32e Voges 'Rapid' Schaaktoernooi 2018

Robby Kevlishvili (IM) winnaar van het 32e Voges Open Rapidschaaktoernooi 2018
Hillegom 29 september 2018

De opzet was dit jaar dezelfde als vorig jaar. Een A-groep van zeg maar spelers boven de 1900 die om geldprijzen streden en daaronder achtkampen waar de bovenste drie van iedere groep prijzen in natura uit konden zoeken. Ook nu was de concurrentie van toernooien op die bewuste zaterdag 29 september groot. Op de woensdag in diezelfde week stond de teller nog maar op 12 in de A groep en ruim 30 in de achtkampgroep. Doch zoals zo vaak bleek ook nu weer dat schakers late aanmelders zijn want vanaf donderdag begon het te lopen tot laat op de vrijdagavond toe. Het leverde een zeer sterk gezelschap in de A groep op. Maar liefst 1 GM, 6 IM’s en 2 FM’s gaven acte de presence. Uit alle delen van Nederland, maar ook België, Polen, Oekraine en Rusland was men naar Hillegom gekomen. Het moet echter gezegd dat genoemde laatste drie niet speciaal naar Hillegom gekomen waren, men was op doorreis en pikten zo hier en daar een toernooitje mee.

Uiteindelijk bleef de teller steken op 24 spelers voor de A groep (die zeven ronden zwitsers speelden) en 45 voor de achtkampers. Uit die 45 werden 4 achtkampen geformeerd op aflopende rating en de overblijvende 13 spelers(sters) speelden in één grote groep (13) ook zeven ronden zwitsers. Een iets mindere opkomst dan vorig jaar toen we maar liefst 80 deelnemers mochten verwelkomen.

Na een kort openingswoord van voorzitter Jan Plomp en een kleine uitleg van wedstrijdleider/arbiter Cok Ippel (geassisteerd door Peter Kaptein en Jan Havenaar) over de toernooi-regels kon het toernooi een aanvang nemen.

Groep A

Bij een zwitserse indeling zoals de Uil de hanteert, worden de eerste drie ronden op rating en de laatste vier op weerstandspunten ingedeeld. Dit betekent in de praktijk dat de top elkaar in de eerste twee ronden meestal niet treft. Dikwijls wint de hoger gerate speler zijn partij. Maar uitzonderingen bevestigen de regel, ook in het schaken, want in die eerste ronde versloeg Rudolf Kat Piet Peelen.

Laatstgenoemde had de week ervoor nog ongedeeld het Rapidtoernooi van Heerhugowaard gewonnen. Maar ook Benno de Jongh versloeg de sterker geachte Jeffrey van Vliet. In ronde twee wist Fred Slingerland een halfje af te snoepen van Robby Kevlishvili maar Dgebuadze, Admiraal, Hing Ting Lai en Vrolijk wisten opnieuw hun partij winnend te beeindigen. Een kopgroep van 4 met 2 uit 2 en daaronder een groep van 4 met 1½ uit 2. In ronde drie waren het Admiraal en Vrolijk die tegen resp. Hing Ting Lai en Dgebuadze het onderspit dolven, maar de verschillen waren nog steeds klein.

In ronde vier speelden de beide koplopers Dgebuadze en Hing Ting Lai remise en doordat Robby Kevlishvili Piet Peelen zijn tweede nederlaag bezorgde, voegde Robby zich bij de twee koplopers met 3½ uit 4. Maar Liam Vrolijk, Miguoel Admiraal en Jeffrey van Vliet lagen met 3 uit 4 op de loer om toe te slaan. In ronde 5 speelden de twee topborden remise en kreeg het leidende drietal Dgebuadze, Hing Ting Lai en Kevlishvili gezelschap van Liam Vrolijk die met winst op Jeffrey van Vliet de aansluiting vond (4 spelers 4 uit 5) In deze ronde vond ook de ontmoeting plaats van de enige twee Uil-spelers in de A groep. Marcel Bolhuis tegen Willem Hensbergen. Het was Marcel die winnend uit de strijd kwam.

In ronde 6 wist Robby Kevlishvili met winst op Alexandre Dgebuadze alleen aan kop te komen ook al doordat Hing Ting Lai en Liam Vrolijk remiseerden. Doordat ook Miguoel Admiraal en Renze Rietveld hun partij wonnen bestond de achtervolgende groep, na Robby uit 4 spelers met 4½ uit 6 een halfje achterstand. Dgebuadze met 4, een vol punt achterstand was echter geenszins afgeschreven alsmede Dorokhin Mykhailo, de pas op het laatste moment aangemelde rus. De zevende (laatste) ronde moest de beslissing brengen zo dicht stond alles op elkaar.

Robby Kevlishvili liet blijken in blakende vorm te verkeren en met winst op Miguoel Admiraal werd hij met 6 uit 7 onbereikbaar en winnaar van de A groep. Renze Rietveld versloeg op de valreep Hing Ting Lai en legde daardoor met 5½ punt, beslag op de ongedeeld tweede plaats. Dgebuadze was zijn nederlaag in de zesde ronde weer te boven en met winst op Salihbegovic wist hij samen met Liam Vrolijk de gedeelde derde/vierde prijs te delen met 5 uit 7. Voor de gedeeld vijfde prijs kwam een viertal in aanmerking met 4½ uit 7. Hing Ting Lai, Miguoel Admiraal, Piet Peelen en Dorokhin Mykhailo. De sterktegraad van het toernooi werd wel aangetoond doordat spelers met een titel, Jeffrey van Vliet(FM) en Fred Slingerland (IM) net buiten de prijzen vielen. Zie verder de tabel voor de uitslagen en standen.

Groep Achtkampen

Moesten we vorig jaar, vanwege beschikbare tafels, nog een rem zetten op de aanmeldingen, dit jaar konden we lustig doorgaan maar bleven helaas steken op 45 een niet door 8 deelbaar getal. Dan maar de eerste 32 spelers (op aflopende rating) ingedeeld in de groepen 1 t/m 4 en de 5e groep met 13 spelers(sters) die zeven ronden zwitsers afwerkten. We gaan de groepen niet uitgebreid doornemen, want deze zijn verder op deze site vermeld en geven een idee hoe het een en ander verlopen is..

De groepen zijn ingedeeld op aflopende rating dus ligt de speelsterkte niet al te ver uit elkaar. Vandaar ook dat in de eerste twee groepen het SB er aan te pas moest komen om bij gelijk eindigen de prijswinnaars te bepalen.

Groep 1

Tot ronde 4 wist Jan de Jong de leiding te behouden met 4 gewonnen partijen, daarna was de pijp leeg maar die 4 punten waren toch nog goed voor een gedeeld 3/4e prijs samen met Dick Roosa. Laatstgenoemde werd op SB 3e. Frits Veenstra daarentegen bouwde zijn reeks anders op. Hij begon met verlies tegen Andrei Maksimenko uit Polen maar stond daarna slechts twee keer een halfje af, eindigend op 5 uit 7 goed voor… jawel de eerste plaats. Genoemde Andrei Maksimenko werd met 4½ punt. goede tweede.

Groep 2

Tot aan de derde ronde ging de strijd tussen de twee Fredden (of is het Freds) Fred van Randen en Fred Avis gelijk op. In ronde 4 liep Fred van Randen een halfje uit maar moest dit in de laatste ronde weer prijsgeven zodat ze met 5½ uit 7 gedeeld bovenaan eindigden. Op SB werd Fred van Randen eerste. Bij zoveel machtsvertoon zal het de lezer niet verbazen dat op eerbiedige afstand nummer drie volgde nl. Gerard Werkhoven met 4 uit 7. Mark v.d. Ploeg van de Uil behaalde hier 2½ punt.

Groep 3

Hier was Kees van Toor heer en meester. Na 5x winst op rij boekte hij pas in de zesde ronde zijn eerste en na later bleek enige nederlaag. Met zes uit 7 een afgetekende winnaar. Op eerbiedige afstand, 4½ uit 7, volgde Martin Duinmaijer terwijl Gerard-Jan van Wageningen met 4 uit 7 de derde prijs voor zich opeiste.

Groep 4

Guus Gilein en Jan v.d. Bergh gingen in deze groep voortvarend van start. Tot en met ronde 4 had Guus alles nog gewonnen terwijl Jan aan Willem Bergers een halfje was kwijtgeraakt. In de vijfde ronde stonden ze tegenover elkaar en het was niet verwonderlijk dat een puntendeling het resultaat was. Guus bleef dus een halfje voor en hield dat ook in de laatste twee ronden vol waardoor hij net dat ene halfje voor bleef op Jan v.d. Bergh. Guus Gilein 1e met 6½ uit 7 en Jan v.d. Bergh tweede met 6 uit 7. Op afstand werd het jeugdige talent Jesse van Dongen met 4 uit 7 derde.

Groep 5 (met 13 deelnemers/sters werden hier 7 ronden zwitsers gespeeld)

Hier deelde in feite maar één speler de lakens uit, Lex van Gunsteren. Hij won de eerste zes partijen en nam in de slotpartij genoegen met remise daarmee uitkomend op 6½ uit 7. Helaas had deze groep een oneven aantal, waardoor er elke ronde een speler(ster) vrij was. De enige vrouwelijke toernooi-deelneemster speelde in deze groep, de jeugdige Esther Hogenboom. Toch ging het in deze groep aardig gelijk op en kon pas aan het eind een kleine afsplitsing gemaakt worden. Na de 6e ronde stond Lex van Gunsteren eerste, en Piet Muller met 4½ ongedeeld tweede. Daar weer achter volgde een viertal met 3½ punt. In de laatste ronde was het Jan Plomp die clubgenoot Piet Muller tegenover zich kreeg. Jan trok alle registers open en kreeg Piet eronder daarmee samen uitkomend op 4½ punt en goed voor een tweede tot en met vierde plaats omdat ook Renzo Hogenboom door winst op Roel Steinhart de score van 4½ punt bereikte. Van de overige Uilen werd Aad Vledder 10e en Gerard Draaisma 11e beiden met 2½ punt.

Zie voor gedetailleerde uitslagen en standen de tabellen.

In zijn slotwoord bedankte voorzitter Jan Plomp, de sponsor Voges, en de dames en heer achter de bar, voor de goede zorgen. Voor de dames Hannie en Lyda was er een fraaie ruiker bloemen, de heer werd verwend met enkele flesjes van het Jubileum-biertje van de Uil. Ook de wedstrijdleiding Cok Ippel, Peter Kaptein, de man achter de computer Jan Havenaar kregen een pluim. Maar ook de helpers van het eerste uur die de zaal ’s morgens op tijd speelklaar maakten werden nog eens in het zonnetje gezet.

Hierna werden eerst de geldprijzen van groep A uitgereikt en kon daarna in sneltreinvaart door drie spelers per groep van de achtkampen gekozen worden uit talrijke prijzen in natura.

Moegestreden maar naar ik hoop tevreden kon men huiswaarts keren.

Toernooi-coordinator Cok Ippel