Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2018

Oegstgeest 1, De Vennep 1, De Toren 1 en De Uil 5 winnaars van de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams

Het was al weer de 32e keer dat de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams gehouden werden. Dit maal was de jubilerende Schaakclub De Zwarte Pion (75 jaar) de gastheer en op 3 april, de dinsdag na Pasen, waren maar liefst 16 teams van 6 verenigingen ofwel 96 spelers aanwezig in de grote zaal van ’t Poelhuys te Lisse. Een zaal die qua ruimte uitermate geschikt is om dergelijke evenementen te organiseren.

Het zijn echter niet allemaal halleluja geluiden rondom dit jaarlijkse evenement. Meer dan ooit moest er gebeld worden om aan het vereiste aantal van 16 zestallen verdeeld over 4 poules te voldoen. Een extra team van De Uil (het vijfde zestal van de Uil) en een, zoals ik het noemde, All Stars Combinatie-team, bestaande uit diverse reserve spelers van reeds meespelende verenigingen, maakten het plaatje compleet. Dat neemt niet weg dat we ons voor een ander jaar moeten beraden of we op de ingeslagen weg door gaan of dat we misschien naar 3 poules van 4 teams (12 teams is 72 spelers) moeten switchen. Dat wil echter ook zeggen dat de inkomsten (elke vereniging droeg €10,= per vooraf gepland team bij om de zaalhuur te kunnen bekostigen) dan ook naar beneden gaan, tenzij je ook dan weer gaat verhogen. Is de dinsdag na pasen nog steeds de geschikte datum? Allemaal vragen die bij een eventuele evaluatie aan de orde komen.

Wel heb ik begrepen dat bij een zeer groot deel van de aanwezigen het enthousiasme er nog steeds is om door te gaan, dus waarom ook niet?

Door de afzeggingen en de nieuwkomers moest er in de poules B t/m D wat geschoven worden maar uiteindelijk waren er 4 poules van 4 teams en kon iedereen hetzelfde tempo spelen (vorig jaar was er nl. een poule van 3 waardoor met aangepast tempo een dubbele competitie werd gespeeld).

Dit jaar werd voor het eerst in ons toernooi een speeltempo met increment gespeeld en we waren benieuwd hoe dit uit zou pakken. Normaal speelden we 25 min. p.p.p.p. Dit jaar was het 20 minuten met een increment van 8 seconden per zet vanaf de eerste zet. Die 8 seconden lijkt een beetje vreemd maar schat het aantal zetten per partij op 40 dan krijg je 320 seconden extra en dan kom je met die 20 minuten weer in de buurt van het oude tempo. Als er echter partijen zijn waar in de slotfase veel meer dan die geschatte 40 zetten gedaan worden dan kan het qua tijd wel eens uitlopen en zo gebeurde ook in de eerste ronde waar we bijna 9 á 10 minuten over de geschatte tijdsduur heen gingen. De 2e en 3e ronde verliepen weer normaal dus al met al toch geslaagd. Evaluatie zal uitwijzen of we misschien 5 seconden increment moeten toepassen.

Poule A

In poule A speelden bekerhouder Oegstgeest 1, De Zwarte Pion 1 uit Lisse en De Uil 1 en 2 uit Hillegom. Het gepromoveerde De Uil 2 speelde in de eerste ronde tegen De Uil 1 en hoewel ze ook in de externe competitie van de NHSB tegen elkaar speelden was de kloof nu een stuk groter dan destijds. Met 1-5 trok de Uil 1 aan het langste eind. Oegstgeest 1 deed er qua uitslag tegen de Zwarte Pion nog een schepje bovenop. 5½–½ voor Oegstgeest. In de tweede ronde was het arme De Uil 2 opnieuw kop van jut en kwam er een identieke uitslag voor Oegstgeest op het bord: ½-5½. De Uil 1 en de Zwarte Pion 1 kwamen in deze ronde niet verder dan 3-3. In de derde ronde moest De Uil 1 winnen om Oegstgeest van het voor de derde keer winnen van de Eetcafé Zomerzorg trofee af te houden.
Maar helaas het verschil in kracht was te groot en Oegstgeest won met de overduidelijke cijfers 4,5-1,5 en daarmee definitief beslag leggend op de wisseltrofee.

De Zwarte Pion tekende tegen De Uil 2 dezelfde score aan (4½-1½) en zodoende moest De Uil 2 na een kort maar heftig eenjarig verblijf in poule A al weer afdalen naar lagere regionen.

Oegstgeest met de maximale score van 6 matchpunten onomstreden kampioen. Het enige lichtpuntje voor de andere teams zit hem in het bordpuntentotaal. Voor Oegstgeest vorig jaar 16 bordpunten en nu maar… 15½. De Uil 1 en De Zwarte Pion 1 tekenden beiden voor 3 matchpunten. De Uil haalde 9½ en de Zwarte Pion 8 bordpunten.

Het team van De Uil 1 bestond uit de spelers: Ad Reijneveld, Jan Havenaar, Dick Roosa, Jan de Jong, Hennie van Eeuwijk en Rob Veenhuisen.
Het team van De Uil 2 bestond uit de spelers Theo Bakker, Martin Zegstroo, Mark v.d. Ploeg, Gerie Opgenhaffen, Rob Warmerdam en Jan v.d. Bergh.

Poule A (Eetcafé Zomerzorg – wisseltrofee)
1.
Oegstgeest 1 3-6 (15½-2½) Kampioen
2. De Uil 1 (Hillegom) 3-3 (9½-8½)
3. De Zwarte Pion 1 (Lisse) 3-3 (8-10)  
4. De Uil 2 3-0 (3-15) Degradeert

Oegstgeest 1 behaalde voor de derde achtereenvolgende keer, dus definitief, de "Eetcafé Zomerzorg" wisseltrofee.

In deze poule behaalden twee spelers van Oegstgeest de maximale score (3 uit 3). Dat waren Fred Slingerland en Joop Piket terwijl Nebojsa Nikolic, Peter Koymans en Ed Noordijk van datzelfde team ook nog eens 2½ punt scoorden. Alleen Dick Roosa van De Uil 1 kwam tot een score van 2½.

Poule B

In de B-poule kwamen de teams Daniel Noteboom 1 uit Noordwijk, De Vennep 1, Sassenheim 1 en De Zwarte Pion 2 uit Lisse in het strijdperk. De Vennep 1 gedegradeert uit de hoofdgroep en De Zwarte Pion 2 weer terug in deze groep omdat het eigenlijk gepromoveerde De Vrijpionnen 1 geen volledig team op de been kon brengen. Hun verzoek om terugplaatsing naar groep C werd gehonoreerd. In de eerste ronde liet de Vennep 1 tegen De Zwarte Pion 2 meteen zijn tanden zien 4½-1½ winst voor eerstgenoemde. Daniel Noteboom 1 en Sassenheim 1 kwamen niet verder dan een gelijkspel 3-3. In de tweede ronde viel Daniel Noteboom 1 tegen De Vennep 1 wel aan, maar verder dan opnieuw een gelijkspel kwam men niet. De Zwarte Pion 2 nam wraak tegen Sassenheim en met 4-2 streken de Lissenaren de volle winst op. Dan moet het maar in de laatste ronde zullen ze bij Daniel Noteboom 1 gedacht hebben en met maar liefst 5-1 werd De Zwarte Pion 2 aan de zegekar gebonden.

En nu maar hopen dat De Vennep 1 tegen Sassenheim een gelijkspel of een klein verlies zou lijden. Het zat er deze avond echter niet in voor de Noordwijkers. De Vennep 1 won met 4½-1½ van Sassenheim daarmee hun eigen kampioenschap bevestigend en terugkeer naar poule A maar tevens de degradatie van Sassenheim inluidend.

In deze poule speelden geen Uil-teams.

Poule B (de 2e Anton van Pijpen – wisseltrofee)
1.
De Vennep 1 3-5 (12-6) Kampioen
2. Dan.Noteboom 1 (Noordwijk) 3-4 (11-7)
3. De Zwarte Pion 2 (lisse) 3-2 (6½-11½)  
4. Sassenheim 1 3-1 (6½-11½) Degradeert

In deze poule behaalden Rene Janssen en Gunnar Sieber van Dan.Noteboom en Roel Alferink van Sassenheim de maximale score (3 uit 3) Van de kampioen De Vennep behaalden 3 spelers de score van 2½: Harrald Hoegen Dijkhof, André Duijvesteijn en Martin van Zaanen

Poule C

In poule C waren er nogal wat verschuivingen ten opzichte van de oorspronkelijke planning. Zo keerde de Vrijpionnen 1 terug en nam De Zwarte Pion 2 in poule B de plaats in van de Vrijpionnen. Maar door het terugtrekken van Oegstgeest 2 moest er opnieuw gepuzzeld worden. Een team bestaande uit spelers van verschillende al meespelende clubs vormden samen een All Stars (Combinatie team) die buiten mededinging speelden. Het werd een avond voor deze poule met een explosief slot. Twee teams met gelijke match en bordpunten. Hoewel de onderlinge match geen remise was, moest er volgens de reglementen toch een match van 5 minuten partijen komen met omgekeerde kleuren en geen increment. Ik moet heel ver in de herinnering teruggaan dat dit voorgekomen is. Toen waren er al spelers naar huis van de betreffende teams maar nu was men nog voltallig aanwezig. Maar eerst het verloop.

De eerste ronde gaf meteen al vuurwerk te zien. All Stars hield De Vrijpionnen op een gelijkspel 3-3. De Toren wist maar net aan te winnen van de Uil 3 (3½-2½). De tweede ronde gaf een nipte zege voor de Uil 3 (3½-2½) tegen All Stars maar de Vrijpionnen haalde fors uit tegen De Toren 4-2 voor de Vrijpionnen. Dus met het ingaan van de derde ronde gingen De Vrijpionnen met 3 matchpunten aan de leiding voor De Uil 3 en De Toren 1 met 2 matchpunten. De Uil 3 speelde tegen de Vrijpionnen alles of niks en met 3½-2½ wisten ze te zegevieren daarmee tevens hun tegenstander op de ranglijst voorbijgaand: 4 om 3 matchpunten. Het wachten was dus op De Toren tegen All Stars. Het werd 4-2 voor de Toren en dit betekende meteen een barrage-match van 5 minuten partijen omdat zowel match- als bordpunten van de Uil 3 en de Toren 1 gelijk waren 4 match en 9½ bordpunten. De beslissingsmatch werd uiteindelijk weer met 3½-2½ gewonnen door de Toren die daarmee beslag legde op de wisseltrofee en promoveert naar poule B. Degradatie was niet aan de orde omdat All Stars buiten mededinging mee speelde.

In de Uil 3 speelden: Richard Copier, Kees Jongsma, Peter van Bakel, Stefan Koek, Martin van Eeuwijk en Fred v.d. Bent.

Poule C (VVV Lisse – wisseltrofee)
1.
De Toren 1 (Valkenburg) 3-4 (9½-8½) Kampioen
2. De Uil 3 (Hillegom) 3-4 (9½-8½)
3. De Vrijpionnen 1 (Voorhout) 3-3 (9½-8½)  
4. All Stars (Combinatie team) 3-1 (7½-10½) Degradeert

De Toren 1 Kampioen en promoveert na een barrage match met De Uil 3 met vijf minuten partijen welke met 3½-2½ door de Toren 1 werd gewonnen.

In deze poule behaalden alleen Sikuan Lam en Ben Mulder (invaller) van de Vrijpionnen de maximale score (3 uit 3). Michiel v.d. Plas van de Toren behaalde een score van 2½ punt.

Poule D

In poule D nam het in allerijl opgetrommelde De Uil 5 de plaats in van Sassenheim 2. Samen met De Uil 4, de Vennep 2 en Daniel Noteboom 2 speelden ze het normale (geplande) tempo voor 4 teams. Het werd meteen een eerste ronde met een daverende verrassing. De Uil 5 zo bleek later, had met maar liefst 5-1 gewonnen van De Uil 4. Wat heeft die term “zo bleek later” er nu mee te maken zult U zeggen. Het afgegeven uitslagen formulier gaf aan De Uil 4 – De Uil 5: 5–1 . Zo werd ook genoteerd op het uitslagenvel. Totdat een delegatie van De Uil 5 nog voor het ingaan van de volgende ronde voor mij stond en vroeg of ik was omgekocht. Nou ben ik niet vies van een beetje extra geld, maar begrijpen deed ik het niet. Dan maar het formulier erbij gehaald. De uitslag was correct ingevuld alleen niet de spelers die bij een team hoorden. De Uil 5 spelers stonden gerangschikt onder De Uil 4, dus moest er het een en ander hersteld worden. Een sorry van mijn kant was dus op zijn plaats.

Daniel Noteboom 2 haalde in deze ronde vernietigend uit tegen De Vennep 2: 5½-½. In de tweede ronde echter streek De Vennep 2 met een 4-2 overwinning op De Uil 5 de plooien weer enigszins glad.

De Uil 4 speelde knap gelijk tegen Daniel Noteboom 2 (3-3). Met het ingaan van de laatste ronde had Daniel Noteboom met 3 matchpunten een goede uitgangspositie. Een gelijkspel tegen De Uil 5 zou al voldoende zijn. De Uilen (5) dachten daar echter anders over en trokken met 4½-1½ aan het langste eind en daarmee verrassend ook beslag leggend op de wisseltrofee.
De match De Uil 4 tegen De Vennep 2 eindigde in een kleine overwinning voor de Uil 4 (3½-2½)

In de Uil 4 speelden Anton Warmerdam, Aad Vledder, Piet Muller, Jan Plomp, Gerard Draaisma en Pim Redeker.
In de Uil 5 speelden Henk Kramer, Peter Kaptein, Richard Nigten, Coen de Kooker, Ron v.d. Linden en Cas Grannetia.

Poule D (Van Gerven de Jong – wisseltrofee)
1. De Uil 5 (Hillegom) 3-4 (11½-6½ Kampioen
2. Dan.Noteboom 2 (Noordwijk) 3-3 (10-8)
3. De Uil 4 (Hillegom) 3-3 (7½-10½  
4. De Vennep 2 3-2 (2-16)  

In deze poule behaalde alleen Ron v.d. Linden van De Uil 5 de maximale score (3 uit 3). Cas Grannetia ook van De Uil 5 en Piet Muller van De Uil 4 behaalden 2½ punt.

Een geweldige avond voor de Schaaksport in een schitterende zaal. De vriendschapsbanden werden deze avond nog eens flink aangehaald en wij hopen dit nog vele jaren te kunnen doen. In zijn slotwoord bedankte coördinator Cok Ippel de organiserende vereniging De Zwarte Pion, de extra spelers die als All Stars team in poule C meespeelden en de dames achter de bar die deze avond alle zeilen bij moesten zetten maar daarin uitstekend slaagden. In rap tempo werden hierna de bekers uitgereikt die na gravering bij de juiste club zullen belanden.

Waar de wedstrijden volgend jaar gehouden worden moet nog eens grondig bekeken worden, omdat dit ook afhankelijk is van het totaal aan teams dat meespeelt (lees inkomsten uit 16 teams of 12 teams)!

Als laatste maar niet het minste, gaat onze dank uit naar de spelers van De Uil 5 die op het laatste moment bereid bleken als extra team mee te spelen en niet zonder sukses want het behalen van de wisseltrofee in hun poule was de beloning. Voor De Uil bleek dit later de enige beker. Hulde De Uil 5.

Algemeen wedstrijd-coordinator Cok Ippel