te stevenen op de eindoverwinning. Kees Scherpenisse speelde remise in de 2e ronde maar dat deed Arjan in de 4e ronde en toen beiden ook nog eens in de 6e ronde verloren kwamen beiden met 4½ punt tegenover elkaar te zitten in de beslissende ronde. Twee clubgenoten (Daniel Noteboom) Broedermoord zou je bijna zeggen. Het werd remise allebei 5 punten. Maar het befaamde SB wees Kees als 1e prijs winnaar aan. Met een vol punt minder werd Johan Plooijer derde. De Uil-spelers Dick Roosa en Richard Copier vielen buiten de prijzen.

Groep 2

Hier ging lange tijd Ed Eveleens aan de leiding op de voet gevolgd met een halfje verschil Ron Greven, een echte zogenaamde “toernooi-tijger“. In de 5e ronde wonnen beiden maar in de 6e ronde zaten ze tegenover elkaar en was het Ron die met winst de leiding overnam. In de slotronde won Ed en speelde Ron bekeken remise, wetend dat het SB beter voor hem was. Ron met 5 punten eerste op SB en Ed tweede. Derde en vierde, met 4 punten gedeeld werden Fred van Randen en Henk Enserink. Van De Uil-spelers in deze groep werd Fred van Randen dus gedeeld 3/4e en werden Mark v.d. Ploeg en Jan v.d. Bergh met 3 punten gedeeld 5/6e.

Groep 3

In deze groep boekte Paul Oudshoorn in de eerste ronde al een nederlaag maar herstelde zich daarna zeer knap door de zes volgende partijen te winnen, waaronder die in de 4e ronde tegen mede-eindwinnaar Gerard-Jan van Wageningen. U begrijpt dat het SB in het voordeel uitviel van Paul. Bert v.d. Knaap werd met 4½ fraai derde. In deze groep geen Uil-spelers. Helaas trok in deze groep na de vierde ronde Martin van Zaanen zich terug. Een gebaar wat niet bepaald op prijs gesteld werd, en waar het laatste woord nog niet over gezegd is.

Groep 4

Hier gingen Serkan Milli en Herman Stakenburg gelijk op. De eerste twee ronden winst, de derde ronde beiden verlies. In de vierde ronde zaten ze tegenover elkaar met winst voor Serkan. Echter in de vijfde ronde ging het mis bij Serkan en door winst van Herman kwamen beiden weer op gelijke hoogte. De laatste twee ronden boekten beiden winst zodat met een totaal van 5 punten beiden bovenaan eindigden. Het SB wees Serkan als winnaar aan. Sander Koning werd in deze groep met 4 punten derde.

Groep 5

Hier leek lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor Willem Bergers. Met 3x winst (waaronder die op Piet Muller) en 2x remise ging hij fier aan de leiding met een vol punt voorsprong op Piet Muller. In de zesde ronde ging het mis bij Willem terwijl Piet Muller won. In de zevende ronde maakten beiden geen fout en dus eindigden ze gelijk bovenaan. Het SB besliste echter in het voordeel van Willem, die hiermee eerste werd. Dennis Barendrecht werd met 4½ punt ongedeeld derde.

Groep 6

Hier een groep waarbij voor de prijzen het SB niet gebruikt hoefde te worden. Bovendien een groep waarin een speler de maximale score behaalde. Job Segers werd met 7 uit 7 zeer fraai eerste. Lex van Gunsteren werd met 5 punten tweede en Leandro Slagboom, helemaal uit Friesland gekomen, legde toch nog beslag op een prijsje, met 4 punten ongedeeld derde.

Groep 7

Een groep waarin een broer en zus speelden en ook nog eens twee moeders. Als ze dan toch hun zoontjes moesten brengen, konden ze net zo goed zelf ook meespelen, en ze deden dat niet onverdienstelijk. Tegen Rienk v.d. Woude kon echter deze middag niemand op. Met 4x winst en 3x remise werd hij ongeslagen eerste. Renzo Hogenboom met 4½ ongedeeld tweede en Marloes Rogge werd samen met Roel Steinhart gedeeld 3/4e.

Zie voor gedetailleerde uitslagen en standen de tabellen.

In zijn slotwoord bedankte Jan Plomp, de sponsor Voges, de dames achter de bar Hannie en Marry werden verblijd met een fraai boeket bloemen voor hun goede zorgen deze dag, de wedstrijdleiding Cok Ippel en Peter Kaptein, de man achter de computer Jan Havenaar die ervoor zorgde dat alles deze dag in goede orde verliep. Ook Jim Meij van Schaakclub De Vennep werd nog even voor het voetlicht gehaald vanwege het beschikbaar stellen van digitale klokken. Maar bij deze ook de helpers van het eerste uur (AadVledder/Jan Plomp) die de zaal ’s morgens op tijd speelklaar maakten.

Eerst werden nu de geldprijzen van groep A uitgereikt en kon daarna in sneltreinvaart door drie spelers per groep van de achtkampen gekozen worden uit talrijke prijzen in natura. Moegestreden maar naar ik hoop tevreden kon men huiswaarts keren.

Toernooi-coördinator Cok Ippel