Startpagina 2016/2017

45e Schaak 4-kamptoernooi van De Uil 2017
Rudolf Kat winnaar van groep 1

Na zeer veel jaren in de Hoeksteen gespeeld te hebben was nu ons nieuwe clublokaal De Bestemming aan de Juliana van Stolberglaan de plaats waar het allemaal zou moeten gaan gebeuren. Een toernooi staat of valt met o.a het aantal deelnemers, en het was dan ook afwachten of de trouwe deelnemers de weg naar De Bestemming net zo gemakkelijk wisten te vinden. Het bleek geen probleem en met 76 deelnemers (vorig jaar 80) zaten we op de goede weg. De “nieuwe” bezetting achter de bar, met de dames Hanny en Marry liep op rolletjes dus wat kon ons nog gebeuren?

De weersomstandigheden waren (voor een Uil-toernooi) zeer goed! (Even voor de nieuwe toernooi-gangers onder ons: het Uil toernooi staat er om bekend dat het vaak ongekend warm is, ja je kunt er bij wijze van spreken je vakantie op afstemmen). Een feestje op de nabijgelegen kinderspeeltuin gaf in eerste instantie enige aanleiding tot bezorgheid, want de luide muziek was tot in de verre omtrek te horen maar bleek bij navraag door Peter, maar tot acht uur te gaan duren, het aanvangstijdstip van ons toernooi. En men hield zich aan deze afspraak dus waren alle ingrediënten aanwezig om er een geslaagd toernooi van te maken.
Lees verder »

Schaken in Schagen

Slot Schagen was zaterdag 20 mei het decor van de NHSB Beker halve – en hele finale 2017.
Het kasteel van Schagen werd gebouwd in 1440 en afgebroken in 1820, waarbij alleen de beide torens behouden bleven. De ene toren werd een gevangenis en andere een cipierwoning. Pas in september 2002 werd na een herbouw van huidige Slot Schagen gerealiseerd.
Feiten die mij waren ontschoten en daarom even heb moeten opzoeken, wil ik u toevertrouwen. Lees verder »

Rapid-schaakkampioenschap v.d. Bollenstreek 2017

Oegstgeest 1, De Uil 2, De Vrijpionnen 1 en Sassenheim 2 winnaars van de Rapid-wedstrijden voor Bollenstreekteams (zestallen)

Dinsdag 18 april 2017 was Wijkgebouw Linquenda in Nieuw Vennep het onderkomen voor de zestallen van de Bollenstreekteams die in 4 poules het jaarlijkse Rapid-Kampioenschap afwerkten. En het moet gezegd, Jim Meij en zijn medewerkers van Schaakclub De Vennep hadden het prima geregeld. Daar waar nodig waren tafels en stoelen bijgehuurd en ruim van te voren stond alles gereed. Jim, hulde!! Lees verder »

De Uil 1 als een nachtkaars

Voor de Uil 1 is het schaakseizoen zaterdag 6 mei in de Bestemming als een nachtkaars uitgegaan.
Om nog even extra te benadrukken dat wij de terechte degradant zijn, werden in no time een aantal partijen cadeau gedaan.
Fred speelde een uitstekende partij en was de laatste die de handdoek in de ring gooide. Degenen die wat later hadden ingeschakeld hebben waarschijnlijk niet doorgehad dat Fred al die tijd met een stuk minder speelde. Een nieuwe tactiek. Met gelijk stukken materiaal is het vaak behelpen met Fred, vandaar dat hij zijn opponent een stuk weg liet nemen. Het werd de zwarte loper. Lees verder »

Uilen naar Londen

Het traditionele voorjaarsuitje naar Engeland bracht ons ditmaal in Londen. Het was ons tweede bezoek aan de Metropool (Uxbridge uitgezonderd, maar dat is een gehucht ver buiten het centrum), de vorige keer was in 1987, het jaar van de beurskrach. Toen speelden we in het Civil Services Center in Westminster en logeerden we in het Easton Hotel, dit jaar speelden we in het Imperial College Union gebouw, tussen de studenten dus, met bijbehorend café met schappelijke prijzen. Lees verder »

De Uil imponeert; serieus!

Het is nog april, maar geen 1 april meer.
Daarom is het geen grap dat de Uil afgelopen vrijdag voor de NHSB beker een imponerende overwinning heeft behaalt tegen Aartswoud.
U leest het goed en mag het controleren op de NHSB site.
In de competitie leden wij nog een record nederlaag. Nu waren de rollen omgekeerd.
Aartswoud kwam weliswaar niet in de sterkste opstelling uit, de Uil daarentegen was ernstig verzwakt door het ontbreken van Cok Ippel.
Niet dat hij zou meespelen, maar hij brengt altijd veel gewicht in de schaal. Lees verder »

De Uil 3 is van de wereld

U kent de uil.
De snavel is krom met scherpe snijkanten en de poten hebben vier krachtige klauwen. Het verenkleed is los en zacht, met kleuren en patronen die camoufleren.
De grote kop kan supersnel bewegen en geruisloos wordt een prooi geobserveerd en gevangen.
De uil is een nachtelijke roofvogel met zeer scherpe zintuigen. In het donker kunnen uilen drie tot tien keer beter zien dan de mens en ze beschikken over een bijzonder goed gehoor. Een uil ziet wat anderen niet zien. Ook zijn er uilen- ik noem geen namen-, die met slechts met een boze blik kunnen doden. Lees verder »

De Uil 1 imponeert

Afgelopen zaterdag in de Bestemming in Hillegom heeft De Uil 1 een imponerende overwinning behaalt tegen Krommenie 1.
Het begon met een bijzonder laffe remise aan bord 1. Ad Reijneveld en Cor van Dongen hadden er geen zin in en besloten nog bij de eerste koffie tot remise.

Hoe anders bij Jan Vreeburg, Fred en invaller Martin. Zij kwamen tot grootse overwinningen in hun bekende attractieve stijl en de eerste winst voor de Uil 1 dit schaakjaar lonkte aan de horizon. Een smetje was de nederlaag van topscorer Guus van Dijk. Lees verder »

Tweede klasse uitgezwaaid

De laatste ronde in de tweede klasse konden we vrijuit spelen: het kampioenschap was al binnen. Daar kwam nog bij dat we in totaal 1690 ELO-punten meer hadden dan Kijk Uit 2, dat op de zesde plaats staat. Bij een ratingverschil van gemiddeld 211,25 mag een score worden verwacht van 6,16 en dat werd ruim gehaald: 6½ - 1½.
Toch liep het niet overal even gladjes. Jan van den Bergh en Patrick de Koning schoven de stelling gezamenlijk dicht met uiteraard remise als resultaat. Martin Zegstroo had over geluk niet te klagen. Lange tijd weigerde zijn tegenstander Jan Jansen de winnende voortzetting uit te voeren. Lees verder »

Voor wie het weten wil.

Het zou bijna aan de aandacht ontsnapt zijn. Toch is het goed even melding te doen van de eerste overwinning van de Uil 1 dit seizoen. Voor wie het weten wil...
Er is al zoveel ellende in de wereld. Dan is het mooi dat er nog momenten van vreugde zijn. Ook al lijkt het onbelangrijk.
In de eerste ronde van de NHSB beker was een 2-2 gelijkspel genoeg. Nu werd het maandag 20 maart in de Bestemming 2½–1½ tegen Chess Society Zandvoort. De Uil gaat door naar de kwartfinale NHSB Beker. Lees verder »

Prima prestatie Rapidteam De Uil

Zaterdag 18 maart is het Rapidkampioenschap voor NHSB teams gespeeld. Ook een team van De Uil heeft zich in die strijd geworpen. Toen het strijdrumoer was verstomd en de stofwolken waren opgetrokken, bleken de Uilen de achtste plek te bezetten. Gezien het sterke deelnemersveld van veertig teams mag dat een goed resultaat genoemd worden. De teams werden in drie klassen ingedeeld en speelden gezamenlijk zeven ronden zwitsers. De Uil kwam uit in de A groep van dertien teams. De gemiddelde rating van de A groep was 1960 en zo bekeken krijgt de zevende plek (een B team eindigde hoger) van het Uilenteam met een rating van 1815 nog meer glans. Lees verder »

De Uil 1 verdubbelt zijn totaal

Zaterdag 11 maart in het bekende denksportcentrum in Haarlem heeft de Uil 1 zijn totaal score aan matchpunten met maar liefst 100% weten te verdubbelen.
We hadden 1 punt en nu zijn het er twee. Theoretisch kunnen we degradatie ook nog ontlopen als alles mee zit. Dat lijkt me geen probleem, omdat tot nu toe bijna alles heeft tegen gezeten en de kansen moeten gaan keren. Lees verder »

De Uil 3 wint de verkiezingen

Peter Kaptein vertrouwde mij toe dat hij een dag later ging flyeren voor de Partij van de Arbeid. Natuurlijk is dat hard nodig als ze meer dan twee stemmen willen halen. Naast Peter stemt ook Ad altijd PvdA. Principes gaat voor lust. Hoe aantrekkelijk ook een piraat als Ancilla van der Lust. Je stemt naar je principes. Deze vrijdag 10 maart in Zaandam tegen ZSC Saende 3 was Kaptein al met zijn campagne begonnen door al na 5 zetten een stuk in de aanbieding te doen. Zijn tegenstander dacht hier een uur over na en besloot het kleinood toch maar te aanvaarden. Dat was alvast een stem extra zijn voor de partij, die het cadeautjes uit delen zo hoog in het vaandel heeft staan. Lees verder »

De Uil 2 kampioen!

In een rechtstreeks duel met de nummer 2 heeft De Uil 2, met nog 1 ronde te gaan, het kampioenschap in de tweede klasse behaald. In de voorgaande 5 ronden heeft ons team alle wedstrijden gewonnen, terwijl Santpoort 3 een steekje (4-4) liet vallen tegen WSC De Pion uit Wormer. Afgelopen maandag werd het in De Bestemming 4½-3½. Lees verder »

Opnieuw zege De Uil 2

Vrijdag speelde De Uil 2 de uitgestelde wedstrijd tegen WSC in Wormer. Meestal werd de zaal op vrijdag verhuurd aan de plaatselijke dansclub, reden dat de wedstrijd 2 weken werd verzet, maar die was ditmaal afwezig, zodat dat lawaai ons bespaard bleef. Naast de wedstrijd tegen ons werd er ook een interne competitieronde afgewerkt, waarbij de overige leden (wel 3) zich rustig hielden. Alleen de barman was helaas met zijn basstem niet in staat te fluisteren, zodat een enkeling toch nog wat onrustig werd in de spannende fase van de partij. Lees verder »

Coach de Uil 3 op de wip ?

Je kan een filantroop binnenhalen, die een stuk wat onduidelijke talenten binnenhaalt of je stelt de coach ter discussie. 8 spelers kun je moeilijk de wacht aanzeggen. Een coach kun je vervangen. Zijn verdiensten staan niet ter discussie, duidelijk is wel dat de man ongeluk brengt. Anders is het moeilijk te verklaren dat collectief ondermaats wordt gepresteerd. Maandag 6 februari in Hillegom was het de vijfde wedstrijd van de Uil 3, nu tegen Heemstede 1 en we kregen opnieuw een nul aan de broek. Lees verder »

Echec de Uil 1

Alle ingrediënten om er iets moois van te maken waren deze zaterdag 4 februari aanwezig in de Bestemming.
Hannie stond achter de bar met koffie, broodjes, fris en bier in de ruime basketbalzaal voor de 8 tafels.
Sander van Delden -doordeweeks werkzaam in Enschede- was ook present. Hij is nog steeds officieel extern wedstrijdleider. Ad is Ad Interim.
En ’s avonds gingen we weer uit eten, hoe dan ook. De pikante soep en de mihoen Singapore stonden al te wachten bij de Lange Muur.
Lees verder »

Snelschaakkampioenschap De Uil 2016
Joost van Hal de nieuwe snelschaakkampioen van de Uil

Op een avond waar live op TV Michael van Gerwen strijdt om de wereldtitel Darts is het moeilijk kiezen, ga ik schaken of naar darts kijken. Maar dan gaat het echte schaakhart toch weer spreken, tenminste bij zo’n kleine 30 clubleden die naar De Bestemming gekomen waren om hetzij te snelschaken (5 min. pppp) of rapidschaak te spelen (20 min. pppp). Onder het genot van een oliebolletje en een drankje (in welke vorm dan ook) speelden de snelschakers eerst 9 ronden zwitsers (ingedeeld door de computer) om daarna aan de hand van de eindranglijst na die 9 ronden in groepen van 6 de slotronden te spelen. Lees verder »

Naar Zandvoort in de winter.

Het navigatieprogramma waande zich nog in de zomer. In mijn hoofd speelde het deuntje: “We gaan naar Zandvoort, al aan de zee…” en dat sloeg over op de tomtom. Bij elke zijstraat op de N208 van Lisse naar Haarlem werden wij naar links gedirigeerd. Maar onverstoorbaar reed onze chauffeur door naar de Zandvoortselaan om toch nog ruim op tijd aan te komen bij het Louis Davids Carré.
’s Middags gaf het KNMI al Code Oranje wegens mogelijke gladheid. Maar omdat het tot ver in de avond droog zou blijven en de sneeuw en later de ijzel toch vooral in de kleine uurtjes zou vallen raapten onze dappere schakers alle moed bijeen om het naderende onheil te trotseren. Lees verder »

Schaakclub de Uil naar de Bestemming

(een introductiestukje voor het clubblad van de de Hillegomse Harmonie Kapel, die zich afvroeg wat ze nu met dat schaken precies in huis hebben gehaald.)

Vanaf december 2016 speelt Schaakclub de Uil zijn wekelijkse partijen in de Bestemming van de Hillegomse Harmonie Kapel.
Met schaken krijgt u daar een ander geluid.
De harmonie zit in het hoofd. Hersencellen dansen naar lieve lust en creëren een muziek ensemble in groepjes van twee.
De schaker zwijgt. Hij converseert alleen met zetten op het bord. Daarna wordt de klok ingedrukt. De tijd tikt. Lees verder »

Bekerhouder de Uil verrast

Het klinkt paradoxaal, maar de NHSB bekerhouder 2016 de Uil (uit Hillegom) heeft zich verrassend voor de volgende ronde geplaatst.
Waarom is dit verrassend? We spreken hier toch van de bekerhouder?

Kennemer Combinatie (KC, uit Haarlem) was in deze eerste ronde qua loting zo’n beetje de sterkst mogelijk tegenstander, terwijl De Uil het belabberd doet in de promotieklasse. De heren Reijneveld, Havenaar en van Randen scoorden tot nu toe weinig tot geen deuk in een pakkie boter. En erger: de sterspeler van de Uil in de bekercompetitie vorig jaar, Peter Pijpers, speelt dit jaar voor KC en had ook tegen de Hillegommers kunnen schaken deze vrijdag 23 december zo vlak voor Kerst Lees verder »

De Uil 1 dicht bij een punt.

Zaterdag 17 december in Zaandam tegen het Witte Paard is de Uil 1 dicht bij het 2e matchpunt geweest. Een 1e ronde langs de borden leerde mij dat het wel heel gek moest lopen wilde de Uil opnieuw verliezen. Het liep heel gek. Aan het verliezen was je inmiddels wel gewend deze competitie in de NHSB promotieklasse, waarin alles tegen lijkt te zitten. De manier waarop blijft toch een verassing. Fred won een pionnetje aan bord 1 tegen Chris de Saegher. Jerry kreeg een stelling die hij beheerst als geen ander. Ad wist de Dame van zwart in het nauw te drijven. Guus speelde de pils zoals het hoort. Lees verder »

De Uil 2 verliest de partijen, wint de wedstrijd

De bovenstaande kop ziet er wat cryptisch uit, maar de gespeelde partijen lieten in de thuiswedstrijd tegen De Wijker Toren 3 een score van 2½ - 3½ zien. Maar omdat de gasten op het allerlaatste moment twee afzeggingen had kreeg ons tweede team 2 bordpunten cadeau.
Op 1 december had Theo Bakker al zijn partij vooruit gespeeld in Beverwijk. Dit werd remise. En maandag konden Hennie van Eeuwijk en Jan van den Bergh voor de interne competitie spelen. Dus begonnen de overige borden met 2½ - ½ voorsprong. Maar naarmate de wedstrijd vorderde kwam bij enkele spelers een zorgwekkende stand op het bord. Lees verder »

HWP 5 - De Uil 3: 5 - 3

U leest het goed. Het heeft zo moeten zijn. Het Witte Paard 5 heeft met 5-3 gewonnen van de Uil 3. Dinsdag 13 december in Haarlem aan de Zijlweg. Het stond al in de sterren geschreven en dan kom je er niet meer onderuit. Natuurlijk heeft er een 4-4 ingezeten. Met 3 invallers -die wij in ieder geval weer heel hartelijk willen danken voor de door hen getrooste moeite- speelde de Uil 3 meer dan behoorlijk. Fred van de Bent had de pech een schaakspel met glimmende stukken te moeten hanteren. Het materiaal glipte hem door de vingers en weldra moest hij opgeven. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms: De zesde en zevende/slot ronde
Hillegom, vrijdag 9 & zaterdag 10 december 2016

Willem HensbergenIn 2011 hadden we een identiek Voges Toernooi. Ook toen de zesde en zevende ronde in dezelfde week en sterker nog, ook op 9 en 10 december. Vandaar dat ik in mijn omvangrijke archief gedoken ben om te kijken wat ik toen allemaal belangrijk vond om door te geven. De meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de slotronde maar toch wil ik voor beide groepen ook de zesde ronde vluchtig doornemen.

In groep A ging alle aandacht uit naar bord 1 waar Willem Hensbergen tegen Fred van Randen speelde. Willem een halfje voor op Fred en een vol punt op Jan Vreeburg die op het bord er naast tegen Peter Pijpers speelde. Volgens eigen zeggen (Willem dus) speelt hij dit toernooi niet goed, maar wint wel. In een alles of niets partij werd het voor Fred “niets“ en omdat ook Jan Vreeburg verloor van Peter Pijpers, was Willem nog voor de laatste ronde gespeeld werd kampioen van groep A. Lees verder »

Voges Open Hillegoms: De vijfde ronde: Willem Hensbergen in A en Herman Lemkes in B alleen aan de leiding
Hillegom, vrijdag 2 december 2016

Aan de eerste acht borden vielen in groep A maar liefst vijf remises maar uitgerekend niet aan de eerste twee. Aan bord 1 kreeg Willem Hensbergen opnieuw een “topper” van de Uil te bestrijden. Was het vorige week Jan Havenaar die in Willem zijn meerdere moest erkennen, nu was Ad Reijneveld aan de beurt. Volgens de analyses had er meer in gezeten voor Ad, maar ja, dan moet je het wel zien... Aan bord 2 ook geen remise maar winst voor Fred van Randen op Kees Scherpenisse. Fred zal dus in de komende wedstrijd met een half punt minder, tegen Willem de eer van de Uil hoog moeten houden. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms: De vierde ronde: Willem Hensberg alleen aan de leiding in groep A, Herman Lemkes en Mark van der Ploeg delen in groep B de eerste plaats.
Hillegom, vrijdag 25 november 2016

Van de 4 koplopers in groep A deed Willem Hensbergen goede zaken door Jan Havenaar te verslaan terwijl Fred van Randen en Jan Vreeburg aan bord 2 met remise genoegen moesten nemen. Willem gaat hierdoor alleen aan de leiding, maar het verschil is niet alleen qua bordpunten gering maar ook ontlopen de spelers aan de top elkaar niet veel, het worden dus spannende laatste ronden. Lees verder »

De Uil 1 thuis in de Bestemming

Ons vlaggenschip heeft zich zaterdag 26 november bescheiden opgesteld in de eerste schaakmeeting die werd gespeeld in ons nieuwe clubhuis “de Bestemming”.
Wij troffen een prachtige ruime zaal aan met keurige bediening.
Over de wedstrijd zelf kunnen we kort zijn. Deze ging tegen ZSC Saende 2 met 2½–5½ verloren. Lees verder »

Geen bier voor de Uil 3

De tafels waren zwaar. De beloning zou het biertje moeten zijn. Net toen ik wilde bestellen ging de gong. Het was twaalf uur geweest en er werd niet meer geserveerd.
De avond was al zwaar geweest. Als lemmingen waren de schakers van de Uil 3 maandag 21 november tegen Excelsior uit Uitgeest in de afgrond gestort. Een stukje zelfdestructie dat pijn aan de ogen deed en op opzet leek. Vorig jaar in dezelfde klasse nog zo goed en degelijk. Nu lijkt een degradatie wens onuitgesproken boven het team zweven. Of was het gewoon toeval? Is de Uil 3 het schaken niet verleerd? Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms: De derde ronde: 4 koplopers in A met 2½ ; Herman Lemkes in B 3 uit 3
Hillegom, vrijdag 18 november 2016

In groep A eindigden deze 3e ronde maar liefst 8 partijen in remise en doordat dit ook zo was aan bord 1 tussen Ad Reijneveld en Jan Havenaar waren de winnaars aan de, zeg maar eerste 8 borden spekkopers. Willem Hensbergen, Jan Vreeburg en Fred van Randen behoorden tot de genoemde categorie en vormen nu samen met Jan Havenaar de kopgroep met 2½ uit 3. Maar ook aan het bord van Peter Pijpers tegen Jan de Jong, vooruitgespeeld op 14 november gebeurde veel. Jan overspeelde Peter maar liet in de eindfase een listig opgebouwd ëeuwig schaak toe. Enfin speelt U de partij maar na, dan kunt U het met eigen ogen zien. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms: De tweede ronde
Hillegom, vrijdag 11 november 2016

Na de eerste ronde is in groep A Jan Bakker (rating 2210) toegevoegd, met een bye in die eerste ronde. In de 3e ronde komt, als alles goed gaat, Niek van der Maat er bij (rating 1925). Ik zeg “als alles goed gaat” want per 15 november krijgt hij loopgips en dan moet het mogelijk zijn, volgens Niek, om de komende 5 ronden mee te spelen. Bij de indeling voor de 3e ronde ben ik daar dan ook van uit gegaan, maar mocht er toch iets tussenkomen, dan neem ik zelf de plaats in van Niek om er toch weer een even aantal deelnemers in A van te maken. Mijn gewone rating is weliswaar 1673 geworden, maar met dispensatie van de wedstrijdleiding (geintje) en de wetenschap dat mijn Fiderating plm. 1760 geworden is, mag dat. Niek begint dus met twee bye’s aan het toernooi. Lees verder »

De Uil 1 beter zonder punten

In het Griffioen te Amstelveen verschenen zaterdagavond 5 november schitterende stellingen ten tonele. Oogverbindende sterren op het podium. De show Supernova. Een schoonheid ver weg en toch zo dichtbij. De bloedstollend mooie dames van Zazi maakten de dag meer dan helemaal goed. Na afloop kon je met ze op de foto, maar dat was mij een stap te ver. De afstand houdt het spannend. Lees verder »

Voges LogoVoges Open Hillegoms: De eerste ronde
Hillegom, vrijdag 4 november 2016

De eerste ronde van het 34e VOGES OPEN schaakkampioenschap is op vrijdag 4 november gespeeld in de fraai verbouwde achterzaal van Eetcafé Zomerzorg. De ruim 50 deelnemers waanden zich op een ander toernooi toen zij de zaal betraden, immers de opstelling van de tafels was niet meer in lange, maar in korte rijen in de breedte van de zaal, omdat de bar zich nu in het midden bevindt. Onder de deelnemers een paar nieuwe gezichten, maar ook enkelen die weer terug waren van weggeweest. Allemaal hartelijk welkom... Lees verder »

De Uil 2 boekt tweede forse winst

Na de 1-7 winst bij Kennemer Combinatie werd nu de andere Haarlemse club, HWP, met grote cijfers naar huis gestuurd: 6–2.
Twee teams die beiden de eerst wedstrijd hadden gewonnen streden om de bovenste plaats. Het Eloverschil was niet groot en dat bleek aanvankelijk ook uit de standen op het bord. De eerste dissonant kwam aan bord 8, waar Cok zich in de opening verrekende en een stuk verloor. Hij had daar wel 2 pionnen voor terug. Lees verder »

Gehandicapt de Uil 3 weert zich dapper

In Haarlem heeft de Uil 3 een knappe prestatie geleverd door het sterke Kennemer Combinatie (KC) 4 twee bordpunten af te snoepen. Zo heeft KC de 1-7 nederlaag van hun vijfde team tegen de Uil 2 niet volledig weg weten te poetsen. Per saldo is de Uil dus winnaar in de 2e klasse. Aan het toeval werd niets overgelaten door de thuisclub want KC had een heus sterrenteam opgetrommeld, waar de Uil 3 invallers nodig had. Lees verder »

Kopman mist voor open doel tegen Caissa

Trots winnaar van de NHSB beter 2016 werd het ons gegund in dit seizoen met de KNSB beker mee te doen. Een buitenkansje dat teamleider Cok Ippel zich niet liet ontglippen. Een representatief 4-tal op de been brengen tegen het sterke Caissa was een andere zaak. Uiteindelijk trok een olijk 4-tal de stoute schoenen aan. Wat hadden we te verliezen? Wie weet zou er na het buitenkansje een binnenkansje komen. En die kwam er. Deze opgelegde kans was echter niet aan de kopman van de Uil 1 besteed. Hij miste voor open doel. Op Guernsey was hij nog een soort van held en Peter Hölscher kwam hem feliciteren. Lees verder »

Verjaardag met veel cadeaus

De eerste wedstrijd van De Uil 2 was uit tegen Kennemer Combinatie 5. Spelers van De Uil 3 beklaagden zich dat klasse 2C, waar zij in spelen, veel sterker is dan klasse 2D, van De Uil 2. Ik heb dat uitgezocht en inderdaad, het gemiddelde van de ratings in 2C ligt 57 punten hoger dan in 2D. Nu zeggen ELO-ratings niet alles, zaterdag verloor Kennemer Combinatie 2 met 7½-½ van AAS, waar op grond van rating 4½-3½ verwacht mocht worden. Zeker in de onderbond zijn ratings vaak op te weinig partijen gebaseerd. Er is voor De Uil 3 dus nog alle hoop. Lees verder »

Spektakel bij de Uil 3 in Hillegom

Het leek zo’n eenvoudige klus. De digitale klokken instellen voor aanvang van de eerste wedstrijd van de Uil 3 tegen Chess Society Zandvoort 1.
Oneindig veel knoppen indrukken, maar het resultaat was er naar. Keurig stonden de klokken op 1 uur en dertig minuten met 10 seconden extra per zet en geposteerd links naast onze fraaie borden op de zware tafels. Netjes op tijd ook en iedereen was inmiddels binnen en we konden beginnen. Tot iemand opmerkte: “was het niet 1 uur en 40 minuten?” Lees verder »

Schrobbering de Uil 1

Zaterdag 8 oktober is de Uil 1 vrijwel volledig in de pan gehakt door Aartswoud 1.
In Hillegom. In het Bolwerk van de Hoeksteen.
De toch aardige jongens uit Hoogwoud onder aanvoering van Mark Helder kenden geen genade en de teller stopte pas bij 1-7.
Om nog wat extra zout in de wonde te strooien wist het vrolijke gezelschap ook bij de Chinees het bijna kaal geplukte de Uil de loef af te steken. Zij bestelden veel meer en bleven ook langer zitten. Reden voor de uitbater om eens bij ons te informeren of deze constructie niet voor herhaling vatbaar is. Zo verdient die nog eens wat, want wij waren slechts met 4 man en Aartswoud met 5 en 1 schone dame. Lees verder »

30e Voges Rapidschaak-kampioenschap van Hillegom 2016
Alexandre Dgebuadze (GM) en Miguoël Admiraal (IM) winnen de A poule en Mark van der Ploeg en Ruben Hooghwerff de B poule

Door de grote hoeveelheid aan toernooien op zaterdag 1 oktober 2016 bleef ons aantal deelnemers ver onder wat we de laatste jaren gewend waren. We moeten tot 2008 teruggaan om een dergelijk laagte-record te zien. En precies zeven jaar later gebeurt het weer, zouden we dan in bijbelse termen gezien , de zeven vette jaren achter de rug hebben? Laten we echter nuchter blijven, het zal wel een toevallige samenloop van omstandigheden geweest zijn en dus kijken we met vertrouwen de toekomst tegemoet. In dat licht kun je ook bekijken dat we toch nog 1 GM en 2 IM’s onder de deelnemers hadden. We hadden onder de deelnemers er zelfs drie die de lange weg vanuit België hadden afgelegd om in Hillegom te spelen. Lees verder »
Fotogalerij »

Kwaliteit de Uil 1 genoeg voor een punt

Was het nu een verliespunt of een winstpunt?
Een schuin oog naar de clubs in de promotieklasse NHSB 2016-2017 leerde immers dat er veel nieuwe en vooral sterke tegenstanders zijn dit seizoen 2016-2017.
De Uil 1 zal dan ook menig harde noot moeten kraken en elk punt is welkom.
Gelukkig was daar Volendam. Zij zijn er weer bij.
Volendam verandert niet. Dat zien wij graag. Nochtans trakteerde het de Uil vorig seizoen op een nederlaag. Niet te onderschatten dus.
Ook een de Uil is niet voor verandering. Nood breekt echter wet en gelukkig mochten wij de verloren zoon Guus van Dijk als opvolger van clubkampioen Peter Pijpers presenteren. Lees verder »

Harddraverijsimultaan 2016 als “VAN OUDS”

En onder “van ouds” verstaan we dan een deelnemersaantal dat de laatste drie jaren bijna niet van zijn plaats komt. We schommelen rond de 45 (senioren + jeugd) en dat was in het laatste “Flora”-jaar wel anders, toen we maar liefst 72 deelnemers telden waaronder 33 jeugd. Inmiddels is de jeugd qua aanvang naar zeven uur gegaan maar is het deelnemers-aantal gehalveerd. Is de animo voor het schaken geringer, wordt er een aansprekende simultaangever verwacht? Lees verder »
Fotogalerij »