46e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2018

Vincent Oudewaal winnaar van groep 1
“wie de jeugd heeft, heeft de toekomst“

Rectificatie: misschien had U het al gemerkt, maar de bekend gemaakte data voor het 47e Vierkamptoernooi waren onjuist. (2 en 3 juni viel op zondag/maandag) Na rijp beraad is besloten het toernooi te houden op 14 en 15 juni 2019. Excuses hiervoor.

Voor het tweede jaar met ons vierkamptoernooi in De Bestemming, en het moet gezegd , alsof er niets veranderd is. Het weer was weer ouderwets warm, maar ook de deelnemers waren weer in groten getale naar Hillegom gekomen. Bij het “sluiten van de lijnen“, om maar in songfestival-termen te spreken, waren er 80 deeelnemers(sters) en daar kwam tot onze grote vreugde geen verandering meer in. Ja sterker nog, om klokslag 20.00 uur vrijdagavond was iedereen aanwezig, zelfs een op goed geluk naar Hillegom afgereisde reserve moest onverrichterzake huiswaarts keren.

In zijn korte openingswoord haalde voorzitter Jan Plomp nog even de nieuwe privacy-wetgeving aan vooral met het oog op eventueel te plaatsen foto’s op de website van De Uil. De dames achter de bar, Hannie en Lyda kregen een bemoedigend woord waarna wedstrijdcoordinator Cok Ippel en met hem ook mede-organisator Peter Kaptein in het kort de regels uitlegde en kon een ieder vol goede moed aan de eerste ronde beginnen. Op zaterdagmorgen om 10.00 uur de tweede en op zaterdagmiddag 14.00 de laatste ronde.

We hadden vorig jaar 19 groepen en nu 20 dus hadden we op voorhand al een beker aangeschaft, in de hoop dat we gedurende het toernooi hier wel een sponsor voor zouden weten te vinden. En deze “droom” werd bewaarheid. Veelvuldig deelnemer Rein Thierry uit Zoetermeer verbond zijn naam aan deze nieuwe beker. Rein, niet alleen namens de winnaar maar ook namens alle deelnemers, hartelijk dank. Qua oude bekers is er vorig jaar één beker voor de tweede keer achter elkaar gewonnen, alleen kon de winnaar, onze eigen Gerie Opgenhaffen, hem helaas niet verdedigen. Er was echter wel een beker waar we al jaren het oog op houden de ABN Beker. Deze beker draait al vanaf 1975!!! mee en vanaf 2007 staat de naam van F(rank) v.d. Pavoordt er al 4x op gegraveerd. Vanaf 2015 zegt Frank elk jaar weer met een hartelijke lach, dat hij hem dit jaar wel definitief mee naar huis zal nemen. En elk jaar zeggen wij met dezelfde lach terug, “dat valt nog te bezien”. Helaas voor ons, en gelukkig voor Frank is het hem dit jaar in groep 6 wel gelukt en gaat de beker dus definitief naar Ter Aar. Frank het is je gegund, je hebt er lang genoeg en hard voor gestreden.

Voor volgend jaar moet er dus weer een beker bij komen (mits we hetzelfde aantal deelnemers halen) maar…. er staan weer twee bekers op de tocht. Jan Hoogenboom (groep 11) heeft de beker 2x achter elkaar gewonnen en Jeroen Frijling (groep 7) heeft de betreffende beker 4x in totaal gewonnen.

Omdat De Uil dit jaar ook 85 jaar bestaat, werd aan alle deelnemers een Jubileum-biertje uitgereikt, gebotteld door Bierbrouwer Klein Duimpje te Hillegom. De twee jeugdigen hadden dus een verrassing voor hun vaders (of familie/kennissen) in petto.

En dan lopen we nu in vogelvlucht de groepen door. Verwacht geen uitgebreide analyses want met 80 schakers (waaronder 1 vrouwelijke, de reeds vele jaren meespelende Gerda Schiermeier-Palm) kun je in een kort tijdsbestek niet al te diep naar het verloop van de partijen kijken.

De sub-titel heeft betrekking op de groepen 10 en 12 waar de enige twee jongeren speelden. Groep 10 Jesse van Dongen 11 jaar en Groep 12 Ansh Jakhari 9 jaar. Zijn naam is nog Ansh maar wie weet wordt het wel Anish. (red.: vrije interpretatie van de schrijver dezes)

In groep 1 speelden Vincent Oudewaal (hoogste rating), Rudolf Kat (beker), Jan Havenaar (clubkampioen) en Ad Reijneveld. Op vrijdagavond was Vincent Ad maar net de baas, maar Rudolf bewees tegen Jan dat bijna 100 ratingpunten minder niet alles zegt. Jan in principe een echte toernooi-tijger moest de koning omleggen. Zaterdagmorgen dolf Rudolf het onderspit tegen Vincent en wist Ad Jan te overmeesteren. Dus nog voor het ingaan van de laatste ronde was al duidelijk dat Vincent ongeacht de uitslagen sowieso eerste was op SB. Jan Havenaar speelde echter tegen Vincent alles of niets en het werd alles. Rudolf en Ad kwamen remise overeen waardoor Ad door de regel 2x zwart de tweede prijs opeiste achter Vincent.

In groep 2 speelde Willem Hensbergen die qua rating heel goed in groep 1 zou passen, ware het niet dat daar al twee Uilen meespeelden en intern komen ze elkaar ook al vaker tegen dus dan maar apart. Met Ingmar Visser, Mark Bloem en Roel de Jong speelde Willem een uitstekend toernooi, en met enig fortuin, zoals hij zelf aangaf werd hij ongeslagen kampioen en van het hele toernooi de enige met een maximale score (3 uit 3). Het fortuin van Willem zat hem in de partij tegen Roel de Jong. Laatstgenoemde werd met een score van 2 uit 3 tweede. Ingmar Visser en Mark Bloem speelden op zaterdagmorgen remise en daar bleef hun score bij.

Groep 3 met een in topvorm verkerende Erik Steur uit Volendam, Frans Arp uit Haarlem, Floris Doolaard uit Ouderkerk a.d. IJssel en Joop Bakker uit Leiderdorp. Het was overigens Floris die in deze groep het beste van start vertrok. Na twee wedstrijden 1½ punt op de voet gevolgd door Joop en Frans met 1 punt terwijl Erik een halfje verzamelde. De laatste ronde bracht echter de ommekeer. Erik rechtte zijn rug en versloeg Floris terwijl Joop Frans de das omdeed (met die hitte die dag, kunt U het zich voorstellen?). Joop werd eerste en Erik op SB tweede.

In groep 4 verdedigde Aad de Bruijn de ABN beker, de beker waar Frank v.d. Pavoordt op aasde. Maar al in de eerste partij op vrijdagavond ging het mis en greep Luuk van Essen, de kampioen van Volendam, de volle winst tegen Aad, terwijl Fred van Randen en Dick Roosa niet verder kwamen na een loei-spannende partij dan remise. Op zaterdagmorgen sloeg Luuk tegen Fred opnieuw keihard toe (1-0) en wist Aad tegen Dick met winst iets van geschonden blazoen op te poetsen. Maar met Luuk op twee punten was hij minimaal op SB eerste en dat verklaart misschien zijn verlies in de laatste ronde tegen Dick. Aad en Fred speelden remise en zo werd Luuk met 2 punten eerste en Dick op SB tweede en kwam de ABN-beker vrij voor Frank v.d. Pavoordt.

Groep 5 telde twee spelers met een rating van 1800 of meer en twee in de 1700. Het waren echter de 1700 spelers Berry van Leur en Richard Copier die na twee ronden 1½ punt hadden en de andere twee een halfje. Berry tegen Richard in de laatste ronde, en het was Richard die vol trots de uitslag kwam doorgeven, winst voor hem en dus ook groepswinst. Frits Veenstra en Albert Dekker hebben het lang geprobeerd maar er zat tenslotte niet meer in dan remise waardoor Berry met 1½ tweede werd.

In Groep 6 dan de reeds eerder besproken Frank v.d.Pavoordt. Hij speelde in een groep met o.a. Jasper Dekker (wat ook nog eens een clubgenoot van Frank bleek te zijn zo vertelde Frank mij bij de prijsuitreiking), Chris Kerkhoff en Hans Leeuwerik. Frank startte met twee keer winst en moet toen al uit zijn ooghoeken gezien hebben dat zijn vroegere beker (ABN) in groep 4 vrij kwam en in zijn laatste partij tegen Jasper Dekker was remise genoeg voor groeps- en bekerwinst. Jasper werd met 2 punten goede tweede. Chris derde en Hans vierde.

Groep 7: Dit was weer zo’n groep van de lange adem. Partijen die door het increment, op zaterdagmorgen bijna overgingen in de partijen die om 14.00 uur moesten beginnen. Met het ingaan van de laatste ronde hadden Jeroen Frijling en Nico Koning 1½ punt verzameld, Martin Zegstroo 1 punt en Gerard Kuijs 0 punten. In opnieuw een lange partij die tot vlak voor de prijsuitreiking duurde wist Jeroen Frijling Nico Koning te verslaan daarmee de groep 7 en de beker winnend. De beker waar zijn naam inmiddels 4x op gegraveerd komt te staan. Martin Zegstroo speelde remise tegen Gerard Kuijs en scoorde 1½ evenals Nico Koning maar Martin’s SB was goed voor een tweede plaats.

Groep 8 Paul Neering, Ronald de Vries, Gerrit Lemmen en Gerard-Jan van Wageningen waren de spelers in deze groep. Gerrit startte met remise tegen Gerard-Jan maar Paul, en ik citeer “door arrogantie verknalde ik mijn partij“, tegen Ronald de Vries. Gerrit boekte in de tweede ronde winst op Ronald en zo deed ook Paul tegen Gerard-Jan. In de laatste ronde had Gerrit aan remise genoeg om met groepswinst (op SB) weg te komen en zo gebeurde ook. Ronald versloeg Gerard-Jan en werd op SB tweede. Het was een duur verliespunt voor Paul op vrijdagavond.

In groep 9 bekerhouder Jan v.d. Bergh van De Uil met opnieuw (net als vorig jaar) Herman Lemkes en nieuwkomers Marc Norden en Paul Oudshoorn. Laatstgenoemde ging in deze groep voortvarend van start met winst op Jan en Herman In de laatste ronde kon Paul daardoor wat rustiger aan doen met 2 punten was hij sowieso op SB kampioen. Paul verloor van Marc en Herman won van Jan maar het SB bleef in het voordeel van Paul. Herman dus op SB tweede.

Groep 10: Dit was de eerste groep met een jeugdspeler in de gelederen nl. Jesse van Dongen uit Pijnacker, leeftijd 11 jaar. Samen met Rein Thierry, Luuk Hoogeveen en Jacques Ruigrok ging de strijd uiteindelijk om de Willem Brandsma-beker. Al in de eerste ronde versloeg Jesse bekerhouder Rein wist in de tweede ronde ook Jacques te overwinnen. Hij kwam in de slotronde remise overeen met Luuk en scoorde derhalve 2½ punten, goed voor groepswinst. Luuk Hoogeveen werd met 2 punten goede tweede.

Er waren dit toernooi niet veel jeugdspelers (slechts twee) maar die er waren deden het goed, vandaar de slogan "wie de jeugd heeft etc..."

Groep 11 was een groep met twee bekerhouders, nl. Jan Hoogenboom en Henk Overmeer, op papier slechts 4 ratingpunten verschil. Beiden wonnen ze hun eerste ronde op vrijdagavond tegen resp. Guus Gilein en Serkan Milli. Op zaterdagmorgen was dan de onderlinge partij tussen Jan en Henk en het was Jan die zegevierend tevoorschijn kwam. Guus boekte die ochtend winst op Serkan. Al rekenend kwamen we tot de conclusie dat Jan nog voor het ingaan van de laatste ronde kampioen was (desnoods op SB). Jan liet de teugels wat vieren en verloor van Serkan terwijl Henk en Guus vol aan de bak gingen en met remise een gedeelde tweede plaats bereikten waarbij 2x zwart in het voordeel van Guus besliste.

Groep 12 Ook in deze gro  ep een jeugdspeler Ansh Jakhari uit Spijkenisse die met zijn 9 jaar “hartverwarmend” speelde. Gadegeslagen door vader en moeder wist hij op vrijdagavond nog een remise te veroveren maar sloeg daarna op zaterdag twee keer hard terug. Met 2½ punten bleef hij Jaap Rotte een halfje voor die hiermee goede tweede werd. Frans de Vreeze waarlijk toch een goede speler had tegen dit geweld geen verweer en Jan Haasnoot idem dito.

   Ook hier was de slogan “jeugd en de toekomst “ zeer op z’n plaats.

Om reden van bijgeloof hebben we geen groep 13 en gaan regelrecht over naar….

Groep 14: In deze groep speelden een viertal echte “toernooi-tijgers“, Peter Elisen (beker), Hans Pot (beker), Bert Bergshoeff (vroeger-beker) en Frank Beusen. De eerste ronde op vrijdagavond allemaal remises. De tweede ronde opnieuw allemaal remises. Het werd dus al moeilijk welke beker er boven de groep hoorde te staan, die van Peter of Hans? Bert won zijn laatste partij van Peter en omdat Hans en Frank niet verder kwamen dan remise was het Bert die de bekerkeuze bepaalde en dat werd de Peter Kaptein beker waar zijn naam al diverse keren op prijkte. Oppassen geblazen dus voor de organisatie in de komende jaren. Frank en Hans met 1½ gelijk maar op basis van 2x zwart werd Frank tweede achter Bert.

Groep 15: Hans v.d. Pol, Jan Koopman, Hans Knigge en Aad Vledder waren de koene strijders in deze groep. Hans v.d. Pol startte goed met winst op Aad terwijl Hans Knigge en Jan remiseerden. In de tweede ronde opnieuw remise voor alle spelers. Hans v.d. Pol tegen Jan Koopman en Aad Vledder tegen Hans Knigge. In de slotronde echter haalde Hans Knigge hard uit en versloeg de andere Hans (v.d.Pol) terwijl Jan en Aad niet verder kwamen dan remise. Hans vertrouwde mij bij de prijsuitreiking toe, na vele jaren aanwezigheid maar geen prijs, overwogen te hebben niet naar Hillegom te komen dit jaar. Hij ging toch en zie daar de eerste prijs, Jan werd op SB tweede.

Groep 16: Kees Jongsma, Klaas Been, Piet Muller en Geurt v.d. Wal. Laatstgenoemde ging in deze groep als een komeet van start. Twee uit twee, dus op SB was hij er al vandaar (waarschijnlijk) in de slotronde iets coulanter en verlies tegen Klaas Been. De twee Uilen in deze groep Kees en Piet konden geen potten breken en zodoende ging Klaas Been met 1½ op SB met de 2e prijs aan de haal.

Groep 17: De groep met de enige vrouwelijke schaakster in ons toernooi, Gerda Schiermeier-Palm. Zij werd omringd door enige charmante heren, die aan de bar alles maar op het schaakbord niets weggaven. Toch wist Gerda dit charmante gezelschap toch 1½ punt te ontfutselen, helaas niet genoeg voor een prijsje. Dave Spaan werd in deze groep met 2½ punt winnaar van de door Rein Thierry beschikbaar gestelde nieuwe wisselbeker. Ger Dekker werd goede tweede, Gerda derde en Kick van Rooijen werd vierde.

Groep 18: Opnieuw twee bekerwinnaars in dezelfde groep. Jan Plomp en Ronald Brink. Beiden verloren in de eerste ronde hun partij van resp. John Dessens en Wim Haasnoot. Geen florissant begin dus voor de bekerwinnaars. Jan Plomp knokte zich met winst in de tweede ronde op Ronald terug terwijl de beide winnaars uit de eerste ronde John en Wim remise overeenkwamen.
In de slotronde sloeg John tegen Ronald opnieuw toe met winst terwijl Wim tegen Jan de koning moest omleggen. John 2½ en groepswinst en Jan toch nog met 2 punten op de tweede plaats.

Groep 19: Willem Spaan, Ed Hoes, Anton Warmerdam en Jim Meij kruisten in deze groep de degens. Nadat Jim eerst in de eerste ronde Willem Spaan in snel tempo gevloerd had, was het ook in de tweede ronde bingo tegen Anton Warmerdam. Ed Hoes was de enige die hem een beetje bij kon houden 1½ uit de eerste twee ronden. In de slotronde stuurde Jim duidelijk aan op remise en zo gebeurde ook. Willem en Anton kwamen er in dit geweld niet aan te pas. Jim eerste, Ed tweede.

Groep 20: Frank Bloemendal, Paul Otto, Pieter Dijker en Bert-Jan Melchers. Franck en Paul begonnen hun eerste ronde met winst op resp. Bert-Jan en Pieter. In de tweede ronde werd het een bekeken remise tussen Franck en Paul en kwam Bert-Jan met winst op Pieter weer een stukje dichterbij. In de slotronde sloegen zowel Franck als Bert-Jan onverbiddelijk toe met winst op Pieter en Paul. Franck bracht daarmee zijn totaal op 2½ en Bert-Jan op 2 wat goed was voor resp. een eerste en tweede plaats.

Tenslotte:
Groep 21 (laatste groep) (omdat groep 13 er niet is brengt deze groep het totaal aantal op 20) Marcel Lerk, Laurens v.d.Heijden, Erik Teske en Frank Sluiter vormden de hekkesluiters van het toernooi. Frank is lichamelijk gehandicapt maar zijn tegenspelers hebben het keurig opgevangen. Alle lof. Des te bewonderenswaardiger is het dat Frank er aan het einde nog een op SB behaalde tweede plaats uitsleepte. Winnaar werd Marcel Lek op SB. Erik werd derde en Laurens vierde.

Bekijk de tabellen met alle uitslagen elders op deze site.

Alvorens aan de statistische gegevens te beginnen willen wij, hoewel het op het toernooi al enige malen aan de orde is gekomen, toch graag Schaakclub De Vennep (bij monde van voorzitter Herman Lemkes en Jim Meij) bedanken voor het beschikbaar stellen van de ons ontbrekende 15 digitale klokken. Nb.: Een halve week na ons toernooi zijn de bij de KNSB bestelde 10 digitale klokken binnen gekomen. Net iets te laat.

De gegevens zijn inmiddels door onze medewerker Jan Havenaar aan de ratingcommissie doorgegeven en zullen als het goed is in de lijst van augustus 2018 verschijnen. En uiteraard volgen dan traditiegetrouw de statistieken:

  • Er waren 80 schakers (waarvan 1 schaakster).
  • In totaal namen er 14 Uil-spelers deel waarvan er 2 met een beker huiswaarts keerden (Willem Hensbergen groep 2 (score 3 uit 3) en Richard Copier groep 5.
  • Slechts vier Uil spelers behaalden een tweede plaats. Ad Reijneveld in groep 1, Dick Roosa in groep 4, Martin Zegstroo in groep 7 en Jan Plomp in groep 18.
    Ter vergelijking: vorig jaar behaalden van de 76 deelnemers, waaronder 16 Uilen, 4 Uilen een beker en 3 een tweede plaats. Het had dit jaar wel beter gekund !!
  • De Uil was ook de vereniging met de meeste deelnemers en zo hoort het ook.
  • Een speler behaalde de 100% score Willem Hensbergen groep 2.
  • Voor het bepalen van de eerste plaats moest het systeem 3x het SB systeem hanteren.
  • Voor de tweede plaats trad het systeem 10x in werking. 7x SB, 3x Kleur
  • Dit jaar hoefde geen enkele keer loting plaats te vinden.

Voorzitter Jan Plomp bedankte in zijn slotwoord, de wedstrijdleiding Cok en Peter, en uiteraard werden ook Hannie en Lyda Marry van achter de bar naar voren gehaald en met een mooie ruiker bloemen bedankt voor hun goede zorgen deze toernooi-dagen.

Hierna begon het overhandigen van de wisselbekers en het onder groot enthousiasme uitzoeken van de prijzen, Toernooifoto’s geschoten door Jan Havenaar/Jan Plomp kunt U op deze zelfde site bekijken waarvoor dank aan Jan Havenaar, Jan Plomp en onze webmaster Richard Nigten. Met de mededeling dat het volgende toernooi op 14 en 15 juni 2019 (zie correctie aan het begin) gehouden wordt, vertrok men moegestreden huiswaarts.

Cok Ippel