Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2017

Oegstgeest 1, De Uil 2, De Vrijpionnen 1 en Sassenheim 2 winnaars van de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams (zestallen)

Dinsdag 18 april 2017 was Wijkgebouw Linquenda in Nieuw Vennep het onderkomen voor de zestallen van de Bollenstreekteams die in 4 poules het jaarlijkse Rapid-Kampioenschap afwerkten. En het moet gezegd, Jim Meij en zijn medewerkers van Schaakclub De Vennep hadden het prima geregeld. Daar waar nodig waren tafels en stoelen bijgehuurd en ruim van te voren stond alles gereed. Jim, hulde!!

Helaas bleek ook dit jaar ondanks diverse bezoeken en mailtjes de geschatte deelname per vereniging niet haalbaar. Minder leden, weinig animo vult U het zelf maar in, het geeft alleen wel te denken voor een volgend jaar. Uit het enthousiasme maakte ik deze avond wel op dat het toch wel aanslaat bij de deelnemende verenigingen. Er is ook al geopperd om op een vaste dag (de dinsdag na Pasen lijkt daar aan te voldoen) maar ook een vaste speelzaal te benoemen. Als alle clubs door middel van een bijdrage naar rato dan de zaalhuur bekostigen lijkt ook dit probleem opgelost.

Het was in Rapid-verband al weer de 31e keer dat deze Bollenstreek-wedstrijden gespeeld werden. En laat ik ze nou allemaal als wedstrijdleider georganiseerd hebben. Wat gaat de tijd toch snel. Er speelden deze avond 8 verenigingen die met elkaar 15 teams van zes op de been gebracht hadden. Helaas moest Oegstgeest 2 in poule A zich terugtrekken, wat wel de nodige verschuivingen in alle poules met zich meebracht.

In de laatste poule (D) bleven er helaas maar drie teams over en werd besloten om met aanpassing van de speeltijd (15 min. pp) in plaats van 25 min. elk team een dubbele ronde te laten spelen. En na al deze aanpassingen en een kort openingswoord door Vennep-voorzitter Jim Meij en een dito korte uitleg van wedstrijd-coordinator Cok Ippel kon de strijd op de 64-velden beginnen.

Poul A

In poule A streden de bekerhouder Oegstgeest 1, De Zwarte Pion 1 uit Lisse, De Uil 1 uit Hillegom en door het wegvallen van Oegstgeest 2 werd De Vennep 1 (was gedegradeerd) de opengevallen plaats toegewezen. Oegstgeest was op volle oorlogsterkte opgekomen en de gemiddelde rating was rond de 2000. Dit bleek deze avond voor de “tegenstribbelende” teams een te zware opgave. Met maar liefst 16 van de te behalen 18 bordpunten werd Oegstgeest 1 dan ook met overmacht kampioen en voor de 2e keer achtereen winnaar van de vorig jaar voor het eerst geschonken Eetcafé Zomerzorg wisselbeker. Op deze manier zijn we snel door onze nieuwe bekers heen, want drie keer achter elkaar winnen is definitief winnen. Maar laten we niet te snel op de feiten vooruit lopen. Van de 6 spelers van Oegstgeest veroverden maar liefst 5 spelers de maximale score van 3 uit 3.

In deze poule wist alleen Fred van Randen, spelend voor de Zwarte Pion 1 uit Lisse deze maximale score te behalen. In de schaduw van Oegstgeest streden de overige teams om lijfsbehoud en dat draaide zelfs uit op een bordpunten-score. De Zwarte Pion verloor buiten Oegstgeest ook van De Vennep maar won van De Uil. De Uil won alleen van De Vennep maar het bordpuntenaantal van 5 voor was uiteindelijk doorslaggevend. De Vennep won wel van de Uil maar met een totaal van 4½ bordpunt moesten ze toch berusten in degradatie. Met de hakken over de sloot handhaafden De Uil 1 en De Zwarte Pion 1 zich in de A-poule.

Het team van De Uil 1 bestond uit de spelers : Ad Reijneveld, Jan Havenaar, Dick Roosa Jan de Jong, Hennie van Eeuwijk en Marcel Bolhuis.

Poule A (Eetcafé Zomerzorg – wisseltrofee)
1.
Oegstgeest 1 3-6 (16-2) Kampioen
2. De Uil 1 (Hillegom) 3-2 (8½-9½)
3. De Zwarte Pion 1 (Lisse) 3-2 (7-11)  
4. De Vennep 1 3-2 (4½-13½) Degradeert

In deze poule behaalden maar liefst 5 (vijf) spelers van Oegstgeest 1 de maximale score van 3 uit 3. Dat waren Fred Slingerland, Nebojsa Nikolic, Joop Piket, Peter Koymans, en Gert- Michiel de Niet. Fred van Randen van de Zwarte Pion scoorde aan bord 6 van de Zwarte Pion 1 ook 3 uit 3.

Poule B

In de B-poule streden De Uil 2 uit Hillegom tegen het gepromoveerde De Zwarte Pion 2 uit Lisse, Daniel Noteboom 1 uit Noordwijk en tegen Sassenheim 1 die door de verschuivingen in poule A weer terugkeerde naar poule B nadat ze vorig jaar gedegradeerd waren. Het werd een razend spannend geheel.

Dan.Noteboom begon goed tegen de Uil 2 met de kleinst mogelijke winst van 3½ – 2½. Sassenheim won met 3½ - 2½ van De Zwarte Pion 2. In de 2e ronde won Dan.Noteboom opnieuw, nu met de cijfers 4 – 2 van De Zwarte Pion maar De Uil 2 haalde krachtig uit tegen Sassenheim 1 met 4½ – 1½. In het licht gezien van deze uitslagen ben je geneigd te zeggen dat er geen vuiltje aan de lucht was voor Dan.Noteboom 1. In de laatste ronde haalde de Uil 2 echter zeer krachtig uit en won met 5-1 van De Zwarte Pion 2 daarmee ook het degradatie-vonnis vellend over laatstgenoemde. Maar tot ieders verbazing wist Sassenheim 1 te winnen met 3½-2½ van Dan.Noteboom zodat 3 clubs hetzelfde aantal matchpunten hadden (4) en moesten de bordpunten uitsluitsel geven. De Uil 2 was met 12 punten de gelukkige winnaar en mag het volgend jaar in de A–poule gaan proberen.

Alleen in de winnende ploeg De Uil 2 wisten 2 spelers de maximale score van 3 uit 3 te bereiken nl. Mark v.d.Ploeg en Jan v.d.Bergh. In de Uil 2 speelden Martin Zegstroo, Jan v.d.Bergh, Gerie Opgenhaffen, Mark v.d.Ploeg, Nico v.d.Plas en Kees Jongsma

Poule B (de 2e Anton van Pijpen – wisseltrofee)
1.
De Uil 2 (Hillegom) 3-4 (12-6) Kampioen
2. Dan.Noteboom 1 (Noordwijk) 3-4 (10-8)
3. Sassenheim 1 3-4 (8½-9½)  
4. De Zwarte Pion (Lisse) 3-0 (5½-12½) Degradeert

In deze poule haalden Jan v.d. Bergh en Mark v.d.Ploeg van De Uil 2 als enigen de maximale score van 3 uit 3

Poule C

In poule C speelden dit jaar, door de reeds genoemde verschuivingen, twee teams van de Uil (het derde en vierde) en ze hadden als tegenstanders de teams van De Vrijpionnen 1 uit Voorhout en De Toren 1 uit Valkenburg. De Uil 3 en 4 speelden in de eerste ronde tegen elkaar en het derde won met 5-1 van het vierde. Het waren meteen ook de laatste grootse daden deze avond voor het 3e. De Vrijpionnen won nipt met 3½ – 2½ van De Toren maar winst is winst zal men in Voorhout gedacht hebben.

In de tweede ronde wist de Vrijpionnen opnieuw te winnen nu van De Uil 3 met 4½-1½ terwijl De Toren 1 met 4-2 won van De Uil 4. In de laatste ronde speelde De Vrijpionnen “slim“ remise tegen De Uil 4 en was daardoor niet meer te achterhalen want hoewel de Toren 1 met 4-2 uithaalde tegen De Uil 3 was dat verlies in de eerste ronde tegen de Vrijpionnen doorslaggevend.

De Vrijpionnen 1 mag het dus volgend jaar weer in poule B gaan proberen terwijl De Uil 4 terugkeert naar de D-poule.

In de Uil 3 speelden : Stefan Koek, Pim Redeker, Anton Warmerdam, Jan Plomp, Piet Muller, Peter van Bakel
In deUil 4 speelden: Richard Nigten, Aad Vledder, Henk Kramer, Coen de Kooker, Ron v.d.Linden, Fred v.d.Bent.
Algemeen reserve was Peter Kaptein.

Poule C (VVV Lisse – wisseltrofee)
1.
De Vrijpionnen 1 (Voorhout) 3-5 (11-7) Kampioen
2. De Toren 1 (Valkenburg) 3-4 (10½-7½)
3. De Uil 3 (Hillegom) 3-2 (8½-9½)  
4. De Uil 4 (Hillegom) 3-1 (6-12) Degradeert

In deze poule behaalde alleen Frans Luyben van de winnende ploeg de Vrijpionnen de volle score van 3 uit 3

Poule D

In poule D tenslotte speelden slechts 3 teams zodat er elke ronde een team vrij was. Er werd besloten om een dubbele ronde van 15 min.p.p (i.p.v. 25 min) te spelen wat wel als consequentie had dat het speelschema niet om elf uur afgewerkt kon zijn. Het werden spannende wedstrijden waarbij pas op het eind bleek dat men elkaar geen duimbreed had toegegeven. De eerste wedstrijd van de poule tussen Sassenheim 2 en De Vennep 2 werd door eerstgenoemde met 4-2 gewonnen. (de toegewezen aanvullende speler Klaas Aalbers van Oegstgeest 2 werd deze avond van doorslaggevende betekenis)

In de 2e wedstrijd wist Sassenheim 2 opnieuw te winnen, nu met 5-1 van Dan.Noteboom 2. Maar Dan.Noteboom 2 vocht terug tegen De Vennep 2 en won nu met 3½-2½ en De Vennep 2 op zijn beurt nam weer sportief wraak op Sassenheim 2 door met 4-2 te winnen. In de laatste twee ronden ging bij Dan.Noteboom 2 de gaskraan nog eens helemaal open en Sassenheim 2 was met 4-2 gezien. Maar Dan.Noteboom moest deze krachtsinspanning bekopen met een 2½-3½ nederlaag tegen De Vennep 2.

In sneltreinvaart naar het scorebord om de laatste uitslagen bij te werken en toen alle rook opgetrokken was, bleken alle teams 4 matchpunten te hebben vergaard. Hoe is het mogelijk! Maar Sassenheim 2 was mede dankzij invaller Aalbers met 13 bordpunten de meest gelukkige. Er waren geen beperkingen afgesproken voor een team dat met invallers speelt, dus ik kon niet anders dan de winst toekennen aan Sassenheim 2.

In deze poule deed zich in het begin ook nog een merkwaardig incident voor. In de wedstrijd tussen De Vennep 2 en Dan.Noteboom 2 aan bord 6 stond Piet van Wijngaarde van De Vennep schaak, deed een zet en dan moet je als tegenstander de klok stilzetten en de partij opeisen. Jeroen v.d. Voort sloeg echter de koning wat nooit mag, dus eiste v. Wijngaarden de partij op. Als arbiter moest ik de partij toekennen aan v. Wijngaarden (Sorry Jeroen) maar gelukkig won het team van Jeroen toch met 3½-2½. Hartverwarmend zoals er in deze groep met overgave gestreden werd. Toen ik aan het einde, vanwege de tijd, voorstelde om dan maar partijen van 10 min. p.p te spelen werd dit afgewimpeld. Waarom ??

Poule D (Van Gerven de Jong – wisseltrofee)
1.
Sassenheim 2 4-4 (13-11 Kampioen
2. De Vennep 2 4-4 (12-12)
3. Dan.Noteboom 2 (Noordwijk) 4-4 (11-13)  

Piet v.d.Linden van de Vennep 2 en KG Aalberts als invaller voor Sassenheim 2 behaalden de volle score van 4 uit 4

Een geweldige avond voor de Schaaksport en een compliment voor de organiserende vereniging De Vennep met aan het hoofd Jim Meij. De vriendschapsbanden werden deze avond nog eens flink aangehaald en wij hopen dit nog vele jaren te kunnen doen. In zijn slotwoord bedankte Jim Meij coördinator Cok Ippel en overhandigde hem namens de verenigingen een fraai bierpakket en een dito pen, waarna in sneltreinvaart de bekers aan de betreffende verenigingenn uitgereikt werden. Over volgend jaar (2018 ) zijn we in onderhandeling zoals dat in mooie termen heet, met de De Uil uit Hillegom o.a. vanwege hun 85-jarig bestaan.

Wij hopen dat dan ook het ontstane gat in de poule D weer gerepareerd kan worden zodat we weer volledig aan de start kunnen verschijnen. De schaaksport in de Bollenstreek verdient dat!

Als laatste maar niet het minste, gaat onze dank uit naar de spelers van De Uil (en dat waren er nogal wat deze avond) die het benodigde schaakmateriaal vanuit Hillegom in record tempo opgezet hadden.

Algemeen wedstrijd-coordinator Cok Ippel