Voges Open Hillegoms

Duleen van GunsterenDe 7e/slot ronde: Duleen van Gunsteren kampioen in groep A, Martin Zegstroo prolongeert titel in groep B
Hillegom, zaterdag 22 december

Het was het toernooi van Duleen van Gunsteren. Op de beslissende momenten toeslaan en zorgen dat je afstand blijft houden. Zo ook in de laatste ronde in zijn partij (met zwart) tegen Jan Vreeburg. Naast hen speelde “belager” Jan Havenaar tegen Aad de Bruijn, en laat nu juist Aad deze dag in vorm zijn. Al spoedig bleek er voor Jan sowieso niet veel meer in te zitten dan remise, waarop aan het bord van Duleen de vrede getekend werd, nog voordat de uitslag van bord 2 definitief was.

Dat men het goed ingeschat had bleek wel uit het verdere verloop waarbij Jan Havenaar langzaam maar zeker teruggedrongen werd en tenslotte de koning om moest leggen. Duleen van Gunsteren werd hierdoor met een vol punt voorsprong op Jan Havenaar en Aad de Bruijn (beiden 5 punten en gedeeld tweede) kampioen in groep A met 6 punten en winnaar van de Cok Ippel bokaal. Proficiat. Twee halfjes verlies door een bye en remise in de laatste ronde. Met een rating van 1851 scoorde hij een TPR van 2323!! Zeer sterk en fraai gespeeld!!

Maar ook Jan Vreeburg speelde dit toernooi sterk, en stond na zijn laatste remise op 4½ punt. Of Jan eindigde alleen op de 4e plaats of hij kreeg gezelschap van hetzij Dennis Bouwmeester of Niek van der Maat die er een ware marathonpartij van maakten. Het was tenslotte Niek die aan alle onzekerheid een einde maakte en de winst opeiste en daarmee ook de gedeelde 4e plaats. En daarmee was de “prijzenkoek” op en visten spelers als Fred van Randen, Kees Scherpenisse, Ad Reijneveld, Frank Homburg, Roel de Jong en Hennie van Eeuwijk, met een score van 4 punten, net naast het net. Onderaan de ranglijst veranderde er niet veel, ook al omdat Leo Littel en Cok Ippel niet speelden en dus een nul scoorden. Leo bleef met 1½ punt de rode lantaarn drager.

In groep B speelden in de laatste ronde Mahesh Patil met wit tegen titelverdediger Martin Zegstroo. Beiden scoorden tot dan toe 5 punten, en daar het groepje achtervolgers al een vol punt achterstand had kon het niet anders dan dat de kampioen Mahesh of Martin zou worden. Alleen bij remise zou er naar de weerstandspunten gekeken moeten worden die in het voordeel waren van Mahesh. Zover liet Martin het echter niet komen en met gedegen spel trok hij de partij en tenslotte de winst naar zich toe. Daarmee de Aalstech trofee voor de tweede achtereenvolgende keer winnend. Martin Zegstroo winnaar van groep B Proficiat.

Of Martin volgend jaar weer de kans krijgt om in groep B te acteren hangt van zijn rating af want die zal door dit resultaat plus de interne en externe competitie wel aardig gestegen zijn. Aan bord 2 kwamen Rein Thierry en Arie Meruma niet verder dan remise, maar aan bord 3 slaagde Jeroen Frijling erin met zwart spelend tegen Marcel Verschoor, met prachtig aanvalsspel te winnen. Samen met Mahesh Patil tekende Jeroen voor de gedeeld 2e plaats, ook al omdat Korneel Joppe tegen Rob Graaff de koning om moest leggen.

De 4e t/m de 9e plaats werd ingenomen door een zestal spelers met 4½ punt. Zij moesten een geldprijs van 70 euro delen en vandaar dat het bedrag naar boven afgerond werd. Onderaan de ranglijst werkte Kick van Rooijen zich middels een remise met Ronald Brink op naar een gedeelde laatste plaats.

Voor de positie van de overige Uilen verwijzen wij naar de tabellen/standen elders op deze site.

Het toernooi was met een bezetting van 56 spelers (24 in A en 32 in B) kwantitatief goed bezet, (zelfs dichtbij het record van 2015: 57 spelers). Ook de kwaliteit mocht er zijn. Voor het komende jaar waren we al verzekerd van het sponsorschap van VOGES (Albert) en ook de zaal in “Zomerzorg” (Nigel Siebelt) is voor het komende jaar al vastgelegd. Beiden bedankt.

Voor 2019 zijn de data:
Vrijdagavonden 8, 15, 22, 29 november, 6. 13 december en de slotronde op zaterdagmiddag 21 december 2019
Noteert U dit alvast maar in Uw agenda.

Zonder sponsors/medewerkers kan een schaaktoernooi niet doorgaan en daarom bedanken wij vanaf deze plaats Albert Voges, Rob Sloos jr, Nigel, Marvin en “pensionado” Henrie Siebelt, dat wij dit 36e toernooi weer konden organiseren. En niet te vergeten, Renée, de charmante, lieftallige dame achter de bar, die ons een toernooi lang op onze “drank “- wensen bediende. Een leuke attentie was haar deel. Als U een regelmatige lezer bent van de bulletins dan zult U bemerken dat er soms wel eens het een en ander gekopieerd wordt, maar wat zou het, het is daarom toch niet minder gemeend?

En dan weer het gebruikelijke ritueel bij de slot - bedankjes. Jan Havenaar (inbrengen partijen en computer- gegevens), Ad Reijneveld (inbrengen partijen), Richard Nigten de webmaster van de Uil. Menig uurtje gaat er in zitten en een hartelijk dank is dan ook zeker op zijn plaats. Peter Kaptein, mede-organisator en samen met Jan Plomp elke week weer verantwoordelijk voor het opstellen van borden/stukken/klokken. Cok Ippel was de eindverantwoordelijke, waar je alles onder kunt scharen wat maar met het toernooi te maken heeft. Bulletins be- en verzorgen vielen onder Jan + Cok.

De behaalde resultaten zijn bij het schrijven van dit verslag reeds aan de ratingcommissie doorgegeven zijn en zullen naar alle waarschijnlijkheid op de lijst van 1 februari 2019 verschijnen. Wilt U meer gegevens over dit toernooi dan kunt u dit bekijken op onze onvolprezen website.

De Uil wenst alle deelnemers/lezers een voorspoedig, maar vooral gezond 2019.

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL


De 6e ronde
Hillegom, vrijdag 14 december

Nog even ter herinnering: de 7e (slot)ronde is op zaterdag 22 dec. 13.00 uur.

In groep A heeft Duleen van Gunsteren opnieuw een aanval op zijn koppositie afgeslagen. Ditmaal bestreed hij, toch niet de minste, Ad Reijneveld met b3 en dat hij zich goed voorbereid had bleek wel uit het vervolg. Ad moest tenslotte de koning omleggen. Duleen heeft in de zes gespeelde ronden nu vijf keer winst behaald en slechts een halfje afgestaan door middel van een opgenomen vrije ronde (bye). Degene die Duleen eventueel nog kan inhalen of voorbijstreven is Jan Havenaar (op een halfje achterstand) maar hij is wel afhankelijk van een misstap van de koploper. Zaterdag 22 december laat in de middag weten U en ik alles.

Bij deze twee topborden verbleekt het achtervolgende duo (Jan Vreeburg en Aad de Bruijn) die inmiddels al 1½ punt op de koploper achterstaan. Op 3½ punt, dus 2 volle punten achter de koploper, een groep van zes spelers (bekijk de stand na 6 ronden en U bent weer helemaal bij). Er zijn vijf prijzen te winnen, dus als U goed geteld hebt, zult U met mij concluderen dat er ook voor de groep van 3½ punt nog het een en ander te halen valt. Onderin de ranglijst wilde Leo Littel met zwart spelend tegen Cok Ippel absoluut winnen om zodoende de rode lantaarn over te dragen. Maar ook Cok wilde absoluut winnen (gek he) dus sloeg in de slotfase (tijdnood aan beide kanten) de vlam in de pan en offerde Leo een toren voor het “verschrikkelijke paard“ van Cok . Cok hield koning en toren over tegenover Leo koning, loper en pion. Geen doorkomen aan voor Cok dus remise.

In groep B sloeg al snel aan bord 1 de vlam in de pan. Arie Meruma tegen Mahesh Patil, beiden 4 punten. Ik had het genoegen naast dat bord te spelen en kon dus mee genieten. Offers, tegenoffers, penningen, ja alles passeerde de revue, en op het moment dat na afwikkeling van stukken de rust (remise-haven ?) leek weergekeerd gaf Arie een cruciale loper op h8 weg, en daarmee de partij. Speel deze partij maar eens na, en geniet met volle teugen. Aan bord 2 speelde Martin Zegstroo (ook 4 punten) met zwart tegen Pim Redeker (clubgenoot van Martin). Pim had een half puntje minder maar de strijd was er niet minder om. Tenslotte was het Martin (bekerhouder 2017) die de winst naar zich toe trok. De winnaar van groep B komt dus uit de partij Mahesh Patil tegen Martin Zegstroo op zaterdag 22 december, want de achtervolgers (5 stuks, t.w. Arie Meruma, Korneel Joppe, Jeroen Frijling, Marcel Verschoor en Rein Thierry) hebben met een score van 4 al een vol punt achterstand. En hoe staan de andere Uilen er voor? Pim Redeker, Jan v.d. Bergh, Gerard-Jan van Wageningen, Anton Warmerdam met 3½ gedeeld achtste. Piet Muller, Jan Plomp, Gerard Draaisma met 3 gedeeld vijftiende. Kees Jongsma met 2 en Kick van Rooijen met 1 op de laatste plaats.

Zoals in de kop van dit artikel al gememoreerd is de zevende en tevens laatste ronde van dit 36e Voges Open Schaakkampioenschap van Hillegom op zaterdagmiddag 22 december 2018 (aanvang 13.00 uur) in Eetcafe Zomerzorg aan de Meerlaan te Hillegom. Toegang gratis.

WEDSTRIJDCOORDINATOR COK IPPEL


De 5e ronde: Spanning terug in groep B (4 spelers aan kop) tegenover één in A.
Hillegom, vrijdag 7 december

Meestal begin ik het verslag met groep A, maar de drastische veranderingen in groep B hebben mij van mening doen veranderen. En U kent de uitdrukking “verandering van spijs doet eten“.
Korneel Joppe heeft met zijn fraaie overwinning op koploper Mahesh Patil, de knuppel in het hoenderhok gegooid mede ook door de overwinningen van Arie Meruma en Martin Zegstroo op resp. Kees van Toor en Bert Bergshoeff. Korneel, Mahesh, Arie en Martin gaan nu gezamenlijk aan de leiding met 4 uit 5. Dat kunnen nog zeer spannende leuke laatste twee ronden worden.

Helaas heeft Korneel al voor het toernooi aangegeven dat hij er op vrijdag 14 december niet is vanwege een lang tevoren besproken vakantie. Vooruitspelen was ook niet mogelijk daar hij zaterdag 8 december al vertrok en er dus geen ruimte over bleef om te kunnen spelen. Jammer, maar zaterdag 22 december is hij er weer bij verzekerde hij mij. Achter dit groepje van vier staat één speler nl. Pim Redeker van de Uil met slechts een halfje minder dan de koplopers en daar de volgende ronde Korneel niet speelt, wordt Pim aan dat groepje toegevoegd en zal dus een 4 punter bestrijden.

In de ranglijst die U elders op de website kunt bekijken volgt na Pim een groep van negen spelers met 3 punten, dus nog steeds meespelend om een podiumplaats. Onder hen de Uil-spelers Piet Muller, Jan Plomp en Jan van den Bergh. Maar ook de andere 3-punters zijn niet te onderschatten.

Zo en dan nu Groep A.
Twee spelers aan kop met 3½ punt. Duleen van Gunsteren en Fred van Randen. En als ze al niet tegen elkaar gespeeld hebben, koppelt de computer die twee automatisch aan elkaar.. Ik ga hier niet de partij bespreken, die kunt U op de site volgen, U krijgt van mij alleen de uitslag: Duleen trok met winst de alleenheerschappij weer naar zich toe, nog steeds gevolgd op een halfje door Jan Havenaar (die de opmars van Ronny Groothuizen een halt toeriep). Duleen en Jan hebben al tegen elkaar gespeeld (Duleen won) dus is Jan afhankelijk van een misstap van de lijstaanvoerder.

Achter Jan Havenaar staan drie spelers op 3½ en laten dat nou net allemaal Uil-spelers zijn. Fred van Randen, Ad Reijneveld en Jan Vreeburg. Maar ook als je naar de groep daar weer achter kijkt dan zul je moeten toegeven dat spelers als Niek van der Maat, Aad de Bruijn en Roel de Jong nog steeds podiumplaatswaardig zijn. Onderin speelde Cok tegen Frans Arp een goede partij maar net als in zijn partijen tegen Ad en Ronny weet hij het niet af te maken. Zouden ze bij de heupoperatie misschien per abuis ook iets van zijn vroegere “brille” weggehaald hebben?

Maar ook Leo Littel en Jan de Jong hebben het dit toernooi niet en verzamelden slechts één punt. Maar er zijn nog twee ronden te gaan en dus twee volle punten te behalen! Vrijdag 14 december is om 20.00 de zesde (een-na-laatste) ronde in Eetcafé Zomerzorg aan de Meerlaan te Hillegom. Toegang gratis

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL 


De 4e ronde: Fred van Randen en Duleen van Gunsteren aan kop in A maar Mahesh Patil in B is de enige met een 100% score en heeft een punt voorsprong.
Hillegom, vrijdag 30 november

In groep A was de spanning er al maar die is door de overwinning van Fred van Randen op Dennis Bouwmeester en de bye van Duleen van Gunsteren flink aangewakkerd. Twee spelers aan kop (Duleen en Fred) met 3½ punt en nog maar 3 ronden te gaan. Normaal gesproken spelen ze dan in de 5e ronde tegen elkaar. Voor de neutrale liefhebber misschien een aansporing om op vrijdag 7 december eens een kijkje te nemen in de achterzaal van Zomerzorg. Maar het zijn niet alleen genoemde twee die de toon aangeven, want op slechts een halfje staat Jan Havenaar, wachtend op eventuele misstappen van de leiders.

Achter Jan een groepje van 6 spelers die inmiddels een vol punt achterstand hebben op de koplopers en alle zeilen bij moeten zetten om dat in de komende 3 ronden ongedaan te maken. En dan heb ik het niet over de minsten (Dennis Bouwmeester, Niek van der Maat, Jan Vreeburg, Kees Scherpenisse, Ad Reijneveld en de voor het eerst in het Voges toernooi meespelende Ronny Groothuizen). En dan heb ik het nog niet eens gehad over spelers als Willem Hensbergen, Rudolf Kat, etc. die dit jaar iets minder goed uit de startblokken kwamen, maar wel degelijk voor vuurwerk in de laatste rondes kunnen zorgen.

In groep B heb ik met eigen ogen kunnen aanschouwen (omdat ik zelf in A een gedwongen bye had) hoe Mahesh Patil zijn voordeel op Jeroen Frijling langzaam maar zeker uitbouwde en tenslotte in de eindfase toesloeg. Door deze winst en de remise aan bord twee tussen Arie Meruma en titelverdediger Martin Zegstroo bedraagt zijn voorsprong een vol punt op genoemde laatste twee die inmiddels gezelschap hebben gekregen van Kees van Toor en Korneel Joppe. Achter dit viertal, tien spelers met 2½ punt. Die moeten dus in 3 ronden al een kloof van 1½ punten weten te overbruggen om voor de prijzen in aanmerking te kunnen komen. Een zware opgave!!

Onder dit tiental bevinden zich ook de Uil-spelers Pim Redeker, Piet Muller en Jan Plomp. Laatstgenoemde trok in een bestuursonderonsje met Peter Kaptein (Voorzitter versus Penningmeester) aan het langste eind. Onderin heeft Kees Jongsma met een fraai slot-accoord (ook dit heb ik deze avond met eigen ogen kunnen aanschouwen) tegen Bert Dreef de winst naar zich toegetrokken en de rode lantaarn overgedragen aan een tweemanschap, Adri Albregtse en Bert Dreef. Maar inmiddels is er niemand meer met een 0-score.

Met Nigel Siebelt van Zomerzorg hebben we inmiddels ook overeenstemming bereikt over de data van ons 37e toernooi in 2019. Met Albert Voges hadden we vorig jaar al overeenstemming bereikt over de jaren 2018 en 2019.
Noteert U alvast even de data (zes vrijdagen en de slotmiddag op zaterdag):

8, 15, 22, 29 november, 6, 13 en 21 december 2019.

Met de komende drie (spannende) rondes voor de boeg, is het misschien voor de liefhebbers van de edele schaaksport een reden te meer om vrijdagavond 7 december (vijfde ronde) naar Eetcafe Zomerzorg aan de Meerlaan te komen. Toegang gratis.

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL 


De 3e ronde: Duleen van Gunsteren in A en Mahesh Patil in B als enigen zonder puntverlies.
Hillegom, vrijdag 23 november

In groep A heeft Duleen van Gunsteren, na een mistasting in de slotfase, van Willem Hensberrgen knap de winst gegrepen en zich met een halfje verschil losgemaakt van een tweetal belagers nl. Fred van Randen (winst op Rudolf Kat) en Dennis Bouwmeester (winst op Frans Arp). Twee weken op rij bewijst Duleen dat hij met een rating van 1854 zijn mannetje staat tegenover spelers boven de 2000. Maar de weg is nog lang want na de twee spelers met dat halfje achterstand komt een groep van zes spelers met 2 punten. En dat zijn niet de minsten (Ad Reijneveld, Niek v.d. Maat, Kees Scherpenisse, Jan Havenaar, Jan Vreeburg en Frank Homburg), zij hebben in het verleden wel bewezen tot veel in staat te zijn.

Aan het laatste bord speelde Cok tegen Ronny Groothuizen, een tegenstander die hij in het Veteranentoernooi in Amsterdam met een listig tussenzetje verslagen had. Nu waren de kleuren verwisseld, en won Cok weliswaar een kwaliteit, maar wist een moeilijke stelling niet naar winst te voeren en in de slotfase was het Ronny die de touwtjes in handen had en Cok zelfs door zijn vlag joeg: een sportieve revanche.

In groep B speelden aan de 2 topborden drie spelers met een 100% score. Aan bord 1 Mahesh Patil tegen Marcel Verschoor. Marcel ging voortvarend van start maar nam iets te veel risico wat hem tenslotte de kwaliteit en uiteindelijk de partij kostte. Aan bord 2 Korneel Joppe (ook een 100% speler) met zwart tegen Arie Meruma, die een halfje minder had gescoord. Het was Arie die de winst naar zich toetrok waardoor, zoals in de aanhef reeds gememoreerd, Mahesh alleen aan de leiding gaat.

Maar een drietal spelers, Jeroen Frijling, Arie Meruma en bekerverdediger Martin Zegstroo liggen met slechts een halfje achterstand, op de loer om bij het minste geringste toe te slaan. Op weer een halfje daarachter een groep van maar liefst 10 spelers met 2 punten en met nog 4 ronden te spelen is men dan allerminst kansloos.

Onderin is Kees Jongsma de enige met een 0- score, dus rode lantaarndrager. Het wordt tijd voor een fikse eindspurt Kees!

Afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel: 06-22577267

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL


De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 16 november

Het zijn de nieuwkomers die in ronde twee de toon aangaven.

In groep A was het Duleen van Gunsteren, die de zegereeks van Jan Havenaar een halt toeriep en door zijn winst is hij alleen op kop gekomen want aan bord twee waar ook twee een-punters speelden (Rudolf Kat tegen Dennis Bouwmeester) werd het na zware strijd remise. Rudolf en Dennis dus op 1½ maar zij hebben inmiddels gezelschap gekregen van Willem Hensbergen, Ad Reijneveld, Frans Arp, Niek v.d. Maat, Kees Scherpenisse en Fred van Randen. En zeg nou zelf, een halfje verschil met nog 5 ronden voor de boeg is te doen. Aan de borden 3 en 4 gebeurde wel het een en ander. Bord 3 tussen Hennie en Willem en bord 4 tussen Ad en Cok. In beide partijen was een loperoffer aanleiding tot vuurwerk. In beide gevallen liep het slecht af voor diegene die de loper offerde maar in de partij van Ad-Cok had er beduidend meer in gezeten voor Cok, kijk de partij maar eens rustig na. Groep A kent na ronde twee geen spelers meer met een 0-score.

Zoals in de aanhef al vermeld gaven de nieuwkomers de toon aan en dat gold ook voor groep B. Mahesh Patil versloeg aan bord 3 Gerard Draaisma en Korneel Joppe versloeg aan bord 5 Kick van Rooijen. Zowel Mahesh als Korneel doen dit jaar voor het eerst aan ons toernooi mee en staan samen met “oudgediende” Marcel Verschoor (die aan bord 4 Hans Heshusius versloeg) met 2 uit 2 bovenaan.

U noemde bord 3 t/m 5, maar wat deden de borden 1 en 2 dan? zult U zeggen!
Jeroen Frijling tegen Pim Redeker en Piet Muller tegen Martin Zegstroo werden na spannende strijd remise. Alle 4 dus 1½ punt en deze groep wordt gecompleteerd met Arie Meruma, Kees van Toor, Jan v.d. Bergh, Bert Bergshoeff en Lex van Gunsteren (de vader van Duleen in gr. A). In groep B hebben we onderin wel (vier) spelers die nog niet tot scoren zijn gekomen.

Kijk voor de uitslagen/standen/partijen in beide groepen, verder op deze website.

Voor het geval U het even kwijt bent, afbellen bij wedstrijdleider Cok Ippel (sowieso voor dinsdagmorgen 12.00 uur): 06 - 22577267

De volgende ronde (derde) is op vrijdagavond 23 november 2018 . Aanvang 20.00. in Eetcafé “Zomerzorg” aan de Meerlaan te Hillegom, toegang gratis.

TOERNOOICOORDINATOR COK IPPEL


De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 9 november

De kop is er weer af, het 36e VOGES OPEN schaakkampioenschap van Hillegom is op vrijdag 9 november in Eetcafé Zomerzorg, van start gegaan. Ook nu weer hadden we te maken met een stroeve start, maar naarmate we steeds dichter bij de aanvangsdatum vorderden kwam de stroom van oud-deelnemers op gang, uitmondend in een deelnemers aantal van 56 (24 in A en 32 in B). Dit jaar een respectabel aantal nieuwe spelers, maar ook enkelen die na één of meerdere jaren van afwezigheid de route .naar ons toernooi weer gevonden hebben. Van harte welkom allemaal.....

Stipt om acht uur hield voorzitter Jan Plomp zijn openingswoord waarin hij de sponsoren Voges, Sloos en Siebelt bedankte voor hun bijdragen waardoor dit 36e toernooi weer gehouden kon worden. Ook wedstrijdleider Cok Ippel kreeg nog even het woord om wat mededelingen van huishoudelijke aard aan de man te brengen. Samen met mede-organisator Peter Kaptein, computer/bulletin deskundige Jan Havenaar en Ad Reijneveld als schaakpartij-ingever, geven zij dit toernooi de uitstraling die het verdient. En niet te vergeten, Richard Nigten, onze onvolprezen webmaster die alle gegevens kanaliseert en op de web-site aan de trouwe lezers doorgeeft.

Nieuw aan het firmament, althans voor de schakers, is Renee (of is het René) de dame achter de bar die de spelers gedurende het hele toernooi van koffie en alle soorten van dranken voorziet.

In groep A speelt de bekerwinnaar van vorig jaar Vincent Oudewaal niet mee dus is de Cok Ippel-bokaal vacant. In groep B waar om de Aalstech-trofee gespeeld wordt, doet de titelverdediger Martin Zegstroo wel mee en verdedigt de trofee.

In de A-groep hadden 4 spelers een bye en speelden er 18. Wedstrijdleider Cok Ippel, zelf graag spelend had deze eerste avond een bye genomen. De aandachtige lezer zal een oneven aantal deelnemers in A noteren. Dus naarstig gezocht naar aanvulling om toch vooral in die laatste twee ronden (waar geen bye’s mogelijk zijn) een even aantal te bereiken. En we zijn geslaagd doordat Adri Schoorl, beginnend met een bye alsnog zijn deelname toezegde. Adri bedankt.

Veel remises deze ronde (5 van de 9 borden) dus de krachtsverhoudingen liggen niet ver uit elkaar en dat belooft dikwijls een spannend vervolg. De eerste twee borden werden remise waarbij Ad Reijneveld aan bord 2 met zwart spelend tegen Wayne Welch zijn handen dicht mocht knijpen dat het in pure tijdnood nog tot remise kwam. Analyse bracht aan het licht dat Ad zelfs nog winstkansen heeft gehad maar dat zou iets te veel van het goede geweest zijn.
Jan Havenaar is momenteel in topvorm en rijgt de ene overwinning aan de andere. Dit keer stond Frank Beverdam op zijn pad en ook Frank ontkwam niet aan Jan’s niet te stillen winstbejag. De partij aan bord 7 tussen Jan Vreeburg en Dennis Bouwmeester werd een hele lange waarbij Dennis dankbaar gebruik maakte van de bij Jan op de kleur van Dennis loper staande pionnen. Jan moest tenslotte de koning omleggen.

Vijf remises betekent vier winstpartijen met als gelukkige winnaars, Jan Havenaar, Rudolf Kat, Dennis Bouwmeesteer en Duleen van Gunsteren. Bekijkt U rustig de uitslagen/standen en partijen verder op deze site...

In de B-groep hadden er drie een bye en speelden er 28 schakers. Een oneven aantal en mede-organisator Peter Kaptein besloot in de eerste ronde ook een bye op te nemen. In deze groep slechts twee remises maar toch een drietal in het oog springende “verrassende “ uitslagen. Het verrassende bestaat in dit geval uit het feit dat de lager gerate speler wint. Aan bord 6 was dat Gerard Draaisma die na een blundertje van Gerard-Jan van Wageningen, wat stukken en de partij cadeau kreeg.

Hans Heshusius tegen Rob Graaff kreeg weliswaar de partij niet cadeau maar trok als lager gerate speler wel aan het langste eind. Kick van Rooijen was tegen Frank Beusen met stukwinst de “spekkoper”. Aan bord 14 had Piet Muller na een blunder tegen Erik Teske over geluk niet te klagen dat Erik zijn voordeel bijna direct weer teruggaf en tenslotte ook de partij inleverde. Aan de eerste vijf topborden behaalden de “hogere”spelers hun winst waarbij ook titelverdediger Martin Zegstroo. Zie in beide groepen voor uitslagen/partijen verder op deze website.

De partijen worden net als in andere jaren door Jan Havenaar en Ad Reijneveld keurig ingebracht (voor zover leesbaar) en door onze Webmaster Richard Nigten op de site gezet. De indeling verandert niet meer na dinsdag 12.00 uur en staat uiterlijk woensdag tegen de middag op de site. Van elke ronde wordt een bulletin gefabriceerd en de liefhebbers kunnen een “gratis” exemplaar meenemen.

Als U een bye wilt hebben of moet afzeggen doet U dit dan liefst per mobiele telefoon bij Cok Ippel 06–22577267. Als U tijdig bent kunt U dit ook op het gele formulier in de zaal schrijven. Evenals in vorige jaren zijn er eventueel twee bye’s mogelijk, alleen niet in de laatste twee rondes..
Mocht U een gedwongen bye hebben dan probeer ik U van tevoren op de hoogte te brengen zo ook als ik tijdig hoor dat iemand wegens ziekte verstek moet laten gaan. Bij ziekte, hoe spijtig dat ook is krijgt de tegenstander het volle punt.

En dan wens ik verder iedereen een heel goed toernooi toe.

TOERNOOI-COORDINATOR/WEDSTRIJDLEIDER COK IPPEL