Snelschaakkampioenschap De Uil 2018

Claudia Kuijs-Grannetia nieuwe snelschaakkampioene van de Uil

Veni, Vidi, Vici - ofwel Zij kwam, Zag en Overwon.
Claudia Grannetia, wie bij de Uil herinnert haar niet? Als Claudia Grannetia speelde zij jarenlang intern bij de Uil aan de top.

Extern speelde zij de laatste jaren op eigen verzoek in het derde. Maar ook bij de Nederlandse meisjes en later de vrouwen scoorde zij er lustig op los. Vanwege haar studie verhuisde zij naar Leiden en daarmee kwam ook een eind aan haar lidmaatschap van de Uil. Zij trouwde met Yorg Kuijs en verhuisde naar Oss. Claudia is moeder van een dochter van ruim een jaar (Lina).

Al deze gegevens van Claudia, alsmede ook de foto van haar met kampioensbeker hebben wij met toestemming voor U weergegeven en zo hoort het tegenwoordig in het clubbeleid, “privacy first“. Maar ere wie ere toekomt, Claudia was en is nog steeds een zeer goede schaakster en dat heeft menige Uil-schaker maandag 17 december aan den lijve ondervonden.

Na deze lange intro over naar het snelschaak- en rapidgebeuren op de laatste speelavond (voor de Uil dan) van het jaar: 17 december 2018. Maar liefst 21 snelschakers (5 min. p.p.p.p) en 12 Rapid-schakers (15 min. p.p.p.p) gave deze avond acte de présence. De Rapidspelers begonnen in 2 groepen van 6 spelers meteen aan hun programma t.w. 5 partijen!

De snelschakers werkten eerst een “voorronde-programma” af van 7 ronden “zwitsers” waarna in 2 groepen van 7 en 1 van 6 werd ingedeeld naar de behaalde resultaten uit die voorronden.

Van alle sterke spelers, en dat waren er nogal wat, was er eigenlijk maar één die boven de rest uitstak:
Ad Reijneveld had na 7 ronden maar liefst 6½ punten verzameld.

Na Ad kwam er een groep van 9 spelers(sters) die tot en met de zesde ronde 3½ tot 4½ punten verzameld hadden en waaruit nog zes kandidaten voor de hoofdgroep moesten komen. In de laatste ronde trof Marcel Bolhuis helaas oud-teamgenoot Claudia. Beiden hadden tot dan toe 4 punten verzameld en het was op dat moment nog niet zeker of remise voldoende zou zijn (achteraf weer wel, maar U weet het van die Koe etc.). In een alles of niets spel won Claudia waarmee zij zich wel plaatste voor de hoofdgroep en Marcel werd verwezen naar groep 2.

Maar ook Mark van der Ploeg trof het niet dat zijn tegenstander in de laatste ronde, Joost van Hal winst nodig had om zich te plaatsen. Joost was de meest gelukkige. en ook Mark werd naar groep 2 verwezen. Op dezelfde wijze werd ook Cok Ippel na verlies tegen Jan Vreeburg verbannen naar groep 2 en ging Jan naar de hoofdgroep. Overigens bevonden zich meer coryfeeën in groep 2 die de juiste afslag naar groep 1 gemist hadden. Wat denkt U van de volgende namen (buiten de reeds genoemde Marcel, Mark en Cok): Jan Havenaar, Hennie van Eeuwijk, Nico van Ruiten en Jan van den Bergh.

We zijn U nog even drie namen schuldig die zonder barrage de hoofdgroep bereikt hadden:
Fred van Randen, Jan Vos en Willem Hensbergen.

In groep 3 troffen we verrassenderwijs Dick Roosa aan die normaliter in de topgroep te vinden is. Het zal U dan ook niet verwonderen dat hij in deze groep met kop en schouders (ook letterlijk) boven de anderen uitstak.
Na de herindeling speelden zoals gemeld (voor het gemak de voornaam tenzij er dezelfde namen voorkomen) Ad, Claudia, Jan Vreeburg, Jan Vos, Willem, Joost en Fred in de hoogste groep.

In de tweede ronde moest Claudia de winst aan Ad laten maar in de 3e en 4e ronde liet Ad het afweten tegen resp. Jan Vos (½) en Joost (0) en daar Claudia geen fout meer liet noteren was de overwinning van Claudia met 5 punten en een halfje voor op Ad een feit.

Claudia Kuijs-Grannetia Snelschaakkampioene van Uil 2018. Proficiat.

In groep B de reeds eerder gememoreerden Marcel, Mark, Jan Havenaar, Jan van den Bergh, Nico, van Ruiten, Cok en Hennie. De twee Jannen staken boven de rest uit op de voet gevolgd door Hennie. Jan Havenaar scoorde net een halfje meer dan de deze avond op dreef zijnde Jan van den Bergh (4½ om 4) Groep C was zoals reeds hierboven gezegd een prooi voor Dick Roosa met 5 uit 5 met als goede tweede Pim Redeker met 3 punten.

Laat de tabellen (die hierna volgen) voor alle groepen in alle rust op U inwerken.

De Rapid-spelers werkten in 2 groepen van 6 (zonder voorronde) in alle rust hun programma van 5 rondes van 15 min.p.p.p.p. af.

In groep A, Jan Plomp, Peter de Haas, Peter Kaptein, Piet Muller, Ron van der Linden en Stefan Koek. Het waren de twee “top-schutters” uit de Uil 3, Peter de Haas en Stefan Koek die hier de toon zetten. Peter won van Stefan maar verloor weer van Ron, dus Peter en Stefan gedeeld winnaar met 4 pnt.

In groep B, Aad Vledder, André Beijk, Anton Warmerdam, Fons Spaapen, Gerard Draaisma en Henk Kramer. Hier stak Gerard Draaisma met kop en schouders uit boven de rest (4½ punt). Slechts een halfje stond Gerard af aan Fons. Henk Kramer en Aad Vledder werden met 3 uit 5 gedeeld tweede. Rond middernacht was het voorzitter Jan Plomp die een ieder bedankte voor deelname, Dick voor zijn wedstrijdleiding, Hannie en Lyda voor het laven van de dorstige schakerskelen, waar zo nu en dan ook een hele of halve oliebol in verdween. Na de huldiging met beker en een foto van de winnares Claudia werden de deelnemers nog verrast met een klein prijsje of een flesje “DE UIL 85“ bier.

Laat ook hier, de tabellen/standen op U inwerken en dan wens ik U, indien nog van toepassing., Prettige Kerstdagen, een voorspoedig maar vooral gezond 2019 toe.

Cok Ippel