Voges Open Hillegoms 2017

De zesde en zevende (slot)ronde.
Hillegom, vrijdag 8 en zaterdag 9 december 2017

Ook dit jaar weer een 6e en 7e ronde vlak na elkaar in dezelfde week. Moest ik vorig jaar nog terugbladeren tot 2011 om te kijken hoe ik toen zo’n verslag van een dubbele ronde op de website behandelde, dit keer lag het voorbeeld in de buurt. Want, beste lezers, schrijver dezes heeft van nature geen journalistieke opleiding genoten (wel genoten, dat wel) dus je jat hier en daar wat van anderen en je herhaalt dikwijls uit voorgaande jaren en soms, ja heel soms vind je iets nieuws en daar teer je dan weer jaren op. U weet dus precies hoe dit frame er uit gaat zien, dus laten we maar snel beginnen.

Eerst in vogelvlucht de zesde ronde van beide groepen.
Groep A had drie koplopers waarvan Floris Doolaard en Ad Reijneveld aan elkaar gekoppeld waren omdat zij de derde man Vincent Oudewaal op het bord al ontmoet hadden. Met wederzijdse kansen werd het toch remise en daar Vincent Frans Arp in zijn vaart omhoog wist te beteugelen met winst, nam hij dus alleen de koppositie over, met een halfje voorsprong op Ad en Floris , en een vol punt op Willem Hensbergen en Jan Havenaar. Een peleton van 5 spelers had inmiddels 1½ punt achterstand op Vincent waaronder Aad de Bruijn, die na zijn dramatische begin, verlies en een gedwongen bye, zeer sterk teruggekomen was.

Ook deze avond weer een marathonpartij. Dit keer was ik zelf de schuldige in mijn partij tegen Adri Schoorl. Met een paard (voor Cok, wie anders) tegen een loper voor Adri en met een (dubbel)pion meer voor Cok was er tegen twaalven, en meer dan tachtig !! zetten, maar één beslissing mogelijk: =remise=

In de B-groep ging er maar één speler aan de leiding, onze eigen Martin Zegstroo. Hij had een halfje voorsprong op Pim Redeker dus de koppeling voor ronde zes was snel gemaakt, Pim tegen Martin.. Het werd winst voor Martin, die daarmee zijn voorsprong uitbouwde tot een vol punt, ook al omdat aan bord twee de “Uilen“ Mark van der Ploeg en Richard Copier niet verder kwamen dan remise. Alleen Gerard Werkhoven en Gerard-Jan van Wageningen wisten door overwinningen op resp. Frank Beusen en Jan Koopman in de buurt van Martin Zegstroo te blijven (echter toch nog een vol punt achter).

In de nachtelijke uren van vrijdag op zaterdag werd er volop gewerkt om de uitslagen en standen van de zesde ronde en de indelingen voor de zevende ronde door te geven aan de webmaster Richard Nigten en het moet gezegd, toen ik zaterdagmorgen na enen!! thuis kwam stond alles keurig op de site. Klasse.

Nog binnen 12 uur nadat de laatste schaker op vrijdag 8 december de zaal van Zomerzorg had verlaten keerden de eerste schakers al weer terug om aan de laatste ronde te beginnen om precies 13.00 uur. Het 35e “VOGES-OPEN” zit er weer op. In groep A heeft dat Vincent Oudewaal en Ad Reijneveld een gedeelde koppositie opgeleverd. Echter op weerstandspunten (Ad verloor van Vincent) werd Vincent winnaar van de Cok Ippel trofee.

In groep B werd Martin Zegstroo winnaar van de Aalstech-trofee met een half punt voorsprong op Gerard Werkhoven. En Gerard had weer een half punt voorsprong op een groepje “hemelbestormers”, Mark v.d.Ploeg, Richard Copier en Gerard-Jan van Wageningen en dan schaar ik laatstgenoemde voor het gemak ook maar even onder deze categorie.

Maar zo gemakkelijk als ik het hiervoor beschrijf is het in de laatste ronde niet gegaan. Vooral in groep A was er volop strijd en leek de partij Vincent Oudewaal tegen Willem Hensbergen lange tijd richting Willem op te gaan wat zou betekenen, dat Ad, mits hij van Aad de Bruijn zou kunnen winnen, de toernooizege zou kunnen grijpen. Vincent liet het echter niet zo ver komen en wist remise af te dwingen en kwam daarmee op 5½ punt. Ad kon weliswaar door winst op gelijke hoogte komen maar op WP ging de toernooiwinst toch naar Vincent. De partij van Ad tegen Aad was echter geen ABC-tje. Ad moest vol aan de bak maar wist de klus toch te klaren. Hij moest hiervoor in de slotfase wel een paard offeren om Aad’s promotie tot dame tegen te gaan. Helaas viel hierdoor Aad net buiten de prijzen, wat is de schaaksport toch wreed. Jan Havenaar bewees in de slotfase van dit toernooi dat hij een echter “toernooitijger” is. Middels winst op Floris Doolaard bereikte hij de ongedeeld derde plaats. Floris Doolaard en Willem Hensbergen tekenden met 4½ punt voor de gedeeld vierde plaats en daar kwam voor velen verrassend, voor mij echter niet, ook Rob Veenhuijsen terecht door een fraaie overwinning op Rudolf Kat. Rob’s loper en pionnen en toren, bleken sterker dan Rudolf’s paard pionnen en toren. Speel de partij maar eens na en geniet.

Als U weet dat sinds dit jaar zowel Willem Hensbergen als Rob Veenhuijsen lid zijn van de Uil, dan mogen we met vier spelers van de Uil bij de eerste zes, best wel trots zijn. Voor de overige Uilen zie de standen/tabellen elders op deze website.

In groep B was het verschil aan de top minder, maar was de spanning er niet minder om. Net als vorig jaar was voor Gerard-Jan van Wageningen de schone taak weggelegd om de koploper te bestrijden. Was het vorig jaar tegen Herman Lemkes, dit keer tegen Martin Zegstroo en beide keren remise. Vorig jaar wist Gerard-Jan Herman van toernooiwinst af te houden doch hij slaagde daar dit jaar niet in. Met remise was Martin dik tevreden en kon zijn toernooi niet meer stuk. Nu nog de oude (goede) vorm oppakken en je zit zo weer in groep A. Aan bord twee voltrok zich een drama. In goede stelling blunderde Jeroen Frijling (de tweede keer al dit toernooi) tegen Gerard Werkhoven zijn voorsprong en de partij weg. Gerard legde hiermee beslag op de ongedeeld tweede plaats achter Martin. Mark v.d. Ploeg en Richard Copier wonnen van resp. Kees de Vlieger en Pim Redeker en legden samen met Gerard-Jan van Wageningen beslag op de gedeeld derde plaats met 5 punten. Maar liefst 9 spelers eindigden met 4 punten net buiten de prijzen. Net als in groep A ook hier bij de bovenste vijf, vier spelers van de Uil en dan doe ik net als vorig jaar en reken Gerard-Jan bij de Uil-spelers. Voor de overige Uil-spelers alsmede uitslagen/standen/tabellen zie de website.

Het aantal deelnemers (55 totaal) was dit jaar net iets meer dan vorig jaar (toen 53), maar om nu te spreken van een opwaartse trend?? Volgend jaar 2018 hebben we weer de oude cyclus te pakken nl. 6x op een vrijdagavond en pas de week er na op zaterdagmiddag de slotronde.

Ik denk dat U het met mij eens bent dat het een geslaagd toernooi was en wij hopen dat de nieuwe data (zie hieronder) aanleiding zullen zijn dat U weer massaal naar Hillegom komt. Ook qua weersomstandigheden hebben wij het getroffen, vooral als Ik de afgelopen drie dagen zo naar buiten kijk. Alle spelers, oud bekend of nieuw wij hopen dat jullie het naar je zin gehad hebben en wij hopen jullie allemaal weer terug te zien op ons 36e toernooi In 2018.

Voor de komende twee jaren heeft sponsor VOGES (Albert) weer zijn medewerking toegezegd en ook de zaal in Eetcafé “Zomerzorg” (Nigel, Marvin en in afbouwfase Henrie Siebelt) is voor het komende jaar al vastgelegd. Voor 2018 zijn de data vrijdagavonden 9, 16, 23, 30 november, 7, 14 december en de slotronde op zaterdagmiddag 22 december.
Noteert U dit maar in Uw agenda.

Zonder sponsors/medewerkers kan een schaaktoernooi niet doorgaan en daarom bedanken wij vanaf deze plaats Albert Voges, Rob Sloos jr, Nigel, Marvin en Henrie Siebelt dat wij dit 35e toernooi weer konden organiseren. Ook Karola, van achter de bar voorzag zij ons zeven ronden lang van “geestrijke” al of niet alcoholische drank. heel hartelijk dank. En uiteraard mogen wij ook de medewerkers Jan Havenaar (inbrengen partijen etc), Ad Reijneveld (dito), Richard Nigten de webmaster van de Uil, Peter Kaptein (mede-organisator) en Jan Plomp verzorgen van het schaakmateriaal elke ronde, niet vergeten. Er gaan heel wat uurtjes in deze vrijblijvende hobby zitten. Leo van der Ploeg verzorgde het fotografische gedeelte van het toernooi en de fotogallery is van hem afkomstig.
Heren bedankt.

Cok Ippel was de eindverantwoordelijke, zoals indelingen, kontakten, bulletins etc..

Dit jaar waren er op voorstel van Nigel Siebelt, extra prijzen voor diegenen die niet in de prijzen vielen (cryptisch maar wel juist). Het 35 jarig bestaan van het toernooi was de reden van deze mooie geste. Bioscoopbonnen/krasloten waren er voor 3 personen in groep A (Frans Arp, Marcel Bolhuis en Adri Schoorl) en 4 in groep B (Jan v.d. Bergh, Piet Muller, Gerard Draaisma en Erik Teske). Nigel ging met de prijswinnaars, zo die er nog waren, op de foto. Nigel bedankt!

Op het moment dat ik dit schrijf, zijn de behaalde resultaten reeds doorgegeven aan ratingcommissie (bedankt Jan!!). Deze zullen uiteraard niet eerder dan ik denk februari op de lijsten verschijnen. Wilt U meer gegevens over dit toernooi dan kunt U dit bekijken op onze onvolprezen website onder toernooien.

Ik wens alle deelnemers/lezers, heel prettige kerstdagen en een heel voorspoedig, maar vooral gezond 2018.
Cok Ippel


De vijfde ronde
Drie spelers in A, maar Martin Zegstroo in B alleen aan de leiding.
Hillegom, vrijdag 1 december 2017

Meestal begin ik het verslag met groep A, maar voor de verandering nu met B, ook al als eerbetoon aan ons eigen clublid Martin Zegstroo, die er in geslaagd is met een half puntje voorsprong de kop in groep B over te nemen. Hij deed dit door een overwinning op Kees de Vlieger en zag Gerard Werkhoven (tot en met ronde 4 medekoploper) zich tegen Pim Redeker na lange strijd gewonnen geven. Door deze fraaie prestatie van Pim, ook al een Uil-lid, staat hij met een halfje achterstand op Martin, ongedeeld tweede. Voeg daar aan toe, dat in het groepje van vijf spelers achter Pim (met 3½ punt) ook nog eens twee Uil-leden staan (Mark v.d. Ploeg en Richard Copier samen met Gerard Werkhoven, Jan Koopman en Gerard-Jan van Wageningen) en het enthousiasme van de schrijver dezes (uiteraard ook een Uil-lid) is verklaard. Dat bij de zesde ronde aan bord 1 Martin en Pim (of andersom) tegenover elkaar zitten, zal niemand verbazen, maar ik denk zelfs dat ook bord twee in die zesde ronde door Uilen bezet zal worden.

Als je als schrijver van de stukjes op de website zo af en toe eens een jaartje terugbladert, kom je soms verrassende dingen tegen. Nu citeer ik letterlijk uit de vijfde ronde!!! van 2016: “de langste partij van het toernooi (ja misschien zelfs wel alle Voges-toernooien) komt op naam van Anton Warmerdam en Peter Kaptein. Zij leverden beiden twee notatieformulieren in en als je weet dat er op 1 formulier 80 zetten te noteren zijn, begrijp je wat ik bedoel“

Het is een jaar later en ook weer de vijfde ronde en wie speelt weer een marathon-partij. Juist ja, Anton Warmerdam en nu tegen Bert Bergshoeff. Maar liefst 122 zetten waren er met behulp van de bijgehouden notatie door Peter Kaptein (waarvoor dank) genoteerd. Met de partijen van vroeger (zonder increment) zou dit niet mogelijk zijn geweest, maar de tijd schrijdt letterlijk en figuurlijk voort. Volop spanning dus in de laatste 2 ronden.

Zo en dan nu Groep A. Hier gingen vijf spelers met 3 uit 4 gedeeld aan kop. En als je dan denkt dat er wel behoudend gespeeld zal worden (veel remises) dan sla je de plank volledig mis. In heel groep A viel slechts 1 (één) remise te bespeuren, aan bord 9 tussen Fred en Hennie. Als je bij Hennie zegt, je mag remise spelen dan gaat hij voor winst (in Heerhugowaard. bezorgde hij teamleider Cok daarmee bijna een appelflauwte) en in een Voges toernooi doet hij het omgekeerde. Terugkomend op de top, betekende dat wel dat er met nog twee ronden te gaan, nog maar drie spelers gelijk aan kop gaan. Ad Reijneveld, Floris Doolaard en Vincent Oudewaal. Ad had hiervoor winst op titelverdediger Willem Hensbergen nodig, Floris versloeg Rudolf Kat en Vincent was te sterk voor Niek v.d. Maat. Daar Vincent zowel Ad als Floris al gehad heeft, blijft het eerste bord in ronde 6 gereserveerd voor Floris tegen Ad. Vincent zal het in ronde 6 opnemen tegen de ”sluwe vos” Frans Arp (niet oneerbiedig bedoeld). Frans heeft na de twee bye’s in de openingsronden flink aan de weg getimmerd en met 3½ punt de ongedeeld vierde plaats veroverd. Het groepje achter Frans (met een vol punt achter de drie koplopers) kent in Willem Hensbergen, Jan Havenaar, Leo Littel en Marcel Bolhuis, spelers van formaat die in staat zijn alsnog een plaats op het prijzenpodium te bemachtigen.

Voor de liefhebbers van de schaaksport een reden te meer om vrijdagavond 8 december (zesde ronde) of zaterdamiddag 9 december (slotronde) naar Eetcafe Zomerzorg aan de Meerlaan te komen. Toegang gratis.


De vierde ronde
Aardverschuivingen in groep A door de winst van Floris Doolaard op koploper Vincent Oudewaal.
In groep B blijven de koplopers ondanks remise toch aan de leiding.
Hillegom, vrijdag 24 november 2017

De winst van Floris Doolaard op Vincent Oudewaal heeft heel wat verschuivingen teweeg gebracht. Niet alleen Floris kwam op gelijke hoogte met Vincent maar nog drie andere spelers wisten dit huzarenstukje (3 uit 4) uit te halen. Ad Reijneveld deed dit door clubgenoot Jan de Jong te verslaan, Rudolf Kat strafte wat onnauwkeurigheden van Jan Havenaar af en Willem Hensbergen had gewoon een bye wat precies genoeg was om de top vijf te bereiken. Maar een groepje van 3 spelers (Niek v.d.Maat, Frans Arp en Rob Veenhuijsen) staat met een halfje achterstand te trappelen om zich bij die top aan te sluiten. Het achtervolgend groepje met 2 punten is nog niet kansloos, maar dan moet er vanaf ronde vijf (1 december) dus nog drie ronden te gaan, volop gas gegeven worden.

In groep B ging het er wat minder heftig aan toe, maar daarom niet minder spannend.. De koplopers Gerard Werkhoven en Martin Zegstroo kwamen na een lange partij remise overeen en blijven daardoor met 3½ uit 4 alleen aan de leiding, ook al omdat niemand van de achtervolgers er in slaagde op 3½ te komen. Was het aantal achtervolgers met een halfje achterstand tot aan de vierde ronde één (Pim Redeker) dat aantal is nu gegroeid tot maar liefst 5 spelers die tot op een halfje genaderd zijn. Mark v.d. Ploeg, Richard Copier en Pim Redeker van De Uil, Kees de Vlieger van de Vennep en Jan Koopman van de Pion uit Wormerveer vormen dit vijftal. Een groepje van vier heeft een vol punt achterstand maar is allerminst kansloos.. Onderin is iedereen nu van de hatelijke nul af, al dan niet geholpen door een bye.

Bekijk de volledige uitslagen en standen hier:


De derde ronde
Vincent Oudewaal in A en Martin Zegstroo en Gerard Werkhoven in B nog zonder puntverlies.
Hillegom, vrijdag 17 november 2017

In groep A heeft Vincent Oudewaal na een mistasting van Ad Reijneveld knap de winst gegrepen en zich met een halfje verschil losgemaakt van zijn naaste belager Willem Hensbergen die in deze 3e ronde Rudolf Kat in het stof liet bijten. Niek v.d. Maat en Jan Havenaar speelden remise en schaarden zich hiermee onder de sub-toppers die inmiddels een vol punt achterstand hebben op genoemde Vincent, die enige jaren geen actief clubschaak speelde maar zijn getoonde spel geeft toch wel aan dat men van “goeden huize“ moet komen wil men hem verslaan.

Onder die sub-toppers met 2 punten ook Floris Doolaard, Jan de Jong en Frans Arp. Frans begon dit toernooi met 2x een bye maar wist in de derde ronde tegen Fred van Randen meedogenloos toe te slaan. Aan het bord van Cok Ippel tegen Hennie van Eeuwijk verloor Cok in het middenspel simpel een pionnetje. Dit werd hem bijna fataal, ware het niet dat Hennie in de eindfase leeuwen en beren zag die er niet waren. Cok zag ze wel maar hield zich van den domme. In een partij met meer dan 80 zetten werd het uiteindelijk remise. Geniet en huiver als U de partij naspeelt.

Onderaan de ranglijst is nu iedereen van de hatelijke nul af, al dan niet geholpen door een gedwongen bye, wat voor de leek wil zeggen een vol punt ( dit is anders dan een zelf opgenomen bye waar je maar een halfje voor krijgt).

In groep B speelden aan de 3 topborden maar liefst 4 spelers van De Uil die in de eerste twee ronden de volle score lieten noteren. Het zal dan ook niemand verwonderen dat het mes er voor de Uil spelers hard inging. Zo zelfs, dat er, toen alles een beetje opgeklaard was, er nog maar één speler (Martin Zegstroo) van de Uil met 3 uit 3 overbleef. Hij kreeg gezelschap van Gerard Werkhoven uit den Haag die voor dit sukses tekende met een gedegen overwinning op Richard Copier. Martin moest aan bord 1, de degens kruisen met clubgenoot Mark v.d. Ploeg en gezien het vorenstaande, zult U begrijpen dat hem dit goed afging.

Pim Redeker kwam aan bord 3 niet verder dan remise tegen Ton van Kempen waardoor hij de enige is met een halfje achterstand op de koplopers. Een grote groep van maar liefst 10 schakers heeft een halfje achterstand op Pim, maar al een vol punt op de koplopers. De vele jaren toernooi-ervaring heeft mij echter geleerd dat een vol punt zo weggewerkt kan zijn. Onderaan in groep B zijn Jim Meij en Kick van Rooijen nog puntloos maar ook dat kan snel veranderen.

Met sponsor Voges (Albert) zijn we overeengekomen dat hij ook de komende twee jaar de toernooien (Rapid en Open) zal sponsoren, waarvoor onze hartelijke dank. Met Nigel Siebelt van Eetcafé Zomerzorg hebben we inmiddels voor volgend jaar de volgende data vastgelegd, en ook hiervoor onze hartelijke dank:

Het zijn de vrijdagen 9, 16, 23 en 30 november, 7 en 14 december en de zaterdagmiddag 22 december 2018.
(In tegenstelling tot vorig en dit jaar zijn de laatste twee ronden in twee verschillende weken, de oude cyclus dus.)

Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel 06-22577267.


De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 10 november 2017

Na deze tweede ronde wordt Marcel Bolhuis (Rating 1824) toegevoegd. (met 2x een bye) en hebben we dus weer een even aantal in groep A.
Deze tweede ronde was er één waar het spektakel aan een van de laatste borden en bovendien ook nog eens aan het eind van de avond plaats vond. Dennis Bouwmeester en Rob Veenhuijsen spelend aan het tiende bord toverden op het bord alles tevoorschijn wat de schaaksport zo aantrekkelijk maakt. Vlijmscherpe combinaties, tijdnood, moeilijk in te schatten eindspelen het was dan ook geen wonder dat de nog aanwezige schakers in “groten getale“ rond dat bord verzameld waren.

Rob met koning en toren tegen Dennis met koning, paard, loper en pion, waarbij Rob’s koning steeds beter kwam te staan. Rob bood remise aan terwijl Dennis in pure tijdnood zat. Dennis weigerde, gaf ook nog eens een loper weg, maar nog leek een eindspel toren tegen paard op het bord te komen en wat beslis je dan als arbiter vroeg Rob mij achteraf. Dit is een moeilijke materie waar hele boeken over geschreven zijn en er hangt bovendien veel van de stelling op het bord af, kortom geen pasklaar antwoord. Gelukkig voor de arbiters maar helaas voor Dennis was een tussenschaakje voldoende voor Rob om het paard en de partij te incasseren.

Maar ook op de andere borden werd flink gestreden, getuige de remises aan vijf van de elf borden, waaronder die van titelverdediger Willem Hensbergen met zwart tegen Jan Havenaar. Aan kop met 2 uit 2 gaan drie spelers. Vincent Oudewaal, Ad Reijneveld en Rudolf Kat, maar het is nog te vroeg voor conclusies.

In de B groep wel veel strijd, maar minder remises, “slechts “ aan drie borden viel er een remise te noteren. Wel hebben we vijf koplopers met de volle winst (2 uit 2). Onder die vijf maar liefst vier Uil-spelers (Mark v.d. Ploeg, Richard Copier, Martin Zegstroo en verrassend vanwege zijn rating, Pim Redeker) de vijfde man is Gerard Werkhoven uit Den Haag die in de tweede ronde (in Lisse, vooruit gespeeld) Jan Koopman te slim af was. Serkan Milli, de titelverdediger moest in deze ronde zijn meerdere erkennen in Martin Zegstroo Na de kopgroep van 5 spelers volgt een een groepje van drie met een half punt minder en een grote groep met een vol punt achterstand maar ook hier is het nog te vroeg om verregaande conclusies te trekken..

Kijk voor de uitslagen/standen/partijen in beide groepen, verder op deze website.

Voor het geval U het even kwijt bent, afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel: 06 - 22577267

 

De volgende ronde (derde) is op vrijdagavond 17 november 2017.  Aanvang 20.00 in Eetcafé “Zomerzorg” aan de Meerlaan te Hillegom, toegang gratis.


De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 3 november 2017

Het 35e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 3 november in Eetcafé Zomerzorg, weer van start gegaan. Niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief staat dit toernooi hoog aangeschreven, getuige de vaste kern van deelnemers die telkenjare weer de weg naar de Hillegomse dreven in november en december weet te vinden. Dit jaar totaal 54 spelers verdeeld over 2 groepen (23 in groep A en 31 in groep B). Enkele nieuwe spelers, maar ook enkelen die na een of meerdere jaren van afwezigheid, de draad weer oppakten. Van harte welkom allemaal....

Stipt om acht uur hield voorzitter Jan Plomp zijn openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 35e toernooi weer gehouden kon worden. Ook stelde hij Karola voor, de enige vrouw in dit mannen-bastion, die weliswaar niet meeschaakt maar wel het hele toernooi van achter de bar de spelers van koffie en een keur aan dranken voorziet. Ook wedstrijdleider Cok Ippel kreeg nog even het woord om wat mededelingen van huishoudelijke aard aan de man te brengen, Samen met mede-organisator Peter Kaptein, computer/bulletin deskundige Jan Havenaar en Ad Reijneveld als schaakpartij-ingever, geven zij dit toernooi de uitstraling die het verdient.

In beide groepen speelt de titel-verdediger. mee In groep A is dat Willem Hensbergen die zal proberen de Cok Ippel-bokaal opnieuw te veroveren. In de B-groep is dat Serkan Milli die de Aalstech-trofee zal verdedigen en hij zal het gezien het aantal spelers die boven hem staan met een hogere rating, niet gemakkelijk hebben.

In de A-groep hadden er deze avond 5 een bye en speelden er 18. Dit betekent dat er een oneven aantal spelers is, waardoor de mogelijkheid bestaat dat speciaal in de laatste twee ronden (waar in principe geen bye meer mogelijk is) er een speler een gedwongen bye toebedeeld krijgt. Ik had het graag anders gezien, maar het zij zo. Tenzij er alsnog een speler met 2x een bye in ronde drie wordt toegevoegd.

De indeling op Zwitsers betekent heel vaak dat de “hoger gerate“ speler de winst pakt, alleen niet aan alle borden deze avond.. Bord 4 Niek v.d. Maat tegen Kees Scherpenisse werd remise (de enige in de groep overigens) en bord 7 en 9 doorbraken het verwachtingspatroon. De op het laatste moment aangemelde Vincent Oudewaal (Fiderating 2034) was de enige speler met een rating boven de 2000. Vincent heeft een aantal jaren niet meer op clubniveau gespeeld, vandaar geen KNSB maar een Fide-rating. Maar het schaken verleer je niet zo maar en een fel bevochten winst op Rob Veenhuijsen (kersvers Uil-lid) was het resultaat. Maar ook titelverdediger Willem Hensbergen (overigens ook kersvers Uil-lid) en Ad Reijneveld behaalden de winst. Voeg daar Rudolf Kat, Jan Vreeburg, Fred van Randen, Jan Havenaar en verrassenderwijs Cok Ippel als winnaar aan toe en je hebt een mooie mix voor de tweede ronde. Als de aandachtige lezer goed gekeken heeft dan telde hij (of zij) maar liefst 6 Uil-winnaars op 9 borden!!

In de B-groep hadden er drie een bye en speelden er 28 schakers. Net als in Groep A een oneven aantal. De neutrale lezer zal dan zeggen waarom heb je niet een speler overgeheveld van A naar B of B naar A. U heeft gelijk, ware het niet dat vlak voordat het toernooi begon een speler afbelde en daar altijd nog de mogelijkheid bestaat dat er een late aanmelding komt heb ik pas op het laatste moment besloten om zelf mee te spelen met als gevolg twee groepen oneven. Ook hier weer indeling op Zwitsers waarbij op bord drie het verwachtingspatroon verbroken werd. Kees de Vlieger won van de sterker geachte Jan v.d. Bergh. Tot aan bord 11 won de “sterkere” maar Ronald Brink tegen Piet Muller en bord 12 Anton Warmerdam tegen John Dessens onderbraken met remises de lijn der verwachtingen. Mark v.d. Ploeg, Richard Copier en Martin Zegstroo van De Uil zullen met hun behaalde winst de eer van de Uil hoog moeten houden, want met Serkan Milli, Gerard Werkhoven, Jan Koopman, Jeroen Frijling, Kees de Vlieger, Frank Hordijk, Frank Beusen, Ton van Kempen en Pim Redeker zullen ze flink rekening moeten houden.

Zie in beide groepen voor uitslagen/partijen verder op deze website.

De partijen worden net als in andere jaren door Jan Havenaar en Ad Reijneveld keurig ingebracht (voor zover leesbaar) en door onze webmaster Richard Nigten op de site gezet. De indeling verandert niet meer na dinsdag 12.00 uur en staat uiterlijk woensdag tegen de middag op de site. Van elke ronde wordt een bulletin gefabriceerd en de liefhebbers kunnen een “gratis” exemplaar meenemen.

Als U een bye wilt hebben of moet afzeggen doet U dit dan liefst per mobiele telefoon bij Cok Ippel 06–22577267. Als U tijdig bent kunt U dit ook op het gele formulier in de zaal schrijven. Evenals in vorige jaren zijn er eventueel twee bye’s mogelijk, alleen niet in de laatste twee rondes. Mocht U een gedwongen bye hebben dan probeer ik U van tevoren op de hoogte te brengen zo ook als ik tijdig hoor dat iemand wegens ziekte verstek moet laten gaan. Bij ziekte, hoe spijtig dat ook is krijgt de tegenstander het volle punt.

En dan wens ik verder iedereen een heel goed toernooi toe.

TOERNOOI-COORDINATOR - WEDSTRIJDLEIDER COK IPPEL